Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Útulné nářky IOblíbit

beredur9549.jpg

Autor: Beredur

Sekce: Báseň

Publikováno: 31. července 2013 13:20

Průměrné hodnocení: 8.4, hodnotilo 10 uživatelů [detaily]

 
"Oslavná" zpověď o chvále (kritice) pokrytectví.

Náboženským věromilcům se omlouvám za hrubou výrazovost.
 
morový sloup a kašna
země je prostopášná
jako chorobná nána
módou nudistů hnána
vyslovuje fabule
posvěcené minule
sprostým katem bez nohy
obelhává brlohy


(zvrácím se zbitý, zpitý
talent perspektivity
do plivanců v kóji
ret jedno - srdce dvojí


obnažený odívám se
nepovlečenou dlažbou
život žhne típlým vajglem
odkysličeným mučením
vrženým zachycením
bytostné krásy podlých
žehnajícím tortuře
(ano - jen dál ponuře)
koket či mužských děvek
a já nízkým patosem
(nebývám - a přesto jsem)
přísahám na tupou čest
(číslo ďábla 666)
stydím se svléct útrpně
(Bůh se k úmrtí pne)
jako Ježíš na kříži

(zamiloval jsem se...zamiloval do zakomplexované dimenze...chápete...ano...vydedukoval jsem rodné číslo Boha...musím si podat žádost na to mít právo být empatickým...mám povinnost sterilizovat sám sebe...jak elegantní jsou formální ceremonie...pohřbeny byly...zase exhumovány z úschoven nelidskosti...jen jednou...jedinkrát...nebudu banální...při upřímnosti hřbitova...chápete...ano...smrt je geniální estét)

řvu - buď sbohem šatlavo
spolehni se na právo
na paragrafy důtek

(uvolni si živůtek)
na jazyk lomící pysk
(slyšíš - to Bůh kovu výsk)

(zamiloval jsem se...zamiloval do zamindrákované dimenze...chápete...ano...mravy života zakrnily...spořádala je hříšná spravedlnost...z výměšků shozených cejchů...hrabu symboly nevykoupené identity...existuji jako odstup...jako nezaujatost Mistra popravčího...se vším bych sekl...jako ON...citlivost se učíme od Smrti...člověk je znásilňován prostorem...ponižován životem...až je nedůstojné býti senzitivním...chápete...ano...nejskvělejším titulem je diplom cynismu)

Tak zaber za spřežení
svatokupec zpeněží

(párek srdcí za hleny)
buď hrobem té fifleny
buď oltářem před fluidem
BUĎ - NEBUĎ - MY TI PUJDEM

(jako Ježíš na kříži)

(zamiloval jsem se...zamiloval do humusové dimenze...chápete...ano...nádhernou chýší je hrob...I Jack Rozparovač se rozplýval...když křepčil s lazebnickým suvenýrem...blábolím o postelovém anděli...kartotéky s neúplnými záznamy poezie...pro koho budu ideálním suvenýrem...pro kurtizánu...pro kata...pro funebráka...talent perspektivity...pro srdce...pro meč...pro víru...báječný to svět)

Smrt se modlí v kleci
ďábel naklepal maso
na kovadlině zášti
kosti tančí charleston
kankán Orfea podsvětí

píši Vám - Heleno - potvrzení...pekelným ohněm byl jsem uzený...chápete...ano...krucifix...chceš být emocionální jako mučedník...nene...srabe...nejpopulárnější skrýší člověka je zvěrstvo...slastí je kontrakt s ne světem...budu obhajovat fámu...o existenci hodnotné citlivosti...jaké to upřímné štěstí...chápete...ano...nebýt fiktivní)

přísahám na incest
(nenávist je třeba nést)
stydím se svléct úhrnně
(záhrobím pláče škvrně)
jako Ježíš na kříži

(píši Vám - Heleno - alchymii...miluji Vás přesto svět se svíjí...chápete...ano...krucifix...nebude vzkříšený Orten...talent perspektivity...ale proč nebýt...být upřímný jako předsevzetí...ztělesňovat je...nemusejí být oči vypřáhnuté...chápete...ano...pro kurtizánu...pro kata...pro funebráka...pro dvojí srdce...jeden meč...žádnou víru)
 

Komentáře, názory, hodnocení

jenny - 02. února 2015 23:18
dsc03285 - kopie8230.jpg
Umíš tančit se slovíčky, jeden by řekl, že ti všechna ta krása češtiny sedí doma na hedvábném polštáři a ty ji hladíš a hýčkáš a bůhvíco ještě. A co hůř, jí je to snad i příjemné...
 
Hadassa - 26. června 2014 18:24
hadassa6446.jpg
za deset nemohu jinak, a další komentáře jsou zbytečné
 
Yoshi Snipo - 09. září 2013 14:15
cheshirecat23581.jpg
Jedna z najlepších poetických vecí, ktoré som poslednú dobu na andore čítal. (je pravda, že nečítam veľa :D )
 
Beredur - 04. září 2013 17:45
beredur9549.jpg
Emoce a poezie v člověku. Jak to s ním cvičí, když se klenou z neumění odpouštět. Vždyť je spásou člověka obhajovat díry nezasypané (ano, ano - hroby).
Jinak. Na andoru ty emoce sviští kvůli veršům. Krása, ale co tak vypravit se na pohřeb, srovnat se se smířením zasypané díry (případně přiložit ruku k dílu a sám zahrabat výjimečné lidi)? To je úplný gejzír emocí!
(Aneb na jedné poetické soutěži se autorka vytasila se skvělým počinem, co se jmenoval Zahrab mě a spal! Já bych to přejmenoval na: (Vy)Kopej mě a spal!).

