Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

CestaOblíbit

sten3612.jpg

Autor: StenoD

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 21. května 2005 18:20

Průměrné hodnocení: 8.6, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Snad se vám to bude trošku líbit. Dal jsem to na pokračování a doufám, že to bude mít smysl...
 
dragon00097972.jpg
Den první ... Zážitky přicházejí

Můj život byl nudný a pomalý. Jsem synem statkáře, který nezná jinou aktivitu nežli práci na poli a obstarávání hospodářství. Toto mi nikdy nepřirostlo k srdci a já místo toho utíkal pryč. Celé ty dny jsem se toulal po svém rodném kraji a poznal lid v něm žijící. Brouzdal jsem se po lesích, kopcích, šplhal po úbočí skal, procházel se mezi vysokými lány polí. A stále, krok za krokem, jsem se vydával dál a dál.
Tento den byl však něčím výjimečný...

Ráno bylo překrásné. Rosa se v odrazu slunečních doteků blyštěla na zelenkavé trávě, ptáci zpívali svou překrásnou píseň o tajemných dálavách a hříbata pobíhala radostně v ohradě. To vše mně přidalo chu» k další výpravě, která však tentokráte neměla trvat pouze jeden či dva dny, nýbrž celý můj život...

Pomalu jsem se vyplížil z mého malého pokoje. Rodina ještě spala, a já měl vynikající příležitost nepozorovaně zmizet. Vzal jsem si svůj batoh, do kterého jsem dal potřebné vybavení na svou malou výpravu, a vyběhl do stájí. Zde stál již připravený vraník, který mne na mých cestách vždy provázel. Pohladil jsem jej po tváři a tiše vyvedl ze stájí. Konečně!
zaradovala se má mysl, když jsem se na něj vyhoupl a pohlédl do dáli na žluté lány obilí.
Kamenná cesta přede mnou se zaleskla ve třpytu rosy a já pobídl koně do cvalu. Od té chvíle ze mne všechno spadlo. Nemyslel jsem na nic. Ani na lásku, kterou jsem nedávno ztratil, ani na rodiče, kteří mi po mém návratu přichystají množství práce, kterou za trest budu muset vykonat, ani na nebezpečí tohoto světa. Má mysl se dokonale pročistila a já vnímal pouze vánek jemně šumící v mých uších, hladící mne po tváři.

Jel jsem dlouho. Slunce se za tu dobu pomalu vyšplhalo na oblohu a již získalo plný přehled nad širým okolím. Rolníci pomalu vykračovali do polí, ženy přicházely k potokům, kde během praní prádla štěbetaly mezi sebou a sdělovaly si ty "nejtajnější" záležitosti, a děti si š»astně hrály v hloučcích na loukách.
Konečně jsem dorazil k prvnímu opěrnému bodu mé cesty. Byl jím most přes řeku, tvořící hranici našeho kraje. Prožil jsem zde mnoho překrásných chvil a rád se sem vždy vracel, abych se mohl vrhnout do hřejivé náruče mé jediné lásky. Dnes jsem však přes most přecválal, jak nejrychleji to šlo, a uháněl se sklopenou hlavou a s tváří náhle plnou smutku dál...

Dalším bodem mé cesty byla vesnice Cutter. Zde žilo mnoho dobrých lidí a já zde zůstával na pozdní snídani, spojenou s obědem. Vždy mne zde přivítali s otevřenou náručí, jelikož jsem pokaždé přinášel mnoho novinek a příběhů z mého kraje. Pomalu jsem vedl koně k lavičce, ustavené poblíž malého domku na kraji vesnice. Na ní seděl stařík, shrbený, kostnatý, s tváří pokrytou bílým vousem. Jeho oči na mne s klidem pohlédly a jemně se v nich zatřpytilo.

