Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

SNĚHURKA A SEDM TRPASLÍKŮ - pravdivá historieOblíbit

ffbb434eb0b8bffe0abb3e3ef5ea57657747.jpg

Autor: Amalthea

Sekce: Pohádka

Publikováno: 10. prosince 2009 23:50

Průměrné hodnocení: 6, hodnotilo 10 uživatelů [detaily]

 
Původně úkol do školy.
+18
 


To léto bylo až neobvykle parné a suché. Potůčky a stroužky v lese vysychaly a louky byly každou chvíli zachvácené náhlými požáry. Zvířata i rostliny zmíraly z nedostatku vody a i stromy, které pamatovaly ty nejdávnější doby, vzaly rychlý konec.
Ani my, trpaslíci z dolů, jsme to neměli nejlehčí. Král nám odmítal snížit pracovní dobu a zvednout mzdu, i přesto, že jsme na něj už několikrát naléhali s tím, jak hrozné je pracovat v těchto drsných podmínkách. Král byl všem kapitalistům pánem, a my ubozí proléti jsme nad ním neměli téměř žádnou moc. Poslední dobou se sice některé kouzelné bytosti pokoušely krále svrhnout a vyvolat magickou revoluci, ale tenhle chabý puč byl nakonec tvrdě potlačen a vše se vrátilo k zaběhlým podmínkám. Vždyť i Karkulka se z Rudé nechala přejmenovat zpět na Červenou.
Žili jsme v neustálém strachu, bídě a také hladu. Jediným útočištěm nám byla naše chaloupka, která ještě stále stála na pokraji lesa, byť daně, jež jsme museli z této barabizny odvádět, byly vysoké. Nedávno navíc dolní ranhojič Kýchalovi řekl, že nejspíše trpí souchotinami a my jsme se trápili nedostatkem peněz pro potřebný uzdravující elixír.
Té noci na sklonku září a srpna, když jsme se jako vždy vraceli z celodenní dřiny, hladoví a unavení, jsme vůbec netušili, jaké strašné překvapení nás bude doma čekat. Kdybychom to bývali tušili, nejspíše by jsme se domů ani nevraceli. Kýchal kašlal a třásl se horečkou po celém těle. Štístkovi se podařilo zapálit petrolejku na první pokus a vstoupili jsme do domu známým úzkým vchodem. Už v prvním okamžiku bylo nám všem jasné, že tu něco nehraje. Hopsa utíkal do spižírny v mylné předtuše, že jsme byly vykradeni, kdežto Dřímal se zhrouceně posadil na bobek, složil hlavu do dlaní a začal hlasitě štkát. O pár vteřin později ho začal Šmudla tiše utěšovat tím, že i voda ze škopku nám byla kýmsi znečištěna a tak se dnes nemusíme mýt. Brumla sarkasticky a jakoby nad věcí obhlížel celou situaci, on jako jediný si zatím zachoval klidnou hlavu: „Musíme zjistit, co se tu stalo,“ řekl a zvedl svůj krumpáč, který předtím položil o stěnu.
Tiše jsme a ve strachu jsem se blížili k místům našich postýlek, kde jsme tušili další důkazy o vpádu nezvaných zlotřilců. Stydlín se držel vzadu, slyšeli jsme ho tiše posmrkávat a klepat zuby.
„ Jejda!“ Vykřikli jsme všichni součastně jako sbor a hleděli na místo činu, které kdosi osvítil petrolejkou. Na pár vteřin jsme všichni setrvali v rozechvělém tichu a neodvažovali jsme se pohnout. Princeznu Sněhurku jsme všichni znali jako podobiznu z říšských bankovek, ale teď tu před námi ležela živá a opravdová. Ať už za to mohla jakákoli náhoda a nebo šlo o výsledek vnitřních intrik a bojů mezi aristokraty, jsme nevěděli. Jisté bylo však, že se princezna zjevně ocitla bez prostředků, sama a ztracená. Nemohli jsme a ani jsme k ní nechtěli pocítit lítost. Po tom všem utrpení a strádání, jenž nám král způsobil, šlo o věc zhola nemožnou. A náhle jsme všichni věděli, co je nutné udělat. Přišlo k nám téměř součastně osvícení a změřili jsme si jeden druhého pohledem.
Brumla zvedl své vždy silné ruce třímající krumpáč nad hlavu a ťal.
Zhotovili jsme jí rakev ze zbytků rozbitého skla z okenních tabulek, dali zamrazit a uložili ji pod jabloň na konci zahrádky. Tam se na ni chodíme dívat. Její drsná krása nám připomíná hřích, který jsme na ní spáchali, ale ledová krutost v jejím obličeji v nás vyvolává pocit opačný. Nutnost tohoto činu a zadostiučinění.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Astmir - 23. ledna 2010 11:25
sapk280592879.gif
Líbí se mi to. Je to zábavně napsané a myšlenka je dobrá. Ale abych ti jenom nemazal med kolem pusy, přijde mi to nedopracované. Ze začátku se popis pěkně rozvíjí, ale jakmile přijdou k chaloupce, nejdůležitější část povídky je během pár řádek u konce. Hrozně si nahustil děj, který by měl velký potenciál, kdyby si ho rozvedl. Konec mě trochu zklamal, čekal jsem něco na způsob rituální oběti horským bohům nebo využití princezny jako rukojmí. A ne že trpaslíkům rupne v bedně a zabodnou jí krumpáčem. Jinak to bylo vtipné a čtivě, takže pokračuj v psaní, rád si přečtu další povídku.
 
