Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

CestaOblíbit

default.jpg

Autor: Gil - avardil

Sekce: Povídka

Publikováno: 27. dubna 2005 20:55

Průměrné hodnocení: 5.1, hodnotilo 10 uživatelů [detaily]

 
Je to jen krátká povídka, kterou jsem napsala v chvilkové inspiraci a nutno poznamenat, že také v pořádné depresi. nedivte se tedy, že je tam prakticky nevykreslený charakter postavy a děj je naprosto skryt za spoustou mých vlastních pocitů..ale budu ráda, když se na to mrknete :))
PS: na pravopisné chyby prosím neupozorňujte a velkoryse je přehlížejte, jo? :)
 
auroraphoe1411.jpg
Údolí se koupalo v záři sluce zapadajícího za vrcholky Zlatých hor. Reina pozorovala třpytivé kapky deště, které se při předchozím lijáku zachytily na stéblech trávy. Dívka chvíli němě obdivovala magickou podívanou, způsobenou krvavými paprsky slunka na sklonku své každodenní cesty, ale pak rozmrzele mávnula rukou."U samotné Awery" zabručela, ždímajíc svůj starý cestovní pláš»."Proč jen já mám takovou smůlu,že mě na každé z mých cest pronásleduje špatné počasí..?" zeptala se sama sebe i když věděla, že tahle otázka je naprosto zbytečná. Obrátila pohled k nebi, na kterém se pomalu začaly objevovat první hvězdy a sklíčeně klesla na promočenou zem. Oči měla stále 'přilepené' na nebeských světélkách. Snad doufala, že v nich uvidí svůj osud, snad v nich hledala své ztracené ideály, snad si v nich četla cesty svojí bolestné minulosti, snad si jen prohlížela tmavnoucí oblohu...kdo ví? Věděla, že musí dál. Noci jsou tu chladné a nebezpečné, ona však jen seděla. Seděla naprosto nehnutě, velké hnědé oči upírala do prázdna. Myslí se jí míhaly barevé skvrny, spojovaly se v obrazy, tváře...staré známé. slyšela zvuky, hlasy, celé věty...znovu si promítala dávné zážitky. Lehla si do deš»em nasáklé luční trávy, hlavu si podložila složeným pláštěm a dál zamyšleně sledovala, teď už noční, oblohu. V oku se jí zaleskla křiš»áová slza. To kvůli vzpomínce, jež se jí právě vybavila. Viděla svojí sestru, starší sestru obětovanou na oltáři temného boha v jejím jazyce nazývaného "Toghul" neboli "vládce". Ještě teď viděla její krev, stékající v drobných pramíncích po hrubé struktuře pískovcové skály. Reina stále cítila ten nakyslý zápach, ze kterého se jí dělalo špatně od žaludku. Poci»ovala na prstech ten zrůdně hřejivý pocit...přesně takový, jaký měla, když z kamene setřela sestřinu krev. Poplašeně zkontrolovala jestli není zraněná. Zjistila, že se její halenka začíná barvit do ruda. Zatočila se jí hlava "ne, já se přeci nezranila..jak by to bylo možné?" Ztratí vědomí a hlava jí klesne na promočenou pelerínu.

Cítí se najednou neobvykle lehká. Jako pírko. Pomalu se začíná vznášet výš a výš. S údivem hledí na své lidské tělo bezvládně ležící v dole, pod ní. Nechápe, kde je, nevidí sama sebe, nemůže se ani nahmatat. V uších jí zní podivná píseň, píseň konce. Poslední rozloučení.

Smrt, dle lidských pověstí
od splínů tě odprostí.
teď však sama pravdu zvíš
nadživot je těžký kříž -
Bez obav a bez starostí,
bez předností, bez slavností.
neuzříš už nikdy víc
žádné světlo - ani svíc

Vítáme tě mezi námi...

Bezcílně jen létat světem
hlídat spánek lidským dětem.
Dál prožívat věčné časy
nikdy nepohladit klasy,
žita ani pšenice,
snad jen toužit - velice.
Bez něhy a bez citu
prázdné mysli krouží tu

vítáme tě mezi námi...

