Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

#0 Pražský kurýrOblíbit

iko8294.jpg

Autor: Alexandra Alex Gary

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 20. června 2014 00:46

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Po delší době mě zaujalo téma natolik, že jsem se rozhodla něco vymyslet. Pokud jste jedni z těch, kdo by cyklistu nejraději viděli pod koly kamionů, radím Vám, abyste nečetli ani tento krátký úvod. Pevně věřím, že někomu by mohla tato krátká série (snad delší než jen tenhle díl) vysvětlí, proč jde ve městech potkat šílence na kolech.

Jen pro upřesnění, sama jako šílenec na kole v Praze ani jinde nejezdím ;) Tedy, nemám s tím problém, ale mám se ráda :D

---
hlavní dvojice se skládá z Andrei a Honzy...
 
Je pondělí první týden po zkouškách na vysoké. Jako obvykle tak ani tento rok neplánujeme doma dovolenou. Rodiče chodí téměř denně do práce, protože všichni ještě narychlo dohánějí své resty. Většina mých kolegů ze školy si užívá zaslouženého volna. Já a ani Honza ne. Jako minulý rok jsme se rozhodli zasvětit prázdniny něčemu, co nás už hodně dlouho baví. Ježdění na kole. Bohužel pro naše rodiče, ani jedno z nás nebaví klidná jízda po parku a nebo turistické ježdění po okolí. Oba nás nadchlo něco úplně jiného. Ježdění po městě.

Mnozí odsuzují aniž by si to zkusili. Mi jsme si to zkusili vloni a bylo to krásné. Jasně, každý den se něco může stát. Vlastně každou hodinu, nás někdo může srazit. Adrenalin však k jízdě ve městě neodmyslitelně patří. Když už tomu nedokážete odolat, není nic lepšího, než na tom i trochu vydělat. Minulý rok jsme se díky komunitě dostali k dobré nabídce. Nezaváhali jsme a šli do toho. A tak nás již druhým rokem čeká dvou měsíční brigáda v samém centru Prahy.

Jedni tvrdí, že jsme blázni. Druzí nás označují za sebevrahy a třetí by nás nejraději viděli pod koly auta, či autobusu. Mi se označujeme za kurýry, stejně jak to stojí v pracovní smlouvě. Ráno jsme vyfasovali vysílačku a bloček stvrzenek. Dispečer nám popřál hodně štěstí a poslal do terénu.

Snažíme se držet pohromadě a jelikož po ránu není zakázek zrovna moc, tak se nám to daří. Dokonce spolu odjedeme i jednu zakázku z Letné na Smíchov. Vynikající rozcvička. Újezd jako každé ráno byl narvaný aut a tramvají. Ani tady splašené cyklisty nikdo rád nevidí. Klidné dopoledne nakonec zakončujeme v malém občerstvení nedaleko Smíchovského nádraží. Sluníčko krásně svítí a mi si užíváme toho ruchu kolem. Naše kola mezitím odpočívají opřená o ceduli s nabídkou. Máme téměř stejná, však jsme je taky společně stavěli. Základem je silnička Fort z které jsme očesali přední přesmykač a nechali jen zadní přehazovačku. U mě má pouhá tři kolečka, u Honzy zadek zdobí celých pět. Na středí jsme chvíli jezdili na fixkách po vzoru Američanů. A víte co? Přešlo nás to. Praha na to není vhodné město. Samí kopec a údolí, jeden pevný převod není to pravé na dlouhodobé ježdění.

Usmíváme se jak šílenci pro nic za nic. Upíjíme chlazenou vodu jako víno a přemýšlíme, kam nás dneska zakázky zavanou. „Co myslíš, kolikrát dneska pojedeme přes Vltavu?“ zeptám se zamyšleně Honzy. To jsme vymysleli vloni, každý den si děláme statistiku ježdění podle přejezdů Pražské „velké vody“. „Typuji, že to bude slabý průměr, řekněme tak ... šest? Sedmý domů?“ odpovídá mi po chvilce. Dopije svou vodu a začne si hrát s telefonem. Dobrá navigace a znalost města je naší největší výhodou proti kurýrům na skútrech. Naše rozvalování na červencovém sluníčku vyruší zapípání vysílačky. Práce volá. „Andreo, máte čas? Smíchov nakládka a vyložení v Holešovicích.“ ptá se zkreslený hlas dispečera. Podívám se po Honzovi. Ten už vstává a sundavá řetěz ze svého kola. „Berem to šéfe!“ odpovím a do Honzovi prázdné skleničky hodím dvacku za dvě vody. Měli být zadarmo, ale chceme, aby nás tu viděli rádi ještě dlouho.

Lano přes rameno a hurá na cestu. Dispečer hlásí adresu nakládky a Honza mává ať jedu za ním. Zná Prahu trochu líp než já a asi ví kam přesně máme jet. Neváhám a držím se mu v závěsu.
 

Komentáře, názory, hodnocení

 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060184001922607 sekund

na začátek stránky