Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Roztomilá zlodějkaOblíbit

screen shot 2013-12-16 at 172744.38

Autor: Eveline

Sekce: Povídka

Publikováno: 22. dubna 2005 11:42

Průměrné hodnocení: 7.1, hodnotilo 18 uživatelů [detaily]

 
Vždy jste chtěli zkusit být zloději? Putovat po městě a při tom být maminčin mazánek?
Tohle se malé dívce, tak malé, ale i tak chytré a ztreštěné, povedlo. Čtěte její osud a staňte se jejími obdivateli ....
Ona vás odmění ... Svými dobrodružstvími, pravdou a upřímností. Zkuste být jako ona!

Nebojte se mi říci pravdu, řekněte mi třeba i že to je strašná hrůza, budu ráda, jelikož chci slyšet jenom pravdu a polepšit se. Také musím ale říct, že to je mé první dílo a je mi 11 let, tak to trošku berte na vědomí :-), ale za to sem se mohla dobře vžít do její role.
 
super033388.jpg
.: Kapitola první - Šperk - :.


Dobré jablíčko, pomyslím si a ještě jednou si kousnu do jablíčka. Pořád mě bolí nohy a už mě to hodně štve.
"Ou," křiknu, jelikož jsem zakopla o kamínek na náměstí. Pořád mě honí ti páni v tom brnění a s těmi zbraněmi. Jsou opravdu nehodní, co jsem jim udělala ? Měla jsem jenom hlad a začnou za mnou hned utíkat a řvát na mě zlodějka, to se mi nelíbí.
"Au," vykřiknu ještě hlasitěji, jelikož jsem zakopla o nohu mladého muže. Nevnímám a běžím dál, jako o život. Vítr mi šlehá do tváře a za mnou zlehka vlaje černý pláš» jako noc. Pohodím své vlásky dozadu a běžím mezi stánky.
Aaa, konečně, pomyslím si a doběhnu k jednomu domu na rohu náměstí. Sice je už vyhořelý, ale rychle vlezu dovnitř okýnkem ve spodním patře. Ti pánové pořád běží za mnou, už mě to opravdu zlobí. Rychle přeběhnu kuchyň, kterou si detailně pamatuji, ještě než tu vypukl požár a zabil mi rodiče. Běžím dál a už jsem na zahrádce. Všude plevel, jenom vrba a potůček, můj kamarád potůček, toho si pamatuji. Jeho chladná a osvěžující voda v létě a vrba, která dopřávala stín.
"Uf," vydám tiše a doběhnu k potůčku. Poohlédnu se a už je konečně tichu a jenom šumění vody, která se tře s kamínky ve vodě. Přehodím zlaté vlasy dozadu a vydechnu. Pomalu kousnu do jablka a vychutnávám si tu svěží a sladkou chu». Mám moc ráda jablka, ta červená tedy myslím, ano, ta červená. Podívám se na jablíčko a znovu se zakousnu. Po chvíli hodím ohryzek na protější břeh a dojdu k vodě. Slunce svítí na mou tvář a je velice příjemné horko. Pomalu ponořím své malé ručičky do vody a poté si opláchnu svůj obličejík. Vstanu a dojdu nazpátek do domu. Vyjdu černé schody, na kterých je ještě jemná vrstva popela a dojdu do svého bývalého pokoje.
Vypadá jako vždycky. Postel bez polštáře,všechno ohořelé, bez okenic… a před tím byl tak krásný. Otevřu skříň a vytáhnu z ní dvě dýky. Mají zubatá ostří a zasunu je do botiček. Po chvilince sejdu schody a ještě jednou dojdu k potůčku. Chvíli se jenom zasněně dívám do proudu svěží vody a poté vyjdu před dům.
Na náměstí je zase moc lidí a ti škaredí páni. Jsou trochu špinaví, asi spadli, jak mě honili, ale co, patří jim to. Vydám se ulicemi a potkávám známé tváře. Jedna paní se na mě hezky usmála a podala mi jablíčko. Mňam, pomyslím si a zakousnu radostně do něj. S plnou pusou ještě řeknu paní: "Děkuji," a jdu dál. Chvíli se jenom tak protloukám ulicemi a jak uvidím ty nehodné holky, které mě minule chtěly ponížit, přidám do kroku a vydám se rovnou k domu mé náhradní maminky.
