Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Ti nejlepší umírají jako první - 1. částOblíbit

sapk280592879.gif

Autor: Astmir

Sekce: Povídka

Publikováno: 15. února 2010 21:01

Průměrné hodnocení: 6.8, hodnotilo 4 uživatelů [detaily]

 
Posílám první část povídky. Děj povídky se odehrává v alternativní přítomnosti, která je plná upírů, vlkodlaků a magie. Je to zatím moje první povídka, takže to berte prosím v potaz. Budu všem velmi vděčný za konstruktivní kritiku a přeji příjemné počtení...
 
Už jsem začínal skoro usínat, když se ozvalo: "stanice Můstek". Dva dny dny bez spánku se na mě podepsaly. Byl jsem unavený a podrážděný. Doufám, že šéf má dostatečně dobrý důvod pro to, aby mě dostat z postele v 11 hodin večer, po tom, co si dopřávám zasloužilého odpočinku. Ne, že bych na to nebyl zvyklý, ale vždycky mě to dokáže naštvat.
Pomalu jsem vyšel z metra a protáhl jsem se. Chlad lednové Prahy mě okamžitě prostoupil celým tělem. Jak jsem procházel Václavákem, většina krámů a exkluzivních obchodních domů měla zavřeno, jen u McDonaldu měli tradičně otevřeno a parta puberťáků se tam cpala cheesburgry, a jinými "lahodnými" pokrmy, které skýtal tento fast food. Po ulici i přes pozdní hodiny stále chodil dostatek turistů. Tak teď zabočit a už jsem skoro tam. Po asi 5 minutách chůze jsem došel k dobře udržované, avšak trochu staromódně vypadající budově, což však v centru Prahy nebylo nikterak nápadné.
Vešel jsem do budovy, ve vrátnici seděl Jarda a četl si Blesk. Stejně nechápu, jak někdo, kdo pracuje tady, ať už jako vyšetřovatel nebo vrátný, může číst takový odpad. Na přední straně se skvěl nadpis: "Opravdové pikantnosti ze světa slavných". Pousmál jsem se a vyrazil směrem k Jardovi. Ten si nejspíš myslel, že úsměv je směřován jemu a tak mi to oplatil mávnutím. Letmo mě přeskenoval amuletem ve tvaru přívěsku s modrým kamenem. Po všední kontrole mě pozdravil a vrátil se k "novinám".
Já zatím pokračoval po schodech do 4. patra, kde šéf sídlil. Po chvíli jsem dorazil až ke dveřím mého šéfa, zaklepal a čekal na odpověď. Bylo slyšet zavrzání židle a dveře se otevřely. Přede mnou stál ospalý a neoholený padesátník menší postavy s knírkem, pleškou a břichem, které už pomalu začínalo nahrazovat svaly, kterými se kdysi mohl chlubit. „Posaď se, Jirko. Bude to na delší dobu." Šéf ukázal na malé pohodlné křeslo a sám si sedl na to své za psacím stolem. Povzdychl