Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Satan žije [nonsens]Oblíbit

sdf14708080.png

Autor: Dreamcatcher

Sekce: Píseň

Publikováno: 16. července 2013 21:37

Průměrné hodnocení: 2.9, hodnotilo 15 uživatelů [detaily]

 
© 2013
 

Sátanus je,
Sátanus je,
Sátanus je,
Sátanus je,
Bzp bzp bzp
Sátan's our lord,
Sátan's our lord,
Sátan's our lord,
Přeju si Tmelowi,
Přeju si Tmelowi,
Přeju si Tmelowi,
Má v sobě plínu.

Dum, bum, bác,
třicet, tác,
skáče, skáču, skáčou, plác,
jede-náct,
je tu – nás,
vidím, vidím, vidím – vás,
slyším – hlas,
já mám – pas,
kolik, kolik, je tu – nás?



Ó rivo rivó, rivó, rivó,
tády je živó, živó, živó.
Máme rádi velké – tučné – sladké,
my jíme ryby velké – tučné - sladké.

Ó rivo rivó, rivó, rivó,
tády je živó, živó, živó.
Máme rádi velké – tučné – sladké,
my jíme ryby velké – tučné – sladké.


Sátan's our lord,
Sátan's our lord,
Sátan's our lord,
Rýma ta je blbec,
Švádneš ta ryvas,
Švádneš ta ryvas,
Švádneš ta ryvas,
jíme biskit bis?
Sátan's our lord,
Sátan's our lord,
Sátan's our lord,
nemáme palivo,
Přeju si Tmelowi,
Přeju si Tmelowi,
Přeju si Tmelowi,
má v sobě plínu -

Stop.[/center]
 

Komentáře, názory, hodnocení

Marigold - 02. září 2013 14:40
images7884.jpg
Klidně mě ukamenujte, ale já jsem prostě proti schvalování těchto nonsensů.
Tohle už je podle mě za hranou. Tady tyto pseudovýkřiky ničmeu nenapomáhají, jediné co to čtenářům přinese je spousta zajímavých informací o poezii, které ovšem nemají nic společného s původním záměrem.
A proto klidně říkám, pojďme nastavit nějaké hranice (jak už bylo řečeno níže), pojďme ze zdejších článků odstranit tato díla, která jenom urážejí ty, kteří se snaží zplodit poezii s nějakou skutečnou uměleckou hodnotou.
Protože tohle jí nemá.
Skutečně se jedná pouze o provokující projekty, sloužící k autorově seberealizaci (zcela nepochopitelné).

Pojďme na to postavit diskuzi,zeptejme se lidí dostatečně znalých a zkušených- je jich tady nemálo, co ještě jako báseň či píseň propustit a co ne. Věřím, že kvalitě andorské knihovny by to rozhodně prospělo.
 
Casstial - 31. srpna 2013 13:12
eyeb5141.jpg
Dragon_Mage - 30. srpna 2013 21:24

Když jsem četl tvou teorii, musel jsem se zamyslet sám nad sebou. Ano, opravdu tu se zvídavostí a zvědavostí sobě vlastní studuji teorie, nářky a nadávky všech komentujících nad dílem, kterému nerozumím. Čekám snad, že v tom někdo z andořanů konečně najde smysl, nebo se jenom nudím ? Netuším.

Ovšem už dříve mě napadla podobná myšlenka, jako právě tady tebe. A když nad tím přemýšlím víc a víc, nejspíš máš pravdu. Tato jeho nesmyslná rádoby díla dělá jak ušité, aby "pohnuly" celým andorem. A vždyť ono to všechno tak logicky zapadá.

Jednou jsem byl na chatu, kde si náš slavný autor tohoto.. něčeho... pochvaloval, že jeho poslední nonsens, byť s mizerným hodnocením, měl hromadu zobrazení. A tenhle jeho další patvar vlastně funguje na stejný způsob. Hádám, že celé to téma satana zde, má fungovat opět jako stroj, který nás - odpůrce antikřesťanů - pobouří, ostatní to dovede k zamyšlení a všichni se tím budou zabývat.

