Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Nespravedlivá spravedlnost - 1.kapitola; 1.částOblíbit

poelf155hja1[1]9337.jpg

Autor: Arnë

Sekce: Povídka

Publikováno: 11. června 2010 22:32

Průměrné hodnocení: 5.8, hodnotilo 4 uživatelů [detaily]

 
Vždycky jsem tíhla k tajemnu a upírství, ale samotní upíři už mě přestali bavit a tak jsem k tomu dala něco více. V dnech kdy po nocích nemůžu spát z bouřek z vedra píšu a píšu. Tak snad se bude líbit ;). Mimochodem tohle je jenom začátek, tak nesudte příliš brzy. Později se chystám přidat nějakou akci a romantika taky bude. =Angela - často nazývaná Angie - byla proměněna v upírku, ale jaksi není vše, jak má být a Angie se chová úplně jinak, než by měla. Co však vlastně je za stvoření, to netuší. Když po mnoha úskocích konečně zjistí, co ve skutečnosti je zač, stojí před ní daleko větší sousto; být soudcem není lehké a v některých případech dokonce skoro až nemožné. Koho vybrat? Krásného predátora, výbušného ochránce anebo ty nejkřehčí z nás? Těžká volba, když jste přesvědčeni, že nikdo není vinen, přesto musíte vybrat.
 