jsem si a usadil se. Vlastně se Šéf jmenuje Josef Hostivický, ale nikdo mu u nás neřekne jinak než Šéfe. To bude asi tím, že je tady v České Rupublice největší zvíře v UMB. Úřad magické bezpečnosti, což je náš celý název, je něco jako tajná policie se zaměřením na magický přestupky a překročení zákona. Ne, že by vláda o nás úplně nevěděla, ale po pravdě řečeno ví jen strohé informace a to jen proto, že nás financuje. Šéf si trochu odkašlal, asi jsem chvilku koukal jen tak do blba. „Tak proč jsem si tě zavolal, Jirko. Máme tu vraždu v Aleru..." Šéf si opět odkašlal a napil se kafe. Nemohl jsem si pomoci a skočil jsem mu do řeči. „Omlouvám se, šéfe, ale tohle bude zase nějaká prkotina. Na to by snad stačilo pár bažantů a není potřeba zkušený vyšetřovatel. Já jsem do dneška dva dny nespal kvůli tomu chytání pašeráků artefaktů z Bulharska a rád bych si odpočinul." Šéf si unaveně promnul obličej, podíval se na mě stejně klidným pohledem a to i přes mou podrážděnost v hlase. „Kdyby jsi mě nechal domluvit, třeba bych ti to i řekl. Někdo zabil Fridricha von Brecha. Rodina z toho podezřívá rodinu Vascontů. Víš, že italská rodina s německou rodinou mají v Aleru největší moc. Pokud se to zvrhne v otevřenou válku na ulicích, tak si můžeme rovnou dojít pro smetáky a začít uklízet. Potřebuju, aby jsi to prošetřil, pošlu s tebou Lukáše a Adélu, alspoň se trochu zaškolí. Bohužel teď nemůžu víc lidí postrádat. To je snad vše. Za 5 minut by tu měli být Lukáš a Adéla s autem, tak prohlídněte místo a, no co ti budu povídat, to snad víš sám..."
„No co mě zbejvá" řekl jsem trochu unaveně, avšak smířen s dalším nocí bez spánku, rozloučil jsem se se Šéfem a zamířil dolů.
V úřadu bylo docela rušno a to i přesto, že už bylo kratce po půlnoci, přesto mě to nějak nepřekvapilo. Chvilku času jsem využil k návštěvě zachodků a opláchnutí obličeje. Ano i hrdinové chodí na píseček.
Dole už čekala skoro nová oktávka a v ní mladá černovláska s opáleným obličejem, který se příliš do lednové Prahy nehodil a vedle ní u volantu taky celkem mladej, tak pětadvacetiletý kluk ostříhaný nakrátko, s malou bradkou a orlím nosem. Kluk docela uctivě pozdravil, zato holka jen nezaujatě mávla. Trochu mě to urazilo, přece jenom by měli zelenáči prokazovat trochu úcty takovým mazákům, jako jsem já. Sedl jsem si dozadu a udělal si pohodlí. Lukáš nastartoval motor a vyrazil směrem k nejbližšímu tunelu do Aleru.