Vzpomíná si někdo z vás, co sám autor k tomu zde napsal ?
"Už jenom tohle vám přijde protikřesťanské? To se těšte teda na další "výplody"."

Já v této větě cítím jistou myšlenku do budoucna.. Aha ! Tak taková témata tu letí, no tak příště přidám na pilu a celý andor mě bude řešit ještě víc !

To je jen má úvaha ohledně smyslu celé této tvorby. V zásadě souhlasím s DM. A jelikož touto reakcí vlastně dělám zase tu chybu - řeším to, tak teď už končím. Snad jen ještě nakonec. Psychop psal, že když společně najdeme tu pomyslnou hranici, budeme se moci těchto patvarů zbavit nadobro. Já bych k tomu jen dodal, že když ty patvary budeme ignorovat a nedáme autorovi jeho tak kýženou pozornost, přestane sám a výsledek bude stejný. :)
 
Dragon_Mage - 30. srpna 2013 21:24
ico65993807.jpg
A tak pridám sa aj ja, lebo sa nudím.

Vhodím ďalšiu kvapku do mora a vyslovím axiómy, ktoré si uvedomujeme všetci až tak, že na ne asi zabúdame. Každopádne ide len o môj názor. (Som vám ale sebec, čo?)

Nepotrebujete mať ani vysvedčenie z ukončenej siedmej triedy na ZŠ aby ste identifikovali trolla. Alebo človeka, ktorý vystupuje ako troll. Úspešný. (Bohužiaľ)
Keď sa okom svojim bystrím zapozerám na všetky jeho príspevky v knihovne vidím spontánnosť. Malú iskru, ktorá sa rozrastie v plameň. Tento chlapec keď chce vie urobiť básničku, pieseň alebo niečo čo dokáže dávať zmysel, čo dokáže potešiť.

Potešiť, koho?

Seba.

Ak iných, tak ide sám proti sebe. Pretože šifra, ktorá ak je v tých veršoch, je tak hlboko v sračkách, že ju nikto nebude hľadať, takže to čo chce niekomu zdeliť nezdelí. Aj keby tá myšlienka ukrývala poklad. (čo vieme všetci, že neukrýva).

Bohužiaľ logickejšie je to, že ukája seba. Píše nonsensy, nelogiku, no sám je uzavretý v logike, pretože tam je šifra alebo toto:

„Trollím andor. Dostávam pozornosť po ktorej túžim, ktorú nemám, ktorú chcem. Tí, čo nenávidia budú nenávidieť ale mne je to jedno lebo mi dávajú čo od nich chcem. Pozornosť. Fiktívny balzam na dieru vo vnútri mňa. Som riešený a tak si zmením ikonu podľa témy aby riešili viac, pretože sa im cez ethernet vysmievam.“

Iný skutočný údel nevidím. Podstatu? Námahu? Kto by to hľadal tam kde to nie je?
Nikto.
Osobne som čítal od neho len tú prvú básničku o búrke.

Inak potom už nič. Načo. Nemám dôvod. To čo píše už po prvých vetách so mnou neurobí nič. Neusmejem sa, nezamyslím. Dokonca to nemá ani len tú základnu myšlienku nonsensu odpútať sa od logiky do voľne plynúcich myšlienok. Nonsens je preň len zástierka a umelecká kategória do ktorej sa to beztrestne vlezie. (ako keď vám generátor náhodných čísel dáva samé 3 - je to generátor náhodných čísel? Nie je? Dokáž to! Nedokážeš – Iba na základe výsledkov nikdy.)
Zabitý čas, ktorý viem využiť lepšie.
(Prečo tu ale som a komentujem? Lebo si to tu otvorím po týždni zasmejem sa na tom a momentálne zabíjam čas písaním mojej teórie z kategórie amatérskej (maybe lamerskej) psychológie)

Uvedomujeme si teda to, že samotné riešenie autora a diela je zaujímavejšie než to dielo?

Takže otázka pre nás, ktorým sa to nepáči. Prečo to čítame? Snáď na to tam je to slovo nonsens za názvom pri jednom konkrétnom nicku a neotváram to, lebo viem čo ma tam čaká. Hovno.
Akurát autorovi pridám pozornosti, ktorú si ňou pýta. Či už komentom, číselkom na zobrazení, alebo záporným hodnotením článku. To nás tá kopa sračiek tak zaujíma, že sa v nej chceme pohrabkať viac? Fuj, len to nie.

