Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Růže rudá jako krevOblíbit

images7884.jpg

Autor: Marigold

Sekce: Povídka

Publikováno: 12. dubna 2005 12:38

Průměrné hodnocení: 8.8, hodnotilo 12 uživatelů [detaily]

 
Takové opět spíše historické než fantasy dílko...
 
cabral355492.jpg
Slunce zapadalo a barvilo oblaka do ruda. Vítr v korunách stromů pěl svou píseň. Postava v bílém plášti, z pod něhož se blýskala stříbrná zbroj, vyšla na kopec a zamířila přímo pod stromy. Meč zvonil, když narážel do stehna chráněného kroužkovou suknicí.

Uprostřed háje na vyvýšenině, která se zvedala nad pramínkem, mezi rozházenými kostmi, byl do země zaražený meč. Na štíhlé čepeli tančily paprsky skomírajícího slunce. Stříbrná zbraň přecházela v úzkou půlkruhovou záštitu. Jílec omotaný černou kůží a hlavice - křiš»álová koule zasazená v dračí spár. Ke skvostné zbrani se pnula planá růže. Obtáčela se kolem záštity, jílce i štíhlé čepele.

Postava v bílém plášti s kápí staženou hluboko do čela tasila meč, a pak ho odhodila do dáli. Stáhla si plátové rukavice a ty se zařinčením dopadly do trávy. Objevily se jemné ruce, které se vztáhly k jílci…

Postával v rohu místnosti. Mladý černovlasý rytíř. Ve stříbrném pancíři a kroužkové košili vypadal jako socha vykovaná z kovu. Levicí spočíval na jílci dlouhého meče. Stál a pozoroval dění v sále. Tančící šlechtice a šlechtičny, bavící se rytíře a dvorní dámy.
Pak vešla do sálu Ona. Plavé vlasy ve svitu svic zářily jako vycházející slunce. Zelené oči se leskly jako smaragdy. Usmívala se a rozhlížela se po sále. Rytíř zpozorněl. Hudba umlkla, ale vzápětí se zase naplno rozezněla sálem. Muž vykročil. Bílý pláš» s rudou růží zavířil vzduchem. Došel až k ní. Zhluboka se jí zadíval do očí a poklekl. Políbil nastavenou ručku a vyzval jí k tanci.


…štíhlá ruka přejížděla po chladné čepeli nedbajíc řezavé bolesti, když se trny nemilosrdně zarývaly do dlaní…

Tančili. Točili se v kruhu. On, rytíř Rudé růže, ona dcera odbojného šlechtice, rukojmí u králova dvora... Lidé jim ustupovali z cesty a pozorovali ten pár.

…na meči zůstávali kapičky krve, které se slévaly v potůčky a klouzaly po lesklé čepeli…

Bouře řádila nad krajinou. Vítr rozrazil okno a vrhl se do komnaty. Plamínky svic se zazmítaly, závěsy se rozlétly po místnosti. Dívka v loži s nebesy se prohla do oblouku, hrom pře»al výkřik slasti. Cítila se plná, drcena silou, která ji přiváděla k šílenství. Laskána jeho rty vzdychala a i jemu se z úst draly steny.

…vítr si pohrával s pláštěm klečící postavy. Slunce se odráželo na stříbrné zbroji a stékalo po ní jako roztavené zlato. Ruce rudly krví stejnou jako růže na bílém plášti…

Na nádvoří stáli štolbové a třímali uzdy neklidných koní. Rytíři se scházeli a vsedali na své oře. I on seděl na svém vraníkovi. Strážný mu podal štít a on ho přijal. Pak se na schodech objevila ona. Vrhla se k jeho koni a sevřela mu volnou ruku. Usmála se na něj a on na ní. Vytáhl si jí do sedla a ona se nebránila, ač jí mačkal modré šaty vyšívané zlatem. Vtiskla mu vroucný polibek. Pak mu na paži přivázala bílý hedvábný šátek a svezla se na zem.