kapitola první
ABNORMÁLNÍ EXISTENCE

Tak jo. Uklidni se, Ang. Nic se neděje. Je to jen zvíře. Prostě ho zab, napij se! No právě, ubohé zvířátko, které se nemá jak bránit. Nemůžu to udělat. Ne! Překonej to!
Krčila jsem se ve vysoké trávě a před sebou pozorovala laňku, která se přišla napást. V mé hlavě se přely dva hlasy. První hájil úctu ke zvířatům a z druhého mluvila touha po krvi. Na mém prvním lovu měly vyvážené síly.
Ještě když jsem byla člověkem, nevěřila jsem ničemu. Tajuplný svět upírů, vlkodlaků a všelijakých potvor mi nedával smysl. Měla jsem ráda tajemno, ale ani jednu vteřinu jsem nezapochybovala, že je to vše jen vymyšlené. Uvěřila jsem až ve chvíli, kdy mi kůží projely zuby mého nejlepšího přítele. Teprve pak jsem zjistila, jak strašně jsem se těch dlouhých dvacet let mého života mýlila.
A teď jsem tu byla. Tady na té dlouhé louce, obklíčenou lesem. Příliš mi nepomáhala má vysoká inteligence, jež samozřejmě zahrnovala i pochopení ostatních, neboli soucítění. A tedy i zvířat. Dobře jsem chápala, jak laňka bude vyděšená, a už teď jsem na ní viděla, že poznala, že něco není v pořádku. Bylo mi jí líto. Mně osobně to nedávalo smysl. Peter, můj nejlepší přítel - který mě záludně proměnil, aniž by mě varoval - mi říkal, že upíři nesoucítí, když loví. Že nikdy nepřemýšlí nad bezmocností zvířete. Že v tu dobu je příliš zaměstnán svou touhou. Ale já… Cítila jsem, jak to ve mně vře, ale dokázala jsem to ovládnout. Dokázala jsem se více zaobírat myšlenkou nad nevinným zvířetem, než abych si utírala slinu od pusy. A to mě znepokojovalo. V poslední chvíli, kdy už jsem byla skoro připravená po laňce vyskočit, jsem se rozběhla. Jenže opačným směrem, od zvířete. Pryč z louky, pryč z lesa, rovnou do skromného domku, jenž jsem sdílela s Peterem.
Vkročila jsem do svého pokoje. V křesle v rohu místnosti na mě koukal mladý muž s blonďatými vlasy, na tváři překvapený pohled a v rudých očích zvědavost.
„Jsi tu nějak brzy,“ pronesl tiše.
Těžce jsem vzdychla. „Nezvládla jsem to.“
Reagoval úplně přesně, jak jsem si myslela.
„Cože? Jak jsi to mohla nezvládnout? Touha by tě měla ovládnout v té chvíli. Jak to, že…“
„Já nevím, Pete!“ rozkřikla jsem se. Měla jsem dost těch otázek. Jako kdybych je sama sobě několikrát nepoložila. „Vím, že normálně i kdybych chtěla, neodešla bych bez ukojení žízně, ale já ano.“ Spíše to pro mne byla úleva. Rozhodně větší, než tam sedět a vyčítat si to.
„A vím, že normálně bych měla být úplně jiná, ale asi nejsem normální.“
Pete se na mě koukal zlostnýma očima. Jakoby mi to vyčítal, že jsem se opovážila vrátit bez vlastní večeře. Prostředí situaci napomáhalo navodit tu temnou atmosféru mezi námi. Venku se už setmělo a do oken bubnovaly kapky deště.
Přes zaťaté špičáky přecedil: „Měla jsi mě poslechnout. Zvířata pro tebe nejsou vhodná potrava.“ Jeho hlas se změnil. Lákal mě a povzbuzoval. „Pojď se mnou lovit lidi. To je přirozené. A navíc to je větší zábava, chutnější.“
„Ne!“ Skoro jsem si až dupnula. Na Petera jsem si netroufala nijak zvlášť vyskakovat; byl přece jen daleko silnější než já. „V životě nikdy nedovolím, abych ochutnala byť i jen kapku lidské krve!“ Věděl, že alternativa zabíjet lidi je u mě tabu, a že u tohoto tématu budu vždycky trochu kontroverzní. Ale i tak se o to hodlal přít.
„V životě? V jakým životě, prosím tě?“ V jedné chvíli seděl v křesle a v druhé mě držel pod krkem přitisknutou k mé starodávné skříni, která by se dala označit ještě za almaru.
Mírně se usmíval a rudými panenkami se mi vpaloval do mých vlastních očí. „Stejně jsi už mrtvá. Tak jaképak cavyky.“ Dlouhou chvíli mě pozoroval zkoumavým pohledem. „Pověz mi, co jako tedy hodláš dělat, Angie? Nechceš lovit lidi, dobrá, to už tě asi nezviklám. Ale když odmítáš lovit i zvířata? Jak to chceš udělat? Stejně nezemřeš a jen budeš trpět.“
Mrtvá! Jsi mrtvá! Ty slova se mi v hlavě opakovaly pořád dokola a dokola. Když jsem mrtvá, proč mě pořád ovlivňují mé emoce? Uhnula jsem pohledem. Co jsem mu na to měla říct? V podstatě měl pravdu… ale to mě přeci neopravňuje k tomu, abych kohokoliv zabíjela.
Napřímila jsem se. „Tak mě teda zabij, ať netrpím.“
Jeho reakce byla blesková, okamžitá. „Proto jsem tě nepřeměnil, abych tě zabil!“ odsekl jedovatě.