(A možno sa mýlim.)

A tak semeno na rameno a lovu zdar.


 
Beredur - 30. srpna 2013 19:26
beredur9549.jpg
Dadaisté uznávali sémantiku, kdežto Mensatoris např. ve "skladbě" Nonsens v mnoha pasážích VERŠŮ nezvládá ani základní lingvistické prvky (je vůbec otázka, zda aspoň četl Kurz obecné lingvistiky od Saussera. Odhaduji, že ne, což je i dobře). Dadaisté nepoužívali šifrované umělé jazykové kódy v objemných rozsazích, nebyl pro ně hlavním vyjádřením absurdity. (V jejich básních jsou asociace a další umělecké prostředky, překvapivě, že?). Nonsens umělecká poezie se netvoří výhradně za účelem zdůraznění absurdity. A je otázka, zda si vy všichni uvědomujete, z čeho vychází estetika u nonsens umělecké poezie. I z uměleckých prostředků, jako je fonetika, obrazové figury a LEXIKÁLNÍ relace. Osobně mě Mensatoris nepřesvědčil, že je esteticky citlivý v mixování různých lexikálně odlišných prvků, tak aby byla harmonická sémantika. Naopak, nejen v „Nonsens“ je v tom diletant. Z mé strany platí jednoznačně, že např. Nonsens není umělecká poezie, nýbrž karikatura a kýč.
(A jiné hledisko; jeho umělý jazykový kód v "díle" Nonsens je neetický, protože skrývá potenciál komunikačního zdroje, jenž oplývá technikou manipulace). Jestli vy vidíte uměleckou estetickou literaturu ve zhoubné manipulaci, pak Vám blahopřeji.

 
Clayman - 30. srpna 2013 18:49
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Yoshi Snipo - 30. srpna 2013 18:01
Enderson - 30. srpna 2013 18:42
Možná, že sami sebe dadaisti nikdy nepokládali za umělce, ale to neznamená, že se na jejich díla dnes zpětně nekoukáme jako na jistou formu umění, či odnož umění. Sice anti-umění, ale přece jen.

 
Enderson - 30. srpna 2013 18:42
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Yoshi Snipo - 30. srpna 2013 18:01
Já měl dojem že dadaismus je umění jehož autor vytváří opak všeobecně uznávaného umění. Ale pořád je to umělecký směr- nehledě na to jaký je autorův cíl.
 
Yoshi Snipo - 30. srpna 2013 18:01
cheshirecat23581.jpg
Clayman - 30. srpna 2013 16:51
Dadaizmus nie je uznávaný umelecký smer a nie je ani umenie. Mal svoj zmysel, ale samotný dadaizmus bol práve že opakom umenia.
 
Clayman - 30. srpna 2013 16:51
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Yoshi Snipo - 30. srpna 2013 16:26
Není dadaistická literatura náhodou taky "randomně poskládaný text bez ladu a skladu, nebo jakéhokoliv pokusu udělat z toho něco, co by se dalo nazývat uměním?

Ve škole nám onehdá povídali, že se dadaistická báseň dala vytvořit tak, že se vystříhaly z novin různá slova, ta se dala do pytlíku a potom se z něj slova tahala a lepila náhodně za sebou na list papíru. Co z toho vzniklo je asi každému jasné - chaos a nonsens.

A dadaismus je uznávaný umělecký směr.

Čili my point je, na jednu stranu uznáváš Markrosova námitka pojednává o nonsensu jako o uměleckém prostředku, ale zároveň tvrdíš, že to, co tvoří Mensatoris není ani pokus o umělecké dílo. Jaký je tedy podle tebe rozdíl mezi Mensatorisem a průměrným literárním dadaistou své doby?
 
Yoshi Snipo - 30. srpna 2013 16:26
cheshirecat23581.jpg
Clayman - 29. srpna 2013 21:52
Your point?


