Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Zástup andělůOblíbit

arodjkafinal5054.jpg

Autor: Galad Elen

Sekce: Povídka

Publikováno: 16. dubna 2005 21:27

Průměrné hodnocení: 7.6, hodnotilo 18 uživatelů [detaily]

 
Možná trošku z trucu sem dávám další roman»ák. K téhle povídce mám silný osobní vztah...snad se aspoň někomu bude líbit, romantikům bych se mohla zavděčit.
 
darkangel6031.jpg
Zástup andělů

Hierarchie nebe je složitá, andělé se dělí do řádů a skupin. Bůh je generálem, archandělé plukovníky. Ti, jež jsou nazýváni anděly strážnými, patří do nejnižších hodností. Člověk je příliš bezvýznamný, než aby zasloužil pozornost nejvyšších. Ovšem, občas se někdo výjimečný najde. Stejně jako teď. Kdo by si byl jen pomyslel, že bledá kráska, o kterou nikdo ani pohledem nezavadí, si zasluhuje dohled Gabriela, jednoho z nejvyšších archandělů. Bůh dlouho váhal, zda by nebyl příhodnější Michael, ale nakonec rozhodl. Čím je Morion tak zvláštní? Většina lidí ji považuje za „ďáblovu milenku“, vždy» její havraní vlasy, bledá ple» a černé oblečení působí tak ponuře. Avšak Bůh ví, co dělá a o správnosti jeho činů nelze pochybovat.

