Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Pohřeb a smrtOblíbit

tempsnip2469.png

Autor: Kim-chan

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 25. září 2013 15:38

Průměrné hodnocení: 7.8, hodnotilo 9 uživatelů [detaily]

 
Vše je psáno s jistou nadsázkou a sarkasmem :))
 
K čemu je vlastně pohřeb?

Napadlo mě to jednou ve škole, kdy jsem prostě znuděně koukala na špatně smazanou školní tabuli. K čemu je vlastně pohřeb? K čemu? Člověk umře. Oblečou ho do krásných černých šatů nebo obleku, učesají ho, všechny ty věci, pak ho prostě dají do rakve, pronese se nějaká řeč, při které mají všichni brečet dojetím, jak to bylo krásné a pak se pohřbí někam hluboko pod zem v dřevěné schránce.. Po případě se spálí a jeho prach se někde rozfouká. K čemu?
V minulosti si Faraoni nechávali stavět obrovské hrobky, známé jako pyramidy, jen proto, aby do nich mohli být ''pohřbeni''. Tady se neoblékalo do krásných šatů ani obleků. Tady vám vytáhli mozek z hlavy drátem nosní dírkou a ten, spolu s dalšími orgány, dali do keramické nádoby s hlavou jednoho z bohů. Pak ho něčím namazali, zavřeli do sarkofágu a dali do pyramidy. Jistě, tady se to dělalo z náboženských důvodů. Většina pohřbů nebo čehokoliv podobného, co se dělo s tělem po smrti se dělalo z náboženských důvodů. Ale proč dnes?
Proč se lidé, kteří nevěří ani sami v sebe, natož v boha, nechávají dávat do rakve, aby nad nimi nějaký farář pronesl poslední slova a pak se nechají zakopat pod zem. Proč? K čemu?
Jistě, dokáži pochopit, když se někdo nechá prostě spálit a řekne ,,Rozprašte mě na Vysokých Tatrách." Protože ono co s tím popelem jinak ta rodina má dělat, že? Osobně bych si spálenou tetičku nevystavila někam do kredence a nepředstavovala já návštěvě se slovy: ,,Tak toto je moje tetička Táňa, jak vidíte, je ve velmi.. Prašném stavu."

Na pohřbu jsem byla jen jednou (Díky bohu za ty dary). Bylo mi asi 7 a umřela moje prababička, kterou jsem skoro neznala, ale i tak jsem s rodiči na pohřeb jela. Seděli jsme v kostele na hřbitově někde v zadnějších řadách a mě nebylo vůbec jasné, proč ta paní vepředu vykládá něco o tom, jak byla moje prababička úžasný člověk. Jediné, co jsem si pamatovala byl fakt, že dělala štrůdly, které se prakticky nedali jíst. Taky jsem hned po pár minutách přestala poslouchat.
Proč mít nějaký proslov? K čemu? Lidi, co onu zemřelou osobu znaly ví, jaká byla. Ti, co jí neznali, tak je to stejně nezajímá. Proč, proč, proč?! Nechci vypadat necitlivě, že si nevážím mrtvých lidí nebo něco podobného. Jistě, že vážím!
No, mezitím, co jsem přestala poslouchat co paní říkala, jsem se začala rozhlížet kolem. Moje maminka plakala, můj otec plakal. Upřímně, chtělo se mi strašně smát a já netušila proč. Úplně vepředu seděla moje sestřenka z nějakého stopadesátého kolena, která brečela tak hlasitě, že jsem to slyšela až dozadu, kde jsem seděla s rodiči.
Další věc co nechápu. Upřímně, kdybych chtěla truchlit nad někým, kdo byl pro mě drahý a umřel, udělám to někde tiše v okruhu své nejbližší rodiny. Rozhodně někomu nepřipomínám dusivě fakt, že ten člověk prostě umřel a už se nevrátí. Půl hodiny v kuse, poslouchat ''byla''. Furt dokola. Taky bych dostala hysterický pláč, kdyby mi někdo opakoval pořád dokola, jak umřel někdo, koho jsem měla ráda. Proč, proč, proč? Proč to těm lidem pořád připomínat. K čemu? Ještě před totálně narvaným kostelem. Jo, bylo tam lidu jak pojď na mě z boku.

