Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Má múzaOblíbit

men1688.jpg

Autor: Ronnie

Sekce: Báseň

Publikováno: 09. června 2014 22:15

Průměrné hodnocení: 6.6, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Když v člověku blízkém, ač je kilometry daleko, najdeš bájnou bytost, a i když vlastně nevíš o čem psát, prsty samy ťukají do klávesnice a tvoří... Pak najednou se ztrácí a ty? Hledáš...
 

Tanečním krokem lehoučkým
tolik podobným jarnímu vánku,
mizí, jako po probuzení sen
nechává jen prázdnou stránku.

Steskem mlží se zraky mé,
v šedivém ránu sotva ji vidím.
Ukrývá se, jako slzy nebes
ve vlasech zdobených kvítím.

Občas touhu v srdci nosím
myšlenky míjejí jedna druhou.
Pláně světů navěky ztracených
najdu je spolu s mou múzou.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Dreamcatcher - 07. července 2014 13:14
sdf14708080.png
Nevím, mně to nepřijde tak špatný tak jak to tady všichni kritizují, jen mi přijde celá báseň málo melodická a občas se tam nějaký ty rýmy dost koušou.
Na můj vkus se Marigold v kritice trochu víc rozvášnil
 
Ronnie - 25. června 2014 20:36
men1688.jpg
Marigold - 24. června 2014 09:52
Proč? Jooo to je velice dobrá otázka... To až zjistíš, tak mi dej vědět, protože já fakt nevím.

Beredur - 24. června 2014 13:34
Co k tomu říct? Já se prostě neumím soustředit na víc věcí najednou... prostě opravím jedno a zanedbám druhé. Opravím druhé ale zas nekoukám na první a třetí... prostě to asi neumím a asi ani umět nebudu... :/

Marigold - 24. června 2014 18:25
Kdybys bodoval vynese mi to bod navíc? :)

Beredur - 25. června 2014 07:46
Verše na mě nejsou velké sousto... poezie obecně je na mě obří neskousnutelný hambáč co ani když ho zmáčkneš se ti prostě do pusy nevleze. -_-
Vidím schovanou pochvalu? Protože jestli jo tak díky. :)
Já čtu! Čtu hodně! Ale jen to, co mě baví, takže tady se nejspíš nachází ta chyba. -_-
Přímo napsaná pochvala! Mazec! :O Díky! :)
Ono je to ukvapené jak pro koho... já poezii nerozumím a to jako, že vůbec. Což je docela paradox, když jsem se ji pokusila psát... No nevyšlo. Ale jak vždy říkám... svět je veliký a vyzkoušet se má vše, takže moc poezie to z mé strany už nejspíš nebude. :)


Nicméně vám oběma velmi děkuji za ochotu číst a snahu nějakým způsobem mi pomoci k lepším výkonům. :)
 