Morion jako vždy procházela postraními ulicemi, nepotřebuje se vystavovat na odiv, nesnáší ten věčný šepot lidí s rozeklanými jazyky. Nemůže za to, že má ple» barvy sněhu a vlasy a oči jako noční nebe bez hvězd. Tento vzhled zdědila po matce. Zamyšlená pokračovala dál, aniž by vnímala okolí. Najednou do něčeho tvrdého narazila, bylo to jako náraz do zdi. Podklesla jí kolena, ale čísi ruce jí zabránily v pádu. Napůl omráčená Morion zvedla hlavu. Nenarazila do zdi, ale do hrudi nejúžasnějšího muže, jakého kdy viděla. Oči měl jako nekonečné hlubiny moře, jako oblohu za bouře. Temná modř, která spalovala zevnitř. Něco takového nikdy neviděla. Kombinace modrých očí a černých krátkých vlasů spolu s kra»oučkou pěstěnou bradkou působila přímo magicky. „Kdo jste a co chcete?“ vypravila ze sebe Morion přerývaně. Muž se jen pousmál. Málem se jí podlomila kolena znovu. „Jsem Gabriel a musím tě ochránit.“ Dívka údivem rozevřela oči. Právě ji má někdo chránit? „Já nepotřebuji ochranu a už musím jít. Přeji krásný den.“ S nejistým úsměvem pozpátku couvala od muže, jehož oči ji magicky přitahovaly. Nebránil jí v odchodu, jen ji s náznakem úsměvu pozoroval. Morion se zhluboka nadechla a přerušila oční kontakt. Otočila se a utíkala pryč. Musela utíkat, jinak by se asi vrhla neznámému do náruče. Vlastně ne neznámému, ale Gabrielovi. Krásné jméno, nezvyklé.
Když se konečně trochu uklidnila, pomalým krokem došla zpět ke svému domu. Odemkla dveře a vstoupila dovnitř. Konečně v bezpečí. Po paměti nahmatala křesadlo a rozžala pochodeň na stěně. Otočila se ke stolu a křesadlo jí vypadlo z ruky. On sedí na židli, nohy v těžkých černých okovaných botách má položené na stole. Černý kožený pláš» mu splývá až na zem. Jeho oči se opět propalují do jejích s tím sžíravým vševědoucím výrazem. Je přenádherný, tím nejsvůdnějším, tak trochu drsným způsobem. Morion nahlas polkla. „Co...co tady děláte, bylo zamčeno.“ Její hlas zněl roztřeseně. Možná strachem, možná něčím jiným. Nehýbala se z místa, nebyla si totiž jistá, že ji nohy unesou. Konečně příjemně podmanivý hluboký hlas přerušil ticho: „Jak jsem již řekl, musím tě ochránit. Proto musím být pořád s tebou.“ Dívce se začervenaly tváře. Mohla jen doufat, že si toho nevšimne. Způsobily to myšlenky, které jí při těch slovech vyvstaly v mysli. Pořád s ní, ve dne v noci. Na chvíli zavřela oči a párkrát se rychle nadechla. „No, to je od vás velice milé, ale nemůžete být se mnou. To přece nejde.“ Svůj nedůvěryhodný argument zpečetila tím nejnejistějším úsměvem, jaký si jen lze představit. Gabriel ladným pohybem shodil nohy na zem. Boty na podlaze jen zaduněly. Pomalu došel až k dívce, naklonil se k ní, až se jejich nosy téměř dotýkaly. Cítila jeho teplý dech na své tváři. Cítila i příjemné šimrání jeho bradky. Dech se jí zrychlil, očekávala polibek. Gabriel se však rukou opřel o zeď za Morion a naklonil se k jejímu uchu: „Musí to nějak jít. Smiř se s tím, že se od tebe nehnu, a» se ti to líbí nebo ne.“ Strnulá dívka dokázala jen přikývnout. Muž se spokojeně usmál a odklonil se. „Mohl bych dostat něco k jídlu? Mám hrozný hlad.“ Zaprosil Gabriel tak smutně, až se Morion musela usmát. Pak přikývla a přesunula se ke kamnům. Naštěstí za tu dobu, co byla pryč, nestihl oheň vyhasnout.
Ten muž v černém plášti vypadal tak bezbranně s ústy plnými pečeného masa a zároveň ji přitahoval o to víc. Seděla naproti němu a pozorovala ho s neskrývaným zájmem, ale on vypadal, že si toho vůbec nevšímá. Stále jí vrtalo hlavou, co ji k němu tak moc táhne. Kdykoliv se její pohled střetl s jeho očima, přeběhl jí po zádech zvláštní příjemně mrazivý pocit.
Konečně zvedl od jídla hlavu: „Co znamená kocourek k mazlení?“ Morion zaskočilo a rozkašlala se. Jak může vědět, co se jí honí hlavou? Rychle mu odpověděla: „Nevím. Kde jste to vůbec sebral?“ S úsměvem pokýval hlavou. Jak příšerně ji vytáčel ten jeho vševědoucí úsměv. „Najedl jste se, tak můžete jít. Venku už je tma, nejvyšší čas jít spát.“ Pokusila se dívka odvést pozornost od jejích myšlenek. Aniž by čekala na odpověď, odešla do vedlejšího pokoje, kde stálo vědro s vodou. Umyla se a oblékla do bělostné noční košile, která jí sahala asi do půlky stehen. Pak zalezla do postele. Louči nechala hořet, neměla ráda tmu.
Oči se jí už začínaly klížit, když se otevřely dveře. On si klidně vpochodoval dovnitř. Pláš» položil přes židli, okované boty zazvonily o podlahu, když si je zul. Morion jen doufala, že nemá v plánu to, co si myslela. Přetáhl si přes hlavu košili, která odhalila úžasně vypracovanou hruď. Není divu, že jí to připadalo jako náraz do zdi. Za okamžik bylo slyšet šplouchání vody, pak se otočil k posteli. Dívka musela zavřít oči, polilo ji totiž horko, když spatřila kapičky vody pokrývající jeho opálenou kůži. Na dálku cítila teplo, sálající z jeho pokožky. Gabriel došel až těsně k posteli, bílá látka dívčiny košile se mu líbila, nic podobného ještě neviděl. Sehnul se a uchopil do náruče dívku zabalenou v přikrývce, položil ji kousek dál, na vzdálenější konec postele a natáhl se vedle ní. Morion vyskočila, jako by do ní uhodil blesk. „Co si to dovolujete? Okamžitě vypadněte!“ Jeho prudký pohyb nečekala. Chytil ji za ruku a prudce trhl k sobě. Ani nepostřehla jak, ale ocitla se pod ním. Látka jeho kalhot ji studila na obnažené kůži. Byl těžký tím zvláště příjemným způsobem. „Prosím, pus»te mě, slibuji, že vás tu nechám. Jen mě nechte jít,“ zaprosila tiše. Chvíli se do jejích očí vpíjel svým modrým pohledem a pak ji políbil. Něžně, sladce. Ovšem Morion mu začala polibek oplácet s mnohem větší náruživostí. Oba propadli vášni. Jeden po druhém toužil jako žíznivý po vodě.
Gabriel se však po chvíli odtáhl, chvěl se po celém těle: „Tohle není dobré, musím tě ochránit.“ Morion byla zmatená, nechápala o čem to mluví. V jeho náruči si připadala víc v bezpečí než kdekoliv jinde. Pokusila se jej znovu políbit, ale on vstal z postele. Rukou si zmateně pročísl krátké vlasy. Potom vzal svůj kabát a hodil jej na zem. Lehl si na něj a k Morion se otočil zády. Ta strnule ležela a naslouchala jeho dechu, který se stal po chvíli hlubokým a pravidelným. Potichu vstala a došla k truhle stojící u protější stěny. Z truhly vzala teplou přikrývku. Na podlaze bylo slyšet tiché cupkání jejích nohou. Zastavila se nad ležícím tělem. Vypadal jako malé schoulené štěňátko. Poklekla vedle něj a přikryla ho. Ani se nepohnul. Morion se vrátila do postele, ale když s ním byla v jedné místnosti, nemohla spát. Celou noc se jen převalovala.
K ránu konečně usnula. Zdálo se jí, že uběhla sotva chvilka, než ji probudily sluneční paprsky deroucí se oknem dovnitř. Rozespale se posadila na posteli. Pohledem okamžitě zalétla k podlaze, byla prázdná. S prudkým hlasitým vydechnutím se zhroutila zpátky na polštář. Třeba se jí to jen zdálo. Určitě tu nikdy žádný muž nebyl. Svým způsobem měla radost, ale zároveň cítila bolest, hluboko uvnitř hrudníku. Tepající orgán pulzoval v teskném rytmu. Přece se do něj nemohla zamilovat, vždy» ho zná sotva chvilku. Ze zamyšlení ji vytrhly zvuky přicházející z vedlejší místnosti. Rozechvěle vstala a jako omámená šla ke dveřím. Ruka se jí třásla, když stiskla okovanou kliku.
Málem jí vyhrkly slzy úlevy, spatřila Gabriela. Neměl kabát, jen kalhoty a černou košili. Vlasy měl vlhké, zřejmě byl venku u studny. Právě chystal snídani, na pánvi měl snad tu největší omeletu, jakou kdy viděla. Rozhodně nešetřil. Slušelo mu to, i ten jeho překvapený výraz, který vzápětí vystřídal úsměv. Opravdu se zamilovala. „Dobré ráno,“ řekla Morion vlídně a usmála se. Vyšla před dům a umyla se u studně. Bylo tak krásně. Když se vrátila, jídlo už bylo na stole. Snídaně proběhla mlčky, teprve potom se odvážila Morion zeptat: „Proč mě chráníte a před čím?“ Odpověděl jí tak smutným pohledem, až ji zamrazilo. „Jdi důležitá a chráním tě před, no, před nebezpečím.“ Gabriel mluvil, aniž by se na ni podíval. Těkal očima po místnosti. Bylo jí jasné, že zdaleka neříká všechno. „Proč máš dům tak stranou od ostatních?“ zřejmě se snažil odvést pozornost. „Nemám ráda lidi a oni nemají rádi mě. Navíc chci mít svoje soukromí, kdo může jít před dům v noční košili?“ zavtipkovala. Pak vstala a ve vedlejší místnosti se převlékla do svých tradičních černých šatů. Uvědomila si, jak dokonale k sobě s Gabrielem ladí.
Bůh podezřívavě hleděl na svého archanděla. „Doufám, že si uvědomuješ, co je tvým úkolem.?“ Boží hlas byl příjemný, ale čišel z něj respekt. Gabriel stál s pokorně skloněnou hlavou. „Ano pane, ona musí zůstat pannou, protože její dítě by bylo podle věštby mocnější než kdokoliv. Proto ji musím chránit před všemi muži, aby se věštba nenaplnila.“ Mluvil, jako by předčítal z knihy, tato slova znal zpaměti snad i pozpátku. Bůh přikývl, byl rád, že si Gabriel uvědomuje vážnost situace. „Pak tedy musíš jít, věřím, že svůj úkol splníš.“ Archanděl zlehka přikývl a odešel. Bůh se za ním díval a usmíval se. „Škoda můj milý anděli, že ti nemohu říci pravdu. Její dítě bude spasitelem, ale musí být počato z lásky, ve strachu a respektu z boží vůle.“ Všechno jde lépe než si mohl přát. Láska a vášeň z andělova srdce doslova přetékala. Bůh si začal spokojeně pohvizdovat. Pak se zarazil, musí se přece chovat božsky. S úsměvem odkráčel.
Pro Gabriela byl život vedle Morion peklem. Její tělo ho sžíravě vábilo, ale rozkaz zněl jasně. Nemohli společně spát v jedné místnosti. Morion to nechápala: „Nelíbím se ti? Nevím už, co mám dělat, abych získala tvé srdce.“ Promluvila zoufale s očima plnýma slz. Anděl jí něžně pohladil po tváři: „Mé srdce ti patří od prvního dne, avšak musím tě chránit a pod můj rozkaz patří i ochrana přede mnou samým.“ Dívka absolutně netušila, o čem to mluví. „A kdo ti dal takový úkol, co jsi vlastně zač?“ zoufalství bylo z jejího hlasu patrné. Gabriel pochopil, že jí musí říct pravdu, nebo ji navěky ztratí. Nejdříve zavřel oči a zvedl hlavu k modré obloze. Stáli spolu uprostřed zahrady, která se rozléhala za Morioniným domem. „Bože, prosím, odpus» mi, ale už déle nevydržím žít vedle ní, aniž by znala pravdu,“ pak se podíval na Morion, tvářila se velmi zmateně. „Má jediná lásko, jsem archanděl. Bůh mě pověřil úkolem, musíš zůstat pannou, aby nebyl počat syn, dítě s obrovskou mocí. Avšak zklamal jsem, místo ostražitosti a ochrany jsem se zamiloval. Vzala jsi mi srdce, které nikdy nikomu nepatřilo.“ Zlomil se mu hlas. Sklonil hlavu a čekal. Čekal výčitky, vztek, zatracování. Nic se však nestalo. Opět zvedl oči, které se střetly s dívčinými černými. Morion se usmála. Poté velmi pomalu přitiskla své rty na andělovi. Po polibku mu něžně zašeptala do ucha: „Toužím po tobě a miluji tě. Kvůli noci s tebou jsme ochotna vzepřít se boží vůli a naplnit věštbu. Prosím.“ Gabriel polkl. Právě zaprodal svou duši ďáblu. Jedním prudkým pohybem se octl na zemi společně s Morion. Svěží tráva příjemně chladila. Jeden z druhého strhávali oblečení. Konečně se jejich touha splnila. Unavená Morion otevřela oči. Podívala se na muže spícího vedle ní a zalapala po dechu. Nad jeho zády bělostně zářila obrovská křídla. Pírka odrážela sluneční paprsky. Vypadal přenádherně. Přitulila se k němu a jemně křídla pohladila. Poté se znovu propadla do posilujícího spánku.
Morion stála na zahradě. Ve svém břiše ucítila pohyb, dnes už po několikáté. Gabriel byl v domě. Chystal oběd. Z myšlenek ji vyrušil zvláštní zvuk, bylo to jako tiché tlumené hvízdnutí. Pak už cítila jen bolest. Srdce jí trhal ocelový hrot šípu. Padla k zemi. Střelec vyšel z úkrytu, byl to jeden z vesničanů. „Tak ty čarodějnice, obcovala jsi s ďáblem a to je tvůj trest.“ Poté se škodolibým úsměvem odešel.
Anděl vyšel ven, konečně je jídlo hotové. Těšil se, až jej Morion ochutná, dal si tolik záležet. Vtom spatřil její tělo, krev se vpíjela do svěží země. Ten srdceryvný zvuk, jaký se mu vydral z hrdla byl jako nářek labutě, která ztratila životního druha.
Bůh si svého archanděla prohlížel hodnou chvíli, teprve poté promluvil: „Nemůžu tě zabít, tohle přání ti nesplním Spasitel se pravda nenarodí, snad někdy příště. Lidé si zasluhují další šanci. Nemohl jsem ti říci, jaký je tvůj skutečný úkol, protože pak bys jej nikdy nemohl splnit. Ovšem za své služby zasloužíš odměnu. Žij š»astně a spokojeně, můj nejmocnější z andělů.“ Otevřely se dveře, za nimi stála Morion. Bílé šaty jí splývaly až k nohám. Bělostná křídla za jejími zády zářila jako křiš»ál. S náznakem úsměvu natáhla svou ruku ke Gabrielovi. Beze slova ji přijal.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Evariel - 09. června 2005 15:02
dela2916.jpg
Vskutku krásný romantický příběh. Skoro by se mu nic nedalo vytknout, až na jednu věc: podle mě je tam velký kontrast se současností a historickou dobou a člověk pořádně neví, kde děj situovat.
 