Tohle jsou věci, které si pamatuji z pohřbu já. Ano, byl to jediný pohřeb, na kterém jsem byla, byla jsem malá, ale uvízlo mi to v hlavě jako věc, kterou už nechci nikdy zažít. Nikdy! Je to tak deprimující, skličující.. Podle mě zcela k ničemu a ještě za to musíte platit nehorázné prachy. Kdyby umřel mě někdo z blízké rodiny nebo já, budu chtít jediné: V tichosti mě spalte a rozprašte.. Někde. Kdekoliv. Někde, kde to má ten dotyčný rád. Ale k čemu všechno to divadlo? Nestojím o to, aby se na můj pohřeb přišli podívat desítky lidí, z toho polovina známá mých známých, kterou jsem viděla jednou v životě a ani to ne.

Smrt má být pro mě něco důstojného. Nevidím smysl v tom, aby někdo stál a mluvil o mé osobě, co vše jsem v životě dokázala a jak jsem byla úchvatná a nevím co všechno, jen proto, aby si lidé mysleli, že jsem takové byla. I když mě neznali. Popřípadě je to vlastně nebude ani zajímat. Lidé, co mě znali, mě znali. Z té dobré i z té zlé stránky. Proč by měl někdo někoho ''obhajovat''? Ano, tyhle pohřební proslovy mi přijdou vždy jako obhajoba onoho dotyčného. Nikdo nikdy neřekne: ,,Byl to vlastně zlý člověk, který vytuneloval firmu.''

Jednou stejně všichni umřeme. Je jedno jak a kdy. Jednou se to prostě stane. Jistě, v té chvíli nám stejně bude jedno, co dělají s naším tělem a proč nám ten pohřeb vlastně dělají. V polovině filmů a anime by k vám někdo přišel a dramaticky pronesl: ,,Ten člověk bude žít tady.. Navždy." A při tom vám položí ruku na hrudník. (PsychoP by měl v tomhle případě asi radost, že by mohl chytat kamzíky a při tom mít ještě pocit zadostiučinění, že onu dámu ''uklidnil'')
Jistě, zní to jako super kýč, ale ve své podstatě je to pravda. Na toho člověka budete vzpomínat tak, jak chcete vy. Ať už by pohřeb byl nebo nebyl.
Tudíž jediné, co vidím na dnešním typu evropských pohřbů jsou vyhozené peníze, proto, aby jsme si načechrali peří tím, že ,,Tenhle pohřeb, byl tak dojemný a krásný!" a při tom si nikdo na nějaký pohřeb za pár let ani nevzpomene. Rozhodně ne na to, jaká byla rakev, jaké měl onen mrtvý šaty, na onen proslov ani na to, jaké se poté podávalo jídlo. Bude zázrak, když si někdo vzpomene, kde je dotyčný pohřben.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Bizmoor - 27. října 2013 01:03
20130718204203-83e466bc3086.jpg
Tvé rádoby cynické vystupování, kdy se snažíš s nadsázkou psát o něčem o čem ve svém věku v podstatě nevíš vůbec nic, je opravdu úsměvné. Samozřejmě že za to může asi především věk, protože přesto, že si to momentálně neuvědomuješ a možná vidíš své momentální názory jako pevné a v příštích letech neměnné, tak pevně věřím (pro tvé dobro), že se budou ještě dost vyvíjet a ty za pár let snad pochopíš, jak jsi momentálně byla omezená.

Možná by se tvůj názor změnil ve chvíli, kdyby Ti zemřela blízká osoba, se kterou jsi denně ve styku a Tobě by nebyla dána ani ta ubohá, poslední šance na rozloučení. Jen by ti řekli: UMŘELA TI MATKA, ALE V POHODĚ, UŽ JSME JI HODILI DO ŽUMPY. A ty bys jistě mávla z vesela rukou, řekla si, však co, na co loučení, však jsme si užili spolu dost za života, já vím jaká byla, proč o tom mluvit, no nic, jdeme dál. A s písní a úsměvem na rtech šla životem dál, bez sebemenšího povzdechu.

