Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Jsme krásníOblíbit

black_rose_by_munecaa2124.jpg

Autor: lady.rose

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 20. dubna 2010 18:36

Průměrné hodnocení: 7.6, hodnotilo 9 uživatelů [detaily]

 
Ač mám mnoho chvilek, kdy se zamyšlím, tak jsem se je rozhodla jednu sepsat a dát to sem. Znala vaše komentáře k tomu a věděla, zda má cenu dále psát nějaké svoje myšlenky.
Děkuji za přečtení a také za názor k věci.
 
Krása? Co je to vůbec krása? Dokázal by to někdo popsat? Dokázal by to někdo definovat?
A přeci jen každý soudí krásu jinak. Nikdo však o sobě nemůže říct, že je úplně krásný.
Nemají právo nás soudit. Nikdo nemá právo nás soudit.
Co je to ošklivost? Krom toho, že je to opozitum krásy. Nikdo není úplně ošklivý a nikdo není úplně krásný. Krásu soudí však každý jinak.
Nejen dekadenti hledají krásu v ošklivosti. A proč bychom to nemohli my?
Vždyť je to tak snadné, ale pro nás je to strašně těžké. Protože se nám nechce. Je snadné odsoudit dotyčného než si ho vyslechnout. Než mu dát šanci na druhý dojem. Prý záleží na prvním dojmu. To není vůbec pravda. Proč odsuzovat a nedat šanci.
Závist, další pojem. Závist je lidská vlastnost, kterou dotyčný vyjadřuje, když na to někom něco obdivuje. Je snadné někomu říct zlé slovo. Ublížit mu. Než ho vyzdvihnout a pochválit ho.
Závist, ta je v každém z nás. Každý někomu něco závidí. Každý ji projevuje jinak. A bez ní by to asi nešlo.
Láska, další pojem. Který se nedá stejně jako krása pořádně vyjádřit. Láska a krása. Dvě zvláštní slova, která pro nás znamenají hodně.
Ale krása není jen o zevnějšku. Není o tom, jak dotyčný vypadá. Může být tlustý, hubený, malý, vysoký. Může mít křivý nos, srostlé obočí. Může být nemocný a všichni mu říkají hned, že je ošklivý.
Ale všichni jsme krásní. Krásní svojí duší. Krásní tím, co je v nás. Každý z nás má svoje osobité kouzlo. Svoji krásu, kterou většina z nich nevidí. A my se proto ničíme.
Jsme krásní a měli bychom to vědět. Měli bychom si to říct, když se podíváme do zrcadla a nevidět na sobě ty chyby, protože je automaticky vidí i oni.
Nedovolme jim, ať nám ublíží. Jsme přeci krásní, protože nejsme stejní jako oni. A nebudeme dělat stejné chyby, jako oni. Jsme přeci krásní.
A ať si říká, kdo chce co chce. Protože každý z nás je krásný.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Maxx - 23. května 2010 18:15
ikonka685.jpg
Nepáči sa mi to, ani vcelku a vždy nesúhlasím. Komentáre hlásajú samú chválu mňa to sklamalo rovnako hodne. Inu, asi som nejaký divný...
 
narmora - 20. května 2010 13:49
ariel__s_nightmare_by_valentinakallias2543.jpg
přijde mi to jako snůška keců bez hlavy a paty
 
kotrbatom - 20. května 2010 05:38
bez nzvu6150.jpg
Nelíbí se mi to.
 
Hitomi - 19. května 2010 14:38
mal315776.jpg
Po tom uzasnem hodnoceni jsem cekala nejake opravdu pekne, podnetne a necim zajimave zamysleni. Bohuzel jsem zklamana na vsech frontach.
Ted zvazuji, zda tomu opravdu dat ty 2/10, ktere si to imo zaslouzi, abych varovala ostatni ctenare, nebo to radeji nechat byt a nekazit autorce radost...
 
Aelin - 18. května 2010 18:32
aellin29631.jpg
Rozhodně to není špatné.:o) Nebudu to soudit podle formy, protože se to asi moc nedá a ani to moc neumím.
Pro mě je to ten typ textu, ze kterého si každý může odnést něco hezkého. Lehko se takový text dotkne lidské duše.
Ale co mi trošku vadí, je ta směs velmi různých myšlenek. Chvíli krása, chvíli závist, pak láska a pak zase krása. Jistě spolu souvisí všechno dohromady, ale na mě to působí jako skákaní z jednoho pařezu na druhý, aniž bych aspoň na jednom z nich spočítala letokruhy a zjistila, který strom to byl. Takže...asi tak.:o)
 
