Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Tajemství..Oblíbit

tempsnip2469.png

Autor: Kim-chan

Sekce: Báseň

Publikováno: 15. října 2014 14:24

Průměrné hodnocení: 8.6, hodnotilo 8 uživatelů [detaily]

 
Ráda bych upozornila, že verš s kostelem není mířený jako nějaká urážka věřících nebo cokoliv podobného, jedná se pouze o protiklad ke slovu ''hříchy'' :)
 
S ptáky zpívám
/.. I když má slova jsou jen tmou.. /
Na nebi létám
/.. Přesto má křídla prachem jsou.. /

Po cestě utíkám
/.. Klec zlatá má je zamčená .. /
S hlasy si povídám
/.. V odpovědi pouze má ozvěna.. /

V hlubinách topím se
/.. Přesto na poušti umírám.. /
S úsměvem na rtech
/.. Tajemství svá úspěšně zakrývám.. /

S řinčením kostí
/.. Směji se světu vesele.. /
Hříchům se otvírám
/.. Pak modlím se v kostele.. /
 

Komentáře, názory, hodnocení

Beredur - 07. listopadu 2014 19:27
beredur9549.jpg
To je pro mě tabu. Zrovna včera večer jsem přemítal nad bodovým hodnocením a ukotvil jsem to také na šestce.
(Jinak formu ožužláme naživo s některými, kdo bude mít seriózní zájem. Vzpomeneme tím některé literáty.Tímto tlumočím, že Knihovně se slovně věnovat nebudu a pokud budu na andoru, budu se koncentrovat na Katovnu).

 
Marigold - 07. listopadu 2014 11:12
images7884.jpg
Qued - 07. listopadu 2014 11:05
:-D rád bych dodal, že za mě nejde o omluvu toho díla. Spíše o ten výklad, který může být samozřejmě různý- a ukazuji na jeho klady i zápory.
Chápu přesně kam míříš tím drhnutím- musíš si skutečně najít způsob přednesu. V tomto je myslím velká nevýhoda psaného slova, kdyby to bylo přečteno autorem můžeme více ocenit jak skutečně ta věc zní.
Takhle si musíme vystačit vlastními interpretacemi. Zase oproti jednomu přednesu to tady můžeme rozebírat do haleluja...
 
Qued - 07. listopadu 2014 11:05
qued_antisanta2873.png
Marigold - 07. listopadu 2014 10:45

Schválně jsem to napsal takhle aby to víc bilo do očí, ale rušilo mě to i v celku.
Jo, když chceš, tak to omluvíš i vysvětlíš a když budeš moc chcít najdeš melodii i rytmus při přednesu, ale když si to prostě přečtu, tak to drhne a není to nic moc. Pseudohluboká říkanka.
 
Marigold - 07. listopadu 2014 10:45
images7884.jpg
Qued - 07. listopadu 2014 10:32
podle mě je blbina brát první a třetí verš jako rým-> v tomto stylu básně je důležitá melodičnost- musíš tedy liché verše brát jako intro k sudým, které pak vytvářejí rým.
je pravda, že to trošku mate, když první dvě sloky mají a další dvě nemají verše složené do rýmu- ale to bych neviděl jako zádrhel. Je to jako když máš třeba šestiverší, ale pouze dva rýmy- třeba

a b c d b c - taky nečekáš ten rým všude;)
 
Qued - 07. listopadu 2014 10:32
qued_antisanta2873.png
I když má slova jsou jen tmou
přesto má křídla prachem jsou

klec zlatá je zamčená
v odpovědi pouze má odměna

přesto na poušti umírám
tajemství svá úspěšně zakrývám

směji se světu vesele
pak se modlím v kostele

Eee já si nemůžu pomoci, ale mně teda ani rytmus, ani rým nesedí.

zpívám
létám

utíkám
povídám

topím se
na rtech

kostí
otvírám

Kolik je v té jedné básni básní?
Nerozumím poezii tak abych si uměl vysvětlit i to co autor nechtěl a najít si v tom cokoliv co mi sedne, nebo na to naroubovat podobneství, které cokoliv ospravedlní.

Je to pěkné a tak nějak milé, ale vážně to brát nedokážu.
 
Marigold - 07. listopadu 2014 10:25
images7884.jpg
Já podpořím Endersona- ať tomu nečelí sám:D
I mě se tahle věc líbí asi nejvíce z tvojí tvorby- jako by se hodně změnilo a v prvních dvou slokách jsi dozrála- a v té poslední ten obrat s kostelem je skoro famózní;)

Ale teď vážně, první a druhá sloka mě velmi mile překvapili, něčekal jsem to. Zvlášť, když jsem viděl jakou sis vybrala formu- psát dvě úrovně je vcelku náročné, ale dařilo se ti to.
I rytmus se kterým jsi bojovávala vcelku slušně sedí, osobně bych tam udělal pár drobných změn pro vyladění- ale takto to tomu nevadí.
Pak přichází, ale to ALE - ta třetí sloka je úplně mimo! Jako by jsi zapomněla co píšeš, když sis to pročítala - věřím, že ano- nepotkal tě ani stín pochybnosti zda je to tak jak to je napsané správně?
Navíc mi došlo nejen rytmicky, ale i tím co píšeš, jako by to tam ani nepatřilo.
Zkus pro potěšení mé- a třeba i ostatních zapracovat na té třetí sloce- protože je to přibrždění dobré básně před velkým finále.