Přestávala cítit lítost nad svým osudem, na malou chvíli ji sice zděsila smuteční píseń, ale pak..přstávala se bát. nezůstávaly jí už nižádné pocity. Jen touha, obrovská mučivá dychtivost po životě. Bezvýrazně pozorovala jak se k jejímu tělu sbíhají vlci a trhají je na kusy.

Takhle tedy končí všichni, kteří se pokoušejí projít Údolím Stínů..
pomyslela si těsně před tím, než její myšlenky nahradila jen žádostivost po tom, co už nikdy znovu mít nemůže - po vlastním bytí.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Taron - datum neznámé
sadakoeye-ikona7763.jpg
Musím usoudit, že to nebylo vůbec špatné. Jako nápad ničím zvláštní, popis dle mého v mnoha ohledech s dobře poskládaným slovosledem, i když ke konci bylo hodně hrubek, ale na to netřeba brát zřetel. Celkově se mi to docela líbilo, i když to mohlo být detailnější.
Celkový umělecký dojem a zpracování hodnotím za 8.
 
Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
Gil: takže co ti k tomu napsat. tahle povídka mě nepřesvědčila. jistě, dá se napsat dílko, které je vyloženě bezdějné, které věškerý děj podrádá, ale musí to mít šmrnc. Vlastně by to asi byal takoá ta poezie v próze. Tohle tím není.
Neoslovilo mne to a jak jsi sama řekla je tam spousta chyb. Snažil jsem s eje velkoryse přehlížet ale některé věci byli do očí. Ne i a y, ale spíše nesprávné tvary slov. Je to hodně slabé...
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Gil - avardil: Jenže když děj chvílema úplně chybí, tak to pro čtenáře nemá cenu číst, když neví, o čem to je, ne? Tak co to příště třeba dopsat celé? Mno? ;)
 
Gil - avardil - datum neznámé
default.jpg
Jo, dík lidi, za kritiku...musím říct, že po přečtení toho paskvilu, co jsem napsala jsem se docela zastyděla :)) Hehe, hlavně ty pravopisné chyby mě docela dostaly, obvykle jich tolik nedělám .)) Ale jinak, na ten příběh jsem upozornila - říkala jsem, že děj místy úplně chybí, jelikož toto díko je opravdu jen výplodem přechodné deprese, takže je to spíš o pocitech. Každopádně jsem vám vděčná :))
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Ano, většina věcí již byla vypsaná. Ale přece jen tam ještě něco je (spíš toho tam je hodně+pravopisné chyby přehlížím, ale stejně to někde bolelo... moc bolelo)
Hned první věta se mi nelíbila. "Údolí se koupalo v záři slunce zapadajícího za vrcholky Zlatých hor." osobně se mi do první věty příběhu nebo jakéhokoli jiného dílka/textu nehodí přívlastek neshodný. Dle mého by lépe znělo něco ve stylu "Údolí se koupalo v záři zapadajícího slunce za vrcholky Zlatých hor." ale budiš, to je jen můj názor
"Dívka chvíli němě..." to NĚMĚ je další věc, která jak při čtení tak na poslech zní strašně a trhá uši. Příště zkus použít "mlčky" :o)
Dále se ti až moc opakovala slova (zejména: "dívka" "které" "jí" "hlava" "si")
Ostatní již, myslím, bylo řečeno. Atmosféra nebyla špatná, ale opravdu by to chtělo důvod, proč dívka šla do Údolí Stínů, čím je toto údolí zvláštní, kde je, případné legendy o zdejší krajině. Proč dívka zemřela? A jak? Najednou krvácela.... Proč? Jak to? Tak najednou? Kým nebo čím byla zabita? Je zde strašně moc neznámých. Takové tajemno je fajn, ale ne v takovéto míře.
Ještě by to chtělo propracovat.
Hodnotím čtyřmi body
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Sakra já chtěla dát 6 a ona se mi tam nechala pětka a než jsem to změnila,tak se to odeslalo,takže se omlouvám,promiň.
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Já byvám někdy na hodnocení moc hodná.
Jako první bych řekla,že jestli si tak Gil - Avardil,kterou znám z Aragorna tak máš + . ^_^
Jinak chci říct to co už řekla Eithné,že vůbec nechápu,proč chodila někam do ,, Údolí stínu ",poté také nechápu jak umřela a proč ?
Je to všechno takové nejisté a schované za city a hezkými větami.
Jinak to je moc hezké,ale důvod,pointa,to tam chybí a to mi dost vadí.
Prostě nevím co si mám o ní myslet,jetsli je zlá,hodná,bezcitná,citná .. prostě nevím.
Odstavce mi moc nevadili,ale je lepší když tam jsou.
Nechci komentovat,protože Eithné,řekla všechno hezky a navíc,já se v tom moc nevyznám.
Samá dělám chyba a ještě horčí,takže já ti dávám 6.
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Musím souhlasit s Eithné. Měla jsem z toho stejný pocit.
Věř mi, že kdyby sis to po sobě alespoň párkrát přečetla, našla bys tam alespoň ty překlepy, které tam jsou.

