Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Démon ze zrcadlaOblíbit

me9707.png

Autor: Hibari

Sekce: Povídka

Publikováno: 11. června 2011 19:13

Průměrné hodnocení: 9, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
"Spalte svou zemi na prach.. a mé sny nechte odvát spolu s ním..."
 
Barvy…
Prolínají se v sobě, mísí se a zároveň zůstávají samy sebou - ty jemné odstíny vlastního nitra, tajuplné spletence roztříštěných kousků sebe sama ve své nejčistší podobě. Skleněné kousky chladné a vypočítavé duše, stejné jako šedé, nicotné duše zrcadla, tříštícího se v mých dlaních, zarývajícího se hluboko do kůže na mých pažích.
Necítím bolest, ani strach, jen jakoby nekončící prázdnotu, když k mým uším - jakoby z velké dálky - dopadají ty jemné tóny kdysi posvátného skla dotýkajícího se podlahy - tak nečekaně, tak vyděšeně. Šílící bolestí ze ztráty. Čeho, to nevím ani já sám.
Cítím horkost, jež jakoby stékala po kdysi dávno snad bělostné, ničím neposkvrněné kůži, stejně tak silně, tak palčivě, jako tu největší bolest, vtělenou do zimy, jež se pomalu vkrádá přímo do nitra mého těla a pomalu, jistě putuje k srdci, aby zastavila jeho zdánlivě nikdy nekončící tlukot, který cítím hluboko ve svém těle.
Chladné, bolestivé srdce bez lásky.
Pozoruji drobné úlomky zrcadla - snad oné duše, jež v něm byla skryta - a obdivuji jejich lesk, dokonalost, kterou nikdy nepozbudou, neboť vždy budou stejné, krásné jako v den, kdy byly stvořeny. Nikdy neuvadnou, budou věčné, stejně jako smrt. Stejně jako… krev.
Pozoruji drobné úlomky zrcadla zaryté ve svých pažích, nechávám je znesvěcovat svou krví, nečistou, dopadající na špínkou prachem pokrytou podlahu, kterou ozařuje jediné světlo svíce, nejvulgárnější z vulgárních. Neboť pro mne nikdy nedokáže být oním plamínkem naděje… pouze tím nejdepresivnějším, nejšpinavějším ze všeho, neboť právě onen plamen je znakem Jeho.
Přesto mu dnes žehnám. Ve své špatnosti a zaslepenosti pro něj nechávám spadat své slzy z tváří, nechávám ty drobné kapičky shlížet se a těšit se z jeho paprsků, které jej jako jediné dovedou rozzářit. Pouze je, nikoliv mou ušmudlanou, potem a hlínou potřísněnou tvář.
Pozoruji dlaň, špinavou, s polámanými nehty, zalitou čerstvou krví, jak bere do třesoucích se prstů ten největší kousek skla. Kolem mne je stále tma, ticho. Jen tichý, pomalý tlukot srdce, jež vzdalo vše, po čem snilo, po čem toužilo, pro jediná slova uznání z vlastních krutých úst; kapky krve, dopadající na zem do stále se zvětšující louže. Sykot svíce, pomalu zmírající.
Jako celý můj život.
Nicota... sekundy, připomínající miliony, miliardy let, které jakoby proplouvaly kolem, neuchopitelné, neovladatelné. Pouze a jen tu byli, nestarajíc se o ty, jež touto prázdnotou proplouvali s jedinou, poslední otázkou na rtech, která nikdy a nikým nebude zodpovězena.
V žádném z odrazů tisíců sklíček nedokážu vidět sebe sama, již ne, již nikdy ne. Jen on... on a prázdnota, která obklopuje mne samého, ztraceného v jediném pohledu do jeho očí. Ostré hrany úlomku se zarývají do mých dlaní, jak pevně je jimi svírám. Nebo ne? Nedokážu cítit nic.
Ani vánek, který snad pohladil mou tvář, když se v tuto noc nebe zatahovalo, ani poslední paprsky slunce, jež snad byly teplé, hřejivé, jak dopadaly na mé tváře. Jen stálou, ničivou zimu, všudypřítomnou, nekonečnou, nechávající mne v agónii vlastní nedůležitosti. Zima, vychutnávající si mou vlastní bolest, smíšenou ze zoufalstvím.
A přec ji miluji. Neb ona, nikdo jiný, nedrží mé oči otevřené. Oči pozorující ty rudě žhnoucí, milované, nepřátelské. Oči démona ukrytého hluboko v zrcadle.
Jejich vyděšený pohled, když jsem je ukryl před sebou samým hluboko do chladu, zimy vlastního těla.

Výkřik. Nikoliv hrdelní, tichý, jakoby křehké kapičky ranní rosy dopadly na zelené listy polní trávy. Cítil jsem jej. Viděl jsem jej.

Výkřik Démona ze zrcadla, když celý svět kolem zčernal.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Saidhi - 13. července 2011 12:13
20240410_1346568477.jpg
Spíš než do kategorie "povídka" bych zařadila do nějaké pocitové - nic moc jiného tady totiž není, čímž ovšem neříkám, že je to špatně.
Podobných vypsání jsem četla již stovky, takže se už asi najde máloco, co by mě vysloveně překvapilo - a tohle není výjimka. Řemeslně je to takové, že to umíš napsat - asi jako další, od kterých jsem četla.
Těžko se dnes tvoří něco skutečně originálního, takže tuhle stránku nijak moc hodnotit nebudu. Projev je skutečně procítěný, správným dívčím způsobem = takovýhle způsob psaní ovládají a užívají téměř výlučně osoby ženského pohlaví - jen poznámka, nejedná se o žádnou výtku.

Celkově něco, co se mi i líbilo číst, ale bez nějakého hlubšího poselství, příběhu a vůbec.
Co je hluboké jsou city a pocity.
Hodnotit nebudu, ale kdyby, dám tak 7 = sice dobře zpracované, ale skoro hned jak přečtu na to posléze zapomenu a žádný trvalejší dojem také nezůstává.

Holt už jsem léty s nosem zabořeným ve všemožných textech asi moc rozmazlená.
 
Enderson - 12. července 2011 12:30
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Neseděly mi příliš dlouhé věty někomu by se mohlo stát že zapomene o co v té větě jde. To byla jediná chyba, že jsem to četl jední jediný dechem. Bylo by mě to dostalo na kolen kdybych býval při čtení stál. To dílo by mne dokázalo rozplakat nebýt mužem. Byla to nádhera v tak deprimujícím tématu. Kdyby to šlo tak dám patnáct z deseti!
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.09746789932251 sekund

na začátek stránky