Dojdu k němu a pozorně si ho prohlédnu. Po chvíli uvažování si vzpomenu, že je to opravdu on a dojdu ke dveřím. Slušně zaklepu a čekám ... čekám ... čekám. Najednou někdo otevřel, poznávám onu tvář. Rysy starší ženy se zástěrou, to je ona. Padnu jí kolem krku a hned vejdu dovnitř, beze slov.
Jenom se usměje a řekne: "Kdepak si celé ráno a dopoledne byla, holčičko?"
"Ale, byla jsem se projít."
Pozorně si mě prohlédne a já se začnu červenat, jelikož poznala že lžu: "Tak kdepak jsi byla? A proč máš tak špinavé šaty?"
Jenom se usměji a řeknu: "Já se byla podívat v mojem rodném domečku."
Maminka se jenom usměje a řekne: "Jsi hodná," a obejme mě. Po chvíli mě dovleče k lavoru, kam nalije horkou vodu a celou mě umyje. Poté na mě obleče hezké šaty. Jsou růžové a mají menší volánky,mám je moc ráda. A do kuchyně, a přede mě dá mističku a polívku. Prvně se na polévku nedůvěřivě podívám a uchopím dřevěnou lžíci. Není špatná, pomyslím si a sním všechno. Poté se napiji vody a dojdu do svého pokoje. Na zemi leží moje hadrová panenka a já si s ní chvilinku hraju. Moc mě to nebaví, je mi přece už 10,ale co... O něco později sejdu po schodech a dojdu za maminkou Elmou.
"Můžu jít ven?" řeknu a podívám se na ni prosebným pohledem.
"Dobře, ale na svačinu přijď," a já rychle vyběhnu ven. Teď jsem upravená a čis»oučká, takže by mě ani sám král nepoznal. Vydám se na tržiště, procházím stánky. To je hezké, pomyslím si a dojdu ke stánku se šperky. Ten nepříjemný pán se na mě podívá a řekne: "Co bys chtěla?"
Podívám se na něj a řeknu: "Něco moc hezkého pro svou maminku," a on se začne hrabat ve svém ba»ůžku. Rychle má ruka vyjede po nádherném šperku, který leží na stolečku a schovám ho do malé kapsičky v šatech. Jakmile jsem zastrčila šperk, hned se na mě podíval, bylo to tak tak. Vytáhne pěkný šperk a řekne: "Co tohle ?"
Kouknu se na něj a řeknu: "Já myslela nějaké kytičky," a otočím se s pohrdavým výrazem. Poté se vrátím k domu s nadšeným úsměvem od ucha k uchu. Zpoza rohu se však vynoří ty nemilé dívky a je jich pět.
Jedna, která je baculatá jako balón, na mě vyprskne: "Ale copak, slečinka se nám odvážila ven?" a začnou se všechny smát a já jí na to řeknu: "A copak, velikánská kupa sádla se také vydala ven?" a prorazím si cestu mezi nimi. Jakmile však udělám dva kroky, jedna mi podkopne nohy a já spadnu na dlaždičky. Z kapsy vyčouhl šperk a já ho však jedním pohybem zase nastrčila nazpátek. To by bylo, kdyby ho viděly, pomyslím si s hrůzou a otočím se na ně.
Podívám se na tu jednu holku co mi podkopla nohy a řeknu: "Ještě jednou a budeš toho litovat, ty nafintěná," a vydám se k domu. Teď už mě nechají být a všechny se otočily. Asi se mě zalekly a já mám z toho náramnou radost.
Sotva zaklepu maminka už mě čeká a otevře. Vejdu dovnitř, sundám botičky a běžím do pokoje. Převleču se do obyčejných šatů a vezmu si šperk do ruky. Vydám se dolů a ruce mám schované za zády. "Něco jsem ti přinesla," řeknu s úsměvem. Maminka se na mě jenom zvědavě podívá a pozvedne obočí a pohladí mě po tváři a řekne: "A copak ?"
Vytáhnu ruce a na nich leží nádherný řetízek, posázený kamínky a má zlatou barvu. Září jako sluníčko a mně se moc líbil. Maminka na mě vykulila své hnědé oči a řekla: "Kdepak si to sehnala ?" řekla a já se trochu zalekla. Po chvíli však řeknu: "Mno... já to našla."
"A kde ?" zeptá se mě maminka.
"Ale,byla jsem u potůčku a bylo to v něm."
Maminka mi dá letmou pusinku na čelo a řekne: "Pojď, jdeme se učit."
 