Enderson - 30. srpna 2013 00:17
Problém je v tom, že keby to bolo umelecké dielo, tak polka z nás drží pysk.
Guess what -.-
 
Enderson - 30. srpna 2013 00:17
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Markros - 29. srpna 2013 17:16
Paráda... to jsem ani netušil....
Díky, nejen za info, ale i za to že jsi se zastal. :)


Celkově myslím že tady je ten problém který, současní andořané odmítají. (To je můj současný názor)



Drag Oncave - 29. srpna 2013 18:21
Tak já mám dojem že jediný Prci se tu pevně drží Nonsens, ostatní (včetně mě) K tomu jen přičuchli...
 
Clayman - 29. srpna 2013 21:52
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Yoshi Snipo - 29. srpna 2013 21:14
A co takový dadaismus?
 
Yoshi Snipo - 29. srpna 2013 21:14
cheshirecat23581.jpg
Markros - 29. srpna 2013 17:16
Tvoj text je zbytočný, keďže pojednáva o nonsense ako umeleckom prostriedku. Mensatorisov nonsens nie je umelecký prostriedok, nie je literárne dielo, je to iba randomne poskladaný text bez ladu, skladu a akéhokoľvek pokusu z toho urobiť niečo, čo by sa dalo nazvať "umením".
Beredur - 29. srpna 2013 19:19
+1
 
Beredur - 29. srpna 2013 19:19
beredur9549.jpg
Markros - 29. srpna 2013 17:16

Promiň, ale i nonsens básnický text (píseň a hymnus jsou součástí poezie) má uměleckou estetiku. U Mensatorise ji je šílený problém najít. Pokud je osou umělecké estetiky u jeho projektů jen barevná šifra či absurdní řetězec znaků, pak se nemůžeme bavit o ušlechtile uměleckém či literárním nonsensu.
Je otázka, zda Mensatoris vůbec pochopil, co je to paradox v nonsens umělecké poezii, a do jakých šířek ho může skládat, aniž by ohrozil estetický účinek nonsens poetického TEXTU. Očividně na můj vkus přestřeluje. (Aneb jinak: nonsens poetická literatura je pořád hlavně smysluplný TEXT obohacený nesmyslnými doplňky, které "přebijí" smyslnou výpověď, jež by ale měla být odvoditelná bez šílených filologických pomůcek. Což se Mensatorisovi nedaří, neboť jeho kompozice se odvíjí od detailů, a pak se snaží plácat něco, aby to mělo komplexnost. Pokud nemá ihned zřetelný úplný mix, harmonii smyslnosti a nesmyslnosti, pak se jeho snažení zvrhne do karikatury nonsens poezie. Nepíši to pro něj, ale pro jiné.

 
Drag Oncave - 29. srpna 2013 18:21
andorka2_06603.png
Markros - 29. srpna 2013 17:16
Ah, tady ale nikdo neprotestuje proti existenci nonsensu, ale proti prvoplánově brakovému [nonsensu], který tu Mensatoris (a nejen on) produkuje jak na běžícím pásu a kterému chybí právě to tajemno původních nonsensových děl.
 
Markros - 29. srpna 2013 17:17
krteek2799.jpg
Markros - 29. srpna 2013 17:16
Jsem zvědav kolik lidí si přečte, tento můj výplod. :)
 
Markros - 29. srpna 2013 17:16
krteek2799.jpg
Dobrý den, tak jsem se rozhodl opět ozvat a přidat svůj osobní názor na literaturu tzv. nonsensu.

Zobrazit SPOILER


Zkrátka každý má svůj osobní názor, který může prezentovat, žijeme přeci v době, kdy je to možné beztrestně s přílišným nezájmem o obsahu. Ale největší zklamání je, že sem píší osoby, kteří se ani nesnažili pochopit to dílo, nezeptali se, co chtěl zřejmě tímto textem autor říct. K tomu, aby si odpověděli, tak stačí, se trochu zamyslet a né napsat hned v afektu a znechucení urážlivý komentář, který je až moc za hranicí. Jistě každé dílo má své milovníky a odpůrce, ale buďme alespoň trochu rozumní a važme slova, která většina zřejmě píše v afektu.
 