…dlaň hladila jílec jako tělo milenky. Laskala se s ním a krev z ranek způsobených trny vsakovala do černé kůže…

Stáli na kopci. Výkvět rytířstva, královy korouhve. Hledí zvednutá. V rukou štíty a kopí. Chocholy na přilbách a pláště vlály ve větru. Koně neklidně hrabali kopyty a odfrkávali. Jezdcům od úst unikal teplý vzduch a v chladném ránu se srážel v obláčky páry. Hleděli na údolí. Hemžilo se pěšími i jezdci. Pikenýři stáli ve vyrovnaných řadách, za nimi lučištníci. „Za krále!!!“ zaznělo nad hlavami jezdců. Hledí spadla, kopí byla spuštěna. Železná masa se pohnula.

…na kraj se snesla noc. Meč stále stál. Květy se zavřely a jen krůpěje krve, ty rubíny na čepeli, zářily na chladné oceli. Vítr foukal a pláš» vál ve větru…

Srazili se a bylo to jako by udeřil hrom. Pikenýři neustoupili ani o krok. Lučištníci s děsivou pravidelností napínali své dlouhé luky a mračna šípů zasypávala rytíře a s neochvějnou jistotou nalézaly mezery v pancířích. Rytíři padali z koní a umírali stejně jako celé řady pěších. Hrot píky mu strhl z hlavy přilbu a černé vlasy zavířily vzduchem. Odhodil kopí a tasil meč. Bodal a sekal. Krev v očích i na zbroji. Jatka. Smrt se svíjela v krvavých orgiích na zemi.


…ruka neopatrně sjela po čepeli. Ta rozřízla hladkou kůži a už tak četná krev započala téci ještě více. Zelené stonky růže náhle karmínově rudé budily strach i lítost…

Sekal bodal. Neohlížel se na strany. Rudo před očima. Málem přeslechl i zvuk rohu. Do už tak oslabeného klínu královských rytířů v bílých pláštích se zakousl klín nepřátelské jízdy. Trhal a rval královy korouhve na cucky. Mladík se náhle ocitl na hrotu útoku. Postavil se ve třmenech a odhodil štít. Uchopil zástavu s rudou růží v bílém poli a pozvedl ji, aby nepadla. Znovu zavolal a zval své druhy do poslední řeže. A oni mu sborem odpověděli a znovu se naježili meči kopími. Bojovali a umírali se jménem milé na rtech, s přísahou králi v srdci, s rudou růží ve vlasech. Uprostřed boje se setkal s velitelem povstalců. Meče zavířili a on si uvědomil, že je to otec jeho milé. Zuřivě bil mezi královské, jeho meč přinášel smrt a zkázu do jejich řad. Na černém poli kůň bílý jako sníh topící se v krvi. Střetly se nelítostně. Černovlasý bez štítu jen s mečem a zástavou. Do ramene se mu zakousla čepel šlechticovy zbraně. Zasykl bolestí, ale ihned vrátil ránu a meč zajel hluboko do baronova těla a ten spadl z koně. Bílý šátek byl náhle rudý krví. Zatmělo se mu před očima a svezl se ze sedla. Boj slábl. Vítězi se stali krkavci kroužící na šedivějícím nebi.

…meč byl rudý krví tak jako toho dne. Jen na hlavici z křiš»álu se odráželo světlo hvězd…

Otevřel oči a uvědomil si, že žije. Bolest v rameni ho upozornila na to, že zdaleka nevyvázl bez zranění. Chladná noc zastavila krvácení. Sedl si a strhl ze sebe zbroj, která ho příliš tížila. Jen v kytlici, opírající se o meč procházel bitevním polem. Na zemi leželi tisíce mrtvých těl. Našel barona a o kus dál i mladého krále. Pozvedl zástavu, která se nedůstojně válela po zemi, zmuchlaná, roztrhaná, potřísněná bahnem a krví. Zabodl jí do země vedle králova těla. Zatmělo se mu před očima a zatočila se mu hlava. Rána se otevřela a začala na kytlici vytvářet rudý květ.
Narovnal se a vydal se na blízký kopec. Zabodl meč do země a ulehl do trávy. Začalo svítat a na nebi zase začali kroužit krkavci. Zavřel oči a čekal až ho milosrdná smrt sevře ve svém náručí.