Pohřeb je něco, co dává lidem šanci, nebo snad naději, přestože možná slepou a imaginární, že mohou naposledy promluvit s člověkem, kterým jim tak náhle zesnul. Naposledy říct jemu, i ostatním to, co mu možná říci nestihl. Proto je lépe se chovat k lidem tak jak to cítíme, za života, pořád a neustále, protože smrt nečeká a může udeřit kdykoliv. Každopádně ne každý je toho schopen a proto aspoň pohřeb je tou poslední rozmluvou, setkáním, uklidněním vlastní duše, po kterém můžeš dál pokračovat.

Vidíš to jinak ? Chceš abych napsal že to je v pořádku a že má každý svůj názor ? Ne. To psát nebudu. Není to v pořádku, tvůj názor je hloupý. Příště, když uvidíš smazanou tabuli, tak raději o ničem nepřemýšlej. Nebo přemýšlej, ale o tom, čím plnohodnotným bys ji mohla zaplnit. Ale ne prosím úvahy o životě a smrti. A když už úvaha, tak ať to je opravdu jen úvaha, ale v hlavě. Protože psát o něčem, ještě k tomu relativně agresivní formou, kde se svůj názor snažíš silou protlačit a zneuctit ty, kteří smýšlí jinak, aniž bys o dané věci měla jakékoliv potuchy, to je k smíchu.
 
Enderson - 16. října 2013 22:31
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Naprosto s tebou nesouhlasím. Ano nesouhlasím. Není to nic proti tobě, je to mou výchovou, tím kde se pohybuji a tím co na mě má vliv.
Chápu že pro tebe jako pro nevěřící, je funus zbytečný, nebo kdo ví co všechno to pro tebe znamená.
Začnu svými zkušenostmi z pohřbů.
První pohřeb který se mi vybavil na základě tvého zamyšlení je pohřeb obřadně křesťanský, pohřeb mé prababičky. Znal jsem ji opravdu dobře všichni co byli přítomni ji znali dobře. Nejdříve měl proslov její syn, bratr mé babičky. Rozmazlený parchant a maminčin mazánek. Opravdu doháněl lidi k slzám tím jak hezky o ní mluvil, ale potom měla mít proslov babička, dcera zemřelé. Její proslov si pamatuji velmi živě. Řekla o své vlastní matce vše, od její lásky k vybraným členům rodiny až po její sobeckou nesnášenlivost. Hodně lidí tím šokovala, ale pak přišel čas na tiché rozloučení u rakve. Dva lidi si na její rakev plivli. Pohřeb byl pro mnohé, nebo spíše pro ty kteří ji museli trpět za života, rozloučení s člověkem který konečně umřel. Šokující že.
Je tu další škála pohřbů lidí u kterých se smrt očekávala, starých, nebo nemocných lidí. Všechno to byli pohřby v rámci naší velké rodiny. Ale jednoho dne přišel pohřeb mého kamaráda. Kluk který se smál na svět a všem dokázal úsměv na tváři vykouzlit. Dobrej kamarád který se držel svých zásad a spoustu dalšího co bych tu mohl okecávat. Skočil. Nikdo neví proč, ale prostě skočil. V obřadní síni žádná rakev nic. Jen jeho fotka. 16 pater, dopadl na betonový sloup. To co z jeho dvou polovin zbylo, by nechtěl vidět ani ten nejotrlejší funusák. To byl pohřeb kde se sešlo opravdu hodně lidí... a jestli mi chceš tvrdit že takové rozloučení je pro něj zbytečné, tak jsi u mě klesla. Ale to neber v potaz.
Oba tyto obřady byli "klasické" tak jak je znáš. Teď ti povím o třetím příkladu, který chci uvést.
Strýček, kterého jsem znal jen z rodinných sešlostí (a těch je opravdu mnoho), umřel na rakovinu. Jeho pohřeb byl, pro "normální" lidi neobvyklý. Sešli jsme se u čtyř sloupů ozdobených barevnými fáborky, zabodnutých na břehu jezera. Na malé písečné plážičce stála vyvýšená stolice a za ní loďka plná vysušeného dřeva a velkých třísek. Na této hromádce dřeva byla pevně usazená zdobená rakev. Stáli jsme tam a koukali na jeho bratra v padnoucím obleku. Z připraveného papíru četl historky, které s mým strýčkem zažil. Lidi se usmívali a občas smáli, nakonec jsme si pobrečeli, poplácali se po rameni a pustili strýčka "na vodu". Asi po třech hodinách se loďka se syčením pomalu potopila.