Komentáře, názory, hodnocení

Rogrim - 24. března 2006 22:34
serpentmen5938.jpg
No tedy smekám před tebou klobouk mladá dámo.Kritiku zde psát nebudu jelikož vše co mělo být řečeno už vyřčeno bylo a proto jen šoupu nohama.Myslím si že když tohle dovedeš v jedenácti letech tak jestli ti to vydrží,no to ani nejde vyjádřit co by z tebe mohlo být za vynikající spisovatelku.
Držím ti palce a přeju ti at se ti tvůj sen,o napsání knihy nebo snad dokonce románu,splní tak jak si představuješ.
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Děkuji všem ^_^

DaveMirra2:Tobě chci moc poděkovat,díky tobě jsem našla odvahu a teď vedu dvě jeskyně a někteří už i řekla,že jsem fajn PJ,takže díííík ^_^
Také mi dost pomohl Adamas,ale ten si toto,asi beztak nepřečte ^_^
 
g.mess - datum neznámé
gmessikonka8516.jpg
Až na zdrobněliny (díky kterým opravdu vypadá jako pětiletá) je to hezké :)
 
DaveMirra2 - datum neznámé
icon9776.jpg
Na to, kolik ti je, je to hodně povedené...
Dobře se to četlo, zdrobněliny skvěle navozovaly atmosféru...
Jenom mě do očí praštila věta:
,,Dobré jablíčko, pomyslím si a ještě jednou si kousnu do jablíčka."
Myslím, že když dokážeš teď napsat tohle, budeš za pár let skvělá spisovatelka...

(a když pomyslím, že když jsi mi kdysi dávno posílala ukázku tvého dobrodružství, říkal jsem si, že z tebe bude jen další průměrná PJka, kterou to za chvíli přestane bavit...)
 
Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
Na tvůj věk je to jistě úctyhodné dílko a asi se tady teď ukážu jako sviňa, když mé hodnocení bude dost nízké, nebo» nemohu dělat vyjímky podle věku. Takže dám čtyři. z mnoha důvodů jako jsou stylické chyby, časté opakování slova ne vždy zcela povedená skladba vět.
 
Elleshar - datum neznámé
clovek6287.jpg
Mě se to docela líbí. Malé chybičky, kterým jsem nerozumněl, ale jinak moc dobré.
 
Lorrayne - datum neznámé
vlenicelucie2184.jpg
P.S. Jestli chceš opravdu píšeš knihu, tak tě obdivuju a držím ti palečky. Já jsem taky začínající psavec, je mi už 15 a na něco takovýho bych si netroufla ani náhodnou.
 
Lorrayne - datum neznámé
vlenicelucie2184.jpg
Xena: "Thank they" neexistuje, ale slovou "you" se používá pro jednostné i množné číslo. (Vlastně původně jen pro množné, ale jednotné, tuším, že něco jako thou nebo tak nějak, vymizelo)

Povídka se mi moc líbila. Jediné, co možná můžu vytknout je moc zdrobnělinek a možná mi hrdinka přišla až moc dětská, ale opravdu moc se mi to líbilo. Už se těším na další kapitolu.
 
