Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Czerwena CacrculkaOblíbit

dub2857.jpg

Autor: Eithné

Sekce: Povídka

Publikováno: 08. dubna 2005 22:43

Průměrné hodnocení: 5.8, hodnotilo 12 uživatelů [detaily]

 
Ano, jde o předělávku jedné nejmenované pohádky ;-) Není to originální nápad, to vím, ale bylo to zadání školní práce, kterou jsem kdysi psala.
 
Byl to hezký den. Slunce zašlo za mraky, což bylo dobře, protože již na několika místech nad Zemí vznikaly ozonové díry.
Dívenka jménem Carcula Czerwena žila sama s maminkou na pokraji džungle kovových sloupů vysokého napětí v prosté chaloupce z betonu. Jediný jejich žijící příbuzný byla Carculina pramatka, jíž Carculka důvěrně nazývala „babičkou“.
Byl to den, kdy matka matky Carculy měla dvousté padesáté osmé narozeniny. Nebyl to nijak vysoký věk, ale bylo zřejmé, že se dalšího desetiletí svého života nedožije.
Proto poslala matka Carculku s košíčkem za „babičkou“. V košíčku byl koláč z geneticky upraveného supermoderního obilí, oranžové víno a několik plodů převzácného ovoce, konkrétně jablek.
Carculina pramatka žila uprostřed kovové džungle. Za normálních okolností by se tam její pradcera bála jít, ale dnes jí s sebou půjčila matka supervýkonný zvukový laser. Jedinou jeho nevýhodou bylo, že střílel i pět procent celkového zvukového proudu dozadu, ale nebylo to smrtelné a střelec se maximálně po dvou letech kómatu probral.
Za podobných myšlenek se ubírala Carculka lesem za babičkou. Přátelské bzučení elektrického proudu jí dodávalo klid.
Najednou se před ní cosi vynořilo z dutiny podstavce jednoho ze sloupů. S ustrnutím se dívala, jak se k ní něco, co má čtyři nohy, přibližuje. Pomyslela si, že by to mohl být vlk, o kterém jí kdysi babička vyprávěla.
„Jak se jmenuješ?“ zeptala se Carculka. Když viděla, že jí tvor - nebo možná stroj - nerozumí, převedla svá slova do binárního kódu.
„Jsem vlk a jdu tě zabít.“
„Ale proč?“divila se Carcula.
„Existuje snad nějaký důvod, proč bych neměl?“
„Mám tady zvukový laser.“
„Jaký typ?“
„WOLF - 87 - DEAD.“
„Tak to já zase půjdu.“
Když došla Carculka k babičce, chaloupka byla podivně ztichlá. Zaklepala. Nic. Opět zaklepala. Opět nic.
Nakoukla dovnitř a uviděla babičku ležící na posteli, možná spící. „Paní babičko!“ zavolala. Postava uvnitř se pohnula. „Paní babičko! Nesu vám něco na zub- ehm, dáseň! Otevřete!“
Konečně vstala. Došla ke dveřím a odemkla. „Carculo! Copak ty tu děláš?“
„Nesu vám dárek k narozeninám.“
„To jsi hodné děvčátko,“ zaskuhrala Carculina pramatka. „Ale pojď dál a nestůj pořád mezi futry.“
„Děkuji, babičko. Ale babičko, proč máte tak velké oči?“
„To abych tě lépe viděla.“
„Ale babičko, proč máte tak velké uši?“
„To abych tě lépe slyšela.“
„Ale babičko, proč máte tak velkou zubní protézu?“
„To abych… To abych… Sakra, teď mě nic nenapadá.“
„Vy nejste babička, babičko. Babička, myslím původní babičku, ne vás, takže moje pramáti nikdy nekleje!“ Carculka vytrhla laser z pouzdra, visícího na jejím boku. „Kdo jsi? Mluv, nebo střelím!“
„Jsem třetí potomek druhého potomka jeho matky a otce, který má bratra, jehož vnuk je můj bratranec z druhého kolena a který mi o tobě všechno řekl. A taky jsem taoista, takže mám povoleno klít.“
„Neznám žádné taoisty, třeba mi lžeš!“
„Před dvěma stoletími jich bylo přes třicet jedna miliónů!“
„Jo tihle. A zase lžeš - bylo to o rok dřív! Ale o zvířatech jsem v souvislosti s tímhle neslyšela… Byli taoisté i vlci?“
„No my je přímo žrali! Ehm… Ale časy se mění!“
„A co tvoji bozi preferují?“
„Především v každý slunovrat, rovnodennost a při úplňku krvavý stejk ze skotu, ale když dojdou stáda, může být i z lidské ženy… Ale to jen v případě krajní nouze! Ale snažíme se dosáhnout stavu nebytí, splynutí v celek. Zrovna jsem pro naši víru přesvědčil i tvoji babičku.“
„Ty vrahu! Naučím tě, jaké je nebýt!“
„Ou…“
Vlk byl připravený na ledacos, i na smrt, ale toho, co udělala Carcula, by se nikdy nenadál. Dívka totiž obrátila laser hlavní na druhou stranu a teprve pak vystřelila.
Vlk padl omráčen k zemi.
„Tady je ale kravál!“ zaslechla dívenka znenadání. „Slyšíte mě někdo? Asi nemám brýle, nic nevidím!“
„Babičko!“ Carcula se dvakrát nerozmýšlela a vecpala vlkovi do chřtánu rtu»ový teploměr. Nečekala dlouho a babička, pravda, poněkud špinavá, spatřila opět světlo světa.
A pak s Carculou slavily a slavily a vlk, který se po hodinové lekci nebytí probral, byl již hodný a koupil babičce ovečky a stal se z něho ovčácký pes. A jestli ty ovečky nechcíply, tak se dodnes pasou na místním golfovém hřišti, jediném trávníku v okolí.
Pravděpodobnější ale je, že byly umláceny golfovými míčky, měly krásný pohřeb a vlk opět mohl uctít svého boha.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
Opravdu zajímavé,a el mě se to prostě nelíbilo: nesedělo mi to. Celkově ten nápad není špatnej, ale humor, který jsi použila se mi zkrátka nelíbil:-(
 
