Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

WH40k - Eisenhorn - Dan AbnettOblíbit

reptile -281013.jpg

Autor: Khor

Sekce: Povídka

Publikováno: 10. června 2010 21:47

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Toto je můj překlad prologu knihy Eisenhorn Xenos od Dana Abnetta. Je to můj první překlad tohoto měřítka. Rád bych vás požádal o případný názor.
 

Z PŘÍKAZU NEJSVATĚJŠÍ BOHA-CÍSAŘE TERRY



DOKUMENTACE INKVIZICE
POUZE AUTORIZOVANÉ OSOBY



SLOŽKA PŘÍPADU 112:67B:AA6:Xad

Prosím, zadejte váš kód autorizace> *************

Vyhodnocuji…

Děkuji, Inkvizitore

Můžete pokračovat

Dokument zvukového záznamu pocházející z obrazového záznamníku

Místo: Maginor
Datum: 239.M41

Získáno z nahrávacího modulu servitora

Přepsáno učencem Eledixem, Ordo Hereticus
Data: knihovna Inkvizice
Fibos Secundus, 240.M41



[Záznam obrazu přechází z bílého šumu] Temnota. Zvuk vzdálené lidské bolesti. Záblesk světla [pravděpodobně střelba z laserových zbraní]. Zvuky běhu.

Zařízení záznamu se pohybuje, hledá, vibruje. Několik kamenných zdí, blízko zaměřené. Další záblesk, jasnější, blíže. Jekot bolesti [zdroj neznámý]. Extrémně jasný záblesk [ztráta obrazu].

[Obraz nejasný po dobu 2 minut a 38 vteřin, zvuk v pozadí].

Muž [subjekt (i)] v dlouhém plášti křičí, jak se pohybuje v blízkosti zařízení záznamu [slova nesrozumitelná]. Okolí, tmavý kámen [pravděpodobně tunel? hrobka?]. Identita (i) neznámá [zahlédnuta pouze část obličeje]. Zařízení záznamu se přibližuje zezadu k (i), pozorujíce, jak (i) vytahuje energo-kladivo z úzké přezky zpoza svého pláště. Přiblížení na ruku (i), jak uchopuje toporo. Jasný obraz prstenu se znakem Inkvizice. (i) se otáčí [obličej zahalen stíny]. (i) mluví.

HLAS (i): Pohyb! Pohyb, ve jménu všeho svatého! Pojďte a [slova zanikla v záblesku zvuku] zatracený mostrum k smrti.

Další záblesky zvuku, nyní jasně výboje z laserových zbraní. Zařízení záznamu se nepodařilo odfiltrovat záři [obraz bílý].

[Bílý obraz po 0 minut a 14 vteřin; obraz se pomalu vrací] Prochází skrz vysoký kamenný průchod rozhlehlé místnosti. Šedý kámen, nahrubo otesaný. Zařízení se otáčí. Těla ve vchodu a také sesutá po schodech dovnitř. Rozlehlá zranění, drtivá. Kameny mokré krví.

HLAS Z POVZDÁLÍ [(i)?]: Kde jsi? Kde jsi? Ukaž se!

Zařízení záznamu vstupuje. Dvě lidské postavy se pohybují nalevo, rozmazaný obraz ukazuje jednu [subjekt (ii)] jakožto muže, přibližne 40 let, robustní, oblečen v hrudní zbroji Imperiální Gardy [žádná insignie či symboly], výrazné zjizvení obličeje [staré], držící težký kulomet s pásovým zásobníkem, další [subjekt (iii)] je žena, přibližně 25 let, štíhlá, kůže nabarvena namodro, tetování a kombinézová zbroj zasvěcence Kultu Smrti Morituri, držíve energo-čepel [délka přibližně 45 cm].

Rozmazané postavy (ii) a (iii) se přesouvají za zařízení záznamu. Zařízení se otáčí dozadu, zaostřujíce na (ii) a (iii) bojujících s protivníky na nižších schodech. Protivníci jsou různorodá směs: šest lidí s chirurgickými/bionickými implantáty, dva mutanti, tři bojoví servitoři [viz přiložený soubor pro detaily]. (ii) střílí z těžkého kulometu [záznam zvuku zkreslený].

Dva lidští protivníci rozdrceni [kouřový opar zavinil nerozeznatelnost obrazu]. (iii) odděluje hlavu mutanta, skáče dozadu [předpoklad – zařízení záznamu příliš pomalé] a propichuje lidského protivníka. Zařízení záznamu se pohybuje dolů po schodech [obraz skáče].

HLAS Z POVZDÁLÍ: Maneesho! Nalevo! Nal-

Zařízení záznamu zachycuje částečný obraz, jak (iii) je opakovaně zasažena laserovými výboji. (iii) se zmítá, exploduje. Zařízení zasaženo krvavou mlhou [obraz se zamlžuje]. [obraz se vyjasňuje] (ii) křičí, pohybuje se kupředu z obrazu, střílejíce z těžkého kulometu. Náhlá prudká střelba z laserových zbraní [výboj laseru oslepuje optiku zařízení].