Marven - datum neznámé
songforthemoon93974289.jpg
Xena:Už se těším,na dalším kapitolu:-)
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Marven:Díky,už jsem sem dala i další kapitolu.
Bude to totiž celá kniha s názvem:
,, Roztomilá zlodějka "
Ráda bych to vydala,takže bych chtěla slyšet vaše názory,ale myslím si,že mi to beztak žádné nakladatelství nevydá.
Před tím bych samozřejmě opravila všechny chybky atd. ^_^
 
Marven - datum neznámé
songforthemoon93974289.jpg
A já hodnotím za 10;-)
 
Marven - datum neznámé
songforthemoon93974289.jpg
Čauky Xeno:-)Já jsem Ginny a právě jsem dočetla tvůj článek.
Je to opravdu fantastycké a moc ti závidím.Jsem sice o rok starší,ale takhle psát neumím:-(
To jse jedno.Moc a moc ti to přeju.Bylo by dobré,kdyby si napsala ještě něco:-).Ještě bych si ráda početla
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Thank you (může se psát thank they ? Jsem ještě neslyšela ! ^_^)
 
Jade - datum neznámé
26300.gif
No dobre tak jo na 11. je to dobre napsany a asi bych se na nic takovyho v ty dobe nezmoh ale jestli jde o zachovani objektiviti tak to nemuzu zohlednovat. Myslim ze vetsinu chyb viz opakovani ap. uz tady napsali ostatni takze proc to znovu opakovat. Ale jeste se pozastavim u toho co tu uz padlo. Ta osubka se nekdy chova spis jako 5ti lete dite a to uz je zas trosku moc mozna v pohadce pro deti se tak muzou chovat a vyjadrovat i dospeli ale myslim ze kdyb to bylo pro deti predskolniho veku tak to sem nedavas jak jiz padlo skus, kdyz uz ti postava vekem odpovida, se zamyslet nad tim jestli by ses tak chovala/mluvila ty. Jinak celkem pekne a docela me to bavilo.
 
Finarfin - datum neznámé
warrior3611.jpg
Musím říci, že to je super povídka. Tedy jsou tam ...nezralosti, ale dobrý.
Moc se mi líbí popis vztahu hrdinky k potůčku. Má to atmosféru.
Pár námětů ke změně:
Když se ve vyprávění objeví nějaké to citoslovce: Aú, Ou, Uf ...atd. nemusíš vždycky uvozovat, že jsi to "vykřikla, křikla" ... nech to na čtenáři.
Při popisu nějaké osoby nemusíš používat slovo "která/který".
...holka, která je tlustá jako balón...
stačí ...holka, tlustá jako balón.
U toho pána, co byl okraden píšeš:
"Podívám se na něj a řeknu ...", bohatě stačí ..."Podívám se na něj: ... to, že následující uvozovky plynou z tvých úst je jasné.

Nejsem žádný literární kritik, tak moje poznámky ber jen jako můj pocit.

Ještě jednou Ti ale říkám: "Jooo, pokračuj, je to suuper." :)))
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Dík vám všem .. Moc mě těší,když mi řeknete kritiku,aspoň vím co poopravit ^_^.
 
Rinoa - datum neznámé
rinoawings25416.jpg
Souhlasím se Sargem -> pokud jsi stejně stará jako hrdinka, nedělej ji ještě dětštější. Já si vzpomínám na mých deset, jedenáct a "sundat si botičky" jsem říkala snad jen svým panenkám. Hrdinka mi potom připadala spíše jako osmiletá...
Mno ale jinak to bylo slušné, velice slušné. Na tvůj věk ohromně slušné, opravdu ;) Používáš dobrá slovní spojení a až na to "nemilý" a "nehodný" to bylo super... :)
 
