Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Dobro, zlo a smrtOblíbit

demon16950.jpg

Autor: Spyder

Sekce: Povídka

Publikováno: 05. května 2005 23:19

Průměrné hodnocení: 6, hodnotilo 11 uživatelů [detaily]

 
Moje první tak trošku fantasy povídka. Klasický střet dobra a zla.
 
Venku se zablýsklo. První kapky jarního deště začaly dopadat na asfalt velkoměsta. Lampy do temných ulic vydávaly jen slabé pruhy světla. Ticho noci rušil dopadající déš» a zvuk hromu. Přes silnici přeběhla kočka. Ladně se protáhla dírou v plotě, přelezla hromadu odpadků na dvoře jednoho z domů a skokem se dostala na víko popelnice. Sedla si a upřela své zelené oči do temnoty ulice. Seděla tak deset minut, skoro jako by na někoho čekala.
Blesk udeřil někde kousek nad městem. Kočka stále bez hnutí seděla na svém místě. Pak se z ničeho nic zavrtěla. Na konci ulice se zjevil muž. Světlo lampy ozářilo jeho postavu. Byl vysoký, štíhlý. Černota jeho vlasů by mohla zápasit s černotou tmy. Na sobě měl černé jeansy, polobotky stejné barvy, bílou košili a dlouhý, tmavě modrý kabát. Pomalým krokem kráčel ulicí. Blížil se a tma, jako by za ním narůstala. Blesky se utišily. Kočka seskočila z popelnice a vyběhla doprostřed ulice. Tam se zastavila a upřela pohled na muže. Ten si jí vůbec nevšímal. Šel stále dál, svým vláčným, pomalým krokem, sledujíc zemi pod svýma nohama. Pak na sobě ucítil pohled šelmy a zvedl hlavu. Pohlédl na kočku. Rty se mu zkřivily ve vražedném úšklebku. Stáli tam proti sobě. Člověk a zvíře. Rozum proti pudu. Lovec a jeho kořist.
Muž náhle šáhnul za opasek a tasil zbraň, kterou tam měl ukrytou. Zvláštní, dřevěná rukoje», k ní připevněná kovová trubka. Ze zbraně civí několik kovových hrotů. Ladnost a rychlost jeho pohybu se mohla rovnat jen rychlosti reakce kočky. Ta okamžitě skočila za hromadu odpadků, po kterých se předtím vyškrábala na popelnic. Muž zamířil na odpadky. Ani se nehnul. Jeho oči ostražitě sledovaly místo, kde kočka zmizela. Stál tam a voda mu stékala po tvářích, mísila se s jeho potem a dopadala na ulici. Pak náhle promluvil:
„Nádherná noc, nemyslíte?“ Otázka, jako by směřovala ke kočce, protože kromě jeho samého se na ulici nikdo nenacházel.
„Čas na LOV!“ ozval se zpoza hromady zvláštní, vysoký hlas. Muž se mírně pousmál a pohnul se směrem k hromadě.
„Proč se schováváte? Přece byste se mě nebála?“ ozval se mužův hlas. Zněl docela mile, i když jeho majitel, na pohled příliš mile nevypadal.
Reakce se však nedočkal. Pokrčil se a skrčený se připlížil až k hromadě. Chvíli tam zůstal, dodávajíc si odvahy a pak se kotoulem do strany dostal za hromadu. Vzduchem to zasvištělo a jeden hrot vylétl z hlavně jeho zbraně. Byl dlouhý asi deset centimetrů, ale tenký jako jehla. A přesně tak ostrý.
Projektil jeho zbraně zasvištěl a neškodně se zabodl do plotu. Muž se zvedl ze země a prohlédl si místo za hromadou. Bylo prázdné. Vtom okamžiku mu došlo, že nejspíš prohrál. Za jeho zády se ozvalo vzteklé vyprsknutí a vzápětí se muž prolétl dobrých deset metrů vzduchem a skončil na zdi domu. Sesul se k zemi. Asi vteřinku tam tak ležel. Pak se vyšponoval do stojky a plynule přešel do přemetu a skončil na nohou. Svou zbraň ztratil při letu a tak z opasku vytrhl zvláštní, zlatě zbarvenou čepel ve tvaru půlměsíce. Pohledem přelétl přes ulici. Nikde nikdo.
„Jsi dobrá. Ale ne dost, abys mě zabila!“ promluvil muž do ticha noci.
„Ani samotná Sephire by mě nedokázala zabít,“ dodal pak posměšně. „Vaše královna se mě bojí a proto posílá vás, co? Nechce se mi postavit! Je zbabělá, stejně jako celá Rada Světla!“
Jak se muž rozohňoval, začal se jeho hlas měnit. Náhle se dostal do hlubokých tónin a ulicí z ničeho nic zněl hlas, který se do tohoto světa vůbec nehodil. I muž sám se začal měnit. Jeho oblečení zmizelo v zářivém žlutozeleném plameni. Na ulici teď nestál člověk. Stál tam humanoidní tvor. Tělo měl lidské, až na to, že stál v zelenožlutém plameni. Jeho oči, do té doby temně černé, teď zazářily safírově jasnou modří.
„Kde jsi? Ukaž se, a» ukončím tvé trápení!“ zazněl opět démonický hlas.
