Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Samota?Oblíbit

shadow_edit3027.jpg

Autor: Lillyther

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 03. listopadu 2012 20:43

Průměrné hodnocení: 8.8, hodnotilo 10 uživatelů [detaily]

 
Název mluví za vše...
 
Když jsem přijela do toho obrovského města, neuvítalo mě zrovna vstřícně. Povalující se opilci na nádraží, zamračené počasí, zápach ze záchodků... Ale i přesto. Kdo by se na to město mohl zlobit, když mělo být místem mého úniku a jen ono mi mohlo poskytnout dostatek zákoutí a uliček pro úkryt. A ještě ke všemu – a to bylo to nejlepší – bylo tu tolik lidí, že bylo velice snadné skrýt se v davu a předstírat, že ona se mě netýká.
Začalo to nevinně. Chtěla jsem město trochu poznat. Trochu se s ním sblížit a získat si jeho důvěru. Zpočátku to nebylo snadné. Každý můj krok znamenal výdaj – ať energie, nebo peněz. „Chceš tu být? Tak plať. Nic není zadarmo, děvenko.“ Město neustále zkoušelo mou pozornost a duchapřítomnost. Tu a tam mi do cesty nastrčilo otevřený kanál, nebo nefunkční semafory. Nicméně nenachytalo mě. Byla jsem neustále ve střehu. Nikoliv však před rozmary města, ale před ní. Nervózně jsem se ohlížela snad každou minutu. Cítila jsem se jako štvaná zvěř a ona se kdykoliv mohla objevit a udeřit tak tvrdě, že by to už asi byl můj konec. Vše bylo velice křehké a stačila jedna chyba. Jedno špatné slovo, nebo pouhá špatná myšlenka a opět mě měla v svých spárech. Abych odsunula tyhle myšlenky a zlepšila své rozpoložení, rozhodla jsem se pořídit si nějaké pěkné nové šaty a pár dalších nezbytností pro svůj nový život.
Ten večer příjezdu mi přichystal setkání. Setkání s mužem, který snad bude tím novým startem. Tou možností něco změnit a přestat být tou štvanou zvěří. Měl to být můj rytíř v lesklé zbroji, který mě vysvobodí ze spárů nestvůry. A já se skutečně těšila a náležitě se na setkání připravovala. Po několikahodinové přípravě jsem vstoupila do velice elegantního a luxusního podniku. Můj rytíř byl již přítomen a spolu s ním velké množství lidí. Byla jsem šťastná. Tady nemá vůbec žádnou šanci. Dnes večer to bude poprvé po tak dlouhé době, kdy se jí zbavím. A skutečně. Bavila jsem se. Mluvila jsem s mnoha velice důležitými lidmi a můj doprovod na mně mohl oči nechat. Byla jsem centrem pozornosti, královnou večera a dokonalou dámou. „Naser si, ty děvko. Jsem vítězem, tady na mě nemůžeš!“
Avšak najednou jsem pocítila ten známý pohled a věci kolem mě se začaly pozvolna měnit. Lidé, se kterými jsem si prve tak úžasně rozuměla, se stočili do roviny hovoru, která mi byla naprosto cizí. I můj zprvu tak úžasný rytíř se pozvolna měnil v nudného a prázdného patrona a začala jsem panikařit. Snažila jsem se znovu stočit téma hovoru na svou stranu, ale nikdo nereagoval. Hlouček kolem mě se zmenšoval a nedařilo se mi s nikým navázat kontakt. Začalo to být vážné, protože ačkoliv tu bylo tolik lidí, tak jsem si s nimi prostě neměla co říct. „Ale mě nedostaneš!“ Rozhodla jsem se jednat a zvolit únikový manévr, který to jistě napraví. Přitulila jsem se ke svému partnerovi a začala jsem mu dost jasně dávat najevo svojí náklonnost. Tenhle způsob se mu jistě zamlouval a po chvíli mi zašeptal „Nepůjdeme někam, kde je trochu víc soukromí?“ Já jsem líbezně přikývla a odebrali jsme se spolu na hotelový pokoj. Strhali jsme ze sebe šaty a vrhli jsme se do divokého kolotoče rozkoše. Tiskla jsem ho k sobě, mluvila jsem s ním a snažila jsem se ho vnímat všemi smysly. A přes to - jako by tam ani nebyl. Bylo v tom tolik prázdna a bezduchosti. Jen pud, bez jakékoliv lásky. Čím delší to bylo, tím to bylo horší a jen jsem se modlila – tak dělej.
Když konečně skončil a únavou se ze mě svalil, tak jsem ucítila její pohled. „To, že něco nechceš vidět, neznamená, že to tak není. Klidně si odejdi na konec světa já Tě tam mileráda doprovodím. Kdykoliv to bude možné – ráda se Ti připomenu. Mně neunikneš.“
 