…kápi strhl sílící vítr a měsíc ozářil bledou tvář. Plavé vlasy se rozlétly ve větru a slzy se jako diamanty zaleskly a líčcích. Dívka vstala a uchopila meč za jílec. Krev poskvrnila křiš»ál náhle neuvěřitelně podobný rubínu. Vytrhla ho ze země a pozvedla k nebi. Pochopila… není jen nenávist a láska, není jen život a smrt - je něco víc. Je to čest, rudá růže na pláštích mrtvých rytířů. Zastrčila meč do pochvy a rozběhla se ke svému grošákovi. Vyhoupla se do sedla a rozjela se do slunce východu. Čistá duše, bílý pláš» a růže - růže rudá jako krev…

 

Komentáře, názory, hodnocení

Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
Je to moc hezké, ale Beltain byl lepší ve své preciznosti. Tady je na můj vkus poměrně dost stylistických nepřesností, o nichž už tady ale řeč byla. A vybrousit by se to dalo docela snadno, ty chyby jsou spíše z nepozornosti, než čehokoli jiného. Každopádně je to moc pěkné, to zase jo.
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
že by se i mistr tesař někdy utnul...
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Salermon: Fakt? Tak to se v tom případě Marigoldovi moc omlouvám O:-)
 
Salermon - datum neznámé
pegasca52681.jpg
Eru psal, že není, co dodat. Já bych jen dodala: Výborný!!!
Atmosfára na mě působila dojmem, který ve mně něco zanechal. Jako Braenn i mě se minulost a přítomnost v povídkách moc líbí, stejně jako tvůj styl psaní a nápady.
Jen poznámka:
Eithné:Máš pravdu, že je TA náruč. Stejně tak ovšem existuje i TO náručí, proto bych Marigoldovo spojení "ve svém náručí" nijak nekomentovala.
 
Momprius - datum neznámé
witch068988.jpg
Moc se mi to líbilo - atmosféra, styl psaní, prostě všechno. Na todle dílo si asi opravdu i za nějaký ten čas vzpomenu (teda alespoň doufám-byla bych tomu moc ráda:))
 
Fiona - datum neznámé
agrcweb9578.jpg
minulost a přítomnost v povídkách mám moooc ráda a tahle ve mě ještě něco zanechala, což se mi u většiny zdejších děl nestává. proto ta 9.
 
Eru - datum neznámé
tn_waldlaus1520.jpg
Je něco, co je k tomu potřeba dodat? Nemyslím si to...a proto taky nic dodávat nebudu...
 
Valkira - datum neznámé
tn_lady2l1016.jpg
Chtěla jsem dát deset, ale když jsem odesílala... nějak to přeskočilo.

