Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

One day in lifeOblíbit

sten3612.jpg

Autor: StenoD

Sekce: Povídka

Publikováno: 09. dubna 2005 19:43

Průměrné hodnocení: 4.4, hodnotilo 8 uživatelů [detaily]

 
Snad se vám to bude líbit a nešetřete mě.....
 
Nikdy bych nevěřil, že k tomu dojde, člověk si nikdy neuvědomí skutečné hodnoty ve svém životě, dokud sám neprožije cosi, co mu je ukáže nebo alespoň zčásti poodhalí. Já si do určitého okamžiku myslel, že smyslem našich životů není nic jiného, než prožít danou etapu, zrodit nástupce a pak odejít pryč, do zapomnění posmrtného života. Avšak to se po již zmíněném okamžiku změnilo. Uvědomil jsem si, že ten prchavý okamžik-náš život, který je ve srovnání s nekonečnem vlastně nic, je pro existenci nekonečna vlastně nepostradatelný a velice důležitý. Pokud budete naslouchat, rád vám vypovím, co tím myslím a o jakou, tak zlomou situaci se jednalo...

Seděl jsem jako každý večer na své pohovce, utkané z proutí a drobných větví, a pozoroval krásu noční oblohy. Měsíci byl zrovna v úplňku a nádherně ozařoval planiny pod sebou. Hvězdy se každou noc stávaly mými pruvodci myšlenkami a já díky nim získával pocit uvolněnosti, svobody a volnosti ducha. Tato noc ale byla v něčem jiná. Obloha byla i přes jasný svit měsíce temnější a hvězdy jakoby předpovídaly hrůzu nadcházejících událostí. Tento fakt jsem v tu chvíli bohužel neuvědomoval a dál jsem létal v myšlenkách a přemítal o věcech minulých.

Žil jsem v malé osadě lesních elfů, nacházející se uprostřed opuštěných krajích s velice malým množstvím jiných osadníků. Já sám jsem s tímto národem spřízněn jen z poloviny, ale i přesto jsem jimi byl přijat jako bratr a chráněnec. Sám jsem rodinu ztratil již v mládí, bohužel, nikdo mi nedokázal odpověďet na otázku: jak. Když se to stalo, byl mi pouhý jeden rok. Když mne našli ležel jsem na zemi poblíž vysokého dubu, který dominoval okolní krajině a který mne jakoby ochránil před pravděpodobně zlého osudu, který postihl mé rodiče. Ti co je znali, si to taky jinak nedokáží vysvětlit.
Já sám jsem se stal druidem. Po dlouhém tréninku a létech učení jsem byl přijat do tohoto řádu a stal jsem se jeho uznávaným členem, zejména díky práci se zvířaty. Mým společníkem se stal šedý vlk, který mne doprovázel všude, kam jsem se hnul a sám mi byl vynikajícím společníkem a ochráncem v nebezpečných situacích.