 
Drag Oncave - 03. září 2013 17:23
andorka2_06603.png
Beredur - 03. září 2013 17:18
Pravda, říkal jsem si, že to zní nějak placatě :D
 
Drag Oncave - 03. září 2013 17:16
andorka2_06603.png
Beredur - 03. září 2013 16:57
Tak?
 
Drag Oncave - 03. září 2013 16:53
andorka2_06603.png
Beredure, chceš pokračování prostřednictvím komentářů přilepit do článku samotného, aby nezapadlo a nepřerušovalo čtenáře, nebo je to umělecký záměř?
 
Beredur - 03. září 2013 14:07
beredur9549.jpg
Ještě takový doušek. Kolikrát si říkám, že spása člověka není v moci zkomolené víry, ale v bezmoci soucitu. Z jakých popudů dostává člověk omilostnění? Z lásky? Nevnímá to člověk jako soucit, protože je tak neotesaný, že vyšší struktury mu unikají?
Každopádně musím překopat závěr v dílu III. Díky za připomínky k rýmům. Určitě by se hodil i ocasatý rým a lomený.

 
Fistandantilus - 03. září 2013 14:00
fuck_y2031.jpg
Brutálka.
 
Beredur - 03. září 2013 13:31
beredur9549.jpg
Kompoziční forma? Trhaná polyfonie (vícehlas), více jako klíč v postmoderním hávu. Uznávám, skládat klasickou melodii s asociacemi je troufalost, a klidně jsem mohl dát ty asociace do ocasaté struktury, ale když ty "úmrtní listy" málokdo píše do sloupků. Ano, má to díry, ale vycházel jsem z představy, že lidské pochody jsou kontinuitní proud myšlenek a citových vjemů. Vlastně tohle začali symbolisté a já jsem symbolismus přetočil více k surrealismu a avantgardy. Ale neplačme, do vánoc možná vložím něco ve starších schématech. Faktem je, že moderních kousků je tu poslední dobou nadmíru.
(Aneb mám rád kacířské básníky, takže příště třeba něco z Francie či Španělska).

 
Eridos - 01. září 2013 19:21
eridos929.jpg
Bylo by až skoro nedůstojné neopětovat kritiku...

Nyní bych se, jak jsi sám řekl, povznesl nad formu kterou si nám naservíroval. Já sam bych více uvítal u takového díla, trochu "uhlazenější" formu, ale s odstupem si říkám, že by to akorát ztratilo takové originální "zpovědní" podání.
Názvu básně nemám, co vytknout. Jednoduché rýmy již zde byly také řečeny a kdyby měly býti ještě složitější nejspíše by přestali dávat smysl zbývajícím lidem.
Symbolům a motivům upřímně tleskám, dokáží opravdu přesně vyjádřiti to co jsi chtěl nějspíše říci.

Určitě zdejší nadprůměr ;)
 
Beredur - 01. září 2013 12:08
beredur9549.jpg
Díky, vážím si toho, ale uznávám, mezery z "prologu" veršovaného cyklu vyvěrají. Musíme vzít v potaz, že jde o obsáhlejší skladbu. proto je možná složité hledat souvislosti. Věřím, že se dokážete nad to povznést. Některým motivům byste více porozuměli v dalších částech, např. kurtizána se převtělí do Bílé paní (chápejme jako symbol čisté ženy, ale zároveň přeludu, jenž straší). Z toho pramení i filozofická otázka (netvrdím, že jediná): existuje reálná mravně čistá žena? Nepíšou pro ně básníci úmrtní listy? A co když...Kat se později zhmotňuje ve vícero rovinách...Uznávám, moje řádky není zrovna lehlé čtení.
U rýmů mě nešlo až tak o složité typy, spíše o jejich rozmanité verze. Zde jsou zhruba tyto typy: planý, štěpný,rýmové echo, exotický, asonance, vnitřní rým a sporadický.

 
hereticbeast - 31. srpna 2013 23:14
2198478_f2606732.jpg
To je geniální, vážně. Sice ty rýmy jsou občas poměrně jednoduché, ale to na tom nic nemění. U takovýhle básní se dívám hlavně na obsah a když není forma extrémně zprasená, tak to nemůže být špatné.
 
Enderson - 31. srpna 2013 20:11
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Ano, ano, já osobně tomu nemám co vytknout… nebo spíše to neumím- v tomhle jsi lepší ty. Pronesu vždy jen svůj osobní náhled na věc…
Takže… Když jsem si to četl na prvé jen jsem si přikývl a utíkal za povinnostmi, ovšem když jsem to četl po druhé a poté potřetí nahlas, musím uznat že se mi to líbí čím dál víc.

Nic víc už nechci říkat :)
 
Dreamcatcher - 31. srpna 2013 12:45
sdf14708080.png
To se mi líbí.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.076231002807617 sekund

na začátek stránky