„A proč jsi mě teda přeměnil? Já se o to neprosila. Navíc jsi ani ne před minutou řekl, že jsem mrtvá. To ty jsi to způsobil! Už jsi mě tedy zabil.“ Jeho sevření ruky kolem mého krku povolilo; vlastně mě pustil úplně a ustoupil několik kroků. Viděla jsem, jak ho moje slova opařila. Oči mu zakroužily k podlaze a já věděla, že ho teď pěkně hryžou výčitky jeho svědomí. Měla jsem potřebu ho uchlácholit, že jsem to zas tak nemyslela. Jenomže když jsem nad tím tak přemýšlela, uvědomila jsem si, že jsem to myslela přesně tak, jak jsem řekla. A i když jsem ho chtěla obejmout, pokračovala jsem dál v tom, o čem jsem věděla, že mu sáhnu do jeho černého svědomí a on se bude ještě více utápět ve výčitcích.
Můj hlas byl klidný, ale přesto vyčítavý. Jako kdybych mu domlouvala. „Kde jsou ty časy, kdy jsme se navzájem podporovali? Kdy naposled jsme se spolu divoce smáli a dělali blbiny? To nás přece bavilo. Proč se to tak náhle změnilo?“ Šla jsem k němu blíž a zatahala ho za cíp jeho košile, jako když dítě tahá svoji maminku. Nasadila jsem sladký, prosebný tón. „Chci zpátky svého kamaráda. Proč to není jako dřív?“
Dlouho mlčel, než odpověděl. Ale nakonec temným hlasem krutě řekl: „Protože dříve jsi nebyla upír.“ A odešel z místnosti; zanechal mě samotnou v tmavém pokoji.
Tenhle pokoj, má osobní komůrka v tomhle zatraceném domě, byl vždycky trochu tmavší, ale v téhle chvíli mi stěny místnosti nikdy nepřipadaly tolik tmavé a depresivní jako teď. Sálaly z nich vzpomínky. Vzpomínky na ty hřejivé časy s Petem. A já věděla, že tyhle vzpomínky mi vždycky budou připomínat, že bylo lépe; tedy teď je a bude zcela určitě hůř.
Po tváři se mi skutálelo cosi mokrého. Hřbetem ruky jsem slzy utřela. Bezva, takže teď ještě brečím. Další příznak toho, že zřejmě nejsem normální. Tedy normální upír.
Snažila jsem se usnout, ale nešlo to. Chyběla mi ta zábava. Chyběla mi ta uvolněnost a nenucenost. Každý, kdo trochu zná upíry (v podstatě asi i ten, co je nezná) by řekl, že bych teď měla šílet žízní nebo aspoň by mi mělo být nepříjemně. Ano, bylo mi nepříjemně, ale úplně z jiného důvodu. Necítila jsem žádnou zvláštní potřebu po krvi, i přesto, že už je to nějakých čtrnáct dní od mé proměny a já od té doby neměla jedinou kapku krve. Sice jsem se vyhýbala lidem, ale i tak jsem se necítila nijak vyprahlá.
Byla to dlouhá noc. Sluchátka s tvrdou hudbou jsem měla v uších, aby překřičela všechny mé momentální starosti. Nepomáhalo to. Jen mě to nutilo přemýšlet, jak strašně mi je. Slzy mi tekly proudem. Z počátku jsem se jim bránila a utírala je kapku po kapce, ale nakonec jsem je nechala plynout po mé tváři. Ani nevím jak, jsem padla do světa snů, kde se mi stejně nic nezdálo. Aha. Další abnormalita mojí zrůdné existence - spánek.
Probudil mě zářivý svit slunce, který mi svítil přímo do očí. Sedla jsem si a cítila se… opravdu skvěle. Ta strašná noc, to trápení mi něco přineslo. I když toho nebylo moc, něco přeci jen. Uvědomila jsem si, že dříve pro mě mystický svět nebyl běžnou záležitostí, tudíž to pro mě nebylo normální. A teď se tu trápím nad mojí abnormalitou od běžného „normálního“ upíra? Normálního? To myslíte vážně? Co je vůbec normální? Je normální, že jsem mrtvá?
Sice mě to nezbavilo vzpomínek, ale aspoň tohle jsem pokládala za vyřešené… Alespoň prozatím.
Stejně by mě zajímalo, proč jsem tak jiná…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Monalis - 28. července 2010 09:25
image4793.jpg
Nebudu ti vyčítat upírství, když se oháníš tím, že není upír. Dobrá...ale stejně...kde jsou ti upíři, které jsme znali? Zlí a lačnící po krvi, monstrózní a půvabní predátoři, co tě okouzlí, ale nemůžeš od nich čekat nic dobrého?
Stephanie Meyer zavedla tuhle alternativu "vegetariánů", jejich lidských emocí a podobně, ale opravdu je to trochu klišovité. Trochu jako opsané z Twilight.
Gramatiku vyčítat také nebudu, sama si jí nevšimnu u svých děl, jen u ostatních...Velké mínus ale je, že mě to nezaujalo ničím. Podle mého, když se chceš pokusit o tak moc klišovité téma, musíš tomu dodat kus originality. U upírů pořádný kus.
A především do první kapitoly a ne slibovat, že v dalších se jí dočkáme;)
Není to špatně napsané, ale působí to opravdu ohraně. Možná by stálo za hřích to přepracovat. Začít například tím, že popíšeš nějakou scénu, kde sděluje, kdo doopravdy je a pak se skrze vzpomínky vrátit k tomu, jak si myslela, že je upír a podobně.
To je ode mě asi všechno:)
 
