Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Stamfordský mostOblíbit

paladin1340.jpg

Autor: Kerigor

Sekce: Povídka

Publikováno: 23. listopadu 2012 23:34

Průměrné hodnocení: 8.3, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Nejspíš jen hloupost, pro kterou jsem se trochu nadchnul :)
 
Zvony bijí na poplach. Hlídky spatřily v dálce na hladině rozbouřeného moře obrovské loďstvo...

Kdo to je? Co chtějí zde, v zemi anglické?

Brzy vyšlo najevo, o koho se jedná a jejich úmysly též. Norské prapory vlály na 300 lodích a symboly Haralda Hardrády, norského krále, byly vidět všude.

Mají vyslat posly v této době temných spojenectví, nebo raději nechat Nory na pokoji?

Ihned po přistání byla odpověď jasná - Norové začali masakrovat nevinné obyvatele malého pobřežního městečka Fulfortu. Právě tam došlo k bitvě mezi nájezdnickým vojskem a Haroldovými Mercijskými a Northumbrijskými leníky. Vikingové ovšem první bitvu nové války drtivě vyhráli...

"Vyšlete posly! Ať všichni ví, co se zde děje. My se budeme bránit do poslední kapky krve..." zvolal velitel Yorkské posádky, Edwin z Nortonu, muž, kterého si král osobně vybral jako loajálního a schopného velitele. A on nemínil důvěru svého pána zklamat.

Bitva o York netrvala dlouho především z důvodu mnoha zrádců, kterým se podařilo otevřít hlavní bránu města. Ale jak si přál Edwin, se i stalo - Anglosasové bojovali do poslední kapky krve - v hradu dokázali Nory zastavit a způsobit jim těžké ztráty... než byli pobiti a zneuctěni krvežíznivými Vikingy.

Ovšem zpráva došla bez úhony a král Harold jednal rychle a rozhodně. Jeho vojsko se dokázalo během pár dní dostat daleko na sever. Stamfordský most. Právě kolem něj proběhne bitva. Národ proti národu. Dva vůdci. Jedná se o završení několik staletí trvajícího konfliktu - Viking proti Anglosasovi.

"Meče! Štíty dopředu! Vpřed!" tyto povely jsou slyšet všude po polích okolo Stamfordu. Dezorientovaní Norové zezačátku nedokázali klást žádný odpor, ale vtom se na most vřítí veliká postava mocného válečníka - Olaf Rudovous přichází. Říká se, že přišel ze samého pekla, aby ukojil svou ohromnou touhu po boji. "Zabijte ho zatraceně! Rychle!" důstojníci ženou proti němu celý oddíl, avšak proti jeho sekeře nic nezmohou. Mnoho mrtvých přibývá. Smrt bude mít hody. Naštěstí či naneštěstí se na scéně objevuje obyčejný voják, který použil rozum. Olaf po ráně píkou padnul stejně jako obyčejní smrtelníci.

Most byl obsazen, ale za jakou cenu? Desítky mrtvých kvůli jednomu kousku půdy, které je všude dost?

Tehdy bylo vojsko Norů poraženo a jejich král i zrádný Haroldův bratr byli zabiti. Proč vlastně došlo k bitvě? Kvůli nenávisti dvou králů, trůnu, moci. Co by na to řekli prostí vojáci, když byli hnáni proti sekerám nepřátel? Souhlasili se svým králem - chtěli umírat za svou zem, za své domovy? Říká se, že jen asi 1 z 20 mužů je opravdový bojovník, který miluje boj - kolik takových bylo v této bitvě a kolik jich chtělo jen do svých domovů?

K čemu vlastně tato bitva posloužila - král Harold byl za několik dalších dní zabit v bitvě u Hastingsu - tisíce mrtvých od Stamfordu zemřelo za svého krále zbytečně...

Zvony bijí dál... a Smrt stále plní svůj žaludek spoustami nových duší...
 

Komentáře, názory, hodnocení

Poli-chan - 29. prosince 2012 18:07
bez nzvu8529.jpg
Jako historické zamyšlení proč ne... pak se ale trošku kroutí žaludek nad koncovou patetičností. Umělecký rozměr to nemá, ale jak řkám, jako zajímavost, proč ne.

nehodnotím
 
Xp3rT - 28. prosince 2012 22:39
andor icon4853.jpg
Dobré. Nebýt té části s otázkami na konci, která mi sedí spíše do zamyšlení/úvahy, tak máš 10...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.065841197967529 sekund

na začátek stránky