Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Dračí slujOblíbit

uvodni strana andor ico6422.jpg

Autor: Vorondil

Sekce: Dobrodružství

Publikováno: 11. května 2011 22:06

Průměrné hodnocení: 8.2, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
První článek, asi hrozný, ale někde se začít musí :)
 
Pozdní odpoledne slunečného dne. Unavení rytíři dorazili k cíli, jemuž by se normálně zdaleka vyhnuli. Pět mužů pevného odhodlání a silné paže nyní stojí před jámou pekelnou, onou zkázonosnou dračí slují. Rytíři sbírající sil těžce oddychují a dodávají si odvahy. Nemluví. Vědí, že i slůvko by je mohlo stát život a všichni doufají, že ona ohnivá bestie, kvůli které sem přišli, o nich neví, nebo lépe, spí. Ach ano, těžko přelstít draka, dobří rytíři.

První krok statečného muže. Krok, jenž dělí člověka od života a smrti. Ticho, hluboké ticho. Rytíři jsou neklidní. Neslyší zvěř, nebo snad ptáky, nic. Jen hrobové ticho. Vědí, že teď již není cesty zpět. Modlí se a postupují vpřed. Vchod do sluje je nekrytý, jen se okolo válí trocha kostí. Našlapují opatrně a hledí do temné díry. V tváří tvář smrti kráčejí přímo dovnitř drakova příbytku.

Křupnutí kosti. Rytíři se zastaví a rozhlížejí se. Napětí by se dalo krájet, stejně jako nervozita lidí. Nevěda co činí, postaví se před vchod a zbytečně otálejí. Ozve se další křupnutí, avšak pozdě na reakce. Ze vchodu do sluje se valí oblak ohně. Nešťastní rytíři, s malými rozestupy, příliš blízko u sebe, aby se vešli do průchodu, vpochodují přímo do mračna ohně. Křik a panika. Vyděšení muži hledí na sebe. Kdo se neschoval za štítem či neuskočil stranou, byl zasažen.

Rytíři křičí na bestii a zlost je posiluje. Jeden z nich je mrtev. Ještě před chvílí byl plný života, odhodlání, odvahy. On, hrdina. Statečně zemřel, avšak kvůli čemu? Nic nedokázal a jeho smrt byla zbytečná. Zlostí kypící druhové se vrhají, skryti za štíty s pochodněmi, dovnitř sluje.

Pohled je odporný. Velká oválná síň s tunelem na druhou stranu, dále do jeskyně, plná kostí. Není místo co by nebylo zaplněno. Kosti různých velikostí a tvarů, různé nestravitelné zbytky jako jsou přilbice, chrániče holení, kovové krunýře a lidské ozdoby jako prsteny a jiné cetky. Rytíři však musejí dál. Zatínají zuby a ve vzpomínce na mrtvého kamaráda postupují vpřed tunelem.

Další zvuky. Snad sám ďábel si s nimi hraje. Zdá se jim, jako by se jim saň vysmívala. Zastaví se a znejistí. Vidí, jak se tunel rozšiřuje v další síň. Ví, že tam drak je, a tak jdou dále, avšak opatrněji. Opatrnost bude jejich zkázou...

Hlava obrovských rozměrů se sehne k tunelu a rytíři udělají krok vzad. Vědí to, je však pozdě. Drakovi se z nozder dostane obláček páry a stvůra otevře svou velkou hubu. Rozvážný rytíř vpředu uchopí štít a rychle skočí z tunelu do síně a přiklopí se štítem. Ostatní nemají štěstí. Druhý, který překvapen skokem přítele nestihne zareagovat a je pro něj již pozdě. Další v domnění, že ho štít ochrání, se za ním skryje, avšak v úzkém prostoru se oheň rozlije všude po tunelu a tak rytíř nemá šanci. Poslední ani neví, co se děje a tak v překvapení a strachem ve tváři sleduje, jak jeho tělo pohlcují plameny. Bolest je nesnesitelná. Udělá ještě pár kroků, ale pak doslova upečen dopadne na zem.

Rytíř za štítem odhodí rozpálený meč a pohlcen plameny vběhne přímo k drakovi s děsivým křikem bolesti. Drak zvedne hlavu a svou velkou tlapou hořícího rytíře přišlápne k zemi a velkou hlavou mu ukousne tu jeho a odhodí ji dále do síně, kde se odrazí od stěny a s rachotem dopadne o kus dále. Rytíř ležící v síni neváhá a rychle vstane a připraví se. Dívá se na tu zkázu a zaváhá. Popadne ho vztek a pevně sevře svůj meč. Celý od prachu, pošpiněný smrtí svých kamarádů, které přivedl na tuto cestu dobrodružství, pln výčitek a strachu se bezhlavě vrhá na draka s bojovým pokřikem.