Pohřby jako obřady jsou důležité. Není to žal, nebo smutek co na nich chceme vyjádřit. je to rozloučení. A řekni mi proč by se malé skupinky lidí měli po dlouhé měsíce chodit se zesnulým loučit, proč by se měl loučit jen úzký kruh rodiny. Když se se zesnulým mohou rozloučit všichni co ho znali, ať už dobře, nebo skoro vůbec.

To jsou mé otázky... :)

Tvé chápání těchto sešlostí je na jiné vlně, než jsem já. Nemám ti to za zlé, ani tvůj názor nevyvracím. Chápu že pro tebe pohřeb nemá takový společenskoduševní význam jako pro mě. Jen jsem chtěl říct, jak to vnímám já. Ne jak to vnímá široká společnost.
 
Fistandantilus - 16. října 2013 19:14
fuck_y2031.jpg
Naposledy jsem se na pohřbu také smál - ten smích byl niterený, hlasitý, nezastavitelný, něco jako škytavka, kterou nelze za žádných okolností zastavit. Možná je to nemoc z cizých neznámých míst, která navštivujete jedenkrát za několik dekád a mozek si ani pořádně neuvědomí příčinu toho všeho. Měla by to být drzost vůči ostatním, vůči holdu, který by měl být vzdán známé či neznámé osobě. Nikdo nemůže soudit zemřelou osobu tak jak ona sama by mohla sebe soudit před samotným Bohem. Všechna ta okázalost, květiny a černá barva mi v tu chvíli připadly monotónně zbytečné, nepatřící k těm obličejům, se kterými se člověk setká jedenkrát za uherský rok a kteří o sobě vehementě tvrdí, že byli nejlepšími přáteli. Možná je to opravdu všechno jen pravěký a prastarý zvyk, který vznikl kdesi vzadu v mozku, aby neustále připomínal co se s námi stane a k čemu všichni směřujeme. Někteří z občanů této země mohli se dostat až za onu divnou hranici toho, že žádný pohřeb nikdy nenastal, nikdo ho nezaplatil, nikdo neví o tom, jaký život žili, prožili a jak například tragicky mohli skončit. Většinou pohřeb sám o sobě je vždy tragický a proto není čas na komedii se zemřelým. Jak by to asi vypadalo, kdyby zemřelý na půl hodiny vstal z mrtvých a řekl všem na poslední chvíli co si o nich myslí? Možná by to bylo nenávistné, možná by to bylo konečně ulevující pro mnohé. Kteří čekali, že se konečně něco musí stát. Nejlepší a zároveň nejhorší na tom je ten fakt, že tam stojíte a víte, že už s tím nelze nic dělat. Když už tam stojíte, jste nějak propojeni. Jen málokdo chodí na cizí pohřby. Ten kdo pohřby pořádá a zařiřuje tento obřad už si na přítomnost smrti zvykl, s tichem je kamárd a klid a rozvahu šíří do dalších řad. Je to i připomínka toho, že jednou to všechno čeká na nás samotné, ale málokdo si dovede vybavit vlastní funus a hlavně ty, kteří se tam příjdou nakonec podívat. Jak se říká, jedna z mála jistot jsou daně a vlastní pohřeb.

Smrt čeká na všechny.

