Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Nikdy nekončící bojOblíbit

images7884.jpg

Autor: Marigold

Sekce: Povídka

Publikováno: 25. dubna 2005 19:23

Průměrné hodnocení: 6.4, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Tak trochu s nádechem severu a vikingů...
 
royo243309.jpg
Ležím na zemi a dech mi drhne v hrdle. Mráz se pomalu začíná zakousávat do těla a to i přes silnou vrstvu kožešin. Chlad zabraňuje rozkladu těl, a ty ani tak nesmrdí. Naštěstí. Havrani poletují všude kolem a hodují. Kšá potvoro! Já nejsem mrtvý! Ale jak dlouho ještě? Hluboká rána na boku i přes chlad krvácí. Střeva se tlačí ven z břicha. Slavná řež! Smrt pro Nifelheim!

Nájezdníci se už zase blížili. Meč už už chtěl vyskočit z pochvy a zazpívat píseň smrti. Budeme zabíjet, zvítězíme. Dřevěný štít nezvykle ztěžkl, ale co. Dívám se po spolubojovnících. Vtipkují, usmívají se. Jako by se ani neschylovalo k boji. Tváře pod hustými vousy rudnou chladem. Přilby s rohy se pokrývaly jinovatkou. I přes hustou kožešinu pronikal mráz až na kůži. Kroužková košile taky chladila. Příjemně. Tlumila vzrušení, tlumila touhu zabíjet, rvát a trhat nepřátele na kusy.
Čekali jsme před palisádou jako smečka vlků zahnaná lovci ke skále a nemající kam ustoupit. Tam za námi, za valem a hradbou byli už jen starci, ženy a děti. Ženy, usmál jsem se. Vzpomínka na poslední noc mě rozehřála. Sakra, jak se to vlastně jmenovala? Ani nevím, ale to je jedno, protože za chvíli už bude jedno všechno. Nervózně jsem si prohrábl mohutný vous, zatahal za copánky v něž jsem měl spleteny vlasy. Kazajka trochu vázla. Protáhl jsem se a s pocitem zadostiučiní jsem ucítil jak švy povolily. S úsměvem zkouším ruku: je rychlá jako dřív. To je ono.

Ti psi se blížili…příliš rychle, ale co. Aspoň to dříve začne… a my nebudeme muset čekat. Tak pojďte vy svině! Slyším řvát sám sebe. Ukážeme vám zač je toho loket. Můj soused v řadě vytáhl sekeru a zkušeně jí potěžkal v ruce. Zavrčel jako rozzuřený vlčí samec. Znovu úsměv. A touha po krvi. Lační jako šelmy. Tasím meč a jako ve snách vnímám cinkot tasených zbraní. Odplivnu si do sněhu a pokračuju v cestě. Krok a krok. Za chvíli se rozběhneme a vše začne a skončí zároveň.
„Nifelheim!“ zařval náčelník.
„Nifelheim!!!“ zařvali jsme ozvěnou a vyrazili.
Thore pomáhej svým dětem, Odine přikloň se na naší stranu, Tyre, to my jsme v právu! Myšlenky běží jako splašené, ale není nad čím přemýšlet. Všude krev. Výpad, kryt, praskl mi štít. Vztekle ho zahazuji a chápu se obouruč meče. Po tváři mi stéká krev z plytké rány na obočí. Sek a ještě jeden. Bij, zabij! Smrt jižanským psům! Kosti praskají, sníh je rudý krví. Její tvář a něžné doteky, vášnivé polibky. Bij! meč vnikl hluboko do těla a uvízl. Sakra! Rána pěstí, čepel z leva …
… probral jsem se a ucítil hroznou bolest v břiše. Podíval jsem se a málem jsem se pozvracel. Střeva mi lezou z břicha. Chce se mi řvát, ale hlas mi drhne v krku. Havrani hodují na protivnících i přátelích.


Jak tu tak ležím dech se mi u úst sráží v obláčky páry.
Krá, krá … nic víc neslyším … i když … klapot kopyt? Tady? Hledím směrem odkud ten zvuk přichází.
Na mohutném ryzákovi sedí žena. Je jako bohyně. Na hlavě přilbu s dravčími křídly, prsní pancíř úžasných tvarů a hedvábí neponechávají mnoho prostoru mé fantasii. Sesedla z koně a o stehno jí pleskla pochva krátkého meče. Rusé vlasy povlávají ve větru a ona jde ke mně.
Hledím na ní.
„Vstaň,“ řekla mi hlasem, který nepřipouštěl odpor, a tak jsem vstal. Nevěřícně na ní hledím, pak se podívám k nohám a zírám na své tělo. Sakra, to jsem, ale zřízený. Musím se tomu pousmát. Bere mne za ruku a ukazuje na koně. Vyhoupla se do sedla a já si sedl za ní. Vyrazili jsme a za chvíli se kopyta koně přestala dotýkat země a mi se vydali směrem k nebi.
Viděl jsem ledové pláně i obry, viděl jsem Ygrassil, jeli jsme po Duze. Heimdall se usmál a otevřel bránu.
Asgard. Jsem v Asgardu, a ta žena, to je valkýra. Vjeli jsme na nádvoří a sesedli. Vedla mě k velké budově. Dveře se rozlétly a já vstoupil. Uviděl jsem své druhy a spousty dalších válečníků jak pijí, hodují a laškují s valkýrami. V čele stolu stál trůn a na něm seděl jednooký válečník. Odin, to je Odin! Blesklo mi hlavou. Valkýra mě usadila a nalila mi pivo. Očumuju jí prsa a chtivě na ní koukám.