***

Cesta uběhla rychle, a tak jsme zaparkovali auto na místním podzemních parkovišti a vyrazili na cestu k bráně. V paměti jsem si promítal cestu a proplétal se uličkami Prahy. Po asi 5 minutách chůze jsme došli do k nenápadně vypadající budově s omšelou cedulí s nápisem "Antikvariat U Spasitele". Na dveřích bylo napsáno dočasně uzavřen.
Abych řekl pravdu, za deset let, co tu procházím, nic se tu nezměnilo. Do Aleru vedlo z Prahy víc vchodů, ale já jsem nejčastěji chodil tímto, protože to bylo nejblíž a navíc tu skoro nikdy nebyly fronty. Otevřel jsem dveře těsně následovaný Lukášem a Adélou. Od pultu se ke mě podíval muž tak kolem třiceti s dlouhými kudrnatými vlasy až po ramena, úhledně zastřiženým knírkem a malým černým koženým kloboukem.
V místnoti hrála písnička od dávno zapomenutých hrdinů hard rocku 80. let a na stole ležely kosti a kyblík od KFC.
„Ahoj Drine, jak se vede?" Drine se zvedl ze židle a protáhl se. „Ahoj Jirko, ale jo, celkem to jde. Včera jsem byl pro lístky na Mettalicu, představ si, že už jich tam bylo jenom dvacet. Za čtyři dny prodali skoro všechny lístky do O2 Arény. Volal jsem ti, ale nebral jsi to, takže jsem ti lístek nebral."
Drine tu pracoval od doby, co jsem to tu začal navštěvovat, na vlkodlaka to byl dobrej kluk. Občas jsem s ním zašel na koncerty rockových kapel a na pivo.
„Jo, sorry Drine, snad příště. Měl jsem moc práce. Hele dneska mám ještě práci, ale v pátek mužem hodit řeč," řekl jsem a pokračoval směrem k pultu. Adéla s Lukášem celou dobu mlčeli a následovali mě se stále nic neříkajícími výrazy.
Kolem ucha mi něco zabzučelo, podruhý a potřetí. Začínal jsem se otáčet a vytahovat rukou z kabátu bouchačku. V tu chvíli jsem si uvědomil dvě věci. První byla, že jsem ji nechal doma a druhou byla ztráta ušního lalůčku, který mi ustřelila jedna z kulek.
Z druhé kapsy jsem vytáhl kůstku popsanou runami.
Na zemi ležel Lukáš s ránou na krku, ze které mu pomalu vytékaly poslední zbytky jeho životní mízy. Adéla se skrčila za jednou policí s knihami. Napodobil jsem ji a našel vlastní pult, příhodně postavený, tak abych viděl ven na ulici, ale zároveň byl krytý před dotěrnými kulkami. Rychle jsem rozdrtil kůstku a v ruce se mi začal tvořit plamen. Podíval jsem se přes výlohu ven. Stály tam dvě auta a vedle nich 5 chlápků se samopaly. Vrhl jsem kouli po bližším voze. Vůz vzplanul a vybuchl, s sebou vzal i dva střelce, kteří se nestačili odklidit dostatečně rychle.
Několik kulek mi zasvištělo nad hlavou a zúžilo již tak nízký počet nepoškozených publikací v antikvariatu. Horší však bylo, že jedna ze zbloudilých kulek trefila i láhev koňaku.
Ti nejlepší umírají jako první. Pomyslel jsem si smutně. Adéla právě dokončovala nějaké útočné kouzlo, které si do té doby připravovala, z ruky jí vyletěl černý paprsek a trefil holohlavce v kožený bundě. Muž se zapotácel, ale udržel rovnováhu. Malátně se otočil na jednoho ze zbývajících útočníku a vypálil mu spršku kulek do hrudníku. Muž zachraptěl a nechápavě se podíval na holohlavce, z břicha se mu vyhrnul gejzír krve a bylo po srandě. Adéle něco mumlala a vypadalo to, že se docela soustředí.
Uhlazenec s kloboukem a koženým pláštěm, který by jistě dobře zapadal do gangsterky z 30 let, oplatil spršku kulek holohlavci a proměnil ho tak v dobře proděravěný cedník dříve, než se vůbec stačil otočit. Kolem mě se mihnul stín a než jsem se stačil rozkoukat, Drine drásal zatím opodál stojícího vousáče. Ten ječel a mával kolem sebe rukama. Jelikož Drine mou pomoc nepotřeboval, o čemž vypovídal počet vnitřností válejících se okolo toho, co zbylo z jeho soupeře, rozhodl jsem se to skoncovat s posledním statečným. Ten zrovna měnil zásobník, takže jsem využil chvíli nepozornosti a mrštil po něm další kouli. Koule našla svůj cíl, muž na krátkou dobu vzplanul a začal pobíhat a mávat kolem sebe rukama, trochu to připomínalo africký bojový tanec. Nicméně po chvíli jeho kulturní vložka skončila a on se proměnil v hromádku prachu.