Jade - datum neznámé
26300.gif
Tak fajn takze muj nazor: Romantika ? proc ne, ale tohle uz je vazne jako z levnyho divciho romanku. Proste takovy sladoucky u ceho se urcita vekova skupina zenske populace bude rozplyvat blahem. Jinak Gabriel se od zacatku chova jako by ji chtel zbalit spis by nejspis sedelo jmeno Casanova to by bylo asi mnohem bliz o nejakych andelech snad ani nemuve. Jak uz sem rikal je to misty proste preslazene a konec na romantice (z meho pohledu) spis ubira nez aby ji pridaval. Od okamziku kdy si to spolu rozdaji uz to chces proste jenom ukoncit a aspon podle me je to tam strasne moc videt. Jinak co se logiky tyce tak tu uplne zabijis v prvnim odstavci (ktery je imho uplne trapny a zbytecny) cituji: bledá kráska, o kterou nikdo ani pohledem nezavadí - konec citace. Tak tohle je moc ty popises zenskou za kterou by se kazdy otocil (chlap protoze je to kus a zenska proto aby si za ni odplivla protoze jak si sama napsala ji povazuji za dablovu nevestu) jako ze o ni zadny nezavadi pohledem sorry ale tohle me fakt rozesmalo - proste se mi to nelibilo a to snad z zadnyho pohledu kteremu sem to vystavil.
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Felix: Máš pravdu, v knize to byl anděl. O mnoho a mnoho řádů níže než archanděl.
 