Sargo - datum neznámé
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Xena: jak už tady bylo řečeno, na tvůj věk je to zdařilé. O opakování slov a zdrobnělinách řeč byla, jsou tam pak drobné nelogičnosti, nad kterými je dobré se zamyslet - kupříkladu dýky se spíš nevejdou, než vejdou, do dětských bot. Dále, šla za svou náhradní rodinou - ale ze začátku kradla z hladu, což očividně neměla zapotřebí. Také není pravděpodobné, že by se tak rychle smířila s tím, že má náhradní maminku (alespoň předpokládám, že jí musela mít čerstvě, když váhala nad tím, kde bydlí) a dokonce jí tak hned oslovovala.
A to, co považuji za nejdůležitější: vzhledem k tomu, že je hrdinka stará jako ty, nesnaž se jí dělat ještě dětštější, působí to pak opravdu příliš dětinsky.

(Technická: pokud bys ten další díl, co už jsi poslala, chtěla ještě opravit, napiš mi to do pošty :-))
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
occultist: v tomhle tě budu podporovat... už jsem se k tomu někde vyjadřoval ají hee...
 
Taron - datum neznámé
sadakoeye-ikona7763.jpg
Musím teda uznat, že na jedenáctiletou holku to nebylo špatný... :)
...časem se ti slovní zásoba rozšíří, o tom není pochyb. Zápletka pomérné primitivní, ale přesto dobře popsaná.
Co dodat? Hodnotím za 7.
 
occultist - datum neznámé
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Mrs-Xena : hmm budu krutej ale popravde jestli te stve tohle tak by te stejne tak melo stvat kdyz ti nekdo da 9 a neřekne svůj názor ;)
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
hmmm... Zdá se, že tu máme novýho nástupce Stoupy... pořád to je ale lepší, než kdyby dával bezdůvodně 1...
Ale víš, Xeno, co nechápu? Proč sis hodnotila svojí vlastní tvorbu... :o) ???
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Víte co mě nejvíc naštve ? Že někdo si to klidně přečte a neřekne mi ani svůj názor a pak mi dá 3 ...
To mě dost fakt štve .. Kdyby mi řekl chyby,tak by se je pokusila napravit,ale to ne ... :o(
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Evve:Sakryš ^_^
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Xena: tak to se těšim :o) Jenom doufám, že tam nebude tolik těch zdrobnělin :o)
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Evve: ^_^ Mimochodem jsem už dala ke schválení další kapitolku ^_^
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Takže. Zkusim to naposledy, možná to konečně dojde tak jak má a v plném znění, protože jinak nemůžete moc pochopit reakci autorky na jablka :o) (písnu to celý, talže ten začátek bude znovu nudnej a mnoha lidem známej :o))