Tu noc ležel vedle mne a spokojeně pospával. Strašně rád jsem poslouchal jeho oddechování a mému uchu překrásné chrápání. Najednou jsem však zaslechl hluk, nesoucí se od západní brány. Ihned jsem vyskočil z pohovky, čímž jsem zalarmoval již probuzeného vlka, a pohlédl ve směru brány. Nejdříve jsem slyšel pouze hlasy stráží, jak se s někým před branou dohadují. Náhle se však brána počala otevírat a do osady se "nahrnul" asi třicetičlenný dav neznámých poutníků. Rozhodl jsem se zjistit, co jsou zač, písknul na vlka a sám se rozběhl jejich směrem...
Když jsem se k nim doběhl, stáli již u nich představitelé města a vyjednávali s nimi o jejich pobytu u nás. Stále jsem nechápal proč, dokud jsem nezaslechl slova muže, který se zdal být jejich vůdcem, mluvícího o nebezpečí, které se údajně blíží ze směru, kterým přišli.
"Prosím, věřte nám, nemáme proč lhát. Opustili jsme ve spěchu naše domovy, majetky a svatá místa. Nic z toho bysme neudělali, kdyby se k našim nechráněným domovům neblížilo nebezpečí o hrozivé síle. Naši lovci záhlédli při své výpravě smečku, spíše armádu hladových vrků, zápaďané jim říkají wargové, kteří díky vzrůstajícím lidským říším na západě prchají za potravou k nám, na východ. Vy jste jediné, chráněné místo v okolí, ktré by mohlo této smečce vzdorovat. Vaše zdi hradby jsou pevné a vrkům dokáží odolat, nechte nás zde, dokud nebezpečí nepomine, prosím!"
Po těchto slovech muž padnul na kolena sepjal ruce v beznadějném gestu. Ostatní poklekli po jeho vzoru. V tu chvíli jsem si uvědomil mezi jinými přítomnost překrásné dívky, její krása vystupovala z davu, jako zářící hvězda na zatažené obloze. Byl jsem omámen. Její pohled se setkal s mým a já nebyl schopen ničeho, kromě pozorování těch nádherných, hlubokých očí. Z tohoto očarování mne vytrhnula až odpověď mých lidí na prosby příchozích.
"Dobrá, můžete zde zůstat, přesto nevěříme, zda se tím něco vyřeší. Nebezpečí, o kterém mluvíte je stálé a jestli je pravda, že se přesouvají ze západu, jejich útočištěm se stanou naše krajiny. Jediná možnost, jak tomuto nebezpečí uniknout je jej zničit. Vrci budou po dlouhém cestování unavení a velmi oslabení. Musíme vyčkat do doby, až se k nám přiblíží a pak se je pokusit přepadnout. Jako místo střetu by nám nejvíce vyhovoval les, ale budeme potřebovat vymyslet nějakou návnadu, která je tam přiláká..."
Po těchto slovech vystoupila z davu ta překrásná dívka. Všichni pohlédli v jejím směru.
"Mohla bych jí být já. Jsem dostatečně rychlá, abych na sebe dokázala svést jejich pozornost a utéci před nimi do bezpečí vaší skupiny.
Na tyto slova se snesla spousta připomínek a poznámek od jejích společníků. Jedni, asi blízcí příbuzní, protestovali proti takovémuto riskování se životem, druzí s ní souhlasali a prohlašovali, že to je ta nejrychlejší osoba v okolí. Mým lidem se tento návrh docela zamlouval. A souhlasili.
"Pokud to je vaše svobodná vůle, budeme za vaši spolupráci vděčni. Dobrá. Dejte svolat všechny bojeschopné ve vesnici. Od vás,"pohlédnou na příchozí, "budeme potřebovat také všechny, kteří se dokáží postavit v boji. A teď vyšlete posly, aby infomovali o blížícím se nebezpečí.", zvolají ještě k městské hlídce.
Pak ukázali uprchlíkům místa, kde se můžou usídlit do doby, než budou místní kraje opět bezpečné. Na to se sami odebrali zpět do Velké haly, kde posléze započalo plánování přepadení blížící se hrozby.

Já byl stále zainteresován tou překrásnou dívkou, která se pomalu odebírala na jim určená místa. Přistoupil jsem k ní a oslovil jí. Pohlédla na mne svýma překrásnýma očima a opět mne k sobě tímto způsobem připoutala. Jmenovala se Arien, slunečný svit v elfím jazyce. Vzal jsem jí ke svému domovu, kde jsme si sedli vedle sebe do trávy a povídali si. Řeč byla zejména o ní, jelikož mne velice zajímala. Zjistil jsem, že stejně jako je v životě sama bez jakékoli rodiny. Ve vesnici se jí ujalo, po smrti rodičů na neznámou nemoc, několik opatrovníků, kteří z ní vychovali i přes její divokou povahu svědomitou hospodyni. Ona sama se stejně jako já věnuje minulosti a toto téma nás také provázelo dobou mezi jejich příchodem a svoláním k boji...