„Tady jsem, ty zrůdo!“ ozvalo se mu náhle za zády. Démon se otočil. Asi deset metrů od něj stála nádherná žena. Celá byla v bílém. Bílé vysoké boty, zářivě bílé kalhoty a blůza. Přes to měla sněhově bílou vestu. Dokonce i vlasy měla jasně bílé. Jediné, co se vymykalo její barevné jednotě, byly oči, které byly smaragdově zelené.
Démon ztuhnul. A pak se rozesmál.
„TY?? Ty sama se mi odvažuješ postavit? Myslím, že jsem nejspíš podcenil tvou statečnost. Ale také jsem se přesvědčil o tvé hlouposti!“ pronesl posměšně.
„Pořád si myslíš, že mě můžeš porazit, Sephire?“
Dívka na něj pohlédla, v jejích očích se odrazil smutek.
„Nechci tě porazit, chci tě vrátit zpátky na cestu dobra. Byl si přece v Radě. Co se s tebou stalo, že je z tebe takové monstrum, Tamiene?“ řekla smutně.
Démon se zasmál.
„Vrátit na cestu dobra? Probuď se!! Já se nechci vrátit. Tohle je daleko lepší. Můžu mít moc, takovou moc, že dokážu ovládnout svět. Už jsem velice blízko a měl bych to všechno zahodit? Řekni mi jediný důvod, proč bych to měl udělat!“
„Kvůli nám!“ vykřikla dívka. „Kvůli mně a tobě! Kvůli naší lásce, kvůli našemu synovi!“
Démon sebou náhle zatřásl. Jakoby její slova pronikla až pod jeho temnou skořápku a dotkla se jeho srdce. Náhle zde zase stál, ve své lidské podobě. Klesl na kolena a oči mu zalily slzy. Sephire k němu přistoupila a sklonila se k němu. Pohlédl ji do očí.
„Kvůli lásce…kvůli synovi…ano, to má cenu zkusit. Nechci o něj přijít, NECHCI!“
„Nemusíš, stačí se zbavit té zlé duše, která je v tobě. A je to tak snadné. Na, tady!“ pronesla Sephire s nadějí v hlase a zvedla ruku. Na dlani se jí náhle zjevila krvavě rudá dýka.
„Můžeš se zbavit své zlé podstaty. Toto je Dýka Dobra. Vysaje z tebe tvojí zlou stránku a nechá v tobě jen to dobré. Musíš si ji vbodnout do srdce, jen tak se můžeš zachránit,“ vysvětlovala mu.
Tamien uchopil rukoje» dýky a prohlédl si ji.
„Jistě, Dýka Dobra.Dokáže vysát zlou podstatu duše,“ pronesl tiše. Pohlédl na Sephire a usmál se. Pak se mu náhle zažehlo v očích, chytil dívku pod krkem a dýku ji zabodl do břicha.
„A také dokáže zabít nesmrtelné Dobroděje. Je mi to vážně líto, ale tvůj syn umře spolu s tebou. Neměla jsi sem chodit, byl vaší jedinou nadějí. Jenže teď už se ani nenarodí,“ pronesl, náhle opět démonským hlasem. Pak prudkým pohybem vytrhl dýku z rány. Sephire se pomalu sesula k zemi. Z jejích smaragdových očí pomalu vyprchával život. On se k ní naposledy sklonil.
„Tak vidíš. Ta vaše naivita. Pořád dáváte každému šanci. A pak to takhle končí. Dám ti radu do příštího života děvče: Nikdy se nesnaž změnit démona. Sbohem,“ pronesl chladným hlasem a odvrátil se od umírající dívky. Zastrčil si Dýku Dobra za opasek a zamířil pryč z ulice. Sephire se převalila břichem na zem. V ráně ji to zacukalo a začal se jí po těle šířit chlad. Ještě naposledy zvedla hlavu.
„Já…pro…tebe…taky…radu,“ Tamien se zastavil a zvědavě se na ní otočil. „…hlídej si své…zbraně!!“ vyhrkla z posledních sil. Tamien strnul hrůzou. V ruce Sephire se náhle zjevila jeho zbraň, kterou ztratil, když ho na začátku odhodila.
„Sbohem,“ zašeptala dívka a stiskla spouš». Tamienovi se úlekem rozšířili zornice.
„Nééééééééé!!!!!!“ stihl zařvat, když mu do těla vlétl tenký hrot. Úplně hladce projel svalovinou břicha a celý zmizel v jeho útrobách. Tamien ztuhl, pak se zakymácel a náhle ho opustil život. Jeho tělo bezhlesně spadlo na zem.
Sephire naposledy otevřela oči a pohlédla na tělo démona:
„Sbohem…,“ zašeptala ještě jednou a pak smrt zavřela oči i jí.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Spyder - datum neznámé
demon16950.jpg
No HP sem sice četl, ale příliš mě to neinspirovalo...i když musim uznat, že to tak vypadá :)
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Myslela jsem si, jak budu originální, když řeknu, že začátek připomíná HP - a ejhle, ono ne =) Tak se aspoň s tím přidávám.
Jinak zápletka... Budiž. Je mi dovné, že jestli je ta královna tak naivní, že přežila do té doby.
Na druhou stranu se mi celkem líbil styl psaní a i popis soubojů...
Mírně nadprůměrné dílko, hodnotím 7.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Eygam: Fakt mě do to očí bije. Asi to je tim, že ve škole naše češtinářka je na to tak háklivá, že mě nakazila...:o)
 