Uvědomím-li si, že ti je 11, tak bych řekla jen pár slov: HODNĚ POVEDENÉ
Z pohledu druhého tam je dosti chyb a mírných nedostatků. Několik jich vypíšu abys byla v obraze (znovu říkám, kdybych psala blafy, tak mě kopněte a já se možná vzpamatuju :o)):
Mno, pro začátek se ti STRAŠNĚ MOC OPAKOVALA SLOVA. Opakování slov se neomezuje jen na stejné slovo ve stejném pádě a osobě blablabla... (nesnášim mluvnici), ale závisí kořenu slova. To jenom pro informaci. :o) Ale strašně moc bolí do očí ta "jablíčka" která zde jsou pořád (mimochodem, proč futr krade/dostává jablka? Jablkofile :o)), pak ta zájmena (svůj, svému, svých...ta tam jsou také pořád). Pak hodně "zakopla" "paní" "vydám" "dojdu" "řeknu" "poté" a neustále se ti v textu vyskytuje spojka "a"-té se chce co nejvíce vyvarovat. Vohdné je použití čárek mezi souvětími. :o) (nejvíce viditelné: Maminka se na mě jenom zvědavě podívá a pozvedne obočí a pohladí mě po tváři a řekne: "A copak ?" )
Trochu jsem koukala na "vyjdu schody" a "sejdu schody". Jedno z toho by chtělo nahradit něčím jiným (pardon, příklad uvedu později, zrovna mě nic nenapadá :o))
Na začátku píšeš ""Ou" křiknu..." -spíš by se hodilo "vykřiknu"
"nehodní"-nejen že to je takové neohrabané jak zmiňovala Eithné, ale máš to tam dokonce dvakrát (u pánů a u holek)
"Černý pláš» jako noc"-lepší by bylo "pláš» černý jako noc"
"Běžím dál a už jsem na zahrádce"-přijde mi to takové neúplné... "běžím dál a v momentě jsem na zahrádce" by bylo možná lepší :o)
Postava v myšlenkách zmiňuje smrt svých rodičů. Zdá se mi to, nebo u toho nejsou vypsány žádné emoce? Přece desetiletá dívka v sobě má téměř živou vzpomínku na rodiče a určitě jí chybí...
"Poohlédnu se a už konečně tichu a jenom šumění vody, která tře s kamínky ve vodě." je to takové hodně neohrabané a jaksi...neúplné. Krom toho by tam asi mělo být "ticho" :o)
"Pomalu ponořím své malé ručky do vody a poté si opláchnu svůj obličejík." 1) své...svůj (!) 2) slůvko "poté" se ti hodně opakuje a zrovna zde by se dalo úpně vynechat
"Mají zubatá ostří a zasunu je do botiček." -chtělo by ty dvě informace od sebe oddělit. "Mají zubatá ostří. Chvíli si je prohlížím a následně je zasunu do botiček." (třeba :o))
Mno... myslím že to je všechno. Doufám, že jsem ti tím nezkazila náladu nebo tak, ale přála sis kritiku, tak jí tu máš :o)
V celku to nebylo zas tak špatné (beru-li to stejným metrem jako všechny zdejší články), na pokračování se rozhodně těším. :o)
ještě něco: Zdrobnělinky jsou fajn-opravdu dobře jsi jimi vystihla již zmiňovanou dětskou naivitu, ale všeho moc škodí :o)
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Aratan:Dala jsem 5,což je průměr,nechci sama sebe hodnotit ^_^,podle mě to není správné.
 
Aratan - datum neznámé
dunadan4741.jpg
Mrs-Xena: Ale, tady je někdo sebekritickej (viz detaily hodnocení článku). ;) Mimochodem, já jsem taky...ehm.. dítě... :-(
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Jóó a k těm jablkům ... Proč by nemohla pořád jíst jablka ? Jablka jsou fajn né ? ^_^
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Moc vám všem děkuji ...
Kritika je pro mě to nejdůležitější,abych věděla co mám do další kapitolky opravit a změnit.
K tomu »u»u ňuňu,je to dítě a já taky,ale pokusím se to omezit ..
Opakování slov,dobře,děkuji,opravím a budu se moc snažit ^_^
Jinak zápletka,to teprv uvidíte ^_^
Všem vám moc děkuji,protože opravdu jak jsem už řekla,kritika je pro mě nejdůležitější !! :o)
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Co to je??? Takže: právě jsem ZNOVU odeslala celou kritiku a ZNOVU se to jaksi neposlalo... to snad neni možný... :o(

Mno... pokud to nikomu nebude vadit, pošlu svůj komentář autorce do pošty, protože s tímhle fakt zrovna nemám trpělivost... :o)
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Eh? Mno... nějak se mi ta kritika utla, takže zde je druhá část :o) plus kousek pro pochopená návaznosti :o)
...neustále se ti v textu vyskytuje spojka "a"
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Uvědomím-li si, že ti je 11, tak bych řekla jen pár slov: HODNĚ POVEDENÉ
Z pohledu druhého tam je dosti chyb a mírných nedostatků. Několik jich vypíšu abys byla v obraze (znovu říkám, kdybych psala blafy, tak mě kopněte a já se možná vzpamatuju :o)):
Mno, pro začátek se ti STRAŠNĚ MOC OPAKOVALA SLOVA. Opakování slov se neomezuje jen na stejné slovo ve stejném pádě a osobě blablabla... (nesnášim mluvnici), ale závisí kořenu slova. To jenom pro informaci. :o) Ale strašně moc bolí do očí ta "jablíčka" která zde jsou pořád (mimochodem, proč futr krade/dostává jablka? Jablkofile :o)), pak ta zájmena (svůj, svému, svých...ta tam jsou také pořád). Pak hodně "zakopla" "paní" "vydám" "dojdu" "řeknu" "poté" a neustále se ti v textu vyskytuje spojka "a"
 