***

Zvedl jsem se ze země a rozhlédl se po pokoji. Antikvariát připomínal asi tak, jako připomínal krávu čerstvě namletý prejt. Otočil jsem se na Adélu. Vypadala docela v pořádku
„V pohodě?" Zeptal jsem se a donutil se k úsměvu.
Adéla se protáhla jako kočka a podívala se na mě.
„Jenom pár škrábnutí. Mohlo to dopadnout i hůř." Podíval se na Tomášovo tělo.
Během chvíle tu byli lidi z UMB a zahlazovali stopy po tomto "incidentu". Nikdy jsem neslyšel, že by někdo útočil na přechod. Tohle by si nikdo nedovolil, ale jak se zdá, časy se mění. Navíc na nás poslali obyčejné lidi, tohle mi k nim vůbec nesedí.
Drine už byl zase v lidské podobě a seděl na nově přivezené židli. Zlehka si dal nohy na stůl a vůbec se choval, jak by se ho ta návštěva před chvílí vůbec netýkala. Ladně si setřel krev ze rtů rukou s precizností a ladností zkušeného řezníka. UMB chvíli slídili kolem a snažili se najít magické stopy od útočníků. Jediné, co však nalezli byl zbytek stop po kouzlech mě a Adély.
Pozitivní věcí na jejich příchodu bylo, že mi přivezli bouchačku a dali mi náplast na ušní lalůček.
Když nic nenašli, rozhodli se případ odložit, než najdou něco, co by je mohlo při pátrání nasměrovat. Typický postup, a tak naložili Tomášovo tělo, vypravili se do blízkého obchodu s koblihami a poté vyrazili na další stanoviště.
„Drine můžeme přejít ke kontrole? Potřebuju to rychle sfouknout." Drine mě podle předpisů prohlédl, jestli nemám nelegální artefakty, když nic nenašel, pomalu vyrazil ke dveřím metr od stolu. Dveře vypadaly naprosto tuctově, oprýskaný hnědý lak už pomalu začínal slézat a spíše než magická brána to vypadalo jako dveře od sklepa. Postavil se před zavřenou bránu a odříkával ve starém jazyce zaklínadlo.
Kdyby zadal špatné souřadnice a klíč, mohl by nás poslat někam na druhý konec vesmíru. Drine skončil s odříkáváním a otevřel dveře. Místo předpokládaných pytlů brambor a zavařenin se nám naskytl pohled na černý vír, který byl v podstatě jakousi červí dírou, která měla možnost cesty prostorem za předpokladu, že jste znal souřadnice na jiný tunel, na který by se mohl napojit, a dveře nebyly zamčené.
Vstoupil jsem dovnitř a ucítil na chvíli chlad. Prostoupila mnou hmota a já se viděl kolem hvězdy a cítil volnost. Přesto, že jsem to zažil už mockrát, nikdy mě to nepřestalo fascinovat.
 

Komentáře, názory, hodnocení

DarkKate - 17. března 2010 09:26
kate-ikonka3874.jpg
pěkný, hlavně dobrej začátek, když zaujmou už první tři věty, tak je to rozhodně úspěch :-) jo a vlkodlak taky husťák, takovej správnej suchar :-)
 
Astmir - 15. března 2010 12:08
sapk280592879.gif
Tqartis - 14.Března 2010 23:02
Děkuji za slova chvály :))) Doufám, že tě druhý díl který je již v oběhu nezklame :)
 
Tqartis - 14. března 2010 23:02
erbcisare1713.jpg
Tohle je psáno přesně stylem, který se mi líbí. Jednoduché pochopitelné a má to spád. Doufám, že si to udrží podobnou fazonu i v dalších dílech a hlavně doufám, že se objeví nějaká zajímavá zápletka.
 
PsychoP - 14. března 2010 09:55
falling8927.jpg
Hoshigaki Kisame - 13.Března 2010 18:04
Kulhánek? :-D
Troska? :-D
Někdo další? :-D
 
Hoshigaki Kisame - 13. března 2010 18:04
images6809.jpg
Já jsem to s tím zavedením do přítomného času Prahy myslel tak, že není moc lidí co to Zavedli do Prahy(Myslím tím pouze jen místo)xD
 
Astmir - 13. března 2010 13:47
sapk280592879.gif
psychop - 13.Března 2010 10:14
Nebo Sergej Lukjaněnko,jehož díla jsou mi biblí a knihou zlatem vázanou. :)))

Shakul - 13.Března 2010 12:49
Aha vím co myslíš. Zkusím nad tím zapřemýšlet. Ale ne vždy je to úplně na místě a já se obávám, aby to nebylo příliš zahuštěné prupovídkami a neztratil se v tom děj. Jinak v druhém díle, který je již v oběhu si myslím, že je boj popsán zajímavěji, tak doufám, že ti lépe sedne. A u poslední části, kterou mám rozepsanou nad tím zauvažuji. :) Jinak děkuju za připomínky a rady. :)
 
Shakul - 13. března 2010 12:49
clipboard012237.jpg
Astmir - 12.Března 2010 21:53
Prostě mi tam chybí takový ten kritický suchý komentář. Zvlášť když je to psané v ich formě. Čekal bych v popisu těch chlápků větší nenávist z tvé strany.

Možná to nebude docela přesné, ale zkusím napsat příklad. (Zkus nějak přebrat :-))

Vůz vzplanul a vybuchl, s sebou vzal i dva střelce, kteří se nestačili odklidit dostatečně rychle.