Nicméně, ty víš, že sem tě chválil málokdy, dnes tedy chválím- tvoje nejlepší dílo tady.
Jinak by to byla hezká šestka;)
 
El - 07. listopadu 2014 06:45
metrulyme41205144.jpg
Mi, asi jako opravdovému lajkovi, se to moc líbilo. Ty lomítka... Mno, snad chápu co znázorňují dobře, každopádně, můj mozek to nějak sesmolil, přečetl, a líbilo se mi to.
Za mě 9 :)
 
Enderson - 06. listopadu 2014 16:50
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Není důležitý názor znalce, ale lajka. A to v každém oboru. Je sice pravda že lajk vám neřekne tak úplně pravdu, ale řekne názor.
V komentářích pod předchozími publiacemi se nachází především a je to velmi rozčilující, hlavně nesouhlas s kritikou od autorky, že Kim. Nechci na to tady příliš narážet a rozhodně Nechci na toto téma rozvádět zbytečnou diskuzi, ale je to důležité říct pro to co chci dál psát. Nechce se mi psát pod tvá díla sebemenší výpis chyb, nebo nesrovnalostí, ani nechci pokládat závažní otázky, protože se nejen obávám, ale jsem si zcela jist, že to dopadne jako obvykle… Toť jako úvod k mému názoru na samotné dílo.
Kim upřímně řečeno, (tady na andoru publikujeme asi stejně dlouho a máme toho na andorském kontě přibližně stejně, přesto si dovolím říct, že jsem si vybudoval jistou schopnost prohlédnout do zárodku díla. Není to nijaké chvástání, ale můj egocentrický pohled na sebe.) dříve jsi psala značně zbrkle a odmítala jsi to připustit (minimálně veřejně ne) ale tohle je od tvé poslední publikace, kterou jsem četl daleko vepředu. Přiznávám, že jsem byl překvapen a to více než mile.
Myslím, že ses vydala po správné cestě a i použité prostředky nejsou zas tak špatné. Co mi vadí je, že jsi vypadla zhruba v polovině básně z rýmu, působí to na mě znovu jak už je tvým zvykem, zbrkle. Jsem si jistý, že kdybys tomu věnovala o maličko víc času, bylo by to lepší.
Ovšem když to vezmu s přihlédnutím pouze na tvou tvorbu tak je to slušná osmička což je asi prozativní vrchol tvé zdejší tvorby.
 
Beredur - 06. listopadu 2014 10:30
beredur9549.jpg
Kim nepublikovala nějaký čas, a proto odhaduji, že uvítá, když budu krutý tím, že megasladkokyselý komentář neplesknu.

 
Jackie Decker - 06. listopadu 2014 08:32
drak2882.jpg
Docela pěkná :)
Malinko pokulhává rytmus, ale jinak je velmi hluboká :)
 
Kečup Heinz - 05. listopadu 2014 13:30
ultimate-gremlins-stripe-feat (4)6237.jpg
Ty jo, Kimčilo, se musím stydět, ale tohle se mi fakt líbí. Jo, až se objeví generátory náhodných slov akademičtiny, určitě tam najdou xy chyb, ale člověk, který chce rytmiku a nějakou myšlenku, co se nebere až tak vážně a explicitně nebrečí, že svět a život je děsně temný a zlý (jestli brečí, tak to není tak vidět, takže si připiš další plus :D), tohle ocení.
 
Kim-chan - 05. listopadu 2014 12:20
tempsnip2469.png
Nyoko - 05. listopadu 2014 12:09

jenny - 05. listopadu 2014 12:16
Děkuji dámy :3

jenny: Ohledně formy.. Hele, tím si taky nejsem tak úplně jistá, ale ty lomítka a tečky v nich mě kupodivu kdysi zrovna Beredur naučil :D
btw já z té jejich kritiky beru většinou tak 10% Zbytku nerozumím :D :D Ale jinak s tebou absolutně souhlasím! :D
 
jenny - 05. listopadu 2014 12:16
dsc03285 - kopie8230.jpg
Nyoko - 05. listopadu 2014 12:09
Zdejší specialisté jako Enderson a Beredur nám jistě poví, co je tohle za formu (což mě upřímě asi i docela zajímá) a nahodí nějakou megakrutopřísnou kritiku, ale nevzdávejme se, my mladí rozervanci, a pišme, vypišme duši! :D
 
Nyoko - 05. listopadu 2014 12:09
chiaki avatar023422.jpg
Jelikož nejsem nějaká odbornice na poezii tak hodnocení nechám na těch zdejších specialistech ale co se mě týče tak se mi ta báseň líbí, upřímně mě to donutilo zamyslet se nad pár věcmi
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.083617925643921 sekund

na začátek stránky