Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Projekt(íček) no.12 - Kuraookami a 2x QuedOblíbit

falling8927.jpg

Autor: PsychoP

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 18. září 2010 19:35

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Jelikož se tento ročník přihlásilo jen velmi málo pisatelů, bude projekt(íček) zveřejněn právě dvakrát, přičemž toto je první várka. Pisatelů bylo tak málo, že někteří nedokázali udržet své nadšení a napsali příspěvků více... Užijte si čtení :)
 

Kuraookami - Vrátit se či nevrátit se?


Při ručním počítání mi vyšlo, že tato báseň má 88 slov. Je to zajímavé, 8 je mé oblíbené číslo, ale tak... teď už k básni s názvem "Vrátit se či nevrátit se?"

Právě musím všechno sbalit,
do kufru zas zpátky dát.
Proč se musím zas zpět vrátit,
při chladných českých nocích spát?

Zde je teplo v noci, ve dne,
ale však už si vzpomínám.
Zde bez lásky srdce chřadne,
bez lásky, co v Čechách mám.

Z odjezdu zde je mi smutno,
na svou lásku se však těším,
apatii skolí snadno,
No tak proč to stále řeším?

Tak tedy, chci se já vrátit?
Odpověď já stále nevím.
Kde jsou ti, co chtěj mi radit?
Ne, že jim já někdy věřím.

Qued poprvé - Jak na to


Společná anotace: Chtěl jsem jen tak zase něco stvořit, projektíček je pěkná výzva v době vypětí, nulového času a nulové inspirace. Snad to nebude tak hrozné a doufám, že je to první krok k tomu abych si vrátil fomru.

Dílo se začalo rýsovat. Tu kousek modré, tu zase kousek hnědé, bílá prosvítala nad tím vším. Každý jednotlivý detail byl krásný, avšak celek, který z těchto detailů vznikal, dával tušit eleganci, krásu a vznešenost dokonalosti, která jen opakováním stáleho může vzniknout v rukou talentovaného tvůrce. A tentokrát žádné pochybení, žádné přečnívající kousky, ani žádná přehnaná vnadidla. To přináší chaos. Je třeba hlídat myšlenky, z náhlého vzrušení a zapálení může vzniknout strašné neštěstí. Dílo bylo hotovo, zavěšeno do materie a připraveno ke spuštění. Kdesi pod oblačnou oblohou se začali hýbat první tvorové. A hýbali se, jak tvůrce zamýšlel. Dle stanovených parametrů, bez nepříčetných vzruchů a nepředvídatelných poruch. Dokonalá harmonie, dokonalé dílo, ne jako ta předchozí. Ne jako to první. Myšlenka ulétla. Ulétla k jiné kouli zavěšené v materii, kde život spontánně bujel a... žil. Avšak v této novince nic nenarušovalo harmonii připraveného kódu. Krásné. Krásné a nudné. Nudné a mučivé jako stále se opakující vlezlá melodie z reklamy. Není zbytí. Zpět k počátku.
Na rušné ulici nejmenovaného města se zjevila osoba. Rozhlédla se, uskočila před cyklistou, usmála se a šeptem poznamenala.
„Mé dílo, vrátil jsem se.“
Slova jako vlnění částic rychle zanikla v ruchu okolí, avšak v srci světa zněla dál.

Qued podruhé - A my myslíme


„Už padá!“ Ozvalo se z nakládací rampy.
„Jupí!“ Ozvalo se pro změnu z pod nakládací rampy.
A opravdu, malá koule se řítila vzduchem a měkcce dopadla na záda nedočkavě stepujícího tvora. Sotva se usadila ve speciálně tvarované ošatce, tvor vyrazil rychlostí blesku. Celý jeho pozměněný stav mu umožňoval řítit se obrovskou rychlostí i po ucpaných cestách. V rychlosti mával na své kolegy a kamarády, ale nezdržoval se. Zásilka musí být na místě včas. Kde bylo moc plno, občas vrazil do některého z pomalejších tvorů a jednou dokonce vrazil do uzlu mřížky, ale nic ho nemohlo zastavit. Kde to šlo, využíval tvaru cest a držel se na okrajích, aby se vyhnul zaplněným středům. Dnes to byla jeho již dvacátá cesta a to den sotva začal. Těšil se na další. Byla to rutina sice, tam a zpět a tam a zpět, ale nacházel v ní uspokojení a svůj smysl.
„Zzt,“ ozvalo se z levé strany. Pozdě si náš tvor všiml otvírající se závory z druhé cesty a byl v tu ránu smeten narustajícím provozem.
„Kdo to mohl udělat, je přece třeba provádět činnosti postupně, ne jen tak.“ Přemýšlel vztekle.
„Takhle teda ne, jen co tohle doručím, nevrátím se pro další, ale půjdu si to pěkně vyřídit s Tyristorem! Na tohle nemám žádné nervy.“ Jak stav pozměnil, tak udělal.
A na monitoru se objevil error.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Ravager - 15. října 2010 19:58
ikonkarav6371.jpg
Qued podruhé: Většinu doby, co jsem tvé druhé četl jsem myslel, že to je krvinka v krevním oběhu.-)
 
