Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Zpátečnický rejOblíbit

beredur9549.jpg

Autor: Beredur

Sekce: Báseň

Publikováno: 16. října 2013 13:18

Průměrné hodnocení: 7, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Epizodní decima o bezobsažných hrách a umělých závislostech člověka. Látka poetického útvaru je laděná do ironického veselí.

Skladba je věnována milovníkům "uhlazených forem". A Amaltheu obšťastníme kyanidem.

V úctě ke starým španělským mistrům poezie.
 
Po kávě s kostkou kyanidu,
po kávě s kostkou sacharinu,
ber roucho, ber louč na panychidu,
ber jehlu, jmelí – já nezahynu!
Virem trojského koně budem plát!
Virem žloutenky jater budem dštít!
A když ne, převrhneme destilát!
A když ne; tesák, šavli, ba i štít
dám Lokimu, říkaje: „ mě nech žít!“
Vždyť jsme jako Góti v oppidu.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Enderson - 29. října 2013 17:37
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Když jsem si to přečetl poprvé, musel jsem si to přečíst znovu, přiznávám se že se v tom trochu ztrácím. Ale spíše to bude citovou nechutí k tomuto tématu. Neříkám že se mi to nelíbí, naopak, ale pronásleduje mě jistý vnitřní strach z podobných věcí. Je to působivé a vyvolává to ve mě smíšené pocity.
Dlouho jsem nad tím přemýšlel než jsem se odvážil to komentovat, nyní se bojím že to bylo hloupé. Tohle si zaslouží tichý potlesk, protože málo která báseň v poslední době na mě takto zapůsobila.
Klaním se před tvým umem, nikoli v pokoře, nikoli v závisti, ale v obdivu.
Nevím jestli se mohu odvážit to číselně hodnotit.
 
Marigold - 29. října 2013 13:44
images7884.jpg
nějak ses nám rozjel. Orten je můj asi vůbec nejoblíbenější český autor a jeho elegie, jsou nezapomenutelné... hlavně Karině...

Nicméně Orten inspiroval mne, kdysi napsal básičku malé holčičce, použil jsem podobnou skladbu, v jendom vyznání... Helence...

Moje projekty teďka směřují spíše k podzimu, a nejtěžší je asi ten, kde se snažím uchopit Brno. Kdysi jsem napsal cyklus o Praze, ale Praha má jinou poetiku, tak teď hledám poetiku Brna...
Je to zajímavá práce, někdy tě sem zatáhnu až mi ujede žena,a uděláme svobodomyslnou pánskou jízdu;)
 
Marigold - 29. října 2013 12:23
images7884.jpg
Beredur - 29. října 2013 12:08
A toliko obdivu ode mne.
Musím říci Beredure, že jsem rád, že píšeš i když se nedočkáš čehokoli. Je to inspirativní, třeba i pro jiné, a aspoň ukázka toho, co a jak psát, třeba pro ostatní...

a toho je zde třeba...
 
Beredur - 29. října 2013 12:08
beredur9549.jpg
Marigold - 29. října 2013 11:47

Vím, milý příteli, že nepochodím, ale už nechci žít čistě podle pragmatismu, a být systémově tvůrčím a milovat jen moderní struktury. Hodně registruji, jak ideje plavou fuč, jak staré věci se zbytečně proklínají a jak se nejen literárně stydíme vracet se zpět. (Možná by neškodilo sem tam splnit významy myšlenek o citu, jak je postuloval Rousseau a být sentimentálním autorem).
Ano, forma je svým archetypem dávno za zenitem. Ale cesta kruhu a cykličnost, určitý rituál slov a úsměv, před kterým se klepe mládí; znamená sílu a štít proti nedocenění.
A stejně, mnohé člověk ohodnotí později. Přece jenom, člověk je jako valutový kurz. Pořád má nové hodnoty a punc krásy. Víš, mě i baví slovně restaurovat kdysi úchvatné techniky. To většina andorských neumí a ani nechce pátrat v předchozích školách.
Sám i cítím, že komentáře jsou v tomto případě luxusem, ale myslíš, že mě to drancuje rozpoložení? To jsem i já...mrhám energií na malichernosti.

 
Marigold - 29. října 2013 11:47
images7884.jpg
Tahle věc se mi výrazně líbí, to jak si hraješ se slovy. Nicméně se jedná o věc, se kterou tady příliš nepochodíš. Většina přijde, přečte a pokýve hlavou. A vlastně neví co napsat.
Zmizeli naštěstí výkřiky typu: Božííí za deset, a nebo naopak, nerozumím, neznám, nechápu, 0.
Ale stejně tak i ostatní čtenáři těžce hledají co chtěl básník říct.

Tvá poezie zde výrazně vyčnívá, jednak vyjímečností zpracování, jednak vyjímečností hloubky.
Každý musí hledat, málokdo hledá, a ještě méně jich nalezne.
Mrzí mě prto, že pod díly zde nadprůměrnými je méně komentářů než-li u těch méně kvalitních. Asi to má něco společného s tím, že člověk raději plive než chválí, a že je snadnější vrčet, než vymyslet něco konstrultivního.
V tomto tvém případě se i mě špatně vymýšlí co napsat.
Mám rád hry se slovy a ty krásně vyznívají.Ale těm, kteří neznají žánr, ve kterém píšeš, formu, báseň bohužel nedocení...
 
Beredur - 27. října 2013 14:52
beredur9549.jpg
V autentickém životě jsem slíbil, že nebudu mudrovat, ale je to i moje esence, takže si neodpustím současnou myšlenku. Upravuji si hlášku o tom, že člověk se nezavděčí všem, a změna se odráží do orientace v tom, že člověk se v současnosti nezavděčí téměř nikomu. Nejde o nářek, jde o to, jak snadné je člověka odepsat. Ano, Odepsané už jsem napsal, a cítím, že do konce roku dopíší jenom jednu věc, kterou dokončit musím, a v novém roce musím v lednu napsat cosi o vděčnosti. Kolik lidí si člověk přikrášlil, jen proto, že chtěl věřit a být vděčný.

 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060384035110474 sekund

na začátek stránky