Clayman - 29. srpna 2013 13:03
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Drag Oncave - 29. srpna 2013 12:21
Díky za odkaz! :-DD

"Well humiliate my grand-parents and call me when you're done."

Čekám, že Mensatoris vbrzku vyplodí další dílo jen za pomoci tohoto javascriptu. Call me Shirley!
 
Drag Oncave - 29. srpna 2013 12:21
andorka2_06603.png
Yoshi Snipo - 29. srpna 2013 12:12
odkaz
 
Yoshi Snipo - 29. srpna 2013 12:12
cheshirecat23581.jpg
Nechápem, ako sa niekomu môže toto páčiť, ale budiž. Toto je ...ako by som to povedal? Toto nie je umelecké dielo. Na obdobné "pesničky" dokážem v pascali vytvoriť program, ktorý zo zoznamu slov náhodne poskladá nezmyselné vety. 3x ich nakopíruje a dá do náhodného patternu. V podstate toto nemá žiadnu úroveň, nemá to rytmiku, nemá to jediný poriadny rým, nemá to myšlienku (a ak má, tak ju autor zahrabal pod tonou sračiek, a vážne, toto dielo nestojí za to hrabať sa v ňom, lebo je tonou sračiek).

Neviem, či chceš šokovať, skúšať niečo nové, ale toto je za 0.
Správne, za nula.
Čiže nejdem hodnotiť.
Lebo toto nie je umelecké dielo. Ak mi niekto prinesie toaleťák s hovnom, tak to tiež nebudem hodnotiť. A nič v zlom, ale toto je vážne toaleťák s poriadnou rannou s...
 
Beredur - 28. srpna 2013 10:13
beredur9549.jpg
Nehodlám rozebírat ani Mensatorise, ani jeho "literární" pokusy. Ne proto, že bych se nesnažil mu porozumět, spíše cítím mezery v jiných souvislostech.
Neprospěla by větší sebereflexe a soudnost? U andoru je možná chybou, že nemá jednoznačně formulované etické kodexy. (Můj subjektivní závěr). Je přitom nehorázné, jak se může dostat do hlavní literární části věc, která má jazykové šifry v objemném rozsahu. Každá jiná profesionální mediální organizace kategoricky likviduje šifrované kódy, protože můžou být potencionálními zdroji skrytých reklam atd. Mensatoris se pohybuje na hranách úcty a respektu nejen k básníkům, ale obecně k mediální společnosti. (Individuální šovinismus? Ale neřeším Mensatorisův svět a jeho projekty, myslím, že adresný je Orten v Sedmé elegii: Smrt mlčí před verši). Jde o necitlivou cenzuru? Vážně? Proč autoři, když už se odhodlají ke karikování či různému zkreslování ideí náboženství, neadresují aspoň omluvu či vysvětlení pohnutek?
Je více než smutné, jak se "umění" degraduje na zboží, jež je prodejné. Líbivé a hodnotné je to, co je komerčně úspěšné? Osobně bych utratil za jiné literární výplody, než co se tady frekventovaně produkuje. Je otázka, pro koho Mensatoris píše: pro sobecké ego, pro lidi, pro čtenáře? Jste svobodní, analýzy si dělejte, nedělejte.
Nevadí mně moderní poezie, ani její karikování. Neztotožňuji se s "aurou", s jakou je "zboží" servírováno. Smutné a autority poezie se musejí obracet v hrobech.
(Osobně konstatuji, že Mensatoris z mého hlediska zdegeneroval nevhodně jen jednou). Poslední věc nesleduji, raději zabrousím do jinak orientovaných stylovějších počinů.
 
Laif - 27. srpna 2013 21:37
futuristic laif ikonka4021.jpg
Řeknu to otevřeně a na plnou hubu: totální sračka. Nevidím v tom píseň, nevidím v tom báseň, nevidím v tom nic. Akorát snůšku něčeho co se naházelo na jednu hromadu, pak se to slisovalo něčím co nelze pojmenovat a tadá... Sorry. Za jedna.
 
PsychoP - 27. srpna 2013 19:07
falling8927.jpg
Clayman - 27. srpna 2013 18:38
Mne napadal spíš David Lynch, ale to je, pravda, trochu vyšší klasa :)

Každopádně sis odpověděl sám.
 