"Zdravím tě! Opět na cestách? Copak se stalo nového u vás na západě, povíš mi?" vychrlil na mne a poukázal na volné místo na lavičce. Usedl jsem tedy vedle něj, protáhl nohy a nechal se pohltit chladným stínem, tvořeným domem.
"Rád tě opět vidím, můj příteli. Dlouho jsem již nevyjel na cesty. Je tomu snad již měsíc, co jsem necítil tu volnost ve své mysli," promluvil jsem nazpět ke starci, a pak se dal do vyprávění o událostech předešlých. Muž mi naslouchal a vážně pokyvoval hlavou. Někdy se jeho tvář zachmuřila nad řečenými slovy a on jen smutně pokyvoval hlavou. Někdy má slova jeho obličej rozjasnila a on mi ukázal svůj blažený úsměv. Mluvil jsem dlouho a mezi řečí jsem ujídal z pokrmu, jenž mi byl nabídnut rodinou starce.
Slova plynula a plynula a slunce se pomalu vyšplhalo až na nejvyšší bod na své cestě po obloze. Zvon vesnické kaple započal svolávat všechny obyvatele k obědu a já si uvědomil, že je načase pokračovat v cestě dál. Ukončil jsem proto své vyprávění a rozloučil se s mužem.
"Teď již musím jít, příteli. Tentokráte se chci vydat dále než kdy jindy. Stavím se za tebou, až se budu vracet zpět. Zatím buď sbohem," řekl jsem ještě a vyhoupl se na odpočatého vraníka, který z radosti, že opět vyjíždíme, ladně pohodil svou temnou hřívou.
"Hodně štěstí a dávej na sebe pozor, budu tebe i tvé novinky netrpělivě očekávat!" řekl ještě stařec a jeho hlas se pomalu ztrácel se zvětšující se vzdáleností mezi námi.

Hnal jsem svého koně stále vpřed a bez přestávek jsme se řítili krajinou. Konečně jsme se dostali k poslednímu bodu mé cesty. Byl to starý jehličnatý les. Jeho rozloha je kolosální, a snad i větší než celý kraj, odkud pocházím. Tady jsem se dostal naposledy. Nikdy ještě dále. Cesta sem mi zabrala celý den, a já se již tento den dál neodvážil. Vyhledal jsem proto přístřešek, který by mi mohl nabídnout případnou ochranu jak proti dešti, tak proti divoké zvěři, která se v okolí zajisté potuluje. Na okraji lesa jsem pak ještě sesbíral suché dříví, ze kterého jsem vytvořil malé ohniště, mým potřebám zcela dostačující. Vraníka jsem uvázal k nedalekému stromu a sám si lehl k ohni. Pohlédl jsem na oblohu, která se začala plnit překrásnými smaragdy, blikajícími po celé její šíři. Měsíc se blížil úplňku a jeho záře osvětlovala celý spící kraj okolo. V dáli bylo vidět několik nepatrných světélek, která však nakonec zmizela a nechala stín jeho vládě.
Sám jsem pomalu žvýkal chleba a bloudil ve svých zmatených myšlenkách.Všude bylo tak nádherné ticho. Cvrčci se oddávali svým symfonickým vystoupením a večerní rosa mi smáčela vlasy. A z takovéto pohody se začínají rodit sny...

Dlouho jsem bloudil krajinou snů, složenou z věcí převážně skutečných a daných. Prožil jsem několik příběhů a zažil znovu několik úseků mého života. Něco mne však náhle přinutilo toto snění přerušit. Po dlouhém přemáhání jsem nakonec otevřel oči. Pomalu jsem se posadil a rozespale se protáhl. V reálném světě ještě stále vládla noc a podle měsíce se dalo usoudit, že je teprve za svou polovinou. To mou mysl však netížilo tolik jako fakt, co mne přimělo opustit snění a vstát. Tiše jsem naslouchal okolním zvukům a pozoroval prostor kolem sebe. Nic! Že by jen hloupý sen ve snu? pomyslel jsem si.

Náhle však můj sluch zachytil podivný zvuk. Bylo to, jako by po obloze přelétl obrovský pták, jen místo zašumění se z jeho křídel ozval kožený svist. Rozhlížel jsem se kolem sebe, jestli je má myšlenka správná, ale žádného ptáka jsem nezahlédl. Místo něj se nad lesem objevil obrovský stín, provázen dotyčným zvukem. V životě jsem neviděl nic tak obrovského a majestátního. Když to přeletělo nade mnou, zasáhla mne obrovská tlaková vlna, způsobená silou křídel. Neudržel jsem rovnováhu a svalil se na zem. Má hlava padla do trávy a já ji zaklonil ještě více dozadu a pozoroval letícího tvora. Neměl jsem potuchy, co to může být a kde se to vzalo. Jediné, na co jsem myslel a po čem jsem toužil, bylo vidět jej zblízka a za světla. Ohniště již vyhaslo, a tvor si mne tak nemusel všimnout. Několikrát se proletěl nad plání před lesem, a pak zamířil zpět, odkud přišel.