Co je však člověku platná zbroj, štít, když drak jen máchne tlapou a běžící rytíř se srazí s hnátou obludy a letí v síni jako kus hadru. Přelámané kosti a jiná zranění. Rytíř ví, že je to konec. Vyplivává krev a snaží se pozvednout meč. Vše je ale marné. Drak rytíře uchopí do tlamy. Dvakrát si rytíře v hubě nadhodí a prokousne mu jeho ceněný krunýř i s jeho tělem. Bezvládné rekovo tělo nyní drak porcuje svýma ostrýma zubama a poté s chutí polyká.

Bratři ve zbrani, přátelé a bojovníci. Spolu silní, sami hrdinní, čestní a odhodlaní. Mrtví hrdinové, jejichž smrt byla zbytečná a ničeho nedosáhla. Může se vůbec člověk, ač hrdina sebeodhodlanější, sebeobrněnější postavit drakovi?
 

Komentáře, názory, hodnocení

Xero - 15. června 2011 07:01
silueta4882.jpg
Dobrý příběh ale jak je tam docela dostt chyb které způsobují že je text trochu krkolomný ale jinak výborné.Jen tak dál (ale bez chyb :) :) :) )

dávám 8
 
Workys - 14. června 2011 21:54
__1155___1155_eragon026300.jpg
Musím uznat je to pěkné. Má to pěkný styl. Máš to určitě rozmyšlené a je vidět, že jsi aspoň trochu nad tím přemýšlel. Bohužel, se připojím i k ostatním. SPOUSTA CHYB, ale člověk se chybama učí, proto ty chyby nejsou tak hrozné. I já dělám chyby a to někdy tak pitomé, ale jsme jen lidi. Co mi, ale trošku více vadí jsou TY STRAŠNÉ OPAKY SLOV. Vím, opakuji se po ostatních (což, je trochu humorné, když tě tady za to kritizuji a sám se opakuju po jiných), ale to nemusí vadit jen čtenářům, ale trochu to i kazí děj. Vem si kdyby třeba Jules Verne všude psal: ponorka Nautilus - 20 000 mil pod mořem. Čtenáře by to prostě přestalo bavit, ale věřím, že v příští části (pokud nějaká bude a já doufám, že ano) to vylepšíš. Nahrazuj to jinými slovy, něco vymyslíš. Pokud jsi dokázal vymyslet toto, několik slov myslíš raz dva. Máš obrovskou naději se stát spisovatelem. Proto hodnotím 9 :)
PS: Chyb uděláš mnoho, proto se z nich pouč. A to neplatí jen v životě, ale i v psaní..

Hodně úspěchů přeje Workys. :)
 
Vorondil - 13. června 2011 18:35
uvodni strana andor ico6422.jpg
Děkuji moc. Za chválu i kritiku. Bylo docela těžké odhodlat se a napsat něco, co se pak pustí do světa. Rozhodně mě to motivuje, že třeba někdy příště, až bude čas, zase něco napíšu a snad se poučím z chyb. Dost také děkuji, že tu píšete co dělám špatně. Kritika asi nikoho nepotěší, ale já jsem rád, že mi zde vlastně radíte, co příště napravit a na co si dát pozor, takže díky moc.
 
Enderson - 13. června 2011 16:54
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
*chyba v hodnocení má tam být 9... sry
 
Enderson - 13. června 2011 16:53
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
pěkné ale slyšel jsi někdy o oboru zvaném sloh?? je to dobré ale chybné... ale 9...
 
PsychoP - 11. června 2011 20:21
falling8927.jpg
Chtělo by to velmi důrazně zapracovat na stylistické stránce. Máš dobrý náběh, ale spoustu nepěkných chyb, z nichž nejhorší je opakování slov a na několika místech příliš kostrbaté formulace.
 
MAPUDA - 11. června 2011 20:18
cm16s maag8469.jpg
Líbilo se mi to. Jen tak dál!
 
burg - 11. června 2011 20:13
plakat-zaklinac-the-witcher[2]8946.jpg
Čtu to s otevřenou pusou a ani nedýchám. Je to vážně skvělý!
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.15316987037659 sekund

na začátek stránky