Eygam - 26. července 2010 13:32
upr84.gif
Dočetl jsem to jen do půlky, protože mě neuvěřitelně vytáčela neustálá přítomnost přivlastňovacích zájmen. U pár vět jsem se zasekl, protože kolikrát kombinovaly hned několik strašností naráz, např.:

Příliš mi nepomáhala má vysoká inteligence, jež samozřejmě zahrnovala i pochopení ostatních, neboli soucítění.

Proč "mi" i "má"? Snadno se to dá předělat, aby věta aspoň připomínala češtinu. Nikdo nepoužívá zájmeno jenž, když mluví (ani když mluví k sobě). A pochopení se rozhodně nerovná soucítění.

Definitivně jsem to vzdal tady: Ty slova se mi v hlavě opakovaly pořád dokola a dokola. Ničení češtiny snáším jen do určité míry.
Nechci hodnotit jen na základě gramatiky...ale ono se tam vůbec nic neděje, hrdinka jen pořád vzdychá, jak děsně nezapadá. Jak říká Lucretia, je to prostě smršť klišé.

 
Tweety - 26. července 2010 10:52
avatar_vysoky_02966.jpg
Hezké, kladně hodnotím i to, že to není moc dlouhé. Jinak mi to přijde jako upírská alternativa k tomu, že se holka má problém se svým klukem a že už to nikdy nebude jako dřív. Sice na pozadí je příběh a opírce, která nemá hlad a spí, ale mně z toho vyplývá spíš ta hádka.
 
Maxx - 26. července 2010 06:52
ikonka685.jpg
Wulfos - 25. července 2010 17:35
Tož a ty si dajaký upírológ čí ký ďas :) Je to jej poviedka a ak si vytvorí upírov vo svojom svete ktorý pijú mlieko a hrajú golf bude to jej vec :)
 
Arnë - 25. července 2010 22:35
poelf155hja1[1]9337.jpg
Wulfos - 25. července 2010 17:35
jenomže nikdo neřekl že je doopravdy upír... byla proměněna to ano..myslí si to to ano... ale je doopravdy upírkou?
nevytýkej upírství když nevíš co bude dál ;)
 
Wulfos - 25. července 2010 17:35
images4912.jpg
Já jen.. není to zas tak špatné.. ale každý upír ůplně každý má chuť po krvi.... takže je to celkem blbost :) + nic proti ale upíři nemají svědomí.. teda aspoň né ti bez duše....=všichni (až na opravdu mega vyjímky..) PS: to už je fakt jen detail ale upíři můžou spát a hodně znich to i dělá.
 
Lucretia Morello - 24. července 2010 15:08
59258_1318941548279_1672993824_619985_8330292_s7808.jpg
Nechci být příkrá, ale je to klišé nad klišé. Je to úplně na jedno brdo se všemi ostatními knihami a povídkami na toto téma. Což se nedá možná vytknout, jen už asi ničím moc nepřekvapíš. Ale tak je to jen začátek, třeba mi to vyvrátíš příběhem :) Hlavně, hrdinka, přeměněná upírka a-la Bella z twillight, co se dokáže ovládat, očividně snášející světlo celý tento text polemizuje nad tím, že je divná :D je to snad v každém odstavci, to jediné bych ti opravdu vytkla.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.065383911132812 sekund

na začátek stránky