Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

InsomnieOblíbit

plakat-zaklinac-the-witcher[2]8946.jpg

Autor: burg

Sekce: Povídka

Publikováno: 20. prosince 2010 09:47

Průměrné hodnocení: 9.4, hodnotilo 8 uživatelů [detaily]

 
Moje první povídka. Měli jsme ve škole dát dohromady vlastní text, a mě z toho vyšlo tak trošku psycho. Ten text jsem pak "obalil" a vy si můžete přečíst výsledek. Inspirací mi byly filmy Doodlebug (krátkometrážní, dá se shlédnout i na youtube) a Mechanik.

Doufám, že se bude líbit.
 

Tma. Staré hodiny tikají. Tik tak. Je noc. Ticho. Skoro. Nemůžu spát. Už hodinu a půl se převaluju na posteli kvůli té blbé mouše. Bzučí mi okolo hlavy, poletuje, noc co noc pořád dokola. Vstanu a rozsvítím? Má to vůbec cenu? Stejně tu mrchu nenajdu. Pokoušel jsem se o to snad tisíckrát. Nemám ani sílu vstát a podívat se, kolik je hodin. Zato mám kruhy pod očima jak pytle na hady. Bzzzzz. Oženu se a doufám, že ji při troše štěstí aspoň poslepu trefím. Na hřbetu ruky jsem žádný náraz neucítil. Tak zase nic. Tik tak.

Po půl hodině převalování a několika pokusech tu bestii trefit rozsvěcím. Bude to jako noc včera? A předtím? A dál? Kam až jen moje paměť sahá? Minutu mžourám, než si moje bolavé oteklé oči zvyknou. Koutkem oka registruju na druhé straně místnosti nějaký pohyb. Pomalu a co nejvíc nenápadně to jde se tam přesunu. Stará podlaha až nesnesitelně vrže. Nic. Moucha prostě zmizela. Ráno budu muset vystěhovat všechen nábytek, třeba mi to pomůže tu bestii najít. Otočím se a zamířím zpět do postele. Cítím, že ta postel je tak daleko a nohy mám tak slabé. Krok. Druhý. A třetí. Nakonec tam dojdu, plácnu sebou a jako bonus se praštím kolenem o dřevěný rám. Ostrá bolest mi projede celým tělem a zastaví se až v hlavě. Nemám ani sílu zařvat, tak jen potichu skučím, držím si to koleno a cítím slzy, jak mi stékají po tváři na polštář. Hodiny odbíjejí třetí hodinu ranní. Nebylo okolo půlnoci, když jsem rozsvítil? Ani nevím. Další převalování a bzučení až do rána.

Ráno vstanu, totálně vyčerpaný a přemýšlím, co dál. Nejprve do koupelny. Jdu tu dálku celou věčnost, z místnosti na chodbu, projít těch pár metrů a vejít do druhé místnosti mi přijde horší, než pokořit Mount Everest. Nakonec opravdu stanu přede dveřmi koupelny. Stisknu kliku a zatlačím. Dveře se se skřípotem pootevřou. Mount Everest je pokořen. Stoupnu si na ledové špinavé dlaždice, které snad ještě pamatují vyhynutí dinosaurů. Zrcadlu chybí asi třetina, jednou se rozbilo. Ale i tak vidím, co za trosku ze mě zbylo – jen kostra potažená šedivou kůží. Všude po těle mám nezdravé skvrny. Třeba už mě klamou oči. Provedu základní hygienu a vrátím se do pokoje s mouchou. Musím vyházet ty krámy, jinak mi z té mouchy totálně hrábne. Začnu hned, nejprve s lehčími věcmi. Ty vyhážu kam to jen jde, hlavně, když jsou pryč z místnosti. Pak začne problém s těmi většími, hodiny, stůl a skříň. Stojí mě strašné úsilí s tím jen pohnout, ale nakonec to odtlačím ke dveřím a dveřmi je protáhnu na chodbu. Postel? Taky musí pryč. Po další nekonečné hodině je konečně hotovo. Z lustru zbyla jen žárovka. V místnosti zůstanu jen já a moucha. Pro jistotu si tu nechám matraci a deku. Lehnu si a minuta za minutou okupují mojí trpělivost.

Večer pomalu přichází. Zhasínám světlo. Jako by ta bestie věděla, že musí počkat na tmu a pak začne svůj otravný nálet na moje nervy. Bzzzzzz! Už je tu zase. Jasně jí slyším nad mojí hlavou, dělá kolečka a osmičky. Bzzzz! Zzzzzzzz! Nevydržím to a oženu se. Opět nic. Zkusím rozsvítit. Rozhlížím se, zoufale tikám pohledem z jednoho koutu ke druhému. Ne, ta bestie si určitě najde škvíru v podlaze, nebo stropě, zaleze a čeká. Když zhasnu, začne bzučet znovu. Myšlenky se mi honí hlavou.