Beredur - 25. června 2014 07:46
beredur9549.jpg
Marigold - 24. června 2014 18:25

Já vím, příteli, schází ona pověstná hudebnost verše, a další prvky (o obsahových hlediscích jindy), ale já jsem trochu rád, že to Ronnie vytasila, i když se zaměřila na verše, které jsou na ni momentálně trochu velké sousto. Ale minimálně v jedné věci ji pochválit chci. Je odvážná v tom polymerickém módu. Je to totiž docela atypické a neotřelé, neboť tahá každé čtyřverší na slabikovém vzorci 8 -10 -10 - 8. To je svým způsobem inspirující, a když budeš mít náladu na poetickou kulišárnu, tak otestuj čtyřverší krátký verš, dlouhý verš, dlouhý verš, krátký verš, protože když to vyzbrojíš silnými rýmy (třeba symbolistními: planý, štěpný, rýmové echo a bohatý rým), vyztužíš to jazykovými prostředky podporující rytmus (a teď nemyslím jen anaforu či aliterace, ale epizeuxis, enumeraci, paronomázii apod.), prosytíš to hláskovým kejklířstvím, pak to bude jiné, řekněme hodně pikantní kafe. Ronnie trošičku nešťastně stmelila polymerii s těmi asonancemi bez další rytmické podpory (polymetrie bych osobně spíše produkoval až po určitém vypsání se, přece jenom to už chce solidní cit pro rytmus), ale je to signál, že si chce s kompozičním rámcem hrát, a vůbec i tento „přehmat“je prospěšný: sjednotí si slabé a silné rýmy a vyzkouší si další věci ohledně skladby. Ronnie s melodikou zápasí už od začátku a volný rytmizovaný verš by ji slušet mohl. Posun tam je mírný i v obrazném pojmenování, nachyluje se k přirovnáním, je tam malinký vzestup ve slovním vybavení (a když bude více číst a více slova křížit, jak tvrdí Holan, tak se dočkáme i lepších věcí).
K té polymerii ještě toto: sám cítíš, že autoři více dělají polymerii naopak; že nejprve udělají dlouhý verš a kratší na chvostu strofy, prakticky vůbec neplácají to, co Ronnie. U tvého Okna do noci taky jedeš dlouhý verš a krátký jaksi střídavě, ale ne obkročně (když mám použít termíny ze schémat rýmů). Jinak Má múza směřuje k modernímu verši, asonance mrskají ve velkém avantgardní směry, u nás poetisté jako Nezval, Seifert, nebo Biebl (tady bych doporučil třeba pro Circa Nového Ikara, polytematické pásmo s asonancemi, kde je úžasné prolínání světů, časová nejednota, myšlenkové a obrazové bohatství, náznak rytmu, ona spiritualita atd…pořád moderní, i když to má skoro 90 let). Já to prostě vnímám tak, že Ronnie si něco zkusila, a protože je na pozadí znát, že s tím pracovala a snažila se s tím pohrát, tak jako za přístup taková menší pochvala a příště třeba zkusí něco rytmičtějšího, až si zkrátka některé věci uvědomí. (A pokud letos bude poetický workshop, uděláme klidně technické záležitosti kolem rytmu. Jak u vázaného verše, tak i u volného). Každopádně stylově se nám v Knihovně básnictví rozrůstá a je to jen dobře ( i když souhlas s tebou v tom, že to je ukvapené vložit do hlavních článků, ale respektuji to).
 
Marigold - 24. června 2014 18:25
images7884.jpg
Beredur - 24. června 2014 13:34
Anotace mi přijde lepší než celé dílo...
 
Beredur - 24. června 2014 13:34
beredur9549.jpg
Nebudu rozsáhlý, ale musím říct, že osobně je to v lecčems zajímavé a svým způsobem i slibné pro propracovanější volný verš.
Překvapivě to má náznak rytmu, je takový přerývaný (ano, souhlas jinak s Marigoldem, je to nepísňový rytmus) a trochu polymetrický (kombinace 8 a 10 slabik ve volnější struktuře), a i snaha o hláskovou hru se počítá, jen je to trochu více nesystematické, než by se možná slušelo (je to více kakofonické, takže když se to čte pomalu a klade se důraz na výslovnost, není to výslovně marné). Je to nemelodické (to ještě beru), díky kakofonii a tomu prolínacímu rytmu a slabých veršů (jsou to vesměs polorýmy, asonance dbající na souzvuk posledních hlásek, což je vcelku sympatické, jen chápu, že tohle moc lidí asi moc často nečte). Nešikovné je čtyřverší (raději kakofonie rozmělňovat na menší díly, kvůli frázovacímu spádu). Jako nemelodický volný verš s náznakem nepísňového rytmu to je vcelku v normě, ale pokud chceš posílit rytmus, pak vložit čelní aliterace (když už máš asonance a ne silné melodické rýmy, asonance jsou spíše nemelodické) případně zařadit vnitřní systematiku zvukomalebných hlásek či opakovací figury, a pak jinak rozvršit tu kompoziční strukturu.
Navíc v pozadí je nádech určitého tajemna, a i když je to "surový" až neotesaný text, osobně tam cítím potenciál. Obsah anotace má cosi do sebe.
 
Marigold - 24. června 2014 09:52
images7884.jpg
Ne, ne, prostě ne... Ronnie proč?
Už to vypadalo, že se nám rozepisuješ, že pokračuješ kupředu, a že to půjde, ale ne, tohle prostě nejde. Rád bych ti napsal najěkou pochvalu, ale jak na to tak koukám, tak dnes to nebude.
Nevadí mi ani tak forma, kdy používáš jen jeden rým pro strofu, ale to, že ten rým je mizerný a hne dv závěsu je třeba konstatovat, že úplně na nic je i ten volný verš. Úplně postrádá nějaký rytmus, melodii.
Chápu proč si dílko napsala a znám ten pocit, když to musíš vykřičet do světa, ale tady ve článcích v takto slabé podobě?:-((

Máš štěstí, že nehodnotím, protože to by bylo max za dva...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.070770978927612 sekund

na začátek stránky