Tu noc jsem již neusnul. Čekal jsem, že se tvor snad ještě vrátí a já si jej budu moci alespoň ve svitu hvězd prohlédnout, ale místo něj přišlo pouze ráno, překrásnější snad než to minulé, a to mne také podpořilo v úmyslu vydati se dále a pokusit se tajemného tvora nalézt...
 

Komentáře, názory, hodnocení

Hanako - 07. července 2005 22:45
x1550687641.jpg
Paráda, moc pěkné, Pelleron a kdo ví kdo ještě (?) je mimo. Moc se mi to líbilo, stejně tak druhý díl...
 
Licee - 06. července 2005 09:42
ik33029.jpg
Hezké, líbilo se mi to....akorát jen v jedné větě: Rád tě opět vidím, můj příteli. Dlouho jsem již nevyjel na cesty. Je tomu snad již měsíc, co jsem necítil tu volnost ve své mysli" se nemuselo opakovat to již, ale jinak pěkné....
 
pelleron - 16. června 2005 17:22
moje6321.jpg
StenoD: Na mě to působilo, že moc odvázaný z toho nebyli, ale tomáš fuk ...
 
Durin Mahalul - 15. června 2005 22:39
dwarfm1808.jpg
StenoD: děti budou v pohodě... ju nenechám ne, aby je deptala hehe...
 
Eithné - 15. června 2005 21:56
dub2857.jpg
Bylo tam pár věcí, která mi vadily, ale protože dost toho už vypsala Pell, nebudu ji opakovat.

Ale - ano, krajina působí jako česká; o to víc mi vadil název vesnice Cutter.

Rozhovory zní jako by je měli napsané na taháku před sebou a četli je. Nebo k tomu brnkali na harfu =)

Není vůbec popsaný zevnějšek postavy. Aspoň věk - chováním tak na 14 (těma vyjížďkama), jedinou láskou tak na 25 a rozhovorem tak na 60 ;)

"Hnal jsem svého koně stále vpřed a bez přestávek jsme se řítili krajinou." - Ehm, on ho chtěl uštvat?

"zasáhla mne obrovská tlaková vlna" - to se do fantasy moc nehodí...


Osobně jsem zvědavá na hodnocení, zatím by mé body asi nebyly příliš vysoké - ale hodnotit budu až po dokončení celého seriálu.
 
StenoD - 15. června 2005 20:29
sten3612.jpg
........Bilbo dobrovolně šel.....a Frodo ho chtěl následovat.....já to znám dost dobře na to, abych to mohl tvrdit....=)
 
pelleron - 15. června 2005 18:08
moje6321.jpg
1. Určitě jo, musíš si věřit ; ) Každý se vypíše.
2. Juju.
3. Juju. : )
4. Tím jsem myslela jeho psychologickou stránku, výrazný rys osobnosti apod. Ale protože je to na pokračování, asi se to objeví až potom.
5. Bilbo nešel moc dobrovolně a Frodo taky ne ; ) A pak, co už jim chudákům zbývalo, než se snažit to nějak přežít.
6.
7.
8. Spíš průměrný, ale to se promítlo i v mém hodnocení.
9. Jo ták.

Ježiškote s dětma nestraš : ))
Každý dovede psát líp, ale trvá to hodně dlouho.
Po čase zjistíš, že tě věty začnou poslouchat a ty jimi vyjádříš přesně to, co chceš a bude to působit krásně vzletně a atmosfericky.
 
Eveline - 14. června 2005 20:38
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Nevím co bych k tomu moc dodala. Nečetla jsem spodní komentáře, protože vidím, že se tam střídá Pelleron a StenoD, takže to bude opět nějaká slovní přestřelka ^_^
Líbilo se mi jak si popisoval místa, dokázala jsem si je dobře představit. Jediná co mi furt nedávalo v klidu číst dál bylo to, že jsem si nedokázala představit věk toho .. muže .. chlapce. Byl to syn, podle toho bych asi osuzovala asi tak ... 18 - 20 ... ale jak mluvil s tím starcem přišel mi tak na 40.
Dávám 8
 
StenoD - 14. června 2005 18:43
sten3612.jpg
Acha...
1.Líp to nesvedu
2.mě se líbí =)
3.Nj, škoda
4.Psala jsi, že jsi nenašla vykreslení postavy
5.Nj, Nechci pořád opakovat příklady z Tolkienova románu, ale i zde se vesničané(Bilbo a s ním pak i Frodo) vypravují do širého světa. Dokonce i za nebezpečím (Bilbo dobrovolně a to zrovna k drakovi).
6.
7.Od čeho jsou kritici, že...
8.Já nevím, jestli není, mě se zdál být dobrý...
9.No přístroj na noční vidění.