Jak dlouho jsem vlastně v téhle místnosti? Týden, měsíc nebo rok? Už ani nevím. Po prvních pár dnech se všechno začalo slévat v jednu nekonečnou, noční můru. Nejhorší je, že se z téhle můry člověk prostě nemůže vzbudit. Nespavost je holt pěkná sv*ně. Kvůli ní mě vyhodili z práce, tak jen vegetím tady v té místnosti a vedu věčný boj s jednou blbou mouchou. Navíc mě probudí sebemenší zvuk. Můžu usnout na pár minut a stačí jedna blbá moucha, vrznutí dveří, nebo projíždějící auto na ulici. Taky bych se moc nedivil, kdyby žádná moucha neexistovala a všechno se odehrávalo v mojí hlavě. Třeba mi jen OPRAVDU začalo přeskakovat a nějakým zvráceným způsobem si takhle se mnou hraje moje podvědomí. Usměju se nad tou spásnou myšlenkou. Říká se, že lidská mysl je nekonečná a pokud se v ní něco pokazí, tak to obvykle stojí za to. Nevím, kdo to řekl, ale rozhodně měl pravdu. Teď se ještě nabízí otázka, jak dlouho se dá přežít s nespavostí? Prý rok a štěstí má ten, kdo vydrží déle než rok a půl. No štěstí… Jestli se tomu tak dá vůbec říkat. Pak člověk usne a už se neprobudí. Kdybych se tak nebál bolesti, vezmu střep z toho rozbitého zrcadla v koupelně a skončím to sám. Pravda, vrtá mi to hlavou už nějakou dobu.

S těmito myšlenkami jsem zavřel oči a pomalu jsem usnul.

Vysvobození.

 

Komentáře, názory, hodnocení

SalomeGog - 23. listopadu 2012 21:26
20100923001954-eb8e30211153.jpg
Zajímavé...
 
Victoria - 18. listopadu 2011 11:24
vic2138.jpg
Tuty povídky mám moc ráda, i z hlediska toho, že insomnii jsi popsal dokonale z psychologického hlediska a neudělal si z něj nadčlověka, který vydrží spát klidně sedm dní a je jako rybička. 10 bodov.
 
Perla - 11. března 2011 11:08
images6094.jpg
Četli jsme si to s přítelem. Moc se nám to líbilo... Jen je fakt že jsme na konci čekali lepší pointu. Víš, jako že začátek super super, pak se o to víc těšíš, že na konci bude nějaké zajímavé rozuzlení.
Jinak máš hezký styl psaní. Dobře se to čte. :)
 
Zalasta - 19. ledna 2011 23:34
default.jpg
burg - 16. ledna 2011 17:16
Nemyslím tím, že bys měl prodlužovat příběh... Jen se mi zdá, že je takový, jak bych to řekl, takový zaplácnutý záplatou, najednou moc faktický... Moc si ten člověk uvědomuje a špekuluje o tom z pohledu, který by už neměl mít... no to je asi jen moje sugesce...
 
burg - 16. ledna 2011 17:16
plakat-zaklinac-the-witcher[2]8946.jpg
Děkuji všem za kladné hodnocení, velmi si toho vážím:)

To Zalasta: mohl bych ten konec ješte rozvést, přidat další a další den, ale to už by bylo jen nabalování vět jedna na druhou bez nějakého významu. Toho jsem se chtěl vyvarovat.
 
Zalasta - 16. ledna 2011 01:38
default.jpg
Myslím si, že velmi pěkně vystižené myšlenkové pochody v hlavě "magora". Pěkně psané, dobře se to četlo... Jenom ten konec je takový moc strmý... Takové moc useklé... Takové "honem ať to mám hotové"... Každopádně ale parádní práce =)
 
Raigunner - 07. ledna 2011 22:21
3030602735_ab651eded45594.jpg
Najlepšia poviedka o muchách akú som kedy čítal :D páči sa mi na tom a úplné realita,a že sa zahadzuješ aj s niečim takým ako mucha :D moje hodnotenie 10,kedže ako hovorím,nikdy som nič lepšie o muchách nečítal :D
 
altura - 07. ledna 2011 13:56
part_of_your_no_by_tsaoshin-d6f5s398448.png
Zajímavé... Přemýšlivé, trochu ponuré a i realistické... To se mi líbí!!! :D
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.0729660987854 sekund

na začátek stránky