Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Tajemství zeleného gaučeOblíbit

keirea_ab_weah8917.gif

Autor: Keirea

Sekce: Povídka

Publikováno: 27. dubna 2005 17:27

Průměrné hodnocení: 6.7, hodnotilo 10 uživatelů [detaily]

 
Další moje povídka, neurčitého žánru, možná psychedelie, co já vím. Předem upozorňuji (až dojde k rozboru chyb, kterých jsem se dopustila), že slovo kostra se opakuje záměrně.
 



V jiné dimenzi, jež se zove Thrâak-Redr, nebo-li Země zatracení, žil, či spíše živořil ve vyhnanství, člověk jménem Head. Byl sám, nebo si to alespoň myslel. Nevěděl, proč tam je a netrápil se tím. Prostě tam byl a jiný svět neznal.

Celý Thrâak-Redr vypadal jako jedno veliké smetiště, on jím totiž opravdu byl, gigantickou skládkou odpadu z míst, která obývají lidé. Jednou za čas se na neurčitém místě otevírala brána mezi světy, jíž se (k neskonalé radosti Heada) vsypalo do Země zatracení spoustu nových a zajímavých věcí. Vskutku, tímto způsobem se sem dostal i on, ale nepamatoval se, nebo» jej při průchodu mezi dimenzemi uhodilo cosi těžkého do hlavy.

Thrâak-Redr byla opravdu velice ponurá a smutná zem. Po celou věčnost tam vládlo šero. Jediné, dost chabé a hnilobně nazelenalé, světlo vydával jistý druh maličkých houbiček na tenkých nožkách, které nasládle voněly. Trsy těchto hub hojně obrůstaly bizarní útvary na sebe nahromaděných odpadků a kovového šrotu. Tyto hromady se tyčily do neskutečných výšek, až k jednolitě šedivé obloze (dalo-li se to tak nazvat). Nebylo dne ani noci, nebylo oblaků, větru. Jen dusno, vlhko a šero. A ticho. Jen někdy bylo možno slyšet strašidelné duté rány tlumené vzdáleností. To když se některé z hor ulomil vršek a sesunul se dolů do řídké mlhy, která přítulně ovíjela Headovy kotníky.

Jeho smysly v tom podnebí značně otupěly, zůstalo pouze vědomí neutuchajícího hladu, který ukájel oněmi houbami, což způsobovalo, že dokázal nečinně, jakoby v transu, po dlouhou dobu dřepět ve své pelechu a zírat na šrot. Nebo na své ruce – ty ho do určité míry fascinovaly. Špinavé s uzlovitými klouby a s poměrně dlouhými nehty, které jen někdy okousával, když přesáhly snesitelnou délku. Na levé ruce mu dva prsty chyběly. Pokoušel se totiž jednou ulovit malého slizkého tvora, jehož doupě objevil ve škvíře u paty „své“ hromady. Snažil se jej odtamtud vytáhnout (za účelem pozření), a šrot se svezl, propadl se do díry a usekl mu malík a prsteníček. Ta bolest byla tak strašná, že na chvíli procitl ze svého houbového opojení a opět po dlouhé době promluvil. Velmi sprostě. Zvuk jeho vlastního hlasu ho moc vylekal.

Když zrovna Head nelovil, nespal ani neupadal do stavu letargie, chodil po okolí a zkoumal odpadky. Byly to pro něj věci ohromující a svým způsobem krásné.

Jednou na svých toulkách našel něco zarážejícího a tak podivného, co doslova změnilo jeho dosavadní život. Byl to prastarý gauč. Potahy bývaly kdysi pravděpodobně jasně zelené, nyní však měly barvu hnijícího zelí. Headovi se to zdálo nadmíru rozkošné. Připadal si š»astný, pokud se vůbec takové slovo vyskytovalo v jeho skromném slovníku. Když usedl na zpuchřelé polštáře, z útrob gauče se ozval hlas…

Úložní prostor té sedací soupravy „obývala“ kostra. Kdysi žena, jež byla zavražděna a její tělo vrah (shodou okolností manžel) schoval do pohovky, kde již zůstala. Ležela tam už hrozně dlouho a úděsně se nudila, nebo» nebylo v jejích silách dostat se ven. Utěšovala se tedy, že jí ve skutečnosti nic nechybí a že se má skvěle... Což ovšem neměnilo nic na faktu, že by vlastně měla být mrtvá.

Headovi připadalo úžasné, že k němu gauč promlouvá. Kostra jej ujistila, že to není tou pohovkou a zpravila ho o svém smutném osudu. Head sice některým slovům, jako třeba domov, manžel, vrah, mrtvá, nerozuměl, ale bylo mu to fuk. Jen jedno slovo ho zaujalo. Kostra.

Kostra mu řekla, že je kostra, a myslela tím jednoduše, že už z ní zbyla jen kostra. Head však měl pocit, že to zní jako krásné jméno, a tak kostře začal říkat Kostra. Kostře to bylo jedno. Koneckonců přece byla kostra.


Opravdu se spolu spřátelili. Mluvili spolu... To se Headovi líbilo. Chtěl Kostře nějak pomoci ven z gauče, ale ona stále odmítala, protože se styděla, že je kostra. Tak nahá... Také nevěděla, jestli by vydržela vcelku, kdyby Head otevřel úložní prostor. Ještě horší, než být kostra, jí připadalo být rozpadlá kostra.

Na konec se jednou Kostře podařilo Headovi vysvětlit, co je to kostra. Nevěřil. Říkala, že z něj také bude kostra. Někdy. Až umře. Umře?