To jsi mě uklidnila. Z tebe bude přísná matka, už tě vidím, jak stojíš za chudáčkem malým dě»átkem a prudíš ho za slohovku do češtiny =D. Já už se však asi nezměním. Lépe psát asi nedovedu.....
 
pelleron - 14. června 2005 17:22
moje6321.jpg
Abych ti vysvětlila, jak jsem to myslela: : )
1. Jako úvod životopis proč ne, ale dala bych ho nějak lépe napsaný.
2. Samozřejmě máš na něj nárok : ) Ale mě se tam prostě nelíbil, ale je to můj subjektivní názor : )
3. Jj, a je škoda, že o ní nikdo nepíše.
4. Myslím, že popis hrdiny jsem ti nevyčítala. Jestli jo, tak to bylo chvilkový pomatení smyslů : ) Já taky jejich popisy do povídek nepíšu.
5. Podle mě by přirozenější reakce byla to, že by se bál, ale asi opět věc názoru.
7. Hnidopich asi jsem, ale píšu tam prostě všecko, co se mi nelíbí.
8. Nevidím důvod, proč by i úvod nemohl být po technické stránce dokonalý.
9. Ehm noktovizor? Copak to je? : )

Já jinde než tady v povídkách zas tak moc nerejpu : )
 
StenoD - 14. června 2005 16:52
sten3612.jpg
Rav.: Díky za komentář, s tím dědou máš pravdu, jen mi to nějak nepřišlo, možná jsem si natolik neuvědomil věkový rozdíl.

S přítomným časem jsem měl hodně problém, dokonce jsem si několikrát uvědomil, že příběh píšu ve stylu příspěvku do jeskyně! No nic, tak dlouho jsem to spravoval a stejně tam něco zůstalo.

Přeju krásný zbytek dne.
 
StenoD - 14. června 2005 16:49
sten3612.jpg
Pell.:Tak já to taky trochu shrnu:

1.Úvod do příběhu by snad měl vzlížet trochu jako životopis, nemyslíš? Je mi jedno jestli je B-čkový nebo ne, je to úvod k příběhu a ne životopis sám.

2.Popis diskuze s dědulou sice není důležitý, ale já ho tam prostě chtěl a za ním si stojím. Dialog tam byl čistě jen jako úvod a závěr jejich celého rozhovoru, který jako celek JE pro čtenáře nepodstatný.

3.Jsem, rád že jsem tě krajinou potěšil, vždy» česká krajina je nádherná.

4.Popis hrdiny jsem nepsal záměrně, a» se do jeho postu může vtělit kdokoli. A navíc je to psané formou deníku. Myslím, že v deníku se autor nepopisuje nebo ano?

5.Hrdina sám na začátku zmiňuje, že se rád vydává na oulky po krajině a že nemá rád práci na statku. Tím také dává najevo, že je zvídavý a rád poznává nové věci.
Je pravdou, že neví o co se jednalo, ale pokud sedlák putuje sám po nebezpečných krajinách, je to na pováženou. Tudíž si nemyslím, že by se měl zaleknout něčeho, co nikomu neuškodilo, spíše jen ohromilo jeho malé myšlení a rozbouřilo jeho fantasii.

6.S novotvary mám někdy problém, to uznávám. Semtam si ani nevšimnu po přečtení, že jsem je tam napsal. Budu s tím muset něco udělat.

7.K výtkám o stavbě některých částí vět nebo odstavců nemám slov. Myslím, že je na autorovi, co zvolí za přirovnání a způsob psaní. Já psát jiným stylem asi už nebudu, takže jsi to vypisovala zbytečně. Zvláště když některé věci mi připadají naprosto neopodstatněné...

8.Nevypsané to je zdůvodu dalších pokračování. Tohle je testovací úvod (sice vzhledem k rychlosti opravování prací to začínám trochu vzdávat), který má uvést další ubírání děje.

9.Draka moc pozorovat nemohl, jelikož je noc a on nad krajem pouze přeletěl. Ale když myslíš, že zpomalení času a noktovizor jsou ve fantasy světě běžné....

Ufff, ty opravvdu dokážeš najít ve všem chybu, sláva tobě kritiku, aspoň nemusíš hledat práci (tohle nemysli nějak jízlivě nebo urážlivě, opravdu ctím tvoje kritické, slohové a češtinářské znalosti).

