Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Tvoje očiOblíbit

kit5142.jpg

Autor: kitiara

Sekce: Povídka

Publikováno: 23. března 2005 18:50

Průměrné hodnocení: 4.7, hodnotilo 14 uživatelů [detaily]

 
Je to můj první přízpěvek sem, tak snad se vám bude líbit.
 
,,Tvoje oči jsou tak zvláštní,“ prohlásila dívka, s pohledem upřeným do mágových očí. Sain přikývl a stáhl dívce, kterou před chvílí zachránil, kápi z obličeje. Mág se na dívku podíval a překvapeně řekl: ,,Moje oči mají černou barvu, proto nejsou vidět moje zornice, ale díky nim vidím, jak čas plyne, vidím, jak vše kolem mě stárne a rozpadá se na prach, ale jak to, že vy zůstáváte pořád v mých očích stále krásná?“ Dívka se lekla a rychle si nasadila kápi. ,,Děkuji ti za záchranu a tvému společníkovi samozřejmě také. Já jsem Ariadna,“ a podala ruku Sainovi. ,,Já jsem Sain a ten druhý muž je můj bratr Cedrik.“ Když se dotkl Ariadniny ruky, něco mu projelo celím tělem a rychle ucukl. ,,Co to bylo? Co jsi to na mě použila za kouzlo? Nějakou kletbu?“ Dívka se na Saina překvapeně podívala ,,Já nic neudělala, to se nemělo stát,“ a rychle utekla do svého pokoje v hostinci. Cedrik přišel ke svému bratrovi ,,Co se děje? Proč ta dívka utekla?“ Mág se na válečníka otočil ,,Nevím, bratře, nevím, ale zjistím to.“ A odešli také do svého pokoje.
Ariadna byla ve svém pokoji a přemýšlela, jak se to mohlo stát. Ona pocházela ze zvláštního národa. Lidé v něm jsou samotářští a proto se rodilo stále méně dětí. Však mágové tohoto národa vymysleli, že udělají kouzlo, které přinutí dva lidi, aby zplodili dítě. Ta kletba zhoršovala zdravotní stav těch dvou lidí na které padla, do doby dokud nepočnou dítě. A teď ta kletba padla na Ariadnu a toho mladého mága, ale ona nikdy neslyšela o tom, že to funguje i na obyčejné lidi. Dívka se cítila provinile a tak se vydala do pokoje Saina a jeho bratra. Zastavila se před jejich dveřmi a nevěděla jestli má zaklepat.
,,Jdi do pokoje té dívky a přiveď ji sem,“ řekl Sain svému bratrovi. Cedrik vyšel ze dveří a lekl se Ariadny, která stála za dveřmi. Sain vstal z křesla, aby lépe viděl. ,,Pojď dál. Cedriku nech nás o samotě.“ Ariadna vešla dovnitř a válečník za ní zavřel dveře.
Mága najednou přepadl hrozivý záchvat kašle. Dívka k němu přiběhla a pomohla mu, aby se posadil do křesla. Ariadna se otočila na Saina ,,Nevím, jak se to mohlo stát, myslela jsem, že to platí jenom na náš lid.“ Mág se rychle postavil a pevně chytil dívku za ramena ,,Co to bylo za kouzlo, řekni mi to, abych to mohl zrušit.“ ,,To se nedá zrušit a bolesti budou horší,“ vyděšená Ariadna se Sainovi vysmekla z držení a utekla z pokoje.