Eygam - datum neznámé
upr84.gif
evve: zajímalo by mě, jestli když čteš, tak si ty opakující slova nějak hlídáš nebo tě to fakt nějak samo bije do očí. Protože já bych si něčeho takovýho sám nikdy nevšim.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Smysl ztratilo už ve chvíli, kdy několik tvorů začalo hodnotit svá vlastní dílka... ale to patří jinam a kdo to chce rozebrat, nech» se podívá do Polemiky...

Teď k povídce:
Celkově to nebylo zas tak špatný, ale souhlasím s pell-ten začátek mi opravdu připoměl Harryho Pottera :o)
dále...:
strašně se ti opakovala slova-nejčastěji: déš», tma, pak, černá, bílá, zbraň, zájmena (jeho)
místy do vět zbytečně přidáváš zájmena, ale to opravdu není třeba, protože vše vyplívá z konterxtu (...mísila se s jeho potem.;...vylétl z hlavně jeho zbraně.; Projektil jeho zbraně...; a mnohem další)
dotaz: ja se mohl proletět dobrých deset metrů a pak udělat stojku a plinule přejít do přemetu? :o)

Na první výtvor to je ale opravdu dobré, takže dávám 7 :o)
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
njn, něco by se s tím dělat mělo, jinak hodnocení ztrácí veškerý svůj smysl
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Taky by mě zajímalo, kdo to hodnotí těma jedničkama. Být adminem, tak bych mu zabanovala přístup ... nebo ještě líp přímo tomu IPčku : )
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
Z hodnocení tady si nic nedělej.

Za prvé tu existují právě ti o kterých se zmiňuješ a za druhé je to hodnoceno bez dlouhosáhlého rozebírání (neříkám že u všech, třeba Pelleron a pár dalších jsou vyjímky) a mezi prostými smrtelníky by to vyznělo zase jinak....
 
Spyder - datum neznámé
demon16950.jpg
Díky za kritiku. Vezmu si všechno k srdci a budu psát, psát, psát..ale až po matuře, teď vážně nemám moc času...

Škoda, že dobrý hodnocení kazí dva maníci, který daj jedna a nenapíšou ani řádek, o tom, co se jim nelíbí.
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
Začátek se mi fakt líbil, to bylo pěkně napsané. Ovšem dále...

Připadlo mi takové moc umělé, nepropsané a ztuhlé a pak konec...Dýka dobra? Docela běs, no nevím, moc originality a umu v tom není...

Ale co, možná že další věci od tebe budou lepší...Jediné, co můžu říct je piš, piš a piš...4
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Někam se mi vypařil konec, takže ho dopíšu sem : )

Na to, že je to tvoje první dílo, mi to přijde hodně dobrý, ale v porovnání s ostatními povídkami, co tu jsou, je to jen lehce nad průměrem.