Felix - datum neznámé
6ebbe3b8209eec07c386a3653c40024b6709681687866848294.jpg
Hmm....tak si teď říkám, že ten můj příspěvek je pěknej zmatek :o)))

Tak přehledněji:
No, to by vysvětlovalo dost věcí, ale s tím převtělením se mi to zdá složitější. Andělé se dokáží vtělit do těla člověka, ale přímo vejít do nějaké osoby,...to se mi moc nezdá. Čekal bych to spíše od démonů.
Archandělé, ač se dokáží změnit v člověka, tak s nim nemají nic společného.(Teda až na jednoho jediného)

Mno, ale to už jen čistě teoreticky podle Biblické mytologie. Ono už opravdu záleží, jaká je tvá představa. Rozhodně to neber jako kritiku a poučování...

Ke knize: Jde ale o to, jestli to byl anděl a nebo archanděl.
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
S tím vtělením. On si v podstatě pujčil jen tělo, dejme tomu mrtvého člověka. Něco jako v Seznamte se, Joe Black. Jinak, kdo by to chtěl opravdu pochopit, přečte si jistý slaďák od Jude Deveraux, který se jmenuje Anděl pro Emily. Touhle knihou jsem se inspirovala. Nápad anděla, který přišel na zem pro ochranu někoho se mi opravdu líbil. On ji měl ovšem ochránit před smrtí, což se mu taky nepovedlo.
 
Felix - datum neznámé
6ebbe3b8209eec07c386a3653c40024b6709681687866848294.jpg
Colter: jj..Gabriel měl opravdu pletky se Satanem. ;o)
A jestli se o něm říká, že je anděl žena,...to netuším :o)
 
Felix - datum neznámé
6ebbe3b8209eec07c386a3653c40024b6709681687866848294.jpg
No, to by vysvětlovalo dost věcí, ale s tím převtělením se mi to zdá složitější. Andělé se dokáží vtělit do těla člověka, ale přímo vejít do nějaké osoby,...to se mi moc nezdá. Čekal bych to spíše od démonů.
Archandělé, ač se dokáží změnit v člověka, tak s nim nemají nic společného.(Teda až na jednoho jediného)

Mno, ale to už jen čistě teoreticky podle Biblické mytologie. Ono už opravdu záleží, jaká je tvá představa. Rozhodně to neber jako kritiku a poučování...
Archandělé, ač se dokáží změnit v člověka, tak s nim nemají nic společného.(Teda až na jednoho jediného)

Mno, ale to už jen čistě teoreticky podle Biblické mytologie. Ono už opravdu záleží, jaká je tvá představa. Rozhodně to neber jako kritiku a poučování...
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
Colter: hehe mno vidíš to... já se o tohle nezajímám no, ale hezky jsi to vysvětlil *1*
Tanulka: mno myslím, že očekáváš moc od filmů, které si to za cíl neberou, stejně jako od těch, co tu něco napíšou...
Mě se Constantine líbil, měla to být podle mě oddechovka s minimálně snahou o málo otřepané téma a dostatkem nadsázky... a to to splňuje... a stejně tak i tahle povídka ani neměla v úmyslu vystihnou podstatu andělů, jak jsou psaní v bibli, takže myslím, že to je v tomhle ohledu jako jedno...
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Já to chtěla pojmout spíše tak jako, že si Gabriel musel půjčit lidské tělo a s ním na sebe vzal i lidskost toho těla a původního majitele.
 