Komentáře, názory, hodnocení

Clayman - 09. prosince 2012 13:50
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Téměř jako od Filipa Topola. Moc se mi to líbí :-)
 
Enderson - 08. prosince 2012 11:56
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Skvěle sepsaná touha. Je to tak silná věc že by přemohla i tu samotu, před kterou se hlavní aktérka touží tolik schovat.
K textu nemam co dodat, autorka ví jak to chtěla napsat a taky to tak napsala.
Za 9,6 (dokonalé to přeci jen není)
 
Delruth - 07. prosince 2012 23:27
iko5322.jpg
Pěkné. Takové ... uvěřitelné a snadno představitelné. :-)
 
Galax - 07. prosince 2012 22:09
galax4405.png
Eveleen - 07. prosince 2012 18:05
Říkat tohle zrovna jemu? Eh... No raděj nekomentuji...
Psaní přímé řeči na nový řádek není nutnost, jak řekl PsychoP, často to v textu spíše ruší, daleko více si v delším textu cením odstavců než řádkování ke každé přímé řeči, sám jsem to kdysi tak dělal že jsem psal každou přímou řeč na nový řádek a když se na to zpětně dívám, vypadá to děsně... Upřímně, takhle jak to má napsané je to mnohem lepší...
 
Xero - 07. prosince 2012 21:00
silueta4882.jpg
SalomeGog - 07. prosince 2012 18:45
Pokud tomu dobře rozumím tak je to Samota. Konec konců je to zamyšlení ne příběh.

Je to zajímavý a dobře jsem si početl. Nutí to člověka k filosofii :)
 
PsychoP - 07. prosince 2012 20:00
falling8927.jpg
Eveleen - 07. prosince 2012 18:05
V životě jsem nic nepřečetl.

Stylově záleží na autorovi a tohle "pravidlo" pravidelně rozbíjí text, pokud je užíváno přespříliš a zbytečně. Na zběžné vložení rozšiřujících poznámek hlavní postavy v tomto případě jen doplňuje jinak hladce ubíhající sled myšlenek. S odstraněním uvozovek by se výsledek nijak nezměnil. Kdyby z každé "přímé" řeči udělala autorka zvlášť podnadpis, výsledek by se nezměnil. Zbytečné bazírování na zbytečnostech vede k nevhodným důsledkům pro jinak perspektivního autora, který se pak nuceně přizpůsobuje konkrétnímu okruhu čtenářů a širší publikum pak vnímá jeho "správné" dílo jako nekonzistentní a složité na přelouskání.
 
SalomeGog - 07. prosince 2012 18:45
20100923001954-eb8e30211153.jpg
Mám z toho velice rozporuplné pocity... Kdo je ta bytost (žena?!) jež jí ničí život?! Proč to dělá... :D:D:D Nápad to je... hmmm... zajímavý... :D:D:D
 
Eveleen - 07. prosince 2012 18:05
untitled-2 copy2410.png
PsychoP - 07. prosince 2012 17:41
Je to jeden zo základov písania správnej priamej reči v príbehoch. Odporúčam si prečítař nejakú odbornú literatúru. ;) Pokojne si zober nejakú knihu a uvidíš, že to tak je.
 
PsychoP - 07. prosince 2012 17:41
falling8927.jpg
Eveleen - 07. prosince 2012 14:31
Co mají všichni s vkládáním
každé
přímé
řeči
na nový řádek?
 
Eveleen - 07. prosince 2012 14:31
untitled-2 copy2410.png
Nu možno by som priamu reč dala na nový riadok i keď je to skůr myšlienka. Ale inak veľmi pekné. Zatlieskala by som. Myslím, že si to vystihla úplne perfektne. Viem presne o čom hovoríš.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.067140102386475 sekund

na začátek stránky