Na chodbě si jí všiml Cedrik a tak se vrátil zpátky do pokoje. ,,Proč tak rychle utekla? Byl jsi na ni krutý jako na většinu lidí.“ Sain se na něj znechuceně podíval ,,Zbal nám věci, hned odcházíme.“ Cedrik se na svého bratra nechápavě podíval ,, Ale proč?“ a když nepřicházela odpověď začal balit.
Ariadna si uvědomila, že mágovi neřekla vše a tak se do jeho pokoje vydala znovu. Otevřela dveře a uviděla prázdný pokoj. Ze svého pokoje si vzala kožešinový kabát a vydala se za bratry.
Nebylo těžké je najít, ve sněhu byly vidět jejich stopy. Po chvíli zahlédla jeskyni, v které hořel oheň a směřovaly tam stopy. Ariadna musela nějak odlákat Cedrika, a tak vykouzlila iluzi světélka.
,,Dochází nám dřevo, půjdu se podívat do lesa a zkusím nějaké suché dřevo najít. Saine támhle je nějaké světlo,“ ukázal Cedrik do dálky a potom pokračoval ,,Budu se snažit hned se vrátit,“ a odešel z jeskyně.
Ariadna vešla do jeskyně. Sain se ani nepohnul ,,Co tu děláš?“ ,,Neřekla jsem ti vše, můžu tě zbavit těch bolestí,“ a přistoupila blíž k mágovi. ,,A jak? Jak mám to prokletí zrušit,“ a otočil se na ni. Ariadna si klekla k ležícímu Sainovi „Musím porodit tvé dítě.“ Jeskyní se začal nést strašlivý Sainův smích. Ariadně se přestalo líbit, jak se k ní mág chová a proto začala zase kouzlit.
Sain se ráno probudil a uviděl, jak se Cedrik vrací z lesa. Válečník vstoupil do jeskyně a spatřil, jak oheň hoří z kamenné podlahy bez pomoci dřeva. Když Sain uviděl, co jeho bratr pozoruje řekl „Přece víš, že jsem mág, tak se nemáš čemu divit,“ ale on sám byl zmatený, jak to že ten oheň hoří.
Po devíti měsících se v nedalekém hostinci narodilo dítě a v tu dobu tam byli dva zvláštní hosté.
Děvečka seběhla ze schodů a běžela k hostinskému. „Ta žena porod nepřežila, ale to dítě,“ řekla s vystrašeným výrazem. „Co je s dítětem mluv,“ zeptal se tázavě hostinský. „To je v pořádku, ale měl by jste se jít na něj podívat.“ Najednou se čas zastavil a dva cizinci vstali od stolu a zamířili do pokoje, ze kterého vyběhla děvečka.
Nejdříve přistoupili k mrtvé ženě. „Chudák naše sestra Ariadna, a» její duše najde klid,“ prohlásil jeden z nich a potom se šli podívat na dítě. Zděsili se ,,To dítě má úplně černý oči. Musíme schovat tohle dítě před světem. Nikdy se nesmí dozvědět, kdo jsou jeho rodiče.“ Druhý přikývl a podíval se dítě: „Ano, necháme zmizet ze světa tvoje oči.“
 