Felix - datum neznámé
6ebbe3b8209eec07c386a3653c40024b6709681687866848294.jpg
Příběh je hezký. Nemám sice rád slaďáky tohoto typu (jako mnoho čtenářů tady ;) ), ale musím říci, že se mi to hodně příjemně četlo. Nenapadá mne co bych ti vytkl,...snad jen toho Gabriela a jeho vystupování. Na Archanděla jeho kalibru se choval opravdu hodně lidsky a navíc hodně tvrdě a stroze.(podle jeho řeči) No, a taky mne trochu překvapilo, že požádal dívku o jídlo. ;)

Dávám...8

Má osobní připomínka
Já bych místo Gabriela zasadil do příběhu jiného anděla. Třeba Azraela, kterému se říká anděl smrti. Nebo možná i samotného Samuela.
Nezdálo se mi totiž jeho vystupování. Gabriel je anděl, který má přinášet radost a naději. Prostě dává radost do života, naději na znovuzrození, přání a tužby.
Samotný Bůh ho pověřil vedením božské armády do boje proti Samuelovi (Satan). Což jsem ze tvého Gabriela necítil.
 
Tanulka - datum neznámé
i1525.jpg
Galad Elen: ne: aspon si nevzpominam:) s tema andely to jeprinejsim zajmave = nekdesito sezenu:)
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Tanulka: Viděla jsi film Dogma? Tam byli andělé taky moc hezcí. Vřele doporučuji. Dokonce tam jsou opravdu bezpohlavní.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Tanulka: o tom by se dalo ještě hodně dlouho a hodně ostře polemizovat a to se mi s tebou zrovna nechce podnikat, čili s touhle debatou končím a doufám, že ostatní také :o)
 
Tanulka - datum neznámé
i1525.jpg
Durin Mahalul:jo constantin mi prisel totalne priserny, uprimne lituji tech dvou hodin co jsim tomu venovala:)))
evve: castecne mas pravdu castecne podle me ne:) ze sezrovna TENTO archandel postavi svou hrud tak aby do nej narazila.... nevim,me se to zcela uprimne nezda, ikdyz stalepodrhuji,ze tatopraceje jinak DOBRA:)
 
Taron - datum neznámé
sadakoeye-ikona7763.jpg
Nemám příliš ve zvyku četbu slaďáků, ale tento mi připadal poměrně dobrý.
I když to zakončení, není dle mého názoru příliš nepromyšlené. Všemocný archanděl má za úkol ochranu dívky a přihodí se jí tak lehko předpovídatelná smrt?
Hm... případným pokračováním bych ale nepohrdnul... :)
...že by ji pomstil?
Každopádně kvalitu i kompletní zpracování hodnotím za 8
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Blančo, můj názor znáš.
Máš to špičkově napsaný. Krásný slovní obraty, navození atmosféry, ale jak už jsem ti řekla, ten konec se mi tam prostě nelíbí.
Přijde mi odfláknutý nebo až moc romanticky, což neumím pochopit : ) Teď co je lepší, že? : )

Zbytek věcí ti tu už vytýkali ostatní. Gabriel se opravdu mohl chovat tak nějak víc andělsky. Bylo by to zajímavější a zase bys to povznesla na úplně jinou úroveň. Myslím, že když by sis pohrála s jeho rozporuplnými pocity ( Marion je fakt kus, ale jsem přece anděl: ) ) bylo by to lepší a určitě by sis u toho užila i víc zábavy.
Takhle je Gabriel výborný (ostatně viděla jsi moje rekace: ) ), ale chová se jako obyčejný dokonalý chlap : )

Ty dialogy jsou tak trochu vyumělkované. Jestli chceš, klidně si je s tebou přeříkám, jak tu někdo navrhoval : ) Ale pod podmínkou, že budu Gabriel : D

Možná je tam ještě pár chybek, ale zrovna si na dalůší nemůžu vzpomenout a znovu se mi to nechce číst : )
Takže shrnu to: Je to určitě nadprůměr, ale kdybys tomu dala lepší konec, bylo by to ještě "lepčejší"
Takže ti dám 8 bodů.
 
Keirea - datum neznámé
keirea_ab_weah8917.gif
Colter McLoy: Souhlas, taky jsem o tom četla
Tanulka:Studovala jsem na teologické fakultě, jsem pokřtěná, ale ten pohvizdující Bůh se mi naopak líbil... když je v Galad Elenině povídce polidštěný anděl, proč by nemohl i Bůh? Koneckonců jak praví, je to její svět :-)
 
Colter McLoy - datum neznámé
00014214.gif
Durin: Nechci být vlezlý, ale Gabriel (latinsky Gabrielle) má opravdu ženské jméno a svou povahou by měl být ženská(někteří dokonce říkájí, že je to jediný anděl - žena!! =)). Ale pohlaví je u andělů docela šum a fuk, takže podoba, v jaké se ti zjeví, může být v podstatě jakákoliv. A Gabriel prý měl pletky se se satanem, takže to v tom filmu docela neopodstatněné není =).