Matmas - 18. května 2010 16:55
elf257929819.jpg
Tak... stylem psaní mi to úplně nesedlo (neříkám že vše, leccos bylo napsané parádně, ale právě ta "škrobenost" mi tam docela vadila)
Třeba tu: Jsme krásní a měli bychom to vědět. Měli bychom si to říct, když se podíváme do zrcadla a nevidět na sobě ty chyby, protože je automaticky vidí i oni.
Ta první věta je skvělá, ta druhá mi tam už vadí.
A teď k tomu hlavnímu, k myšlence - ta je správná a dokonalá:-) (jen se nějak nemůžu zbavit toho hlodání v podvědomí, že ten kluk co po mně před hodinou jen tak a co nejnenápadněji flusnul ve vlaku moc vnitřní krásy nepobral... Tak jsem mu alespoň zatleskal)
 
Masata - 18. května 2010 16:51
uchiha_trio_by_mikutashi4150.jpg
Souhlasím s myšlenkou - spojovat fyzickou a duševní "krásu" mi přijde nekošerní. Jak to říct - prostě může být ženská (nebo chlap) ošklivá jako noc a pak není třeba si namlouvat, že je to jinak. Jistě není slušné ani vhodné jí/mu to nahlas říkat a ani nepovažuju za košerní jí/ho dle toho soudit "jaký je". V tomto snad souhlasím.

Co se formy vyjádření týče, tak ta se mi nelíbí...s prominutím mi to přijde takové jalové (snad na mě málo cynické :D) a snad příliš "holčičí" (pokud se to dá to přesně vystihnout tímto pojmem). Je to, abych tak řekl - jako "jééé koukej to je pěkné štěnááátko, tatííí kup mi ho."

Resumé: S myšlenkou souhlasím, forma se mi nelíbí (asi jsem prostě na to "moc starej a cynismem prožranej až do morku kostí") takže nehodnotím.
 
lady.rose - 18. května 2010 16:24
black_rose_by_munecaa2124.jpg
DregaZul - 18.Května 2010 16:20
Mně nejde o body a ani ne o hlasování..pro mně by to tu ani nemuselo být.. ;)
A děkuji.. no podle mně, každý píše jinak a každý má svůj styl.. ne zrova všem se styl psaní může líbit nebo ne všem se může líbit styl myšlenek. Každý máme svůj styl a tím to je dobré..
 
DregaZul - 18. května 2010 16:20
70e082d59b70e3c423b8cfb9a16cdabd - kopie (2)5624.jpg
Moc se mi to líbilo =) Krásně jsi shrnula, jak to vidím i já, a máš naprostou pravdu. Dávám 9, protože některé věty mi připadají občas trošku škrobené (možná je to záměr, ale "než" na začátku věty v tomhle smyslu mi prostě nesedí). Ale jinak povedené ;)
 
lady.rose - 18. května 2010 15:38
black_rose_by_munecaa2124.jpg
Velice děkuji těm, co si našli chvíli a přečetli si to. I těm, co mi tu napsali svůj názor. Velice si toho vážím a vážím si i vás.

Ronkar - 18.Května 2010 09:45
Bohužel je málo těch, kteří se aspoň trošku snaží to tady změnit. Ale snad jich bude více. Více těch, kteří nebudou pouze házet špínu, ale budou se snažit pomoct.

Laif - 18.Května 2010 12:58
Děkuji, děkuji..

Arya de Galzra - 18.Května 2010 15:01
Ono najít krásná a vystihující slova je někdy i prokletí a někdy i dar. Slova? Teď začínám přemýšlet, proč někdo pojmenoval slova na slova? Co k tomu vedlo?
Sry.. už zase moc přemýšlím
 
Arya de Galzra - 18. května 2010 15:01
arya_de_galzra_27816.jpg
Tvé zamyšlení sestři je vždy tak vystihující že je to až dojemné :) Moc krásná slova a co krásná? Nádherná...a už jen proto že jsou tolik pravdivá :)
 
Laif - 18. května 2010 12:58
futuristic laif ikonka4021.jpg
Moc hezká slova. A naprosto s nimi souhlasím. Je to skutečně zajímavé zamyšlení s ještě hezčím výsledkem. :-)
 
Ronkar - 18. května 2010 09:45
a6111.jpg
Krásné :) Ne, je to pěkné zamyšlení, nesoucí poselství, které je v západní společnosti čím dál tím důležitější, protože se stáváme stále více povrchnějšími bytostmi (I když mám konečně v poslední době zkušenost, že se to možná zase mění k lepšímu).
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.073145866394043 sekund

na začátek stránky