Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Chicagské oknoOblíbit

itachi 78945588.jpg

Autor: marxadus

Sekce: Povídka

Publikováno: 07. července 2011 23:13

Průměrné hodnocení: 5, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Zcela náhodný (a také první) krátký článek o smyšlené sledovací operaci v Chicagu s názvem Chicagské okno, takže berte s rezervou, avšak jsem otevřen kritice :-)
 
Po čtrnácti dnech se konečně chýlí naše sledování podezřelých osob v hotelovém domě na kraji Chicaga ke konci. Je tichý chladný večer, lampy na ulicích se rozsvěcují, jelikož Slunce již před pár desítkami minut zapadlo a tma se nenápadně plíží do ulic. Já, Ted a Orbit (jejich krycí jména) čekáme v jednom z bytů v panelovém domě naproti hotelu, kde máme výhled do pokoje s danými individui. Tyto individua patří k jedné nejmenované teroristické organizaci a naše dvoutýdenní sledování mělo za účel ověřit získané údaje o této skupině a následně eliminovat jistého člověka, velitele skupiny, pod označením Rebus. A dnes, za pár minut, má vyvrcholit celá tato sledovací akce, a to sice operací Chicagské okno.

Zvednu se ze židle, vezmu do ruky dalekohled, pomalu roztáhnu žaluzie a podívám se dalekohledem do pokoje č. 23 - zde skupina pár týdnů sídlí. Napočítám sedm osob, nacházejících se v pokoji č. 23, což sedí na počet osob sledovaných v uplynulých dvou týdnech. Dva z nich drží v ruce pistole neidentifikovaného modelu. Onen Rebus se nyní nachází mimo můj dohled. Přepnu tedy vysílačku, abych navázal kontakt s druhým pozorovatelem, který se nachází v budově, ze které má výhled na chodbu, kde se nachází pokoj č. 23:

"Pozorovateli Doormate, tady Chicago 1, prosím o aktuální stav chodby, cíl mimo dohled, přepínám," uvolním tlačítko na vysílačce a malou chvilku čekám na odpověď.
"Tady Doormate, chodba je čistá, vizuální kontakt negativní, přepínám," odpoví pozorovatel Doormate.
"Díky, Doormate, pokračujte v pozorování, Chicago 1 konec," ukončím rozhovor s druhým pozorovatelem, načež mé jednotce sdělím:
"Sedm podezřelých, dva potvrzeně ozbrojeni. Nenavázán vizuální kontakt s cílem, cíl se nachází v místnosti mimo dohled, únik chodbou negativní," a předám dalekohled Tedovi.
"Switchi, připrav se na akci," sdělí mi Orbit, který se zrovna dívá na hodinky.

Přejdu tedy k rohu místnosti, kde na pohovce leží podlouhlý kufřík. Otevřu jej a vyjmu z něj odstřelovací pušku a jeden magazín, kterým pušku nabiji a odjistím. Přistoupím k oknu, hlaveň pušky prostrčím malým otvorem, již předem vyřezaným speciálním "nožem", a malým stojanem, který je součástí pušky, pušku opřu o stůl. Musím klečet, jelikož stůl je spíše noční stolek a díra v okně je uzpůsobena právě pro stolek.

Podívám se do optiky a čekám, až se Rebus ukáže v okně, aby zkontroloval okolí, kde ho mám zastřelit - ono Chicagské okno. Paradoxem je, že okolí nekontroluje dostatečně a právě to nám dává šanci eliminace. Po pár minutách Rebus k onomu oknu skutečně přijde. Srdce se mi rozbuší ve chvíli, kdy se jeho hlava ocitne ve středu zaměřovače optiky mé pušky. Projektil je přizpůsoben letu vysokou rychlostí a násobnému průrazu tak, aby jeho směr či rychlost dokázal vítr nebo náraz ovlivnit co nejméně, takže projektil snadno proletí oknem až do lebky Rebuse, kde se zřejmě zarazí. Nakonec tedy řeknu jednotce:

"Vizuální kontakt, střílím ve tři," a Orbit již hlásí pozorovateli Doormate, aby se připravil stáhnout.
"Jedna," začnu odpočítávání, mezitím se snažím co nejvíce regulovat dech.
"Dvě," pokouším se úplně uvolnit ukazovák pravé ruky, kterým následně začínám pomalu sunout kohoutek pušky k sobě.
"Tři," zakončím odpočítávání, načež ihned hbitě posunu kohoutek zbraně vší silou ukazováku. Puška vystřelí. Přesně, jak jsem očekával, projektil se zarazí v lebce Rebuse, ze které vyšlehl cákanec krve, který se rozstříkne nejvíce po okně a za postavou Rebuse. Jeho tělo padne bezvládné k zemi.

"Jdeme," řeknou Orbit a Ted skoro současně, a proto rychle vyndám magazín z pušky a obojí sbalím do kufříku, který pak dám do velké krosny. Tu si hodím na záda. Ted zas do malé brašny sbalí dalekohled. Nic víc jsme ani v místnosti neměli, protože jsme ji vyklidili již pár hodin předem. Z bytu se vydáme, už také pár hodin předem, oblečeni jako turisté, schodištěm na ulici, přes cestu a nasedneme do černého SUV a čekáme i na pozorovatele Doormate, který po pár sekundách již dobíhá a nasedá také. Ještě ten večer jsme stačili odjet z města.
 

Komentáře, názory, hodnocení

marxadus - 31. července 2011 23:40
itachi 78945588.jpg
PsychoP - 24. července 2011 02:04
Ohledně těch časů - jo, na to jsem si bohužel pozor nedal, moje vina.

CLOweeCZECH - 25. července 2011 04:23
Ohledně balistiky - ne, nevím o ni nic, to byl spíš jen další rozpis, neměl jsem to tam dávat.

Clayman - 27. července 2011 13:12
Vím, že je to bez náznaku akce, ta tam popravdě ani moc být neměla. O opakování spojení "pokoj č. 23" vím, má chyba. Věta "Podívám se..." je obecně v pořádku, první věta hlavní, druhá také, třetí vedlejší navazuje na druhou hlavní, čtvrtá vedlejší navazuje na třetí vedlejší a pátá vedlejší navazuje, ač je to asi špatně pochopené, také na třetí větu vedlejší. Já vím, špatné komponování věty, ale při psaní jsem o tom ani tak neuvažoval. A cílem bylo právě rozepisovat o nedůležitých věcech, popravdě to nemá spadat do žádného, ani akčního žánru, spíše jen takový experiment, ale až teď vidím, že to bylo celkem k ničemu. Nečtěte to.
 
Clayman - 27. července 2011 13:12
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Je to hrozně kostnaté, bez jakéhokoli náznaku akce. Taky hrozně často opakuješ slova v odstavcích - viz třeba "pokoj č. 23". Věta "Podívám se do optiky a čekám, až se Rebus ukáže v okně, aby zkontroloval okolí, kde ho mám zastřelit" - mám ho zastřelit v okně, nebo v okolí?? Než jsem pochopil, že "magazínem" myslíš zásobník do pušky, bylo i to málo napětí, které jsi do vyprávění vložil, fuč. Příliš moc se rozepisuješ o nedůležitých věcech, jako je popis munice, balení pušky atp.





 
CLOweeCZECH - 25. července 2011 04:23
1546232_345412228931600_464267585_n8959.jpg
Vůbec nic nevíš o balistice a vůbec. Pokud čtenář není schopen uvěřit ději a reáliím v textu, jde to celé do kopru. Celý text je nemastným neslaným popisem něčeho, co je nezajímavé. Konec.
 
PsychoP - 24. července 2011 02:04
falling8927.jpg
Strašně skáčeš mezi časy. Asi nejhorší je to střídání minulého a budoucího.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.082722902297974 sekund

na začátek stránky