Takže dík za komentář a za hodnocení. Jediné, co můžu ještě dodat je: Tebe bych doma teda nechtěl. Přeju krásný den.
 
pelleron - 14. června 2005 16:41
moje6321.jpg
Rav: Teď si uvědomuji, že jsem to asi hodnotila špatně, protože jsem to nebrala jako povídku na pokračování .
Tam by to bylo asi opodstatněnější, ale i tak to na mě působilo docela nudně.
 
Ravager - 13. června 2005 23:06
ikonkarav6371.jpg
pell:ma to byt delsi.
Proc by nemohl rozepsat, v jakem kraji se to odehrava?
Naopak, toto jsem bral jako zacatek a jako takovy to na me pusobilo.
Myslim, ze co se struktury deje tyce, tak to autor odhadnul naprosto presne a nic mu tam nechybelo.
Koneckoncu, co vic by take mel rozepsat na nejakem drakovi proti nocni obloze, to toho taky moc k videni neni.
 
pelleron - 13. června 2005 21:54
moje6321.jpg
Začátek, kde jsi popisoval kdo je hlavní hrdina, byl narovinu dost hrozný.
Znělo to úplně přesně jako nějaký Bčkový životopis.
Popis toho, jak někam jel a vybavoval se s dědulou, je moc zdlouhavý a rozvleklý. Řekla bych, že i pro další děj nedůležitý.
Místo rozepisování se této části, bych se věnovala spíš popisu, jak se snažil zahlédnout toho draka.

Z těch popisů jsem měla pocit, že se to odehrává ve středověkých Čechách, což je příjemná změna, protože většina lidí si vybírá spíš cizokrajná místa.

Ten dialog, co tam byl, byl dost nereální.
Zkus si ho s někým přeříkat. Přijde ti to tak také.
Navíc mi pro další děj přišel úplně zbytečný, ale to už jsem říkala.

Pokus vykreslení postavy jsem tam žádný nenašla.
Navíc mi přišlo nereálné chování toho muže.
Byl to venkovský balík, ale i tak se rozhodl najít velké cosi, o čem ani nevěděl, co to je a s největší pravděpodobností by si našeho milého sedláka mohl dát jako takovou příjemnou jednohubku?
Ale je zase pravda, že většina dobrodruhů z Drd tak začínala ... čímž nechci říct, že se mi to líbí.