Komentáře, názory, hodnocení

Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
Souhlasím s Jdem..sakra ten raist a karamon tam jsou děsně cítit.a to stěma očima: neměli tvar přesýpacích hodin a zlatou barvu...
Promiń kit, ale tohle je hodně slabé, je vidět, že máš ráda dragonlance už podle tvé přezfdíky,a le tohle je slabé přepsání uchvátného díla...
 
Jade - datum neznámé
26300.gif
Originalni !!!! Vy si delata srandu, tahle povidka je skutecne jenom spatne prepsana z dragonlance a to se vsim krome jmen, tam neni noveho vubec nic vcetne toho kouzla a toho ze matka zemre proste uplne tady ani nema cenu se pozastavovat nad tim ze je to napsano spatne protoze to uz je jen vedlejsi vec. Nova je tam tak maximalne posldni veta.
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
Myslím, že se všichni pletete. Je to podané jen jiným způsobem, než na jaký jsme zvyklí, přesto na mne tato povídka velice zápůsobila. Je jiná a originální, možná by neškodilo přidat více odstavců a rozdělit řeči postav, ale to jsou věci spíše vizuálního charakteru.
 
Keirea - datum neznámé
keirea_ab_weah8917.gif
Bohužel musím souhlasit s Ravangerem - příběh je velice a trapně nápadně podobný tomu z Dragonlace, došlo mi to po pár řádcích. Něco takového se opravdu dá použít jako (by» dosti chabá) slohovka na základce, kde je malá pravděpodobnost, že by učitel češtiny někdy v životě četl již výše zmiňované knihy.
Kitiaro, zkus zapojit vlastní fantazii a s radami, které ti tu ostatní udělili určitě dokážeš napsat něco lepšího (a zcela vlastního)
 
Salermon - datum neznámé
pegasca52681.jpg
Já musím souhlasit se vším, co zde bylo řečeno. Postavy se měly alespoň někdy citově projevit - nepůsobily by pak jako loutky bez duše. Ale zárověň věřím, že tvoje další dílo bude o mnoho lepší, a já mu pak budu moci dát mnohem více bodů. Hodnotím 5.
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Ta povídka je fakt taková nijaká ..., mě nic moc nedala, spíš mi vzala čas.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Se vším, co je zmíněno níže, musím souhlasit...
Podle mě, ale byla největší pěst na oko neustále opakující se slova! Na začátku to byl "pokoj", pak třeba "stopy" a na konec zase "dítě"... hodně mi vadila velmi častá přítomnost spojky "a"...
Námět nebyl příliš špatný (jen nevím jak se k tomu vyjádřit po Ravagerově příspěvku), ale každopádně se to dalo mnohem více a lépe rozvést...
Ale nevěš hlavu, žádný učený z nebe nespad! :o)
 
Ravager - datum neznámé
ikonkarav6371.jpg
Kitiaro, musis si delat srandu!!!
To, cos ted popsala, je amatersky ztvarnena verze sceny z povidky o Raistlinove diteti ze sagy Dragonlance.
Zmena jmen nic neznamena, stale je to odporny plagiat.
Uvedomujes si, ze autori maji na tu knihu autorska prava?
"autori" a "autorska"...to neni tak tezke na pochopeni, nemas tam ani poznamku, ze to je od nich, sproste to vydavas za sve dilo.
Tudiz nema cenu hodnotit dej ani formu.

Je to kradez a ten kdo krade, prijde do pekla!!!!

s pozdravem
Rav!!!
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
MNotak asi tu už bylo všechno řečeno, věty nic moc, hrozně se mi tam nelíbily věty stylu: a utekla, a odešli a tak.
Mno je to podle mne sotva průměr. A ta dvojka tak na základní školu.
Prostě nic moc...
 
kitiara - datum neznámé
kit5142.jpg
Fakt vám za vaše připomínky děkuji... snažím se napsat něco novýho a dám si dobrý pozor, aby to bylo lepší..... Jenom vám řeknu, že ve škole jsem za tohle dostala dvojku....
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Ano, mág mi připomněl Raistlina, a i se zbytkem komentářů musím souhlasit. Ovšem víc než co jiného mi vadilo, jak je to neobratně a kostrbatě napsané, protože to je podle mě to, co se dá nejsnáze odstranit. Vždy» si to po sobě stačí párkrát přečíst!
Ale myslím, že po tomhle rozboru tvé povídky, co ti tu ostatní napsali, bude příští téměř dokonalá, jestli to přitom vezmeš na vědomí :-)
 
Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
Ano ... jak napsala Pelleron, bylo to napsané naivně a s tím nezbývá, než souhlasit. Ale to se dá při troše dobré vůle pominout. Když pominu i pravopisné chyby, na což je potřeba té dobré vůle poněkud více, největším problémem (nejen tvým) pro mne zůstává necitlivé přeskakování v časech. Vím, je to složité, když si člověk uvědomí, že by měl ozřejmit nějakou souvislost z doby minulé, která ovlivňuje přítomnost, ale vždy je dobré si pořádně rozmyslet, zda nestačí pouhý nástin. A když ne, je lepší oddělit takovouto informaci alespoň odstavcem.

