Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Pekelný strážceOblíbit

vlenicelucie2184.jpg

Autor: Lorrayne

Sekce: Povídka

Publikováno: 19. května 2005 15:00

Průměrné hodnocení: 5.6, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Napsala jsem to pro jednoho kamaráda do soutěže. Zadání znělo: vytvořit pověst k existujícímu hradu (klidně ignorovat skutečnou historii), ve které se objeví přízrak a trojhlavý pes. Můžete posoudit sami, nakolik se mi to podařilo.
 

Starobylý nový Hrádek kdesi ve sklepeních ukrývá tajemství. Hluboko pod hradem leží pokladnice a v ní poklad nedozírné ceny. V mihotavé záři pochodní se tu blyští zlato, drahokamy, šperky... vše naházeno bez ladu a skladu na obrovské hromady. Avšak pokud se chcete domoci bohatství, mějte se na pozoru. Poklad střeží ohromný trojhlavý pes, večně hladový po čerstvém mase a zříceninou dodnes bloudí duch hradního pána.
Říká se, že hlavní životní vášní hraběte z Mamonu a Nového Hrádku bylo právě jeho zlato. Zamiloval se do jeho chladného lesku, hromadil je ve své ohromné pokladnici, kde pak trávil celé dny. V noci nemohl spát. Převaloval se v posteli s nebesy, stále musel myslet na svůj poklad. Bál se o něj. Bál se o něj víc, než by se kdy bál o své vlastní děti. Nepomohlo, když nechal vytvořit složitou soustavu zámků. Nepomohlo, když nechal před dveře pokladnice postavit silné stráže. Hned následující den je vyhnal, protože jeho obavy se jen znásobily. Přízrak lupiče, který neustále strašil v hlavě hradního pána dostal jen konkrétní podobu. Hrabě z Mamonu se bál svých vlastních stráží.
Dlouho přemýšlel, jak zabezpečit své zlato. Zatímco hrad chátral, jeho pán hledal v rozpadající se knihovně. Nakonec našel knihu, snad starší, než celý hrad. Byla veliká, vázaná v kůži, na níž bylo černým písmem vyraženo: Ďáblova Modlitební Kniha. Snad černý mrak šílenství zatemnil mysl hradního pána a zabránil mu uvažovat rozumně. Těsně před půlnocí, sám ve veži, namaloval hradní pán křídou kruh, rozsvítil svíčky a kohoutí krví vepsal symboly, nad jejichž děsivým významem tuhla krev v žilách. S posledním úderem oznamujícím půlnoc začal předčítat zaklínadlo. Chtěl vyvolat ďábla. Chystal se zaprodat svou duši pro hlídače, který by uchránil jeho zlato. Ďábel souhlasil a potutelně se smál pod vousy. Plnit podobná přání pro něj bylo potěšení.
Když se k ránu probral hrabě z Mamonu z mrákot, ležel na hranici rozmazaného kruhu, před sebou krví podepsanou smlouvu. Spěchal do pokladnice přesvědčit se, že ďábel splnil svůj slib. Odemkl dveře... a vycouval zpět do chdby. Na jeho milovaném zlatě se rozvaloval netvor. Ohromná bestie, která by snad vypadala jako pes, nebýt toho, že měla tři hlavy. Tři páry žhnoucích očí se upíraly na vyděšeného pána, tři obrovské tlamy cenily zuby a hrozivě vrčely. Nyní hraběti došlo, že poklad už není a nikdy nebude jeho. Může se na něj z dálky dívat, ale už nikdy se jím nebude těšit.
Vystoupal zpět na věž, kde se se skučením proháněl vítr a listoval v Ďáblově Motlitební Knize, jako by se mu vysmíval. To už hrabě z Mamonu nedokázal snášet. Naposledy pohlédl z okna a pak se vrhl dolů na nádvoří, vstříc smrti.
Poklad ve sklepení zůstal dodnes, nikdo se nedokázal dostat přes pekelného strážce. Hradní pán ani po smrti nenašel klid. Bloudí po troskách, které kdysi bývaly hradem, tak blízko svého zlata, ale přece tak daleko. Strážce, pro kterého zaprodal svou duši, nepustí k pokladu ani jeho ...
Slyšíš jeho úpění ? Říkáš, že je to jen vítr ? Že žádní duchové nejsou ? To nikdo neví ... Ale proč jsi najednou tak zbledl ?
 