Ale zpátky k tomu článku. Jak se tady pořád hádáte o tom, zda je vhodné, nebo nevhodné, aby v něm byly vlastně úplně nově vytvořené postavy(ač pojmenované anděl). Podle mě je to jakž takž přijatelné (ale na druhou stranu by šlo popřít skoro všechno). Sice jsem níže ohledně "andělství" měl nějaké výhrady, ale celkově povídka nebyla špatná... =)
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
Tanulka: no tak to se asi rači ani nekoukej na film Constantine... tam totiž po fajnovým pokecu se Satanem, kerýmu hlavní hrdina řiká Lu, ho vyfakuje, že jde do nebe a Gabriel je tam žencká (navíc celkem hnusná teda) a spojí se se satanovým synem, protože je úplně šílená a tak... jako tohle fakt neřeš ehhe...
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Tanulka: Nechci se o tom hádat (a už vůbec ne s tebou:o)), ale přijde mi to jako příliš přehnaný názor na originální dílo, jenž pouze převzalo určité postavy z Bible, ale přetvořilo jejich vlastnosti a myšlenky. To by se potom mohl hádat takhle úplně každý, když si přečte třeba knihu Eragon a zde se objeví povídka o drakovi. Vážně mi to přijde zbytečný. Bible je sice KNIHA s velkým K a nechci jí srovnávat s jakýmkoli jiným dílem, ale prostě už to tak je a andělé se vyskytují úplně všude. Když by někdo (kdokoli) napsal příběh o andělovi se jménem jenž v Bibli není, tak by zase povstala jiná skupinka lidí a tvrdila by něco ve stylu "Je to v rozporu s Biblí! Tam žádný takový anděl není!"
Jak si potom má člověk vybrat? Každopádně psaní je otázkou fantasie a ne stoprocentíáho dodtžování pravidel...
 
Tanulka - datum neznámé
i1525.jpg
evve: co jsem cetla ja, tak jim ponechavali aspon zakladni charakteristiku. pohvizdavajici Buh atd... vadi to mnoha lidem
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Tanulka: znám hodně knížek (se smyšleným dějem) kde vystupují postavy z bible (i se stejnými jmény) a nikomu to nikdy nevadilo
 
Tanulka - datum neznámé
i1525.jpg
tak bys teoreticky jim nemela davat tataz jmena:) ale to nic, jinak je to dobry:)
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Prostě jsem si pujčila postavy z bible a převedla a upravila jsem si je pro svůj vlastní svět.
 
Tanulka - datum neznámé
i1525.jpg
velmi jednoduse - jsou v tom postavy z Bible, takze jejich totalni modifakace je totez, jako by jste psali povidku a prezident Klaus by tam vystupoval jako sexualni deviant a pak by jste tvrdili, ze to je vas svet a pravdu neberete na vedomi:)
 
Berennil - datum neznámé
portrait18230.jpg
Tanulka: jak do téhle povídky můžeš tahat Bibli? Vždy» ta s tím vůbec nesouvisí.
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Tanulka:Ano, četla jsem bibli. Ale tohle s ní nemá nic společného. Prostě jsem si vytvořila svůj vlastní svět, který nemá s biblickým zhola nic společného.

Eithné:No, asi se to tak jmenuje proto, že...mělo to být, že Bůh vybíral z mnoha anědlů a ten jeden byl ten pravý. V nebi jich je zástup, ale jen jeden mohl vykonat tenhle úkol.
 
Tanulka - datum neznámé
i1525.jpg
uvod (prvni odstavec povidky) mi prijde trochu zbytecny a zavadejici. nesedi mi, ba pri me odpuzuje, tve zvoleny hlavnych postav, prijde mi to jako jejich hanobeni. cetl jsi nekdy Bibli? pak bys vedel, ze temer nic z toho, co tu pises nedava smysl.
promin, i kdyz technicky, je tovcelku pekne, tak nemuzu dat vic jak 5
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Keirea: jo, tak to je klidně možný-jsem původem z Moravy, takže... :o)
 
Gallen - datum neznámé
gallen8813.jpg
No, celkem dlouho mě odrazovala ta hlavička a hlavně slovo "roman»ák", nakonec sem se ale přemohl a přečetl to, no a rozhodně nelituju.

Co bych vytknul... asi chování toho anděla, na můj vkus bylo prostě až moc lidský, čekal bych nějakou tu povznesenost a řekněme profesionalitu. Zamilovat by se klidně mohli, ale tohle na mě bylo až moc hopem.
Dialogy, no tady vesměs souhlasím s Durinem.
A co se mě hlavně nelíbilo byl konec. Teda ne že by se mě nelíbilo, jak to skončilo, ale připadalo mě to strašně odbytý, prostě to chtělo víc rozvíst, popsat, víc se tomu věnovat, takhle to na mě zapůsobilo, jako kdybys to psala někdy v noci a už, už to mít z krku a jít do postele...

Ale jinak je to určitě povedený dílko, jen tak dál... =-)

PS: moc hezkej vobrázek =-)
PPS: "Bůh si začal spokojeně pohvizdovat. Pak se zarazil, musí se přece chovat božsky. S úsměvem odkráčel." tohle mě dostalo =-DDD
 
Darling - datum neznámé
ikona910.jpg
to se ti moc povedlo. sice to asi nehodnotím příliž objektivně ponevaž jsem šílená romantička, ale je to fakt pěkný... určitě zase něco napiš!!! =o)
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Teď mě tak napadlo - proč se to jmenuje Zástup andělů? Vždy» jich tam moc není, lépe řečeno jeden.
 
Keirea - datum neznámé
keirea_ab_weah8917.gif
Celkem pěkně napsáno, i když Gabriel mi taky vůbec nepříjde jako anděl. Moc na takové příběhy nejsem ... je to jako sexuální představa nějaké mladé dívčiny, podobně jsem si snila tak ve dvanácti... :-)
dávám 6