Dala bych tomu šest bodů, ale protože tam používáš přechodníky a je tam i nějaká personifikace, dávám 7 bodů.
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Ten začátek s tou kočkou mi přišel trochu jako z Harryho Pottera : )

Popis toho města je opravdu dobrý, cítila jsem tu tíživou atmosféru ztichlých ulic. To bylo příjemné, dlouho jsem se tu s tím nesetkala.
Věřím, že až se pořádně vypíšeš, bude právě navozování atmosféry tvojí silnou stránkou : )

Zápletka nic moc, přesně jak si řekl: klasický.
To jak se povraždili navzájem mi, nevím proč, připomnělo zase romea a Julii : ) i když tam se "zasebevraždí" : )

Ty souboje jsou dost nepřehledný.
Musela jsem to několikrát přečíst, abych vůbec pochopila, jak si to myslel.

Líbil se mi popis toho démona. Moc ses s tím nepáral, ale bohatě to stačilo.
Ta jeho přeměna mi přišla taková moc násilně začleněná, ale byla dobře popsaná, takže se to vyrovnalo : )

Dialogy spíš průměrný, na konci to sklouzává k dojemným rozlučkám na konci každýho americkýho filmu : )
Hrdina se obětuje, aby zastavil nějakáho záporáka. Přijde přitom o život, ale ještě záporáka stihne zabít...

asfalt velkoměsta co takhle radši "asfaltové ulice velkoměsta"?
Lampy do temných ulic vydávaly jen slabé pruhy světla Lampy temné ulice osvětlovaly jen slabými kužely světla
zjevil muž spíše objevil, zjevil se používá jinde
Světlo lampy ozářilo jeho postavu to mi přišlo zbytečný
Pořád je tam slovo "tma", zkus to nahradit nějakými synonimy (temno, temnota...), to samé se slovem "černá". To by šlo zase napsat trochu víc poeticky, nebo alespoň použít slovo "tmavý"
Šel stále dál, svým vláčným bez čárky před "svým"
Pak na sobě ucítil pohled šelmy a zvedl hlavu. Pohlédl na kočku asi je to jen můj subjektivní názor, ale kočka mi zas jako taková hrozná šelma nepřijde...
šáhnul správně je sáhnul
Ze zbraně civí několik kovových hrotů nelogický přechod do přítomného času
ozval se zpoza hromady zvláštní, čím je zvláštní? chtělo by to popsat, zvláštní může být spoustou způsobů
Pokrčil se a skrčený se připlížil až k hromadě to "skrčený" je tam zbytečný, je docela jasný, že se hned zase nenarovnal
Za jeho zády se ozvalo vzteklé vyprsknutí a vzápětí se muž prolétl dobrých deset metrů vzduchem a skončil na zdi domu není pořádně patrné, kdo ho kam hodil.
Stál tam humanoidní tvor to je jako pěst na oko
Démon sebou náhle zatřásl to mi nepřijde jako vhodný sloveso, pak se ti tam hned v další větě zase opakuje "náhle"
a náhle ho opustil život už počtvrtý jwe tam to náhle. Nemyslíš, že by smrt démona, který málem ovládl svět, bylo lepší popsat trochu líp, než jen, že ho opustil život?
 
TidusFFX - datum neznámé
tn_heroes_logo6933.jpg
Občas se opakují slova, ale na prvotinu je to skvělé. Hodnotím za 7
 
Eygam - datum neznámé
upr84.gif
No já teda newim, je to dost klišé.... Navíc je děj dost předvídatelnej předem....
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Tak sem si všimla .. je to fakt nějakej pakoš ...
 
Spyder - datum neznámé
demon16950.jpg
Díky za kritiku. Budu se snažit vás v druhé nezklamat...ale zatim ještě žádná neni :(

Jen by mě zajímalo, co je to za magora ten uživatel test...už jsem si všiml, že asi u pěti povídek dal hodnocení 1
 
Finarfin - datum neznámé
warrior3611.jpg
Ho hó, tak jo. Dobrý. Sice klasický námět a pár klišoidních frází, ale to okolo :)))
Jestli je tohle první "tak trochu fantazy povídka", pak se těším na tu druhou.
Než mě pohltil děj, všimnul jsem si ve třetí větě divného slovosledu. :)
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Je to moc hezké. Líbil se mi tvůj popis psaní, hlavně také konverzace. Byla reálná ... Nevím snad co bych tomu vytkla.
,, Tamien ztuhl, pak se zakymácel a náhle ho opustil život. "
možná jenom tohle, nedokážu si ho představit, jako jak se zakymácel. Jako já bych si představila, víš jak se kymácí ručička u těch hodin, taková s tou kružnicí na konci, tak si ho představ, já se teda ještě teď směju.
Líbí se mi asi tady z těch co jsem četla na Andoru snad nejvíc. Je krátká, ale výstižná ... krásná. Dávám 10
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.064728021621704 sekund

na začátek stránky