Když jsem zaslechl zvuk svolávání bojovníků, mé srdce náhle pokleslo smutkem. Věděl jsem, že to může zvuk, který mne může oddělit od ženy, která mne uchvátila a po dlouhé ve mě probudila silný cit, lásku. Ano, zamiloval jsem se. Nevěděl jsem, jak to cítila ona, ale její pohled mi říkal, pokud to nebyla moje čistá představa, že ano. Vyrazili jsme spolu tedy směrem k bráně. Vlk běžel za námi a bylo na něm vidět očekávání a rozechvění z nadcházejících událostí. Po našem příchodu k ostatním bojovníkům, kterých se ukázalo být asi kolem sta, jsem byl pozdraven svými přáteli, kteří k pozdravům přidali jízlivé úsměvy, říkající něco ve smyslu: Konečně jsi našel pravou Steníku :). Usmál jsem se a pohlédl na Arien, která si jejich pohledů nevšimla. A zrovna si prohlížela mého vlka, který běžel vedle ní, zaujat její osobou stejně jako já. Po příchodu zbylých bojovníků jsme vyrazili z osady. Podle zvědů se vrci nacházeli asi dvě hodiny od naší osady, takže ve chvíli, kdy jsme dorazili k listnatému lesu, který protínal jejich pomyslnou cestu, mohli být od nás vzdáleni maximálně půl hodiny průměrného běhu. Všichni jsme se připravili a poschovávali povětšinou do korun stromů. Já s vlkem zůstal společně s asi dvacetičlenou skupinou druidů, kteří stejně jako já nechtěli nechat své zvířecí společníky samotné na zemi. Připravil jsem si svůj dlouhý meč, který se v jemném svitu, skrz koruny stromů prohlížejícího měsíce, krásně zaleskl. Lesk se setkal s očima mého vlka který ne mne hleděl pohledem, vyjadřujícím povzbuzení a důvěru. Usmál jsem se a pak se již soustředil pouze na náš úkol. Náhle spatřím Arien, která stojí kousek od lesa, jak začne pokřikovat na cosi před sebou...Hladoví vrci byli tady.....
Arien vyběhla směrem k lesu, kde jí zachytly dvě silné paže a vtáhly jí do bezpečí koruny stromu. Štěkot hladové smečky byl již velice hlasitý a naše zvířata znerózněla. Pak zazněla první sloka písně letících šípů a dozpěv umírajících vrků. Píseň se stále stupňovala a zrychlovala a hlasitost běžící smečky byla již velmi blízko. Pak jsem zahlédl první obrysy obřích těl, vbíhajících do lesa. Míříli přímo k nám. To byla naše chvíle. Vyřítili jsme se v před a naši společníci s námi. Medvěd našeho kapitána nás předběhl srazil k zemi první dva vrky, kteří byli pod náporem jeho síly prakticky rozdrceni. Množství protivníků ale přibývalo a medvědu pomalu docházelo sil. Zmatek kolem začal vzrůstat a já si náhle uvědomil, že jsem ztratil svého vlka. Snažil jsem se jej nejít, když jsem zahlédl dva vrky, stojící opodál. Jeden vypadal silně zraněný a druhý na tom nebyl o nic lépe. Mezi nimi leželo tělo...Byl to můj zvířecí společník. Smutek, vztek, nenávist, tyto pocity mne v tu chvíli pohltily, jako horizont zapadající slunce. Z mého hrdla se vydral hrůzný křik. Oba vrci zpozorněli, ale jejich reakce byla příliš pomalá. V okamžiku, kdy se ohlédli v mém směru, ležely jejich hlavy na zemi, jen kousek od těla mého padlého vlka. Zabodl jsem meč do země a padl k němu. Vzal jej na klín a prohlížel vážnost jeho zranění. Byl mrtev...Můj přítel a ochránce, který se mnou prožil nejdelší část mého žití ležel teď bez jakékoli známky života na mém klíně a z jeho rány pomalu vytékala temně rudá krev. Zvuky boje zatím utichly. Na rameni jsem ucítil čísi dotek. Byla to Arien, díky bohu živá a zdravá. Pohlédla na vlka a pak mne objala. Pak jsem zahlédl přes slzy v očích její tvář a pak ucítil na rtech sladký polibek. Cítil jsem, že i ona pláče, spojil se v ní soucit s láskou a ona se vtělila do role, která jí po této chvíli provázela celým životem....

