Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Kdo je já?Oblíbit

falling8927.jpg

Autor: PsychoP

Sekce: Báseň

Publikováno: 20. září 2012 23:14

Průměrné hodnocení: 8.8, hodnotilo 12 uživatelů [detaily]

 
Bylo mi tak jednou řečeno, že se navenek jevím úplně jinak, než jaký tvrdím, že jsem uvnitř, přičemž jsem uvnitř spíš takový, jaký se jevím navenek, když se zrovna navenek netvářím jako ten, kdo tvrdím, že prý jsem uvnitř.
 
Prý podoben jsem odpornému plazu,
taky nenapravitelný lhář,
pokryt hustou vrstvou mazu
a tající svou vlastní tvář.

Prý zneužívám masek kouzla,
kam vane vítr, tam letí plášť,
chvíli bohem, pak lůza nuzná,
karikatura, jež plodí zášť.

Prý navenek se nějak jevím,
však uvnitř někým jiným jsem,
na co si hraji že nevím,
že tvoří mne jen dým a sen.

Že prý chameleon pitoreskní,
krajně neurčitě velký klam,
co živ přetvářkou se stále mění
a nezůstává sebou sám.

Já přiznávám však maskary,
varuji před voodoo svým,
vždyť dnešní svět si žádá hry
a já jsem pouze prostý mim.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Nathaka Warrior - 08. října 2012 14:33
2130+7645.gif
Mám trochu výhrady k rytmu - přijde mi, že si až příliš často pomáháš berličkami (spojkami a částicemi navíc, hlavně to opakované "a" na začátku verše je otravné), místo abys zvolil lepší slovo nebo změnil jejich tvar. Ve výsledku to přesto pořád skřípe (ale možná jen mně).
Jinak vždycky vítám, když má někdo odvahu se otevřít, něco přiznat, vystavit se kritice. To je cenná vlastnost.
Tím, že se chováš jinak, než jaký se uvnitř cítíš, nebo že si lidé myslí, že jsi jiný, než jaký se jevíš, se trápit nemusíš (neříkám, že tě to trápí). Lidi tuhle rozdílnost přeceňují, přitom jen málokdy jde o skutečnou přetvářku. Lidé nejsou kameny - jsou tvární a barvití. Važme si toho.
 
PsychoP - 07. října 2012 17:35
falling8927.jpg
Beredur - 07. října 2012 13:59
Nebaví mne vymýšlet názvy a vím to :(

Nenacházím smysl v jednoduchých pojmenováních. Vytáhnout jeden jediný aspekt a zdůraznit ho tím nejméně vhodným slovem je vrcholným zobrazením mé nechuti se tím zaobírat. Jakmile budu schopen překonat tohle, projeví se to v užívání titulů doplňujících mou tvorbu o novou úroveň, která se s pojmenovaným dílem nijak nebije, naopak ho posouvá přesně tam, kam má mířit. Do té doby dostávám kopřivku, kdykoli si uvědomím, že se mi hromadí nepojmenované soupisy myšlenek a asociací. :(

"Kdo je to já?"

Co se druhého slova předposlední strofy týká, je tam dosazeno schválně pro mou domýšlivost a víru v nadčasovost, kdy spoléhám na to, že se daná věc v rámci lidské historie nemění a proto se bude tak akorát vztahovat k dnešku kteréhokoli dne :)

Ten první verš mne ale upřímně trápí. Už jsem nad jeho změnou uvažoval, ale zatím mě neťuklo, jak ho nějak vhodně přizpůsobit ostatním.
 
Beredur - 07. října 2012 13:59
beredur9549.jpg
Buď zdráv!

Prý neexistuje báseň, která by byla vyloženě objektivní. A i tento kus je reflexí na vnější informace, nic vynalézavého. Evokuje v hlavě myšlenku: tento princip už jsem tolikrát četl. V čem je tato báseň objevitelská?
Třeba v tom, že inklinuješ v jednoslovná pojmenování svých věcí. Kdy se od tebe dočkám titulu, ve kterém bude mnohoslovný název? Určitou "fádnost" názvu maže tvoje anotace, jež působí divočinu v hlavě ( což je v mém soudu plus), ale proč nezdůraznit to neurčito tázacím názvem, např. Jsem já ...kašpar... (nebo co)? Není vlastně každý člověk velkou či malou otázkou?
Většinou má báseň fragmentární čas...ale zde se dá domýšlet i jiná údobí, což je určitě přínosné, ale...víš, co mě trošku zaráží? Poslední myšlenka...je dobrá, vystihující, ale dovolím si trochu oponovat: tvrdím, že každý svět si žádá hry (zkrátka je skvělé předložit víceúrovňové poslání; dobrá věc je před a nadčasová).
Technicky je tvoje dílko solidní. Střídavý rým, sem tam slova cizího původu, jež jsou dávkována tak akorát...výtečně zapadá pojem voodoo třeba; ale první věta v první strofě trochu melodicky ujíždí. Nepohraješ si s tím?
Nevnímej, prosím, moje hlášky "profesorsky". Věř, že to myslím dobře. Každopádně díky za chvályhodný pohled.
 
PsychoP - 05. října 2012 22:43
falling8927.jpg
Amenophus - 05. října 2012 15:39
Již od mých andorských literárních začátků hodnotí má díla převážně lidé, kteří se většinou zdržují hlasování a mají nastavenu vskutku vysokou laťku. Mnohdy své číselné hodnocení doplní velmi obsažnýnm komentářem, kterým se, více či méně úspěšně, obvykle pokouším i řídit. Žádné mé dílo nemá opravdu ideální bodové ohodnocení, cennější zprávou pro mne však je, že ta díla hodnotili lidé, kteří si dali práci s jejich přečtením a kteří nehodnotí jen na základě aktuální nálady.

Tímto každému z nich děkuji za to, že dostávám hodnocení, jaké si zasloužím, nikoliv takové, jaké by si každý přál :)
 
Amenophus - 05. října 2012 15:39
amenophus6300.gif
Vskutku geniální!
Protože 10 je pro mě něco, co v podstatě nikdy nedávám a i to nejlepší co přečtu se jí může jen limitně blížit (vzor dokonalosti by mohl mít 10, ale ten nepoznám dokud nepřečtu vše v minulosti a budoucnosti), dávám nejbližší možné celočíselné hodnocení, čili 9. Ber to tedy tak, že je to z mé strany lepší devítka ;). Taková devítka s hvězdičkou a dvakrát podtržená.
 
Enderson - 04. října 2012 21:01
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
No.... myšlenka zachraňuje vše... Však písemně jsi už vytvořil lepší.... 9+ ti musí k nakrmení ega stačit.
Myšlenka je dobrá a pěkně vystihující a matoucí zároveň... má to přesně ten efekt jaký to má mít.... Je to dobré, ale jak se říká dobré je za tři.... takže chvalitebné bez bodíku výborné.
 
Dreamcatcher - 04. října 2012 20:26
sdf14708080.png
Tohle se mi hodně líbí, čte se to pěkně do rytmu a ty rýmy jsou tam podle mě bezvadný, není žádný, který by se zadrhával, nebo se komolil...
A ta myšlenka, snad jsem ji pochopil správně.
Hodnotím deseti, nenašel jsem nic, co by se mi nelíbilo. :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.062947988510132 sekund

na začátek stránky