Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

KonecOblíbit

kate-ikonka3874.jpg

Autor: DarkKate

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 19. března 2010 17:35

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Jen něco, co se mi nechtělo dávat do veršů.

Snad se vám to bude líbit.
 
Slyšel dech miliónů duší, skrývajících se ve světle před jeho zrakem. Miliónů, pak tisíců, stovek, desítek. Lidstvo vymíralo tisíce let a teď sebou divoce zmítalo v posledních záchvěvech smrtelných křečí, které smetly jejich osvětlené království hrající sty duhovými odlesky v jediné kapce vody pomíjivé nádhery lákavého přeludu a narušily pilíře samotného času. Několik posledních společenství se zoufale snažilo uniknout jeho bezbřehé, celé věky staré pozornosti v nejstarším království temnoty. V jeho odvěkém lovišti. Stín se rozprostíral, kam až sahala jeho paměť, ale tma ho široce obklopovala. Byl tvorem chudé noci, která neměla na přepychový šat démantů. Prastaré, smrtící.
Neexistující světlo ztracených sluncí se zatřpytilo na průzračném provazci slin. Hrobové zavrčení staré jako sám vesmír vyděsilo opuštěné duše hledající křehkou spásu. Na okamžik se vše zastavilo. Ze tmy se blýskl ostrý špičák jako zákeřná dýka ze skládané oceli. Byl nepopsatelnou silou hvězd, bez které by nebyly ničím. On byl lovec, oni kořist. Mezi nimi už jen přirozený řád věcí.
Jeden po druhém mu ti křehcí tvorové padali za oběť. Nekonečnou pustinou se dunivě rozléhal třepotavý tlukot několika posledních srdcí, děsících se rozlehlosti vesmíru. Jen mlhavé stíny podezření se míhaly jejich vyděšenou myslí. Hluboko pohřbená druhová paměť je nabádala ke strachu.
Měl pocit, že i celý vesmír se kroutí v křeči. Ve stínu svých snů slýchával, jak celý napjatý křičí v agónii smrtelného zápasu. Hlas poškrábaný jako sklo po blízkém setkání s diamantem mu noc co noc drásal uši. Chyběl mu tlukot tolika srdcí jako kapek, co se při dešti vejde do jediného okamžiku.
Všechno kolem umíralo a mizelo tam, kam ani vzpomínky nestačily, protože nikdy ani nebylo. Zatímco dvě nekonečně rozlehlé mysli se stále ještě dohadovaly, který z andělů na špičce špendlíku spadl, tisíciletá šelma zklamaně zavyla. Už nebylo co pronásledovat, nebylo co lovit. Vše bylo pryč a mysli, které se konečně dopátraly odpovědi, se pokojně rozplynuly v nevědomí. Zbyla jen ona, do konce času bloudící rozlehlými pláněmi nicoty, pátrající po něčem, co by mohlo utišit její neutěšitelný hlad.
Tentokrát skončil i samotný čas, nevšímajíc si, že smetl i poslední část bytí, která nestačila ani překvapeně zavrčet. Zbyl jediný výkřik. Beze slov, neartikulovaný, jen ostrý tón mrazivého zoufalství roztříštil temnotu do ostrých úlomků popraskaného zrcadla.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Landstreicher - 19. dubna 2010 08:26
sirko6085.jpg
occultist - 14.Dubna 2010 13:08


DarkKate - 14.Dubna 2010 18:27


Nu co se týče formy, tak podle mého to formu má a to - formu básní v próze, což je zcela samostatný žánr a přiznám se že můj oblíbený. Používal ho Charles Baudelaire (jeho Malé básně v próze jsou asi nejznámější), Rimbaud, ale i Turgeněv, Březina, Deml, Hlaváček a další i včetně Ginsberga.

Máme krásný jazyk a prostě řeč vázaná někdy, až příliš svazuje v rozletu.

Co se týče samotného díla vyjádření se mi líbí a nemyslím si, že by to potřebovalo nějakou třešinku, příslovečný dort může být i Vídeňský čokoládový, kde není třeba kandovaných třešinek i tak je dokonalý.
Ovšem musím připustit, že co mi moc nesedí je používání některých klišé a téma, které také zavání klišé, což celé dílo trochu v mých očích shazuje.

Vzhledem k tomu, že jako samozvaný kritik s citem pro umění jsem na tom jako Rus opravující budík kladivem (ovšem i kladivem se dá dělat umění a filosofie jak pravil Friedrich Nietzsche), tak nechť můj názor je brán jako tak stejně „odborný“ jako utoho ruského hodináře. :-)


 
DarkKate - 14. dubna 2010 18:27
kate-ikonka3874.jpg
No páni...zrovna tvého hodnocení jsem se celkem bála, jak jsem tak pročítala ostatní dílka a komentáře, takže děkuji :-)
Jinak tento můj literární pokus jsem se snažila převést do normalizovanější formy, ale stále to nějak nebylo ono (možná jsem prostě neměla den).
 
occultist - 14. dubna 2010 13:08
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Vcelku slušné. Problém je samozřejmě v tom, že to není báseň no.
Jako obrazově, myšlenkově, metaforicky (nevím jak to přesně vyjádřit) je to fakt hodně dobré. Občas je fakt příjemné si přečíst něco kde je vynesena krása našeho rodného jazyka nad nějakou takovou občas až strojovou smysluplnost. Jenže tomu fakt chybí ta norma. Nemuselo to být rýmovaný na každým řádku, popravdě ani ten rytmus nemusel být úplně všude dodržený, u básní s podobným obsahem je to vlastně i docela běžné, že ta jejich forma je taková taky neuspořádaná. Jen prostě sem tam trochu, možná bys byla i překvapená jak se slova a věty kolikrát samy skládají do veršů, rýmovaných nebo ne.
Jako je to hezké i tak, ale prostě to je jak dort bez třešničky na dortu, pochutnáš si, ale není to úplně ono.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.059912919998169 sekund

na začátek stránky