Tvůj příběh má potenciál pro pěkné ztvárnění a věřím, že budou další nápady, se kterými si poradíš lépe. Naivita zmizí s dalšími a dalšími články. Chyby se vloudí všude, ale je potřeba je hodně hlídat. Nenech se odradit tím, co jsem napsal a piš dál, věřím, že se na tom dá stavět.
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Mě se to moc líbilo,ale také skoro žádné popisy.Trošku prodloužit změnit pár slovíček a šup,bude to hned lepší !!
Dávám 7
 
Arrand - datum neznámé
ignatius2553316.jpg
No, pelleron to napsala za mě...
Nevím, jestli to bylo úmyslem, ale mág "co viděl plynout čas" už byl jednou v dračích legendách - Raistlin...
Ale ohledně tvé hlášky v hrdinech to asi úmyslem bylo, i když mi tady zrovna neseděl...
Jinak hezké, ale takové - nemastné a neslané...
Chtělo by to sem tam se podívat na příběh samotný, dodat tomu poslední zaoblení linek...
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Vždycky u povídek hodnotím vykreslení postav a atmosféry, popisy prostředí, gradaci děje, nápad a styl, jakým to bylo napsané.
Bohužel musím říct, že jediné, co mě alespoň trochu upoutalo, byl nápad. Sice mám pocit, že je to už trochu klišé, ale budiž.

Jak jsem řekla, téma by bylo dostatečně nosné na to, aby se na něm dala vystavět povídka. To ale kitiara vůbec neudělala. Důležité momenty odbyla jen pár slovy.
Nejvíc se zabývala problémem jít do pokoje nebo ne, ale třeba rozhovor v jeskyni a následná noc by se daly rozepsat určitě mnohem víc. Ti dva by určitě měli potřebu sdělit si, proč nemůžou, ale musí udělat to, co po nich kletba chce atd.

Co se vykreslení postav týče - zdálo se mi, že všichni tři jsou jen jména bez emocí a citů.
Dívka, která se dozví, že by se měla vyspat s nějakým cizím mágem bude určitě mnohem víc vyděšená, bude cítit více rozporů, než jen to, jestli to má mágovi říct nebo ne.
To samé ten mág. Když na něj nějaká cizí slečna vybafne, že s ní má zplodit dítě, podle mě ho to vezme o něco víc.

O popisech snad ani nemluvit.
Z celého jsem postřehla nějakou jeskyni, sníh a pokoj. Jak ale vypadaly, co bylo kolem nich - to tam vůbec není napsané. Stačilo by jen pár kratičkých větiček a hned by to působilo líp.

Gradace děje se v příběhu snad ani nevyskytuje. Stane se přesně to, co čtenář očekává.
Konec je ke všemu dost zmatený, protože tam najednou začnou vystupovat nějaké postavy, o kterých předtím nebyla ani zmínka.

Styl, jakým je dílko napsané, je dost naivní a neobratný. Bude to chtít ještě hodně práce, než se věty začnou řadit tak, aby to vypadalo hezky a dobře se to četlo.
Jen na ukázku pár věcí, kterým by bylo lepší se příště vyhnout:
vy zůstáváte pořád v mých očích stále krásná - pořád x stále ... tohle použití je dost neš»astné a hned na první pohled je vidět, že to není to pravé ořechové
celím tělem - hrubka, má být celým
Však mágové tohoto národa vymysleli - to však je archaismus, který v té větě nemá opodstatnění, lepší by bylo avšak
ta kletba padla na Ariadnu a toho mladého mága - na tomhle slovním spojení je nejpatrnější, jak často se v celém díle vyskytují ukazovací zájmena, příště by bylo lepší je co nejvíce omezit
cítila provinile a tak se vydala do pokoje - sice je to hodně účelově řečeno, ale vypadá to jako pěst na oko. Něco něco a tak něco něco ... té spojce a tak je třeba se co nejvíce vyhýbat, vyskytuje se to tam častěji
Cedrik vyšel ze dveří a lekl se Ariadny, která stála za dveřmi - příliš mnohokrát dveře

Věřím, že postupně svůj styl vypiluješ a budeš psát povídky srovnatelné s těmi, co se tady na andoru objevují.
Dávám 5 bodů.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060856103897095 sekund

na začátek stránky