Po pohřbení vlka jsme se s Arien usídlili společně v mém malém domě, kde jsme vychovali dvě překrásné děti-syna a dceru. Žili jsme dlouho a já si za tu dobu ochočil hnědého medvěda, který se stal plnohodnotným nástupcem, přítele, kterého jsem ztratil a na kterého jsem v životě nikdy nezapomenul. V té chvíli jsem si také uvědomil, že život znamená víc a to city, které jsou potřebné k vytvoření věcí následujících a bez nich to nejde. Poznal jsem, že každý žijeme proto, abysme poznali kousek faktu a toto poznání si sebou odnesli do posmrtného života, kde jej zúročíme. Poznal jsem, že to, co se odehraje v životě je základ pro smrt a po ní, jako člen přírody, převtělen ve strážce světa-čisté neznetvořené víře...., již brzy to zjistím. Matka příroda mne již volá k sobě, mé převtělení je blízko a já se opět setkám se svým vlkem a medvědem, se kterými budu čekat na svou lásku.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
evve: Nehádám se, jen poukazuji na to, že to na mě působí dojmem, jako by se autor za svůj mateřský jazyk styděl...
Už mlčím =)
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Eithné: možná to bylo proto, že One day in life autorovi zní lépe, než Jeden den v životě...
Osobně bych sice zůstala u češtiny, ale každý má jiný vkus a nikdo (podle mě) nemá právo se navážet do názorů ostatních (tím nepoukazuji na tebe, Eithné, ale třeba u "Hlavy" byla ta debata tak drsná, že jsem radši potom už mlčela)
:o)
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Teď mě napadla ještě jedna výtka k téhle povídce, když jsem projížděla sekcí články dolů... Proč má vlastně anglický název? Jaká je příčina? Copak ty se za svůj rodný jazyk stydíš, že dáš název anglický, ačkoliv je to zcela neopodstatněné a bezdůvodné?
Vím, že tohle byla jedna z věcí, kterou jsem slyšela všeobecně vytýkat Lucku Lukačovičovou k povídkám v soutěži OLBM 2004 a já s ní nemůžu než souhlasit.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Plně souhlasím s Quendi... dále má pravdu Pel a Jade ohledně dosti neohrabaných vyjádření v určitých místech...
Strašně mě při čtení bolelo to neustálé opakování slova "který"... to je skoro to nejhorší, co člověk může napsat... jednoduše se to dá místy nahradit jednohuchým slůvkem "jenž"... jak je již u mě poměrně známé (a občas až otravné), jsem strašně háklivá na to opakování, takže kdybych měla vypisovat vše, co se mi nezdálo, tak bych tu byla do zítra(nebo» toto píšu v půl dvanácté v noci, tak spíš až pozítří)...
Ráda si okolní prostředí dotvářím sama, takže mi ani nevadila nepřítomnost podrobných popisů, ale postavy byly opravdu takové bezduché...
 
Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
No bylo to neohrabané, ale roztomilé, příjemná lovestory...s tak trochu snahou jít do darku, která se ne stoprocentně povedla.
Je tam taky spousta výrazů, kterábtam hodně neseděla: třeba zainteresovaný..to byla jedna z věcí, která byla do očí nejvíc...chce t víc psát a vypilovat styl...
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
StenoD: Mno pokud bude líp napsaný než tohle, přečtu si ho ráda : )
A takovému dramatickému zkracování si se mohl vyhnout tím, že bys to dal jako příběh na pokračování a třeba jednou do týdne sem kus uveřejnil.
Pak by ses třeba vyhnul některým bodům z mojí kritiky.
 
Jade - datum neznámé
26300.gif
Snaha se sice ceni ale to bychom taky mohli davat kazdemu desitku jen za to ze tam neco napsal, na jednech takovych strankach uz sem byl a nutno rict ze bych je nerad videl tady.
 
g.mess - datum neznámé
gmessikonka8516.jpg
Snaha se cení :) a mě se to líbilo
 
Jade - datum neznámé
26300.gif
No tak sem zacal cist a hned v prvnim odstavci sem narazil na dve dosti neohrabane vety nebo spojeni tak jsem si je zacal vypisovat, no musim rict ze jsem toho nakonec nechal a tak tady davam jen ty ktere me vazne zarazily.
zrodit nástupce
vlastne vlastne
uprostřed opuštěných krajích s velice malým množstvím jiných osadníků
ochránil před pravděpodobně zlého osudu
zápaďané jim říkají wargové, kteří díky vzrůstajícím lidským říším na západě prchají za potravou k nám, na východ
Vaše zdi hradby jsou
její krása vystupovala z davu
nevěříme, zda se tím něco vyřeší
je jej zničit
která se pomalu odebírala na jim určená místa
Věděl jsem, že to může zvuk, který mne může oddělit od ženy, která mne uchvátila a po dlouhé ve mě probudila silný cit, lásku
a hlasitost běžící smečky byla již velmi blízko
Jeden vypadal silně zraněný a druhý na tom nebyl o nic lépe

Jinak cele to na me pusobi dojmem jako by to byla prihlaska postavy do nejake jeskyne a byl k tomu doplnen jen ten uvod a zaver co je psany kurzivou. Jestli je to skutecne proskrtane z tricetistrankoveho pribehu tady nehodlam posuzovat ale pokud je to psano cele stejnym stylem tak nevim jestli bych to docetl do konce. Pribeh je opravdu trosku klise a navic mi pripada lehce naivni nicmene proc ne uz jsem videl i horsi zapletky. Kdysi sem v murfyho zakonech cetl jake predpoklady jsou nutne pro autora telenovel a musim rict ze jich splnujes velke mnozstvi a pokud to byla povidka na 30 stran tak uplne vsechny. Myslim ze hodnoceni tremi body je celkem adekvatni. Neni to nejhorsi co jsem cetl ale do nejlepsiho to ma dost daleko.
 
Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
Je pravda, že k předchozím komentářům už nemám co dodat. Kritiky, na které se dá stavět, je v nich dost a já stejně jako Quendi doufám, že si z toho něco vezmeš. Četl jsem horší věci, ale i velkou spoustu podstatně lepších.
 
Quendi - datum neznámé
777772198.jpg
Tvoje povídka má velmi dobrý potenciál a námět. Jen škoda, že jsi ji tak málo rozpracoval. Tolik možností jak zapracovat více do hloubky! Velmi se mi líbí prvek úvahy. Ale v závěru jsi ji nějak vypustil. Na to, že teda postava umírá, své poselství moc nerozvedl. Dokázal jsi mě zavést do prostředí, kde se vše odehrávalo. Snad jsi mi dal zbytečně příliš prostoru k představám. Klidně jsi mohl jít více do popisu. V mnohém již pokulhával vývoj postav, ale na tak malém prostoru se není co divit. Jenže emoce, které zcela jistě prožívali, přece jen takhle shrnout nejdou. Trochu mě překvapilo s jakou samozřejmostí pustili obyvatelé za brány cizince, ale to soudit nebudu, je to tvá fantazie a představivost. A bojová situace…no tu jsi vzal taky hodně zkrátka. Ještě výtka k opakujícím se slovu „který“ ve třetím odstavci. Ten se mi celkově četl špatně. I když je to dějově doják, je tam plno prostoru udělat z toho parádní příběh. Plně doufám, že to i zkusíš.
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
No, to jsi vystihla, nebylo to ale z 4 stránkového ale 30
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Pravda je, že obsah je lehce předvídatelný a chvílema trochu nudný. Máš zde zbytečně dlouhé dialogy, ošklivě krátké chvíle jako okamžiky s jeho vyvolenou před bitvou. Jak už Pelleron podotkla, postavy jsou ploché a bez jakéhokoliv charakteru, což ovšem čtenáři brání, aby se s nimi sžil, aby jim fandil či je nenáviděl - jsou to hlavní hrdinové, čím má autor manipulovat čtenářem.
Na druhou stranu si myslím, že máš talent k vyprávění příběhů a tak mi styl vyprávění nebyl proti srsti, jen to vypadalo, jako bys z původního několikastránkového díla seškrtal donucením tohle na necelou stránku. Ale jak říkám, styl byl dobrý, máš tam určitou melodičnost, která je v psaní více než pozitivní.
Jinak souhlasím s Pelleron, dialogy a popisy hrozné, klišé používáš víc než často (ovšem to občas může být pospěšné - ale jen v rozumné míře, ne takhle!), konec mě trochu odpuzuje, takovéhle happyendy já moc nemusím. To už i v té červené knihovně bývá pro svatbu větší překážka než tady... :-)

Takže shrnutí - myslím si, že máš hodně co zlepšovat, ovšem taky jsem přesvědčená, že máš k psaní talent. Stačí psát a psát a psát a až ti bude ruka padat námahou, tak taky psát ;-)
Ode mě hodnocení této povídky = 4.
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
Víš, nechtěl jsem tady dávat dlouhosáhlé romány, které by stejně nikdo nečetl. Je to strohé a já to vím, ale nápad je čistě můj, nepotřebuju od nikoho nic přebírat. Pokud chceš skutečný román, dej mi vědět a já ti ho pošlu přes mail...
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Uff, kde začít?
V povídce se to jenom hemží klišé. Půlelf bez rodiny tu byl snad už tisíckrát, to, že se z něj stane druid nebo hraničář je stejně jisté, jako že zítra vyjde slunce.
Uprostřed noci do vesnice přijde skupinka nějakých kněží, nebo co byli zač, stačí jim, aby si vymysleli nějakou báchorku o vrcích a vesničané jim jdou hned na ruku a všemu věří? Neřekla bych, že by se někdo choval tak naivně. Představ si, jak se chováš, když na zvonek před tvými dveřmi zvoní třeba lidé, kteří nabízí vysavače. Taky jim hned otevřeš, uvaříš jim kafe a slíbíš, že si něco koupíš?
Hlavní hrdina se tedy dozví, že na jeho vesnici se řítí smečka vrků, ale jedinou jeho starostí je nějaká hezká holka? A ještě si mezi přípravami na průzkum najde čas na to, aby si s ní povídal o své minulosti? Nehledě na to, že by určitě cizímu člověku, by» sebehezčímu, nevyprávěl, že je sirotek?
Pak se tam najednou objevilo nějakých sto mužů. Kdo to byl? Buď si to tam napsal hodně nejasně, kdo to měl být, nebo jsem to nečetla dost pozorně.
Závěrečný popis boje mě málem uspal. Je to jako z nějaké historické knížky, jen s tím rozdílem, že tento popis neměl historickou cenu.
Hrdinovi zabijí ochránce, ale místo toho, aby ses vžil do jeho pocitů, toho, co v něm muselo bouřit za emoce, to shrneš jen třemi slovy.
Říkala jsem si, že by se to ještě vešlo do čtyř bodů, ale pak jsem si přečetla ten poslední odstavec. Ten tomu dal vážně korunu. Takhle to vypadá jako zakončení nějaké telenovely. Vzali se a žili š»astně i když Esmeralda oslepla a José nemohl mít děti…