Komentáře, názory, hodnocení

pelleron - 12. června 2005 19:18
moje6321.jpg
Lorrayne: Podle názorů na pověst, pokud chceš psát povídky, se moc nezlepšíš.
Radějš sem dej nějakou povídku : )
 
StenoD - 10. června 2005 22:25
sten3612.jpg
Myslím, že pokud jsi omezená danými prvky a ještě to píšeš pro někoho, nedá se ti toho moc vytýkat. Dá se říci, že to prakticky nebylo tvoje "normální" dílo....
 
Lorrayne - 10. června 2005 21:54
vlenicelucie2184.jpg
K tý soutěži... byla z časopisu Abc, nic příliš literárního, a kámoš prý (nebo v pověsti - určitě:-)) vyhrál velký batoh. Nevím přesně, kolikáté místo.

Vím, že to je dost ohrané, ale musela jsem se držet instrukcí, z toho, co bylo zadáno se moc originality vytěžit nedalo.

Jinak všem díky za komentáeř. Jenom z toho nejsem moc moudrá, co dělat, abych se zlepšila.
 
Durin Mahalul - 09. června 2005 11:35
dwarfm1808.jpg
pelleron: proto tam bylo asi napsáno, že to je pověst ne? A proto to tak taky vypadalo...
a v Bechyni šlo o postavení zdi a samozřejmě že čert to vyhrál... jinak je tu ještě několik dalších pověstí, doma mám takovou sbírku asi pěti Bechyňských pověstí...


autorka: mno jinak myslím že pověst docela v pohodě, akorát na takovou tu, která se vypráví od průvodců hradu je to moc dlouhé a na písemnou pověst moc krátké...
A jediná připomínka kterou si pamatuju je slovo snad... to bych vynechal...
Snad starší, než celý hrad... v pověstech to vypadá, že oni ví všechno a snad tam podle mě nepatří... chce to zamachrovat a říct... a ta kniha byla ještě starší než samotný hrad... a podobně...
 
StenoD - 08. června 2005 17:46
sten3612.jpg
nj, průměr. Na soutěž to není špatné, ale přinejhorším pro základní školy. Jinak takové pěkné vteřinkové počteníčko...6
 
pelleron - 08. června 2005 16:45
moje6321.jpg
Už druhý článek, který je daný jako povídka a přitom nesplňuje její zákonitosti.
Není v možnostech kategorií i "Jiné" , nebo něco v tom stylu? Tam by se to hodilo mnohem víc.

Kdybych to hodnotila, jako normální povídku, nedostalo by se to víc jak na 3 body, protože to postrádá jakoukoli stmosféru, gradaci děje, popisy nebo vykreslení posatv.

Jako pověst je to taková klasika, mám pocit, že zrovna k Bechyni se vztahuje něco hodně podobného.

líbil se mi ten konec, konkrétně to mluvení ke čtenáři.
To tam podle mě vůbec nesedí.

Stylistických chyb jsem si nevšimla.

Těsně před půlnocí, sám ve veži, namaloval hradní pán křídou kruh je jasným, že je to ten hradní pán

Průměrná pověst, kterých se všude povaluje spousta, proto si zaslouží i průměrné hodnocení.
Takže dávám 5 bodů.

Mimochodem, jak to v té souteži dopadlo?
 
Eithné - 08. června 2005 16:17
dub2857.jpg
Začátek zní opravdu na povinné vypracování, ale tak od půlky už je to celkem hezké.
Začátek je dost suchý, ze zbytku je vidět, že jsi schopná popsat atmosféru - chtělo by ji to i do začátku.
Text je dost stručný, určitě by to šlo rozepsat víc a bylo by to lepší (malování magického kruhu kohoutí krví by bylo na prodloužení zralé ;)), ale chápu, že takhle ti to stačilo.
Je to lehký nadprůměr, druhá polovina je hezky napsaná.
Dávám 6.
 
Eveline - 08. června 2005 16:11
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Příjde mi to jako průměr. Taková hezká pověst do knížky o pověstech s hradama. Hezký námět, hezky napsané. Myslím, že 6 bude úúplně akorát.
 
Marigold - 08. června 2005 11:47
images7884.jpg
Nevím, ten konec mi do pověsti moc neseděl. spíše do vyprávění které má postaršit:-)
Jinka námět klasický, jako v každé druhé pověsti nebo pohádce. Úpis a podvod ďábla, nějaký duch a trojhlavý pes. Prostě průměr:-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.083708047866821 sekund

na začátek stránky