Momprius - datum neznámé
witch068988.jpg
Musím taky říct, že tenhle styl humoru není pro mě. Ale musím souhlasit, že alespoň někdo vyšel z řady a napsat komediální povídku je opravdu hodně těžké. Pro mě je to průměr.
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
Berennil: *3* Sapek by dostal desítku kdyby se mi to líbilo...
Mno a opravdu tu nejde v mém hodnocení o to, že to je tak kvalitní, ale protože konečně někdo vystoupil z řady... něco takového sem poslat a mít už dobrou reputaci skvělé povídkářky, mít povídky ve svěrnících povídek, tak to je hodně věcí a já jsem rád, že to sem Eithné dala

Jinak, co je dobrá knižní komedie? Četli jste příběhy pana Kaplana? To bylo harcore, úplně nejvíc, jsem u toho umíral smíchy...
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Nedávala jsem to sem ani kvůli hodnocením, ani kvůli kritice, protože tu už mám od jiných :-) Chtěla jsem jenom trochu odlehčit atmosféru, trochu pobavit, protože jsem si vážně uvědomila, že tu není snad žádná komedie.
Těm, kteří to četli a nelíbilo se jim to, se omlouvám, pokud se to někomu líbilo, jsem jedině ráda :-)
Jinak to, že to není nic úžasného, vím sama, sama bych to asi neohodnotila vysoko :-), ale proč jsem to sem dávala jsem už vysvětlila.

A ještě jednou pro Berennil: Už jenom kvůli prvnímu řádku, co jsi napsala, tě musím upozornit, aby sis ještě jednou a tentokrát pozorně přečetla dopis, který jsi ode mě obdržela do pošty. Případné nesrovnalosti či nesrozumitelná vyjádření můžeme i nadále konzultovat přes poštu.