A» jsem se snažila sebevíc a chtěla tam najít něco, jako náznak atmosféry, opravdu jsem tam nic nenašla. Je to jen strohý popis něčeho, co se někde stalo. Neměla jsem pocit, že bych tam byla spolu s nimi.
Atmosféra lze navodit tím, že budeš popisovat zvuky, pachy, jaké stíny se pohybovaly ve tmě…

Postavy jsou jen ploché loutky, které udělají přesně to, co jim autor řekne. Hrdina ani Arien neprojevují žádné emoce. Autor řekne: Udělali to a to, ale jak se u toho cítili? Jak by se asi chovala dívka, kterou nějaké zrůdy donutili opustit domov? A co ten půlelf? Co všechno musel cítit, když si uvědomil že potkal svojí osudovou lásku?

Popisy prostředí se v dílku vůbec neobjevují. Cítila jsem se "krátkozrace", vůbec jsem si nedokázala představit, jak to kolem vypadá. Jaká je ta vesnice, co ten les - byl hluboký a temný? Nebo jen pár stromků rostoucích kolem?

A dialogy? Hrůza. Jsou vyumělkované. Dám ruce do ohně za to, že by takhle nikdy nemluvili. Těm třiceti jde o život a řeknou dlouhou pasáž, ve které stihnou sdělit pomalu i ekonomickou situaci jejich domova? Pochybuju.

Celé mi to připadalo spíš jako životopis nějakého archetypu, který na začátku hraje každý hráč Drd.
Vrci mi přijdou jako ukradnutí z Pána prstenů.

Autor vůbec nerespektuje to, že česká gramatika vyžaduje používání čárek mezi větami.

hvězdy jakoby předpovídaly hrůzu nadcházejících událostí - klišé
nacházející se uprostřed opuštěných krajích - "opuštěných krajů" nebo v "opuštěných krajích"
ochránil před pravděpodobně zlého osudu - vůbec nedává smysl
mému uchu překrásné chrápání - dost kostrbaté, lepší by bylo třeba: "mému uchu lahodící chrápání"
zalarmoval, zainteresován, maximálně, zúročíme - novodobá slova se do fantasy moc nehodí
Rozhodl jsem se zjistit, co jsou zač, písknul na vlka a sám se rozběhl jejich směrem... - proč by na něj pískal, když ležel celou dobu vedle něj?
Z tohoto očarování - zájmeno je tam zbytečné
zvolají ještě k městské hlídce - najednou je to v přítomném čase, i když ostatní bylo v minulém
Věděl jsem, že to může zvuk, který mne - nedává to smysl
půl hodiny průměrného běhu - co je to proboha za obrat? Jak může být běh průměrný??
Smutek, vztek, nenávist, tyto pocity mne v tu chvíli pohltily - takhle to odbýt? Zabili někoho, kdo byl hlavnímu hrdinovi blízký, určitě to v něm vře. Proč to nedát pocítit i čtenářům? Stačilo by pár vhodně zvolených slov.
abychom - píše se abychom!

Jak už jsem řekla, dávám 3 body. Omlouvám se jestli jsem byla moc tvrdá nebo příliš velký š»oura, ale autor si o to sám řekl : )
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.086075067520142 sekund

na začátek stránky