Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

2. povídka - MágOblíbit

silueta4882.jpg

Autor: Xero

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 14. července 2012 18:31

Průměrné hodnocení: 7.2, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Původně jsem chtěl psát pouze o boji ale pochopil jsem, že by to bavilo jen málo lidí a tak jsem změnil boje na kratší povídky.. Četl jsem vaše komentáře a rozhodl jsem se změnit styl abych lépe uspokojil náročné Andořany. Budu rád za vaše rady nebo připomínky. Zajímají mě také vaše názory na povídku nebo jakékoliv jiné komentáře.
 

Mág




Jmenuji se Alrael. I když tak nevypadám, vystudoval jsem Univerzitu magie v oboru Ohně a Destrukce. Byl jsem mocným mágem a v celém okolí můj názor znali a uznávali. A teď sedím u vína, roucho roztrhané a beznaděj v srdci. Nevím, zda mi dokážete pomoct, ale jestli chcete, tak vám povím svůj příběh.



Jak jsem již říkal, byl jsem mocným a bohatým mágem. Peníze a město mě začínaly nudit, a proto jsem vyrazil na cesty. Projel jsem mnoho dalších měst, ale nikde jsem nenašel dobrodružství nebo rovnocenného soupeře. Na poslední z mých cest jsem byl blízko mého domova, vesnice, kterou jsem neviděl příliš mnoho let. Pobídl jsem tedy koně a vydal se po špatně udržované stezce. Kolem mne se rozprostíral tichý les. Slyšel jsem pouze zpěv některého z ptáčků a šum horských lesů. Po chvíli jízdy jsem si všiml, že na cestě je hodně stop a žádné nevedou zpátky. To byla první chvíle, kdy jsem pocítil, že tento den nebude můj šťastný. Věděl jsem, že během pár minut dorazím do vesničky. Ucítil jsem štiplavý závan kouře a znovu jsem pocítil, že je něco jinak. Dojel jsem do vísky. Byla prázdná. Znovu jsem ucítil kouř, nyní mnohem silněji. Zdálo se mi, že jsem dojel na mrtvé místo. Neslyšel jsem ani ptáčka, neslyšel jsem ani šumění lesů. Pobídl jsem koně a doufal, že klapotem jeho kopyt přeruším to nepříjemné a svírající ticho. Dojel jsem podle kouře ke konci vesničky. Na zemi přede mnou ležela mrtvola vesničana. Po čele mi sjela krůpěj potu a mé ruce se roztřásly. Pocit neznáma. Ten mě děsil. Neznámé nebezpečí.
Otočil jsem se a spatřil pět postav. Necítil jsem z nich žádnou magii. Usmál jsem se, pot zmizel, ruce se přestaly třást. Pět banditů. Nic těžšího. V duchu jsem si oddechl a vzpomněl na jedno z destruktivních kouzel. Žasl jsem nad tím, jak jsem mohl mít strach jen proto, že jsem o ničem nevěděl. Na úžas budu mít čas později, nyní je třeba udeřit.
Bez námahy jsem vyslal proud magie ke dvoum z nich. Vzpláli jako suché větvičky. Ještě chvíli pobíhali kolem, ale já věděl, že s nimi starost mít nebudu. Již jsem nápřahl hůl k dalšímu kouzlu, když jsem si uvědomil, že ani jeden z nich přede mnou nestojí. Okamžitě jsem sklouzl z koně. Nevím, zda to byl instink nebo štěstí, ale jakmile jsem byl na zemi, proletěly nad sedlem tři šipky. Ukročil jsem do strany. Má noha zvířila menší obláček prachu, má hůl začala slabě zářit. Vyslal jsem k nim ohnivou kouli. Při jejím tvoření jsem přímo cítil její energii a ohnivé proudy v ní. Zasáhl jsem přesně. Dva z nich se vrhli k zemi, pokoušeje se uhasit válením. Pousmál jsem se. Uhasit magický oheň jako tento dokáže jen magie nebo jezero. Třetí z nich se pouze skácel k zemi. Cítil jsem v sobě vzdáleně vztek, ale ten byl pouze iluzí toho, co jsem se odnaučil. Citíl jsem i opojení z pomsty, ale stejně vzdáleně jako můj vztek. Mága nesmí ovládat emoce.
Mé myšlenky přetrhl chladný dotek oceli v zádech. Tělem, které tak důvěrně znám, které jsem tak dlouho studoval, procházela a ničila čepel meče. Další zapomenutý pocit – bolest. Vše jsem viděl pomalu a jakoby z dálky. Věci důležité se zdály bezvýznamné a události malé a všední mi připadaly podstatné a nezbytné. Nezajímala mě špička meče v srdci, ani chladný smích za zády. Zajímal mě let motýla kolem mne nebo pohupování špiček stromů. Mé tělo zvítězilo nad mozkem a když meč opustil mé útroby, tak jsem se otočil a plamenem žhavějším než slunce sežehl tvář svého nepřítele. Pak jsem spadl na zemi. S krví jako by ze mě odtékala i magická moc a životní energie. Z posledních sil jsem se vyléčil, ale cítil jsem, že některé jedy a některá zranění se nedají odstranit.
 