Jsem synem statkáře, který nezná jinou aktivitu nežli práci na poli a obstarávání hospodářství. jak tady o tom mluvil Rav, co takhle to napsat třeba jako "Můj otec byl statkář a já nikdy nepoznal nic jiného, než práci na poli a obstarávání hospodářstí" ?
aktivitu zbytečný novotvar
Toto mi nikdy nepřirostlo nevypadá tam hezky to ukazovací zájmeno, co takhle jednoduše "nikdy mi to nepřirostlo k srdci" ?
a já místo toho utíkal pryč. je to takové kostrbaté, co takhle "snažil jsem se tomu vyhýbat" a nebo pokud bys trval na své variantě tak "a já od toho utíkal pryč"
poznal lid v něm žijící takový moc kostrbatý, co spíš "a pozníval lidi, kteří tam žili" ?
vysokými lány polí jak můžou být lány vysoké? to je takový divný, kdyžtak už "mezi lány s vysokým obilím," ne?
krok za krokem tady by se mi líbilo "den za dnem"
batoh vak? ; ) , batoh je moc moderní
batoh, do kterého jsem dal potřebné to bych rozdělila na dvě věty
a vyběhl do stájí tady by se mi víc líbilo "běžel", ale "vyběhl" je asi taky správně
Zde stál již připravený vraník on se sám osedlal? šikula : )
Pohladil jsem jej po tváři po tváři se hladí lidé, co spíš "po šíji"?
kterou jsem nedávno ztratil, ani na rodiče, kteří mi po mém návratu přichystají množství práce, kterou pořád jen "kterou", můžeš to nahradit tvary "jež"
v mých uších, hladící v mých uších "a" hladící
"nejtajnější" klidně to použij i bez uvozovek
Zde žilo mnoho dobrých lidí a já to se mi moc nehodí ke stylu, jakým je to vyprávěno
lavičce, ustavené spíš "postavené," ne?
stínem, tvořeným domem takové kostrbaté, spíš "stínem, který vytvářel dům"
vyprávění o událostech předešlých "o předešlých událostech"
jenž mi byl nabídnut rodinou starce snaž se vyhýbat trpnému rodu
k poslednímu bodu mé cesty to je takové divné, co takhle "tam, kam jsem měl namířeno," nebo " k cíly mé cesty" ?
Jeho rozloha je kolosální do minulého času
Jeho rozloha je kolosální nevím nevím, ale řekla bych, že lesy moc často kolosální nejsou, to se používá v jiných spojeních
Tady jsem se dostal naposledy zbytečné
Cesta sem mi zabrala celý na začátek nový řádek
Cesta sem mi zabrala celý den, a já se již tento den dál neodvážil dvakrát po sobě den, co to nahradit "a dnes jsem se už neodvažoval jít dál" ?
Vyhledal jsem proto přístřešek na začátek nový řádek
Vyhledal jsem proto přístřešek "proto" mi tam přijde zbytečné
lesa jsem pak ještě sesbíral suché lepší by bylo říct jednoduše "jesem sesbíral suché listí", tamto zní moc jako příspěvek do jeskyně
, ze kterého jsem vytvořil malé pořád souvětí spojuješ pomocí "které", přitom by to jinak vypadalo mnohem líp "a vytvořil jsem z něj malé ohniště"
mým potřebám zcela dostačující živější by bylo "stačilo mi" nebo "zcela mi to vyhovalo"
Pohlédl jsem na oblo nový řádek
která se začala plnit překrásnými smaragdy, "která!" , "Začínala se plnit"
která se začala plnit překrásnými smaragdy, oni tam jsou tmavě zelené hvězdy?
celý spící kraj okolo bez "okolo"
V dáli bylo vidět několik nepatrných světélek, která však nakonec zmizela a nechala stín jeho vládě. "V dáli jsem viděl"
V dáli bylo vidět několik nepatrných světélek, která však nakonec zmizela a nechala stín jeho vládě. "několik nepatrných světélek. Po chvíli zmizela a vládu přenechala stínu."
V dáli bylo vidět několik nepatrných světélek, která však nakonec zmizela a nechala stín jeho vládě. spíš stínu tmě, ne?
Sám jsem pomalu žvýkal chleba to, že tam byl sám, je vcelku jasné
tak nádherné ticho. Cvrčci se oddávali svým bylo ticho a do toho řvali cvrčci? to už moc ticho nebylo
Něco mne však náhle přinutilo toto snění přerušit na začátek nový řádek
jako fakt, co mne přimělo opustit snění a vstát. "jako fakt, že mě něco"
jako fakt, co mne přimělo opustit snění a vstát. "něco donutilo probudit se", tamto je takové moc kostrbaté
Náhle však můj sluch zachytil podivný zvuk jejda, co to je za spojení?? "náhle jsem zaslechl podivný zvuk"
Bylo to, jako by "znělo to"
Rozhlížel jsem se kolem sebe když by to slyšel zeshora, nekoukal by se kolem sebe, alepodíval se na oblohu
jestli je má myšlenka správná, abych si svou domněnku potvrdil" , to mi zní líp
. Místo něj se nad lesem objevil obrovský stín nový řádek
provázen dotyčným zvukem. "zvukem, který jsem zaslech už před chvílí"
vydati "vydat"

Přišlo mi to nevypsané a těžkopádné.
Příběh nemá spád, zbytečně moc tam jsou rozepsána nezajímavá místa a ta, která by čteníře zajímala určotě více (pozorování draka nebo to, proč ho opustila dívka).
Přijde mi to jako průměr.
Dávám 5 bodů.
 
Ravager - 13. června 2005 19:18
ikonkarav6371.jpg
co k tomu rict?
Cetl jsem to v rychlosti, takze to na zadny podrobny rozbor nebude.
Styl je pekny a popisny, da se pekne predstavit, co se prave deje i jak to vypada kolem.
Neni to jen suchoparne placani slova za slovem.
Jedine, co me hodne prastilo do oci bylo v druhe vete, jak pouzivas jedinkrat pritomny cas, navzdory minulemu, ktery je uzivan ve zbytku clanku.
Ja vim, ze prave tam minuly cas pouzit nejde, ale udelat to takto je dost tezkopadne, nelibozvucne.
A druha vec je v tom, jak mlady clovek, jakym hrdina je, nazyva onoho starce "priteli". Asi to neni realne a cely rozhovor mi diky tomu prijde takovy krecovity.

Ale jinak hodnotim vysoko, napsane je to pekne, pokracovani si jiste prectu.

s pozdravem
Rav!!!
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061038970947266 sekund

na začátek stránky