Vrtalo mu hlavou, jestli jeho dva prsty umřely, když o ně přišel. I rozhodl se je vyhledat. Nebylo to snadné; pracoval na tom dlouho, notně podpořen houbičkami. A pak je našel. Několik vybělených článků a pár kloubů. Nepoznal by je, ale Kostřin popis byl velice názorný.

Zhnusil se. Představa, že Kostra je celá taková, jím otřásla. Již nikdy víc jí nenabídl pomoc ohledně opuštění gauče.



Bál se, že by spatřil smrt...
 

Komentáře, názory, hodnocení

Taron - datum neznámé
sadakoeye-ikona7763.jpg
StenoD:
jasné, třeba takovej Kafka co? :D
 
Taron - datum neznámé
sadakoeye-ikona7763.jpg
Tak lisohlávky jo?
Ten si teda dával do šňupáku :)
Podivná povídka, ale docela zábavná. Popis ušel a vyhodnocení jeho najivity vcelku vystižený.
Celkový umělecký dojem a zpracování hodnotím za 6.
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
Víš přece, že praví umělci jsou doceněni až po své smrti =)
 
Sargo - datum neznámé
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Myslím, že to hodnocení je dost takové... nesoustavné :-D Napůl o náhodě, jak si kdo zrovna nastaví žebříček, napůl o tom, co člověk četl před tím, taky se lidi nechají ovlivnit vzájemně... já bych na něj moc nekoukala, je víc než jen orientační ;-)
 
Keirea - datum neznámé
keirea_ab_weah8917.gif
Je zajímavé, že ačkoliv jsou komentáře spíš pozitivní a všem se to tak nějak líbilo, má tahle povídka horší hodnocení, než má předchozí... :-)
 
Sargo - datum neznámé
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Zmiňoval se tu useklý konec - nemohu souhlasit, výraznou pointu bez zbytečného natahování vidím jako plus. Nic tam nechybělo, nic nebylo navíc, povídka měla spád. Teď zpětně, když už se z paměti vykouřily jazykové neobratnosti, a zůstal jen dojem z děje a nápadu, z ní mám pocit výtečný :-D
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
tak je to román? Já vím, příběh, ale tak, musel jsem to tak nějak sepsat...
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
StenoD: Stopařův průvodce po Galaxii není povídka =) Ale jinak máš pravdu =)
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
Skvělé, tak poslední tak dobrou povídku jsem četl asi před rokem a byl jí "Stopeřův průvodce po galaxii" Docela mi ta tvá povídka tu knížku připomínala, i humor je podobný.

Fakt to je skvěle napsané a to se cení...10
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Tak tohle se mi fakt líbilo. Ta smetištní planeta mi připomněla film Žoldák:Legie zkázy. Ten popis tomu dost odpovídal. Jinak nápad dobrý. Konec možná useklý, ale mně se líbil. Dávám 8
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Jak již bylo řečeno, začátek a střed byl báječný. Jen ten konec mi přišel takový useklý. Jako celek na mě však dílko působilo velice sympaticky a příjemně atmosféricky, živě (nebo mrtvě? :o))
Každopádně bych tuto povídku zařadila mezi nasprůměr, čili 7
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Má to skvělou atmosféru a náplň toho příběhu je zajímavá a stojí za zamyšlení.
Jak už bylo řečeno, je to příjemná změna, která to tu oživuje.
Líbí se mi, jak je popsaný Head. Působí na mě skutečně a tak nějak lidsky, což je další příjemná změna, se kterou se tu zrovna dvakrát nesetkávám.
Určitě by se to dalo líp řemeslně napsat, to tomu trošku ubírá na kvalitě.
Vidím to tak na 7 bodů.
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Můj komentář si přeči na Abarinu =) Ale dobrý, příjemná změna ve zdejších povídkách =)
 
Finarfin - datum neznámé
warrior3611.jpg
Bezva temná a beznadějná atmosféra, výborný nápad, prostor otevřený fantazii ... něco takového, jako planeta odpadků jsem už někde viděl, či o tom četl, ...ale zhostila ses toho skvěle a ta kostra.... dobrý. Dokonce jsem na konci postřehl vybídnutí k zamyšlení.
Hodnotím 8. :)))
 
Sargo - datum neznámé
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Líbilo se mi to, přišlo mi to lepší než tvůj předchozí příběh a příjemně se vymyká od zdejšího obvyklého obsahu povídek (no fuj, to je věta :-D) Možná by zpočátku chtělo prohloubit tu dojem té prázdnoty toho světa, aby objevení se kostry bylo o to přízračnější a š»astnější - alespoň nějaká společnost - a nechu» jí i VIDĚT o to děsivější...
Jen tak dál :-)
 
Deep Eyes - datum neznámé
foto_v2690.jpg
A to se američani bojí obsahu svých klávesnic. Jen kdyby se někdy podívali na čem sedí...

Jinak celkem zajímavý příběh. Akrát nevím co mi má říct, nějak z něj necítím nic zvláštního... ale dobrý nápad, dávám 5
 
Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
Nevím. tahle povídka na men působí dost neurčitě. svým způsobem zajímavý nápad a ten začátek, a pak i střdní část do objevení gauče mi připadali fajn. paks e, ale objevil rušivý element. totiž ta kostra se kterou rozmlouvala neřeším to zda to bylo houbičkami či něčím jiným. prostě mě to rušilo a nakonec to zničilo i dojem. přišlo mi to trochu jako bajka bez mrálního ponaučení...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061492919921875 sekund

na začátek stránky