Dle mého by se tam hodilo něco jako.
Vůz vzplanul a vybuchl. Vzal sebou i dva hromotluky, ze kterých udělal středně propečený biftek, což ostatně vzhledem k jejich hlemýždím postřehům není nic divného.

Dobře. Možná to není úplně ono. Jde prostě o to (teda alespoň dle mého), že má ten příběh skvělou atmosféru. A ta se v tom přestřelkovém odstavci prostě ztrácí, což je nesmírná škoda.
 
PsychoP - 13. března 2010 10:14
falling8927.jpg
Hoshigaki Kisame - 13.Března 2010 01:17
Jak píše Astmir - městská fantasy je dnes poměrně obvyklá, jen za čechy zmiňuji Jiřího Kulhánka, ze zahraničních kupříkladu Neil Gaiman, Stephen King (ano, jeho horory skutečně oplývají dostatečným fantastičnem, abych jej zde zmínil), J.K. Rowling a mnoho dalších :-)
 
Astmir - 13. března 2010 08:52
sapk280592879.gif
Hoshigaki Kisame - 13.Března 2010 01:17
Jo ted to vidim. :D Díky za připomínku :) Jinak městská fantasy dneska neni zas až tak neobvyklá, ale děkuju, snažim se co nejméně se po někom opičit a dát tomu něco originalního. Ale jak se řiká. Vše bylo již jednou řečeno a pouze se opakuje... :)
 
Hoshigaki Kisame - 13. března 2010 01:17
images6809.jpg
Celkem se mi to líbilo, ale trochu mi tam vadilo, že si tam asi 3x opakoval : po pěti minutách.
Docela mě zaujmula originalita nápádu, že magii a vlkodlaky atd. zavedeš do přítomně Prahy. Takže když na sobě ještě zapracuješ tak myslím že budeš celkem úspěšný.
 
Astmir - 12. března 2010 22:49
sapk280592879.gif
psychop - 12.Března 2010 22:34
Díky :)
No vidíš tatarák mě nenapadl :D
 
PsychoP - 12. března 2010 22:34
falling8927.jpg
Astmir - 12.Března 2010 21:53
Ok... Opraveno ;)

Dobrá, jinak... Mě zmátlo to, že znám jen vepřový prejt, nikoliv hovězí ;)

Myslím, že líp bys v mém případě pořídil, kdybys srovnával krávu s tatarákem O:-)
 
Astmir - 12. března 2010 22:14
sapk280592879.gif
*součástí ne soutěží

Jsem unavenej, takže se mi pletou slova :) :D
 
Astmir - 12. března 2010 21:53
sapk280592879.gif
psychop - 12.Března 2010 20:31
Lomítka tam samozřejmě být nemají.Nemám tušení jak se tam objevili. Pokud by si to opravil, byl bych vděčný. Omlouvám se. Ano krev a kroupy jsou také jeho soutěží, rovněž však maso.

Shakul - 12.Března 2010 21:10
Děkuju za chválu :) Co se týká toho souboje, nemohl bys popsat co tim tam nesedělo? Abych to mohl napravit. Zkusím o tom zauvažovat. Ano na záměnu jmén mě upozornil kamarád po čtení povídky, až po odeslání.

Jinak děkuju za kritiku :)
A ještě jedna omluva. Je to moje druhá povídka, zapoměl jsem na jednu, kterou jsem kdysi napsal a poslal jí sem. Myslím.
 
Shakul - 12. března 2010 21:10
clipboard012237.jpg
Pěkné...až do chvíle než začaly lítat kulky se mi to líbilo...pak už to bylo takové...ztratilo atmosféru...čekal jsem další suché postřehy hlavního hrdiny, který se mi docela líbí. Drine je skvělý. A ještě takový dotázek... jak se z Lukáše stal Tomáš? 7
 
PsychoP - 12. března 2010 20:31
falling8927.jpg
Nějak jsem nepochopil smysl těch lomítek, tak jsem je nechal být.

Nedělá se prejt náhodou z prasečí krve smíchané s kroupami?
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.076153039932251 sekund

na začátek stránky