Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

StromyOblíbit

ench5279.jpg

Autor: Encharion

Sekce: Pohádka

Publikováno: 05. února 2014 20:37

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 6 uživatelů [detaily]

 
pohádka
 
Bývaly časy, kdy po zemi chodily stromy. Ať už byly velké, nebo malé, kráčely po zemi a mohly za den ujít i desítky kilometrů, než zapustily své kořeny do země a usnuly. Každé ráno se pak vydaly opět na svou pouť a jejich kořeny zarývající se do země kypřily půdu a místa, kudy prošly stromy, brzy se zelenala čerstvou zelení.
Stromy byly vlastními pány, obklopeny všemi krásami světa a těšily se z poznávání nových míst. Živí tvorové si jich vážili a ostatní rostlinstvo díky nim vzkvétalo a rostlo do síly.
Jednoho dne však jeden zastavil se v pravé poledne a pohlédl na malého ptáčka, který na zemi naříkal. I zeptal se jej strom, co že se mu stalo a ptáček mu odpověděl. Mnoho dní už seděl na vajíčkách a zuřivě odháněl všechny tvory, kteří by chtěli ublížit jeho potomkům a třebaže se jeho partner o něj stará a pečuje o něj, on musí sedět na místě, zahřívat své potomstvo a bránit je před velkými i malými nepřáteli, kteří by jeho dětem chtěli ublížit. Strom skloněný poslouchal ptáčkovo vzlykání a přemýšlel nad jeho statečností i těžkým osudem.
I zželelo se starému stromu nebohého ptáčka a celé jeho hnízdo s jeho nevylíhnutými potomky i s ním vložil opatrně do koruny svých větví. Zakořenil se pevně do země a čekal, až se mláďátka vylíhnou.
Několik dnů minulo a první z děťátek se podívalo na svět a spatřilo že je vysoko nad zemí. Vidělo však že je v bezpečí, protože jeho rodiče byli při něm a oslavovali jeho narození. Starý strom začal plakat dojetím nad tím malinkatým zázrakem, zapomínajíce při pohledu na ptáčky a jejich radostný zpěv na všechny krásy světa.
Zůstal stát, dokud ptáčkové nebyli dost velcí a nedokázali sami létat. Stál na místě, i když už mladí odletěli za svým osudem a stál, i když další rodinka ptáčků našla bezpečí v jeho větvích. Zůstal i tehdy, když brouci požírali jeho tělo, protože věděl, že jiný ptáček jej uzdraví svým klováním, při kterém požíral brouky, kteří mu lezli pod kůrou.
Ostatní stromy se zastavovaly kolem starého stromu a zakořenily své kořeny, protože místo, kde stál starý strom, bylo nejšťastnějším místem na světě a oni již nepotřebovaly jít dál.
Tak se stalo, že se stromy zastavily a v jejich větvích šťastně švitořili nejmenší tvorečkové šťastni, že nalezli bezpečný domov.
Od těch časů před každým svítáním ptáčkové zpívají stromům své písně, z lásky k nim a k jejich oběti volnosti, kterou měly a které se zbavily, kvůli nim.
Stromy nikdy nelitovaly toho, že nechodí po zemi, protože jejich bloudění dostalo smysl v ochraně těch nejmenších a jimi nemilovanějších. Stejně jako stromy i lidé časem přijdou o svoji svobodu, aby se mohli starat o své děti, které, jednou, až budou chtít a dospějí, opustí je jen proto, aby se za nimi mohly znovu vrátit.
 

Komentáře, názory, hodnocení

 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.05585789680481 sekund

na začátek stránky