Cassandra - 07. ledna 2010 02:33
tao5000.png
Amalthea - 04.Ledna 2010 19:08
milujeme tě A.*skandují davy polonahých faninek*
 
Amalthea - 04. ledna 2010 19:08
ffbb434eb0b8bffe0abb3e3ef5ea57657747.jpg
* Poškrábe se na hlavě* Jen jsem sem chtělo něco šoupnout, kdybych vědělo, jak to budete slohově rozpytvávat snad se na to ještě podruhé podívám. Obzvláště na ty významové absurdnosti. Šlo o úkol do školy, který jsem rychle načrtla a celá práce mi zabrala něco okolo dvaceti minut. Není to samozřejmě ničím zajímavé, ale v tu chvíli mě to pobavilo.

Děkuji samozřejmě všem kladným i záporným komentářům.
A.





 
Zak - 28. prosince 2009 12:42
tyran8544.jpg
Pěkná ikonka :) Třetí divize :)
 
Hitomi - 27. prosince 2009 17:39
mal315776.jpg
takovy lepsi prumer tady. Zpracovani nametu me nejak extra nenadchlo, nic moc novyho, zajimavyho...
 
Venali - 27. prosince 2009 12:19
123722.jpg
Amálko, velice zajímavé...nevím co na to říci...no číst se to dalo, avšak nevidím v tom nic moc omezujícího, ale nápad a hlavně začátek dobrý =)
 
Eygam - 26. prosince 2009 23:11
upr84.gif
Kvůli tomu věkovýmu omezení jsem teda čekal, že ji spíš Brumla znásilní, ale ok.

Zvířata i rostliny zmíraly z nedostatku vody a i stromy, které pamatovaly ty nejdávnější doby, vzaly rychlý konec.

Stromy nemůžou vzít rychlý konec.

Ze začátku to znělo docela nadějně, teda čekal jsem, že se celá pohádka ponese v komunistickém stylu. Bohužel se tak nestalo a ten konec je vážně pitomej.
 
PulElf - 26. prosince 2009 21:55
whiskanova26456.gif
kdyby to bylo vekove omezeni, tak by to melo byt "18+" ne? takhle to spis vypada jako obycejnych +18...
dokud jsem neprecetl komentare, nenapadlo me, ze to je vekove omezeni xD
 
Aelin - 26. prosince 2009 17:37
aellin29631.jpg
"která ještě stále stála na pokraji lesa" - nevím, jestli to má být zajímavá slovní hříčka, spíš trochu unáhlenost?:o)
"Tiše jsme a ve strachu jsem se blížili k místům našich postýlek" - trochu ujelo to "jsme"

Jinak..je to zajímavé...ale nic víc mi to nedá. Pobavila jsem se (jestli jsem neměla..hmm, tak smůla:D), ale to je vše. Za chvíli o tom nebudu vědět...

A to věkové omezení, to by mě taky zajímalo.:o)
 
PsychoP - 26. prosince 2009 13:12
falling8927.jpg
Stále nechápu to věkové omezení.
 
Lukas Griswold - 26. prosince 2009 12:01
bubu237.jpg
Nevím co říct... snad jen: nádhera... :-)
 
Clair dela Adrienne - 26. prosince 2009 00:21
mamba3719.jpg
Sice tohle není vůbec moje stránka, ale moc se mi to nelíbí.
Je to zajímavé, ale neslaný nemastný. :P
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.063570022583008 sekund

na začátek stránky