Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Za sedmero horami... - 1Oblíbit

werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg

Autor: Enderson

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 06. října 2012 19:06

Průměrné hodnocení: 7.5, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 

Pohádka první - Adam a Eva


Nemyslete si že to bude klasický příběh, nebo příběh inspirovaný biblickou Evou a Adamem.
Výrazy pod hvězdičkou jsou zcela smyšlené.
 
Je to hodně dávno… tu dobu si nepamatuje nikdo snad jen smrt a její muž… tedy bylo to hodně dávno, dávno před prvním králem, dávno před prvním mečem a dávno před první mincí. Tedy přesuňme naši fantasii do dávných dob, kdy po naší planetě chodili velcí chlupatí sloni - mamuti. Překvapuje Vás to? Nemělo by, je to příběh Adama a Evy.
Prudký ranní vítr se vehnal do vyhřáté útulné jeskyně a probudil statného vůdce kmenu. Slunce ještě nevyšlo, ale nad obzorem se již začalo červenat. Vůdce, pro nás Adam, pomalu a tiše vzbudil všechny lovce a starší syny. Třináct mužů a chlapců se tiše vykradlo z jeskyně, všichni při sobě měli své zbraně, kamenná kopí a kyje.
„Vach mau garar!“ Poručil Adam své nevelké skupince a všichni přitakali, zamířili… Ach, málem jsem zapomněl, naše mládí nerozumí mládí té doby.
„Půjdeme na velkou-jámu!“ Poručil Adam své nevelké skupince a všichni přitakali, zamířili k velké pasti, kterou před dvěma dny dohotovili. Byla to těžká práce, ale vytrvalost našich hrdinů se určitě vyplatila. Past byla v kruhu keříků a její překrytí bylo zaprášené nasbíraným sněhem.
„Hele!“ Vykřikl nejmladší člen skupinky ukazujíc na odhalenou jámu. Ano! Pomyslel si každý člen skupiny, když pohlédli na úspěch. I Adam se zaradoval a popoběhl, aby se jako první podíval přes okraj jejich pasti. Prodral se keříky a opatrně se naklonil přes okraj pasti, doufal, že uvidí nějaké velké zvíře, ovšem to, co viděl v jámě, ho překvapením donutilo tupě otevřít ústa. Jak mohla stále žít, na to bychom hledali odpověď těžko i my, na dně pasti ležela promrzlá dívka.
Společnými silami skupina mužů a mladíků dívenku vytáhla z pasti. Adam byl zarmoucen, nová past nebyla sice hotova, ale měla slibovat velké úlovky, nacházela se totiž na pravidelné stezce Datach*. Adam nebyl hlupák a nespoléhal pouze na jednu past a tak se se skupinou vydali toho dne ještě k starší pasti, odkud si do jeskyně přitáhli mamutí mládě, to slibovalo jídlo na tři dny pro celý kmen. Zítra se lovci museli znovu vydat k pastím a znovu je nastražit. Adam byl smutný, poslední dny byly pro něj i pro celý kmen špatný. Měli posledních sedm dětí a všichni dospělí pomalu umírali pod náporem sousedního kmenu a po té tragické události s jeskyním medvědem, kterému se zalíbila zrovna Adamova jeskyně. Společnými silami medvěda skolili, ale medvěd s sebou vzal na tucet žen a sedm lovců - mezi nimi i Adamova Plodná**. A k tomu všemu se do jejich nové pasti chytla jen dívka, žádný pořádný úlovek, jenž by pomohl se kmenu zotavit.
Adam se tedy vydal k velké Matriotě**, jež spává hluboko v jeskyni spolu se svou nástupkyní. Byla to mocná šamanka a moudrá žena. S sebou si vzal náhrdelník z kostí a zubů a medvědí kůži jako dary. Za nedlouho zahlédl v hloubi jeskyně světýlko ohniště a zároveň ho zaštípal kouř v nose a očích.
Matriota seděla naproti vchodu do jejího “příbytku“. Klesl na všechny čtyři a přisunul k ní své dary.
„Neboj se záhuby. To, co jsi považoval za smůlu, je tvojí záchranou.“ Odpověděla mu Matriota, aniž by musel pokládat otázku. Adam si vyslechl ještě několik rad a poté se vydal zpět ke svému kmeni.
Po mnoho dalších dní se jich smůla nedržela tak jako doposud. Kmen se pomalu začal zotavovat a nalezená dívka se zázračně uzdravila z rýmy, nikdy však nepromluvila. Kmenu pomáhala stejně jako jiné ženy a dívky a kdykoli Adam procházel kolem, vrhala po něm vděčným pohledem.

Jednoho dne se mělo vše změnit. Sousední kmen přišel o všechna svá lovecká teritoria a tak si šli obsadit méně početný kmen Adama, který vlastnil velmi hojná teritoria. Adam předešlého dne viděl v dálce nosící světla a velkou skupinu lovců sousedního kmene. Bál se, byli v přesile, ale i přesto zburcoval všechny muže a chlapce.
Atmosféra houstla a třináct lovců stálo na kopci, čekajíc až k nim dojdou asi dva tucty statných lovců. Všichni tam stáli odhodláni nezemřít nadarmo - ach, ta odvaha. Tu je však dostihla nalezená dívka a za velkých protestů lovců se rozeběhla k mužům útočníků, plakala a křičela:
„Já jsem Eva! Eva, tatínku! Eva!“



Jedni tuto pohádku vypráví se šťastným koncem, kdy díky Evě se oba kmeny spojily a Adam se stal otcem mocného rodu, kdy krev Evy a Adama koluje v žilách jejich potomků dodnes.
Druzí vypráví tuto legendu s koncem plným krve, kdy útočníci pobili celý kmen i s Evou. A její otec, vůdce útočníku, zemřel žalem. Prolitá krev zastrašila lovnou a tak i druhý kmen zanikl.
Co je na tom pravdy? Kdo ví?


*Datach bývalo ovcím podobné zvíře, vysoké asi po prsa průměrně vysokého muže.
**Matriota zastává stejnou pozici jako šaman
***Dnes bychom řekli manželka
 

Komentáře, názory, hodnocení

Enderson - 18. listopadu 2012 20:00
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Am - 18. listopadu 2012 19:11

SalomeGog - 15. listopadu 2012 16:11


Jak jsem psal i u prologu, na další díli je si třeba počka- bo jsem přišel o PC i s daty.
 
Am - 18. listopadu 2012 19:11
2u8yz6c511.jpg
Páči sa mi to :) Nepriamo si naznačil, že to nemusí byť taký happyend ako by niekto iný čakal. Zaujímavé a určite tak pekne ukončené, že mám nutkanie na pokračovanie. Miestami som mala pocit, že si to moc stroho napísal, tak neotesane. No nemôžem súhlasiť, že by si mal spomaliť. Len si daj pozor, aby si neminul energiu na začiatok a na koniec ti žiadna neostala :)
Teším sa na pokračovanie.
 
SalomeGog - 15. listopadu 2012 16:11
20100923001954-eb8e30211153.jpg
Tan otevřený konec je fajn, ale přišlo mi to takové nemastné neslané... Skus trochu spomalit, neboj se toho, příběhu to obyčejně pomůže... :D:D:D Jinak to je zajímavý nápad... :D:D:D
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.075495958328247 sekund

na začátek stránky