Možná právě v těchto potemnělých síních uvědomíme si největší momenty života, své vlastní i ty, které jsme prožili ze sesnulým. Vše má svůj řád a svůj význam. Od prvního okamžiku, kdy v očích děsu obdržíme bílé parte s epitafem do okamžiku, kdy stojíme nad hrobem či rakví a naše tělo a náš mozek přestane reagovat na okolní podněty a zcvrkne se pouze do zorného úhlu zastaveného času, který se nám navždy uloží do našeho podvědomí stejně tak jako tomu bylo i v případě této vzpomínky.
 
Beredur - 16. října 2013 10:04
beredur9549.jpg
Člověk je tolikrát živ, kolikrát uzamkne sebe či své blízké do země, a přitom nejedná z povinnosti či kvůli formálním úkazům, ale humánně a soucitně.

Pohřeb je stále senzitivní akt, ale mnozí návštěvníci jej przní; třeba tím, že si pořizují audiovizuální záznamy bez toho, aniž by uvědomili nejbližší pozůstalé. Vlastně každý účastník pohřbu by si měl uvědomit, proč se rituálu zúčastňuje, uvědomit si nejen vlastní důstojnost. Jde pohřeb zkonzumovat, nebo prožít, procítit? Kdo dnes pláče při pohřbu? Proč má tolik lidí černé brýle na očích, stydíme se za emoce?
Pohřeb je poselstvím a posláním nás samých. Když pokládáme někoho blízkého do země, hrkotá v nás síla života. Moc slovních prohlášeních, souznění okolní bezútěšnosti, neagresivní kouzlo zvonů. A pocta pro člověka, když smí symbolicky zahrabat svoji odlidštěnost. Jsou to verše, hudba a řícení. Ohromné detaily života.
Chci - li vzpomínat na člověka, vzpomínám, jak žil a jak umíral. Jak plodil a odemykal světy, a jak je ruinoval. A pohřeb je sugestivní záležitostí života.


 
gurny - 14. října 2013 21:12
oie_127119xw2nhy997493.jpg
Inu holka zvykej si, budeš chodit na pohřby čím dál častěji. Budou to lidi které jsi měla ráda, tvoji drazí, potom to budou tvoji kamarádi a lásky. Když budeš mít štěstí nebudeš chodit na pohřeb svým potomkům.
Nejde o těch 80 kg masa který šoupnou pod zem, nebo proženou komínem.
Kytky, proslovy, kecy, hostiny.
Budeš doufat že ten koho jsi měla ráda to vidí, nebo cítí, nebo alespoň něco........
 
Cor Na - 11. října 2013 22:10
1  kopie8221.jpg

Ne nadarmo se tomu občas říká "poslední rozloučení", což je prakticky všeříkající. Jak se toho pak chopí pozůstalí je jen na nich, do jisté míry chápu onu načančanost a na druhou stranu mám na to podobný názor. Přítomnost lidí, co dotyčného nebožtíka viděli jednou v životě taky nepochopím, ale to je zas a znova jen na pozůstalých, kteří pohřeb zařizujou a když už teda - vyhazujou prachy. Vzhledem k tomu, že i v našich zemích se kdysi dávno hodně hrálo na církev, táhne se to s náma dodnes a někteří už to berou spíš jen jako formalitu vzdání holdu, samozřejmost. Protoč.

 
Lysethea - 10. října 2013 19:36
ikonka 27699.png
Zaujímavé, na dnešných cintorínoch hlavne v menších mestečkách a dedinkách je vidieť kopa hrobov, ktoré sú zanedbané alebo poznám prípady kde rodiny sotva utiahnu seba nie to ešte mŕtvych ale keď to sa musí. Osobne si myslím že každý má právo sa rozhodnúť, ale toto je jedná z veci ktorá nám vnutí rozhodnutie niekoho iného, nvm, neviem povedať čo by bolo správne ale je to rozhodne zvláštne zamyslenie. Hm...
(absolvovala som veľa pohrebov a s jedným súhlasím poväčšinou ide o pretvárku.)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.059293985366821 sekund

na začátek stránky