Qued - 04. října 2010 12:17
qued_antisanta2873.png
Eithné - 02. října 2010 22:27


Já si myslím, že když vysvětlím pointu, tak ti to stejně nepomůže k tomu aby se ti dílo více líbilo. Hodně krátké věty používám, to je pravda, tento jev je zaviněn nemožností konkrétněji popsat "stvořitele" a takécelkévým pokusem o jisté tajmeno, či prostě cosi nevyjádřeného. Posledním proviněním je opravdu dlouhá pauza od tvůrčích prací v téměř jakémkoliv oboru a tudíž tvůrčí zakrnění. Těžko hledám synonyma, těžko hledám pěkné, barvité a květnaté obraty. Většina knih, kterými se mohu poslední roky inspirovat jsou provozní dokumentace. Jak je psáno v anotaci (což nebylo záměrem) chtěl jsem zkusit zase tvořit. Jak se to povedlo nejsem s to posoudit. Snad to bude příště lepší.
 
Eithné - 02. října 2010 22:27
dub2857.jpg
Kuraookami: Amatérsky napsané, všechny verše jsou uzpůsobené rýmu a úplně přitom zapomínáš na rytmus a aspoň trochu přirozený český slovosled (a vzhledem k volnosti českého slovosledu je teda už co říct). Téma je natolik nenápadité, obyčejné a bez pointy, že vážně nevím, co bych měla vypíchnout jako dobrý prvek tvého dílka. Promiň.

Qued 1: Všichni to chválí, já jsem nepochopila, o čem to je. Používáš hodně krátké věty, pro tuhle miniformu je to možná vhodnější, ale tady už mi to přišlo skoro přehnané. Jinak se mi styl líbil, oči po textu klouzaly samy. Ale, no, mohl by se někdo slitovat a prozradit mi pointu?

Qued 2: Ha, a já odhadovala červené krvinky s kyslíkem z Byl jednou jeden život :) Líbilo se mi to, pobavilo. Jen bych se možná pokusila zakomponovat poslední větu víc do vyprávěcího rámce zbytku dílka - jako věta zvenčí to u tak krátké literární formy až příliš okatě působí jako berlička, kterou skutečně je. Ale jinak - nejlepší z várky, super!
 
Hitomi - 28. září 2010 05:42
mal315776.jpg
taky jsem pro prvni quedovu minipovidku :) druha uz mi neprisla tak dobre napsana a ta basen mi nesedla vubec...
 
Kale - 27. září 2010 16:45
prisaha9600.jpg
No konečně, už jsem se toho uveřejnění nemohla dočkat:P
Co se dílek týče, sedly mi obě Quedovy tvorby. Druhá je sice nápadově chudší, ale má pěknou pointu. Ta první mi až moc připomíná Tvůrčí krizi..
 
PsychoP - 27. září 2010 13:42
falling8927.jpg
fry - 27. září 2010 13:18
Klasika ;)

Čekal jsem větší účast, ale co...
 
Fry - 27. září 2010 13:18
frynovy23924.png
Qued s jeho prvou verziu jednoznačne víťazí. Výborný nápad.

No, možno sa malo so zadaním projektíčku chvíľku počkať, ja som tiež nevedel, že Andor frčí... Nevadí, what has been done can not be undone.
 
PsychoP - 26. září 2010 15:07
falling8927.jpg
Kdyby měl někdo pocit, že mi svůj příspěvek poslal a já jej nezveřejnil, okamžitě mě kamenujte, příspěvek pošlete do andorpošty včetně data a hodiny prvního odeslání a já svou chybu napravím speciálním přednostním samostatným vydáním každého přehlédnutého kusu.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.073300838470459 sekund

na začátek stránky