Clayman - 27. srpna 2013 18:38
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
PsychoP - 27. srpna 2013 17:33
Mě to tedy až tak moc protikřesťanské nepřijde. Reklama na produkt Microsoftu taky není automaticky protiApplovská. A zrovna Mensatoris si tu už vytvořil(a) docela silnou základnu fandů, takže i když jde o krávovinu, je to takřka oslavovaná krávovina. Něco jako filmy Eda Wooda. Legendární díky tomu, jak jsou extrémně špatné.

 
PsychoP - 27. srpna 2013 17:33
falling8927.jpg
Clayman - 27. srpna 2013 16:37
Každé zboží má svého kupce. Bohužel. Jen mě tak napadá... Když už tady teď máme svým způsobem protikřesťanské dílo, můžeme začít schvalovat i antisemitská a antimuslimská díla? Kde je ta hranice, kterou bychom neměli překročit?

Pojďte mi pomoct definovat ji a podobné Mensatorisovy průjmy už se tady prostě neukážou.
 
Clayman - 27. srpna 2013 17:13
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Enderson - 27. srpna 2013 17:01
Nestěžuji si na porušení pravidel. Zajímá mne, jestli se uvedené pravidlo vůbec uplatňuje a odpověď mi Drag dal.

Samozřejmě si uvědomuju, že se najdou lidé, kterým se to líbí. V pořádku. Andor není žádná autokracie.

Lidé, kteří dělají to síto, asi taky nemají úplně jednoduchý úkol stanovit onu křehkou hranici mezi naprostou zhovadilostí a jen divností s jistým potenciálem líbivosti.

To je vše :-)
 
Enderson - 27. srpna 2013 17:01
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Clayman - 27. srpna 2013 16:37
Protože to co označí jedinec za kekel neznamená že je kekel pro všechny.

Každé zboží má své kupce a jelikož je to Prciho velmi (ne)důkladně tříděno není důvod si stěžovat. Taky bych mohl označit spoustu článků za nesmyslné, i mé vlastní dílka by mohla být označena za nesmyslné, ale to není důvod si stěžovat na porušení pravidel.
 
Drag Oncave - 27. srpna 2013 16:43
andorka2_06603.png
Clayman - 27. srpna 2013 16:37
Věz, že nejeden [nonsens] už byl před branami andorskými zastaven a kopnut mezi půlky, nicméně se necítíme (nebo aspoň já ne) oprávněni, abychom uživatelům říkali, jaký obsah dílo mít může a jaký ne a evidentně se to některým přece jen líbí...

Můžu tě ujistit, že se nám z toho taky dělá špatně :S
 
Clayman - 27. srpna 2013 16:37
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Pravidla Andor.cz, sekce Pravidla pro schvalování článků, odstavec 2:

"Věci silně odbyté či s množstvím chyb přesahujícím meze slušnosti se odesílají zpět autorovi k dopracování. Stejně tak texty příliš krátké či nesmyslné."

A [nonsensů] se to tu poslední dobou jen hemží. Primární selekce správce knihovny už nefunguje? Dostane se sem už i takovýhle bullshit? Proč.
 
Anuska4339697 - 27. srpna 2013 16:06
images2171.jpg
Obscénní.
 
cervik - 27. srpna 2013 16:03
95680.gif
Obrázek
 
PsychoP - 27. srpna 2013 16:00
falling8927.jpg
Myslel jsem, že to horší být nemůže, ale... Tohle je mnohem děsivější, než věci, které se stanou, když vypijete láhev chilli typu MAD DOG a hned vzápětí celou láhev laxativ.
 
Perla - 26. srpna 2013 17:21
images6094.jpg
:D :D :D :D :D
Áááá cha cha chááá!!!
 
hereticbeast - 26. srpna 2013 01:41
2198478_f2606732.jpg
Rýmovačka pro bohanenávidějící dětičky? Děkuju, ale nechci.
 
Enderson - 25. srpna 2013 23:20
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Přoč je to krátké?


Ale dáván 9 :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.070847034454346 sekund

na začátek stránky