Aratan - datum neznámé
dunadan4741.jpg
«u»u ňuňu. :) Všechno hrozně... ee.. jak se tomu řiká? Všechno hrozně citově zbarvuješ (maminka, pusinka, jablíčko)... To kazí celkový dojem a povídka je o to více, dětinstká... Chápu, že si třeba chtěla vystihnout psychiku té nejmenované zlodějky, ale přeci to nějak ruší... Dál bych tě upozornil na přímou řeč. Mnoho vět v přímé řeči začíná písmenem "A" a dialogy celkově silně přípomínají spíše nepovedený scénář. Děj je jednoduchý, leš poutavý a místy by MOHL být napínavý (klidně by ses mohla rozepsat o tom konfliktu s balónem ;). Nikdy taky nepiš číslice, všechno slovy. :)

S ohledem na tvůj věk bych dal rovnou 10, ale je mi líto, všem se musí měřit stejným metrem...
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Jestli je ti teprve jedenáct a napsala jsi tohle, smekám před tebou. Obávám se, že já jsem v jedenácti psala o dost hůř.

Jestli ale opravdu chceš slyšet kritiku, jak jsi psala, tak pár výtek bych měla.
První z nich je, aby sis dávala pozor na výrazy, které použiješ. Zakopnout o kamínek je dost neš»astné spojení, pod tím si představím štěrk a o ten se dost dobře zakopnout nedá.
Stejně tak "nehodní" se dá o něco lépe vyjádřit "zlí" a je to slovo, které zná i desetiletá hrdinka.
Pak, přestože jde o vyprávění malého dítěte, bys měla omezit opakující se slova, především zájmena ("v tom brnění a s těmi zbraněmi").
Líbila se mi atmosféra, celkem se ti podařilo navodit naivitu i dětskou nevinnost malé holčičky. Na druhou stranu bys víc mohla využívat pocity postav, napsat, co cítí, protože i tím se dá navodit určitý pocit čtenáře, se kterým budeš dál pracovat.
Moc se mi líbilo, žes dokázala své dílko vcelku smysluplně rozdělit na odstavce, tvoříš tím na Andoru světlu výjimku =)
Jinak zápletka je fajn, jestli jsem to dobře pochopila, pokračování bude (pozor na zařazení kategorie, je výběr i "na pokračování", nevím, proč to máš zařazené do "akcí". Předpokládám, že jde o omyl), takže pointa ještě přijít nemusela.
Co se postav týče, měla by sis taky dát trochu víc záležet i na ostatních, protože ty ti zatím figurují jen jako loutky. Když o nich napíšeš o něco víc (co vyjadřovala tvář Elmy, když poznala, že ta holka lže...), dodáš jim věrohodnost.
Dialogů tam moc nemáš, ale krásně vyjadřují chování té holky, jsou hezké.

Celkově bych řekla, že víc než kritika je lepší učebnicí psaní tvá oblíbená knížka. Jen to, že je vydaná a prošla rukou redaktorů zaručuje, že je na určité úrovni a ty sama v ní můžeš vidět, na co autor dbá a jak píše; můžeš se pak zařídit i podle toho.
Kdybych hodnotila tvou povídku s ohledem na tvůj věk, byla by silně nadprůměrná. To ovšem nechci, nejspíš si ještě rozmyslím, co ti dám ;-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.077810049057007 sekund

na začátek stránky