Eithné tu zmiňovala často opakující se dívku, ale je tam toho ještě víc. Třeba "své" v tomhle souvětí: že v nich uvidí svůj osud, snad v nich hledala své ztracené ideály, snad si v nich četla cesty svojí bolestné své

Dávám 3 body.
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Máš tam hrozně moc chyb, pravopisných a... hm... vzhledových? Prostě forma psaní. Mám je přehlížet, takže je nebudu vypisovat, ale věř mi, že chyby deklasují povídku o několik řádů níž a vytrhávají čtenáře z příběhu, který mu autor předkládá. Kromě toho také upozorňují na to, že pokud si autor není ani ochotný po sobě své dílo přečíst a chyby opravit, na jeho výtvoru mu pravděpodobně moc nezáleží.
to bylo jen na okraj k těm chybám.
Tak dál.
"Reina pozorovala třpytivé kapky deště, které se při předchozím lijáku zachytily na stéblech trávy. Dívka chvíli němě obdivovala..." - Co se toho týče, slovo "dívka" vůbec nemusíš opakovat, když o ní mluvíš v minulé větě.
Chtělo by to nějak oddělit přímou řeč (doporučuji do odstavců, jako je to v knížkách,) a každopádně psát před uvozovkama mezeru.
"Oči měla stále 'přilepené' na nebeských světélkách." - Zaprvé to 'přilepené' v těch uvozovkám je něco příšerného, když tuhle větu srovnám s další, lyricky vykreslenou, je to hrozný rozdíl. Rozhodni se, jestli chceš psát lyrickým nebo nedbalým stylem, ale kombinace obojího je nepoužitelná. Tím totiž čtenáři nedovolíš zanořit se do stylu povídky (protože ho vlastně nemá) a o to je požitek ze čtení horší.
Mezery za tečkama a velká písmena raději ignorovat, že?
Odstavce! Celou dobu mluvíš o tom, co se zrovna děje, pak přejdeš o x dní do minulosti a nemáš to opticky nijak oddělené? To je základní chyba, zkus na tom zapracovat.
Náhlý přechod do přítomného času v poslední větě první části se příšerný. Mohla jsi to nechat až do té druhé...
Co se té písně týče, zní to jako dětská říkanka, nezlob se na mě. To ovšem soudím z pohledu čtenáře, sama básně nepíšu, takže ti bohužel nemůžu poradit, co je špatně. Ale těma obilovinama tam jsi to totálně zazdila...

Dál mi vadilo, že tam je o tom, co se dělo dřív, jediná věta a není ani jasná návaznost, proč to tam vlastně je. O Údolí stínů tam nemáš ani slovo, takže vůbec netuším, co se na konci stalo, proč umřela a proč tam lezla.
Atmosféru, melodičnost a celkový vzhled tvé povídky raději nekomentovat, jak jsem říkala, ty chyby to příliš shazují. A bez odstavců je to hrozné.
Zápletka není vysvětlená, nevím, co si o tom myslet, pointa je utajená.
Postava je jediná a přestože je to celé o prožitcích, stejně působí jen jako plochá loutka bez vlastní vůle.
Popisy ses snažila ladit do lyrického hávu, což by šlo, nebýt těch chyb (promiň, ale ignorovat je vážně nedokážu).

A tak vůbec. Promiň, ale hodnotit asi moc vysoko nebudu...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.078559875488281 sekund

na začátek stránky