Kritiku psát nechci... ani konstruktivní, ani jinou. Prostě se mi to líbilo. Oslovilo mě to a zanechalo určitý pocit. Jako málokterá povídka.
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Pelleron. No nějak si svou neromantickou duši kompenzovat musím, ne? I když taky by to nebylo špatný..."Vášnivě mě líbal a do boku mě tlačila hlaveň jeho devítky Magnumu. Bylo to nesmírně vzrušující, dokonce i ten jeho batoh nacpaný C-4 až po okraj."
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Galad: Skoro jsme si té slabosti nevšimli ; )
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Moc se mi líbil nápad prolínání dvou dějů. Některé věty možná opravdu zněly trochu strojeně. Příběh je výborný. Opravdu se mi to líbilo, mám totiž slabost pro roamntiku v povídkách;-)
Jasná 9
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Povídka má celkem hezký styl, co se toho týče, patřila by k velkému nadprůměru. Ovšem místy mi přišla nedodělaná do konce, s chybami i kostrbatými větami. Tak třeba:
četná krev - co to je proboha za spojení? Nejde to napsat nějak líp?
Zelené stonky růže náhle karmínově rudé
Sekal bodal. - Tady mi vadí to, o čem mluvila Pelleron, a to jsou zbytečně krátké věty, přestože umíš psát nádherná souvětí. Kromě toho ti tam chybí čárka nebo "a".
a znovu se naježili meči kopími - A zase ta čárka nebo "a".
Meče zavířili - Chyba ve shodě podmětu s přísudkem.
Střetly se nelítostně. - Chyba ve shodě podmětu s přísudkem.
Zuřivě bil mezi královské, - tady mi nějak uniká význam. Buďto se tam probil, nebo bil královské nebo... Jak to mělo být?
Na zemi leželi tisíce mrtvých těl. - Chyba ve shodě podmětu s přísudkem.
Zabodl jí do země vedle králova těla. - Tady má být ve sloě "ji" krátké "i".
ve svém náručí - Je ta náruč, takže snad ve své náruči, ne?
zaleskly a líčcích - Tady má být asi "na", ne?
Kromě toho souhlasím s Pelleron především s tím násilným dělením vět a složitostí některých souvětí. Narozdíl od ní mi však právě tohle nedávalo volně se začíst a nechat se vtáhnout do příběhu.

Ale jak jsem říkala, je to rozhodně nadprůměr zdejších povídek. Má to atmosféru i styl. Ovšem těch věcí, které mi při čtení překážely, bylo taky dost, proto dávám 7.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Souhlasím se vším co napsala Pel, jen bych doplnila pár (otravných) věcí...
Nevím proč, ale strašně mi vadí u takovýchto povedených povídek když se slovíčka opakují... (na začátku třeba "zbraň", "čepel";na konci "klín"). Již několikrát jsem tady na Andoru zmínila nadměrnou přítomnost spojky "a". Zejména na začátku bylo na každém kroku zájmeno, které by se místy dalo úplně vypustit, případně nahradit vhodným podstatným jménem (ona=dívka)... mnohdy se naopak ono opakování hodilo, ale častěji převládalo to vyjadřování stejnými slůvky...
Stále ale tato povídka patří mezi velmi povedené, dávám 8, ale pro příště si dávej na ta slůvka pozor...:o)
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Příběh je zajímavý a dynamický, i když snadno předvídatelný.
Některé pasáže jsou zmatené a musela jsem si je přečíst několikrát, abych pochopila pravý význam.

V několika odstavcích se mi stalo, že jsem opravdu měla pocit, že jsem uvnitř příběhu. To jsem skoro u žádných jiných andorských povídek říct nemohla.
Celé to na mě působilo jako smutný příběh z dávných časů, kdy se opravdu na bitevních polích střetávali velké armády válečníků. Z díla na mě dýchala ponurá atmosféra, kdy vojáci vědí, že je nečeká nic jiného než brzká smrt a nemají už co víc ztratit.

S hrdiny jsem se nedokázala ztotožnit, ale popravdě jsem se o to ani neokoušela, protože jsem měla pocit, že tady to není potřeba.

Na stylistické stránce je vidět, že si s tím Marigold vyhrál.
Po dlouhé době se tu objevila personifikace (např. "Smrt se svíjela") a pokud se moc nepletu, tak i metafora. Celé to příjemně oživilo a dodalo tomu punc vyjímečnosti.
Záporem je, že některá souvětí mi přišla až moc vyumělkovaná a ztrácela jsem se ve všech těch přívlastcích a zájmenech.
A naopak někdy mi tam ty věty přijdou násilně rozdělené, i když by jim to víc slušelo v souvětí.
Jestli budeš chtít Marigolde, klidně ti je sem ještě vypíšu : )

Povídka se hrdě může hlásit mezi andorský nadprůměr, ale myslím si, že i tak by se na ní daly některé věci zlepšit.
Proto dávám 8 bodů.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.063980102539062 sekund

na začátek stránky