Kohout Gallowlas kokrhá jako splašený, Heimdall duje na gigantický roh. Stojíme v řadě a mráz se zabodává do těla. Nestvůry pod velením Lokiho se blíží. Meč chce už už vyskočit z pochvy a zazpívat píseň smrti.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Taron - datum neznámé
sadakoeye-ikona7763.jpg
Tak tento článek se mi jako jeden z mála zamlouval nejvíc. Je vidět, že této kultuře pisatel evidetně dobře rozumí a boj i když zbytečně zkráceně je popsán poměrné dobře. Jednou za čas jsem si tu přečetl dobrý článek, jen ták dále Marigolde.
Dál nemám co dodat, hodnotím za 9.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
O severskou mytologii se vůbec nezajímám, takže tohle jde trochu mimo mě (dobře, hodně mimo mě:o))
Ze stránky gramatiské jsi měl poměrně dost chyb v interpuknci, dále nějaké nesrobnalosti (v zimě je sníh, sám ho tam popisuješ, tak jak mohou kopyta klapat? Ale budiš...)
Konec byl opravdu nepředvídatelný, ale začátek byl jaksi... takový.... moc jednoduchý (navím jak to vysvětlit)
Do děje jsem vtažena moc nebyla, ale podle stylu psaní to nebylo zas tak špatné, takže dávám 5 (prostě průměr) :o)
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Je to moc hezké.
Ale připadalo mi to trochu nudné ... Boj,boj,ženy,ženy,boj,boj,oslava,oslava,boj,boj .. Asti tak nějak.
Ale hezký nápad a dobře použitá slova takže dávám 6.
 
Keirea - datum neznámé
keirea_ab_weah8917.gif
Ááá, tady někdo četl Den obrů.... nebo se mýlím? :-)
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
Mě se to hodně líbilo, jen konec mohl být trošku jiný, nevím přesně jak, ale dalo by se to udělat volněji. Boj je skvělý, dobře jsem se do něj vcítil a krásně si hraješ s myšlenkama.

Dávám 8
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Chvílema mi to připomínalo pokus o napodobení Sapkowského, chvílema mi připadalo, že chceš vybrat to nejklasičtější a nejohranější z fantasy a nutně to tam dát. "Bij, zabij!"? Popisy soubojů? Takhle psal Sapkowski, vivat Svobodná kompanie s tím pokřikem a popisy soubojů. A ta smrt a valkýra... Noo... Je to už snad klišé, jak je to ohrané.
Konec se mi celkem líbil, nebylo to špatné.
Jinak nevím, ještě jsem neslyšela, že by havrani lítali žrát mrtvoly na bojiště i v zimě, ale to bude asi tím, že v historii bylo nepsané pravidlo, že se v ximě zásadně nebojovalo.
Dál se mi nelíbilo, na co všechno na začátku hrdina stihne myslet - přestože mu tečou střeva z těla ven. Myslím, že v tu chvíli by šly jiné myšlenky pryč - zůstalo by jen "JAU!" =)
Jinak, to bojovali v kožešinách? A nebylo jim trochu hic? I já jsem byla na trénincích v zimě jen v krátkém rukávu nebo maximálně v mikině.
Taky mi přišlo špatné spojení "Chlad zabraňuje rozkladu těl, a ty ani tak nesmrdí." To "a ty ani tak" je vážně příšerné.

Mno... To by byla kritika. Ale musím tě pochválit za zvukomalebnost, hrozně mi připomínáš styl Barda, abarinského povídkáře - kladení slov jednoho za druhým v krásném čtivém celku je výborné.
Mno, nápad by byl tak za 3, zpracování za 7 - takže průměr 5 =)
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Severskou mytologii mám ráda, ale tohle mě bohužel moc nezaujalo.

Příběh je průměrný, o popisech bitev jsem toho četla už ani nepamatuji a tenhle je přesně jako jeden z nich. Zapadá do zaběhnutého schématu, ničím nevybočuje z řady.
Myslím, že tak za den dva si na povídku už ani nevzpomenu.

Bohužel ani atmosféra mě nijak nedokázala vtáhnout. Přišla mi taky taková obyčejná. Takhle bitvu popisuje každý druhý spisovatel.
Jediné, co se mi tam líbilo bylo: "Její tvář a něžné doteky, vášnivé polibky" , to působilo hezky poeticky.

Nedokázalo to na mě zapůsobit, vtáhnout do té tíživé pochmurné atmosféry, jaká po bitvě na bojišti musí určitě panovat.

Hodně mě rušilo to, jak se ti tam zcela bez důvodu střídá přítomný a minulý čas.

Konec je sice alespoň trochu nečekaný, ale tak nějak se mi nehodí do příběhu, který jsi nastínil předtím.

Je to hodně průměrné, ty časy to dělají možná lehce podprůměrné.
Dávám 5 bodů.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.075783014297485 sekund

na začátek stránky