evve, je to jen detail, ale u té pochodně by možná bylo lepší použít "zažehla". tvoje rozžhla mi připomíná legrační slovo, které používá můj olomoucký známý pro rozsvítit - "rožnout" :-)
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Evve: To jsem ráda.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Ehm... já našla :o)
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Všem vám moc děkuju. I za tu kritiku. Navíc se nikdy nemůžu zavděčit všem, tak alespoň ty romantické duše si tu našly něco, co se jim líbilo.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Krááásnýýýý... :o) Andělů je sice všude hodně, ale zde se mi nezdála zápletka tak ohraná. Hlavně byla pojata a napsána osobitým způsobem a to je velké plus.
Souhlasím s odstavci, byly by vhodné, ale ani takhle to není zas tak špatné. Hodily by se zejména pro zvýraznění určitých momentů a pro oddělení jednotlivých dějů/částí.
Ale vyblbnu se na gramatice/pravopisu nebo jak to chcete nazývat: :o)
(předem se omlouvám za případné hlody nebo jiná nedorozumnění-v češtině nejsem zrovna premiantka, ale sepísnu to, co mě určitým způsobem praštilo do očí)
Občas máš chyby v interpunkci...
Na začátku se ti opakuje slovo "konečně". Těch opakovaných slůvek tam je víc, avšak podle mě jsou použita vhodně a na pohled i poslech to vypadá/zní dobře... :o)
Když Morion přijde domů, píšeš, že rozžala pochodeň-zde si nejsem jistá, takže mě kdyžtak opravte, ale nemělo by to být "rozžhla" :o)
"Ten muž v černém plášti vypadal tak bezbranně s ústy plnými pečeného masa a zároveň ji přitahoval o to víc." -nevím, ale tahle věta mi moc nedává smysl. Spíš bych napsala něco ve stylu "Ten muž v černém plášti vypadal tak bezbranně s ústy plnými pečeného masa, tím ji přitahoval o to víc."
Když už jsem byla u toho opakování, hodně se ti opakovala zájmena a to mě docela mlátilo do obličeje... :o)
"Není divu, že jí to připadalo jako náraz do zdi." -podlě mě by to chtělo připomenout CO jí připadalo jako náraz do zdi => večerní setkání...
"...polilo ji totiž horko." -vhodnější by bylo "zalilo"
"Umyla se u studně." -spíš bych napsala "u studny" (líp mi to zní :o))
"...přitiskla rty na andělovi" -má to být na andělovy (jako na matčiny) :o)

Doufám, že jsem tě nijak nepopudila :o)
Povídka to byla každopádně krásná...
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Jejej, omlouvám se za pravopis a styl toho, co jsem napsala. Jak si to po sobě čtu, vstávají mi hrůzou vlasy na hlavě O:-)
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Pokud nestojíš o konstruktivní kritiku (nebo alespoň o to, co si o tom myslím já), tak snad dál nečti, Galad. Nerada bych tě rozzlobila O=)


Tak nejdřív to, co se mi nelíbilo:
Jak už řekla DTL, chce to víc odstavců. Taky bys měla vizuálně oddělit něco, co se stalo po devíti měsících, od zbytku textu, protože takhle zanikl i ten odstavec.
Zápletka mi připadala už trochu ohraná, protože tahle povídka je jednou z mnoha o andělích, pointa konec byl zase docela předvídatelný.
Postavy mi především připadaly dost nereálné, zezačátku se Morion chovala jako hrozná panikářka, nejspíš i exhibicionistka (proč by jinak nosila černé oblečení, když to tolik zvýrzaňuje zájem o její osobu? By» negativní, dokonce v souvislosti s ďáblem?), pak to zas byla vášnivá ženská... Gabriel na mě zase působil jako teenager a ne jako nesmrtelná bytost, která je tu od počátků. Zamilovat se do své klientky a ještě první den služby s ní skončit v posteli, by» k ničemu nedojde...
Proč ho vlastně Morion nechala ve svém domě? Ty bys doma nechala naprosto cizího chlapa, který tě nejspíš sleduje už delší dobu, jestliže se k tobě domů dokáže dostat z města rychleji než ty sama?
Mno a o Bohovi radši nemluvit...
Jinak jestli to chápu, všichni byli krásní, Morion a anděl, Boží krása je samozřejmá. Mno dobře, jen tak dál.
Dialogy jsou příšerné, nereálné působí šíleně. Zkus si je přečíst nahlas. Nejlépe s někým, každý z vás a» je jedna postava.

Mno... =) Teď teda k tomu pozitivnímu:
Kdyby tam bylo víc odstavců, četlo by se to fakt dobře. Je vidět, že nepíšeš poprvé, máš styl, je to zvukomalebné. Taky se mi líbí, že to není nijak uspěchané, přestože jsi možná ten konec ještě trochu mohla rozvést.

Ovšem chápu, co pro tebe ta povídka znamená, proto se ti omlouvám, zda tě má kritika mrzí. Ale sebezlepšování nikdy neuškodí, no ne? =)
 
Colter McLoy - datum neznámé
00014214.gif
Vlčice: Ne fakta, ale "fakta" (v uvozovkách), jakési všeobecně známé (alespoň do jisté míry), ale nedají se brát zcela vážně(ostatně jako informace o všech nadpřirozených nebo fantastických tvorech). Hlavním zdrojem informací o nich je Bible a spisy Matouše, sv. Augustina a trochu i Tomáše Akvinského(ten o nich ale mluví pouze v části, kde se narodil Kristus - zvěstovali jeho příchod). Tady najdeš pár informací, ale ještě jednou jsou to "fakta", ne fakta
 
DTL - datum neznámé
nif2820.jpg
Tedy, ty dialogy na mě působí trochu...uspěchaně. Jako by postavy měly vyšší vůlí určeno, že mohou použít jen (například) dvacet slov denně, a jsou proto maximálně stručné ve všem, co chtějí říct.

Co by podle mě povídku hodně pozvedlo (kosmeticky, ne obsahově): Víc odstavců! Takhle některé myšlenky zbytečně splývají... Děje se tam toho docela dost, podle mě by si to zasloužilo minimálně třikrát víc odstavců než to má teď.

Jo, a moc hezký námět :)
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
Vlčice: Jako jediné nedostatky jsou ty přímé řeči a chování postav v určitých situacích... s tím souhlasím úplně nejvíc...
 