Komentáře, názory, hodnocení

SalomeGog - 08. listopadu 2012 19:37
20100923001954-eb8e30211153.jpg
To s tím léčením tam být nemuselo... *nespokojeně se šklebím* Mohl prostě zdechnout... Je to pak lepší, než když vždy všichni dobří přežijou. :D:D:D Jinak to je samozřejmě vydařené... A je tam to masíčko:D:D:D
 
Enderson - 22. srpna 2012 15:21
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Fistandantilus - 22. srpna 2012 00:42
Chlapec pohlédl ze srázu. Řeka dole se hnala v před jako stádo splašených koní. Ohlédl se přes rameno. Jeho pronásledovatelé se rychle blížili. Skočil. (...)
 
Fistandantilus - 22. srpna 2012 00:42
fuck_y2031.jpg
Dá se věta o jednom slově nazvat větou :) ? (nic to byl jen řečnický obrat, určitě dá, jen mě to příjde resp. nepříjde správné nazývat větou něco co tak nevypadá - protože vycházím zřejmě z trochu mylného slova, že slovo věta má ve svém kořenu pravděpodobně větev, tudíž sama se o sobě může, ale nemusí větvit, takže v podstatě řekněme, že vyrostl takový malý kmínek bez větví). Strom. :) Pěkná věta na konec, že ?
 
Enderson - 20. srpna 2012 20:34
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Bimba - 20. srpna 2012 20:18
Ne měl jsem na mysli krátké věty na začátku kdy není třeba co urychlovat, ale naopak. Při akci by měli být věty krátké, dokonce se občas i vyplatí věta o jednom slově. :)
 
Bimba - 20. srpna 2012 20:18
80083277.jpg
thomas Enderson - 19. srpna 2012 01:02
V jednom si s tebou dovolím nesouhlasit. Osobně jsem zastánce při popisu rychlé akce a boje používat kratší věty. Boj je poté dynamičtější a lépe se chápe. Samozřejmě že ve všech ostatních případech je lepší použít souvětí, ale bojové scény nikoli.
Ještě jedna věc: Jestli jsem to dobře pochopil, ty "jedy" a "zranění" jež nelze vyléčit jsou myšleny spíše metaforicky a jako psychická, nikoli fyzická zranění.


Jinak jak říkali ostatní: Oproti předchozímu 'kousku' mnohem lepší, ale pár chyb by se našlo.

Další věc: Toto není povídka, jedná se o popis děje. Rozdíl mezi těmito dvěma žánry je v přímé řeči. Zatímco součástí povídky přímá řeč je, v popisu děje (stejně jako tady) se nevyskytuje.

Vzhledem k tomu, že já osobně happyendy zrovna dvakrát v lásce nemám, poslední odstavec u mě získává plný počet.

Celkové hodnocení po sečtení kladů a odečtení záporů je 7.
 
Mr.Devlin - 20. srpna 2012 18:59
zdenek dabel 22107.jpg
Je to o dost lepší než první díl, to jo. Příjemný popis okolí a i atmosféra ke konci je příjemná. Ale pořád je co zlepšovat, jak poznamenali ostatní, takže za mě 7.
 
Poslední Ocelot - 20. srpna 2012 13:32
reaper8809.gif
Oproti prvnímu dílu, jsem se nemusel ke čtení každé další věty nutit. A párkrát jsem se i těšil na další větu, takže rozhodně pěkné zlepšení.
 
Enderson - 19. srpna 2012 01:02
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
"... vydal se po spatně udržované stezce" To je jen poznámka pro PsychoPa

Velké zlepšení od minula. Musím uznat že to bylo lepší, ale né natolik aby to uspokojilo desítku. Takže: Krátké věty zrychlují text a jelikož píšeš krátké povídky, hodilo by se trochu více souvětí. Souvětí kde se čtenář musí zamyslet nad tím co čte, ale ne příliš dlouhá aby to čtenáře rušilo.
K tomu co jsme ti vytkli u boje jsi se více vrátil na začátku, ale plynulé ztrácení se to nijak zvlášť neodhaluje.
K obsahu. Za prvé, konec mi nesedí do začátku, vzhledem k tomu že jsi se vrátil (na začátku) do minulosti. Hlavní hrdina asi žije, ale v tom případě mi nejde na hlavu to zjištění. Takové uvědomění si smrti: "... některá zranění se nedají odstranit." Je to dost zajímavé.
A poslední odstavec si zaslouží vysoké hodnocení... Tak 9
První část: 6
Odstavcování a celkové působení: 3

Celkem průměr je 6 plus to zlepšení takže 7,7 ;) (to je osm)
 
PsychoP - 18. srpna 2012 21:24
falling8927.jpg
Lepší. Spousta chyb, zejména v interpunkci a shodě přísudku s podmětem, na některých místech by bylo vhodnější použít zájmeno "svůj" místo "můj". Ale je to lepší.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.069033861160278 sekund

na začátek stránky