[Různé zdroje zvuku, nesrozumitelné hlasy, křičení]

[Obraz se vrací] (i) je přímo před zařízením záznamu, vybíhajíce do široké, nízké místnosti osvětlené zelenými chemickými světly. [obličej ozářen na 0.3 vtřeiny]. Subjekt (i) identifikován jako Inkvizitor Hetris Lugenbrau.

LUGENBRAU: Quixe! Quixe! Přenechávám vše meči a očistnému ohni! Teď ty, monstrum! Teď ty, bastarde!

HLAS [neidentifikován]: Jsem zde, Lugenbrau. Kharnagar čeká.

Lugenbrau (i) se přeouvá mimo záběr. Zařízení záznamu se otáčí. Obraz přeskakuje. Části těl rozházeny po podlaze místnosti [jedna z devíti mrtvol identifikována jako subjekt (ii)]. Masivní výbuch(y) poblíž. Obraz se třese, zařízení záznamu padá.

[Obraz žádný po dobu 1 munity a 7 vteřin. Jasný zvuk v pozadí]

[Obraz zpět] Lugenbrau částečně viditelný nalevo, bojujíce. Zbytkové výboje energo-kladiva jsou vypálený do obrazu po několik vteřin [obraz nejasný].
Zařízení záznamu se zaměřuje na Lugenbraua. Lugenbrau bojuje s neznámým protivníkem. Pohyby příliš rychlé. Rozmazané pohyby. Lidské postavy [identita neznámá, pravděpodobně protivníci] se přibližují zprava. Hlavy lidských postav explodují. Postavy přepadnou.

[Bílo. Zařízení mimo provoz. Trvání neznámé]

[Obraz zpět, nezaostřené] Sekané obrazy podlahy a stěn. Rozmazané ostření. Zařízení opět zachycuje Lugenbraua a jeho protivníky v boji [kouřové výpary halí obraz]. Boj stejně jako předtím moc rychlý, aby jej zařízení stačilo zachytit. Hlasitý zvuk v pozadí. Zářící čára [pravděpodoně čepel zbraně] probodává Lugenbraua. Obraz se třese [na chvíli ztráta obrazu] Lugenbrau vzplane [obraz vypálen].

[Pauza/výpadek obrazu po neznámou dobu]

[Obraz zpět] Tvář se zblízka dívá do zařízení záznamu. Identita neznámá [subjekt (iv)]. (iv) je pohledný, oči mrknou.

HLAS (iv): Zdravím maličký. Já jsem Cherubael.

Záblesk světla.

Křik [pravděpodobně vychází ze zařízení záznamu].

[Výpadek obrazu. Záznam končí]
 

Komentáře, názory, hodnocení

Khor - 31. července 2010 20:29
reptile -281013.jpg
Díky za komentář, teď aspoň vim, na co dát pozor :)
Příští snad bude lepší...
 
Eygam - 26. července 2010 12:59
upr84.gif
Jako student překladatelství jsem na pár místech fakt trpěl (např. zvuky běhy, jekot bolesti). Občas by to chtělo přidat sloveso, které v originále nebylo, protože angličtina to snese mnohem líp. V angličtině se dá také víc opakovat na malém prostoru, což čeština moc ráda nemá. A až budeš zase chtít používat přechodníky, najdi si nejdřív na wiki tabulku s jejich tvary. Nebo radši ne, prostě se jim v češtině vyhni.
 
Tweety - 20. července 2010 17:59
avatar_vysoky_02966.jpg
Možná, že jsem s předsudky četl text, když jsem věděl, že jsem o překlad a nebo kostrbatost. Já to asi neřeknu přesně, protože sám nevím. Podle mě to občas místy drhne. Text je v pořádku, skloňování a všechno, ale připadá mi, že se to takhle česky neříká.

Souhlasím, že není na škodu někdy i větu trochu překopat, zase se ale najdou jiní, kterým se to nebude líbit a bude jim tam sedět jiné slovíčko. Všem se zavděčit nedá.

Jinak já jsem nečetl originál, tak hodnotím pouze toto dílko. Líbilo se mi to vcelku, ale hodnotit nebudu, protože nejde o tvoji tvůrčí tvorbu a navíc se mi zdá, že by to šlo udělat o kousek lépe.
 
Sargo - 20. července 2010 16:29
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Všechny klasické překladatelské chyby na jednom místě... :-)
(Jekot bolesti patří těm obvyklým.)
Přechodníky doporučuji používat maximálně jeden na deset A4 a i to je hodně.
V češtině je holt občas třeba pár slov přidat, nebo větu zcela přeskládat.
Jinak to vskutku není druh textu, kde by se dal posuzovat překlad :-) Překládání je ale těžké a zase nutno ocenit odvahu a odhodlání. Koneckonců, srozumitelné to je a až na výjimky netahá moc za uši. To není málo :-D
 
PsychoP - 20. července 2010 14:16
falling8927.jpg
Příliš doslovné, užití přechodníků nevhodné (nejspíš i špatné...)

Pro příští překlady zkus věty nepřekládat až tolik doslovně, ale spíš je přepsat do češtiny. Napsat znovu tak, aby měly původní význam, ale udržely si i čitelnost a tu krásu a ladnost, pro jakou je v mých očích Český jazyk jednim z nejpoetičtějších na Zemi :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.10098195075989 sekund

na začátek stránky