Vlčice - datum neznámé
black5193.jpg
Opravdu moc hezké. Mám ktomu ale jednu výhradu: Ta přímá řeč se mi zdála taková..já nevím její forma se mi nějak nezamlouvá. ale to nic nemění na kvalitě příběhu. Já mám anděly moc ráda i když mám nejradši ty padlé , rebely proti bohu (asi čtu moc mangy :-)) Mám o andělech také svou představu, která se od té vžité dost liší. Tvůj anděl mi byl o něco bližší, i když jsem od něj taky čekala víc vznešené chování.
Už delší dobu se chystám napsat povídku o andělech, tak pak mi ji zas pomluvíš ty .-))
ColterMcloy: Fakta?! Chceš říct, že o andělech máme nějaké fakta? Každý vidí anděly jinak, ale jestli jsi někdy nějakého viděl, ráda si tvé fakta vyslechnu...Já bohužel žádného nepotkala
 
Berennil - datum neznámé
portrait18230.jpg
Tak tohle bylo opravdu moc pěkné. romantické a s docela překvapivým koncem, že.
Myslím, že anděl nemusí být vždy bezpohlavní. Vždy» jsme ve světě fantazie a tam je přece možné všechno, ne? Každý si může vytvořit svůj svět.
 
Sargo - datum neznámé
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Ač si na romantické povídky hodně nepotrpím, tohle se četlo výborně. Pohlavnost anděla mě sice zpočátku zarazila, ale proč ne, koneckonců? Každý autor má právo na svůj svět. Opravdu skvělé, jen tak dál :-)
 
Stínek - datum neznámé
abarin28282.jpg
Pěkná myšlenka a předem musím říci, že bych to nedokázal napsat lépe! Ale i tak mám tomu co vytknout... V příběhu vystupoval archanděl a od něj jsem čekal spíše nadpozemské jednání, ale bylo pouze lidské. Tohle by se dalo ještě přehlédnout. Třeba jsem si jen anděla špatně představoval. Co mi ale opravdu vadí bylo to, že jednal jako muž, který je ve většině ženských myslí dokonalým... pravděpodobně to bylo úmyslem, jenomže mi se tohle nelíbí...

Ne vždy se autor trefí každému do gusta, to však nezhoršuje kvality článku. Budu si prostě muset jen najít povídky, které budou vyhovovat mi :)
 
Colter McLoy - datum neznámé
00014214.gif
A ještě trošku katechismu o tom co jsou andělé:

Andělé jsou celým svým bytím Boží služebníci a poslové. Protože "andělé v nebi stále hledí na tvář svého Otce" (Mt 18,10), jsou "dbalí rozkazů, poslušní na jeho slovo" (Ž 103,20).

a:

Andělé jsou lidé, kteří vyzařují světlo. Kde oni jsou, tam je světlo a jasno. Andělé jsou lidé, kteří dostali něco z původní rajské radosti. Věř mi, andělé jsou bytosti z masa a krve, kteří jakýmsi neviditelným způsobem udržují svět v rovnováze. Skrze ně poci»ujeme ono tajuplné dobro, které lidí chtějí dosáhnout. je v nich postižitelná láska, s kterou by tě chtěli obejmout.
(Phill Bosmans)
 
Colter McLoy - datum neznámé
00014214.gif
Po pravdě:

Ze začátku (Když jsem přečetl nadpis a podnadpis), jsem se těšil, že je tady něco na mé oblíbené téma - sice romantické, ale to mi bylo jedno. Vrhnul jsem se tedy do čtení. Romantika mě moc nebere, ale líbilo se mi to. Bohužel až na pár nesrovnalostí:
Archanděl je schopen lásky pouze k bohu. Ale pravda, Gabriel byl vyjímkou ve všech směrech. Jenže pár věcí měl společných s ostatníma. Jedna z nich, v tomhle případě nejdůležitější, je BEZPOHLAVNOST. Jak jí teda udělal to "dítě"?

Ale nebudu tady tahat nějaké "fakta". Ta povídka - ač romantická - se mi líbila, ale ohodnotit ji bohužel nemohu. Byl to hezký námět, velmi dobře napsané a vytvořila jsi dalšího anděla =).
 
Gilanor - datum neznámé
clipboard015598.jpg
A-CH M-Ů-J bože....to byla krása a to opravdu. Líbilo se mi to vykreslení atmosféry a pocitů. Na to, že si moc nepotrpím na romantické povídky mě tahle doslova a do písmene dostala. Dávám 10 protože si to zaslouží. Jen tak dál, bravo!
 
Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
Skvělý. Mám rád, když se pohrává se zajímavými tématy a tohle je přesně to, co mě oslovuje.

Sice bych mohl vypíchnout ze začátku lehoulinké problémy s časy, jako tady ve všech povídkách, ale to je detail, který není v tomhle případě podstatný.

Co říct víc? Prostě se mi to líbí.
 
Deep Eyes - datum neznámé
foto_v2690.jpg
Nemám slov, prostě romantický příběh podle mého gusta. A ten konec, to je něco... dávám 9
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
Páni, bylo to mnohem lepší než to minule. Bude to hlavně tím, že tam mi vadilo dementní chování postav a podivné věci... ale vra»me se k tomuhle...
je to hezký příběh, nepřišel mi ani tak kýčovitý, určitě originální... snad jen občas chování a dialogy by chtěly mírně doladit, ale jinak dobré... ají sem to přečetl a líbilo... autorka opravdu umí dobře psát...
mno a nebudu dál pět chválu, protože tohle snad stačilo...
a abych nezapomněl, ten konec je moc fajn... hehe...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.067157983779907 sekund

na začátek stránky