Jinak všem děkuji za komentáře a za to, že si to přečetli. Koneckonců - není dobrého bez špatného, že ;-)
 
Berennil - datum neznámé
portrait18230.jpg
Durin: Sakra woe, ty překvapuješ. Dal jsi devítku a to to ani nepsal Sapkowski. Že bys změnil názor? Nebo ti vyhovuje postavení vrkající hrdličky?

Eithné: No...Zajímalo by mě, co tím chtěl básník říct. Nepřipadá mi, že dílo, které by zasloužilo devítku vzniká tak, že se sepíše co nejvíc blbostí dohromady. Snaha pobavit čtenáře a především splnit Durinovo přání ohledně komedií asi nestačí na vyvážení nedostačující kvality díla.
 
Jade - datum neznámé
26300.gif
Myslim si ze tahle povidka presne splnila ucel proc ji sem Eithne dala (tedy pokud jsem to dobre odhadl). Rozhodne to neni spatne, docela dobry styl humoru. No a to ze to neni nijak nadprumerna povidka a ze nebude hodnocena nejvyssimi body si myslim ze vubec nevadi. Jak uz psal Durin je to ulet ze stereotypu a to se taky pocita :-)
 
Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
No ... je pravda, že něco takového jde naprosto mimo mě. Původně se mi to ani nechtělo číst, ale pustil jsem se do toho. Jo, Eithné, jsi zručná v obratech, jako ostatně většinou, ale to je tak všechno, co k tomu můžu říci pozitivního.

Vím, že je to sem dáno jen pro to, aby tu bylo něco veselého, ale opravdu to stálo za to? Mám dojem, že ne a moc se těším, až sem šoupneš nějakou svou další "normální" povídku, protože to je to krásné, co já v povídkách hledám.
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Tentokrát musím souhlasit s Galad Elenem - něco tam bylo, spíš taková oddychovka, tehdy v té době asi bylo hitem tvořit takové paskvily, takže spoustu lidí se u toho pobavilo, ale spoustu lidí to také přestalo brzo bavit. Jinak dobrý.
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Bohužel musím konstatovat, že tento styl mi není vlastní. Humor tohoto způsobu mi nic neříká. Jinak na osmou třídu vcelku slušná práce.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Tak tohle bylo dobrý... konečně jsem se po dlouhé době zasmála nad jedním z dílek zde na Anodru. Je to, myslím, dost dobré zpestření zdejší občas až příliš ponuré nálady na které si mnoho lidí zakládá(mimochodem-já to taky dělám:o)), ale proč ne...:o)
Ale tohle se mi opravdu líbilo, poměrně dobrá předělávka s hromadou betonu navrch... jj... :o)
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
lol
hehe musím říct, že jsem se několikrát zasmál, takovýhle blbosti jsem několikrát taky psal, ona to učitelka na základce žrala... takže hlody typu, schovám se s olověnou trubkou za skleněnými dveřmi našeho baráku a pak umlátim aliena trubkou byly normální hehe...
mno a jak jsem řekl, zasmál jsem se a přečetl jsem to jako nic... co na tom, že to není veledílo, psala jsi to v osmý třídě...
a hlavně...
hlavně hodnotím originalitu... to je to, co tu chybí...
originalita a trochu se odpoutat a tohle mi přijde jako přesně to, co jsem tu snad nikdy neviděl...
takže máš to mít Eithné hehe...
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Styl, jakým to bylo napsané, se mi líbil, i když od Eithné znám mnohem lepší povídky (třeba Bílou vílu).
Tahle mě bohužel nijak moc nechytla. Přišlo mi, že to Eithné psala jen proto, že se to po ní chtělo a vůbec si nevyhrála s uspořádáním vět, volbou slov ani stylem, jak to předělat.
Takže shrnuto: styl nadprůměr, zápletka podprůměr, o vykreslení postav a atmosféry se ani nedá mluvit.
Vidím to na 4 body.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.092606067657471 sekund

na začátek stránky