Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Svatovít z BohemieOblíbit

1546232_345412228931600_464267585_n8959.jpg

Autor: CLOweeCZECH

Sekce: Životopis

Publikováno: 26. srpna 2010 05:12

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Jedna z mých postav.
 
Na severu Bohemského království v horách a lesích leží malá osada. Obývá ji jen jeden rod. Několik desítek lidí se tu každodenně pere o živobytí. Častými šarvátkami s polskými i německými zbojníky zde přežívají jen ti nejodolnější. Oproti všemu je zde velmi zakořeněná víra v jediného Boha, která v místních lidech přerostla zdravou míru. Oni nevěří, že existuje bůh. Oni VĚDÍ, že Bůh je a že jim pomáhá v jejich těžkém životě. V tomto podivném místě si vytvořili divné rituály, kterým se však nedá vytknout nic kromě bezbřehé víry v Boha. Pokud by navštívil kněz z Prahy místní osadu, nestačil by se divit. Chlapci si nechávají na těle vypálit rozžhaveným kovem znak kříže, aby ukázali Bohu, že jsou jeho děti. Neumí číst, ale znají celé části písma zpaměti.
Svatovít je jedním z těchto mladých mužů. Chlapci obcházejí okolní osady a dvoří se dívkám, aby vnesli do rodu novou krev. A když se Svatovít vydal za svým štěstím, podivná shoda okolností mu přivedla do cesty skupinu žoldnéřů. Ať tak nebo onak, místo cesty do vedlejší osady, podnikl jako průvodce a poté jako rovnocenný člen kompanie cestu po Čechách, Němcích a Francii. Tato pouť ho stála několik let života, ale udělala z něho zkušeného žoldnéře znalého několika jazyků. Známý svými modlitbami a zbožnými řečmi jednou uposlechl narážek některých nových členů skupiny a vydal se připojit ke křižáckému tažení.

Svatovít je středně vysoký mladý muž před třicítkou věku. Kolik mu je let přesně, to neví. Má od přírody robustní svalnatou postavu umocněnou životem, který žije. Bůh mu nadělil do vínku nezdolnost a vytrvalost. Slámově světlé vlasy a vousy a výrazně modré oči z něho dělají, alespoň v Bohemii, pohledného muže. Nicméně v západní Evropě je poměrně nezvyklým jevem. Široký obličej s jizvou, která mu na levé straně protahuje úsměv až k uchu. Býčí krk. Na obou ramenou jizvy spálenin ve tvaru kříže, přes celá záda jeden veliký kříž. A na hranatém hrudníku na místě, kde má každý pravý křesťan srdce je jizva ve tvaru zdobeného kříže. Obtisk mu vyhotovil sám představený kláštera svatého Mikuláše v Ohřici. Nejdříve zlatem, potom pohrůžkami na něm vymámil jizvu posvěceným křížem ze zlata.
Svatovítovi chybí malíček na pravé ruce a kus ušního boltce.
Nejjistěji se cítí jako kopiník, jinak se důvěrně zná se svou jednorukou sekerou a štítem – nejobávanější zbraní Čechů.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Landstreicher - 23. září 2010 09:55
sirko6085.jpg
Trochu nepobírám, tenhleten hrdina patří jako do historické jeskyně? Nevím jsem asi fakt uplně jinde.
 
PsychoP - 22. září 2010 22:05
falling8927.jpg
Sakra... Já už jsem fakt unavený :-D

Jsem původně v nadpisu četl BOCHEMIE...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.06588888168335 sekund

na začátek stránky