Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Co nás baví? Lovecraftova MonstraOblíbit

cf640480dd6fd94575c04499b9b1d6663174.jpg

Autor: Azirafal222

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 04. března 2015 15:13

Průměrné hodnocení: 9, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Zdravím vás.
Nedávné diskuse mě doslova pudily k napsání nějakého článku. Posunout celou tu křeč dál, ukázat, že hraní RP není ještě zdaleka mrtvé, že se dá hrát i jinak. Nejde o to, na jaké straně barikády stojíte. Všem nám přeci jde o jedno. O inspiraci. Ať se rádi mlátíte meči, střílíte zak'nak'teli, procházíte do jiných světů nebo vedete ženskou věznici, inspirace je něco, čeho není nikdy dost. Proto se pokusím založit tento seriál.
"Co nás baví?" by tak mělo odrážet zajímavé věci ze světa fantasy, sci-fi, hororu a RP her na hrdiny.
Jelikož jste všichni znalí a protřelí pardálové, budu se snažit vystříhat zbytečných informaci, které si snadno vygooglíte, a rovnou přejdu k těm zajímavějším věcem.
Úvodní článek jsem dle rady rozdělil na dvě části. První část se bude zabývat krátkým životopisem H.P.Lovecrafta a méně známým monstrům z jeho světa. Druhá část pak dokončí povídání o těch největších bídácích mýtu Cthulhu a doplní něco z inspirace, jakou mezi námi autor zanechal.
Další články by se mohly věnovat úplně jiné tématice, pokud bude ze strany Andoru zájem.
Howard Phillips Lovecraft. Chlapík, jehož jméno je poslední dobou skloňováno čím dál tím více. Jeho životopis pluje po internetu jak kouzelný gobelín sem a tam, společně s odkazy na hrozivé monstrum Cthulhu. Abych se tu ale neopakoval a zbytečně nepřepisoval z jiných stránek, budu se věnovat především mýtu Prastarých. Protože Cthulhu je ve skutečnosti jen jeden ze skupiny těch, kteří by vám s radostí udělali z mozku sekanou.
 
- Jak vyrobit monstrum -
Zobrazit SPOILER

Ke stvoření něčeho tak ohyzdného a nadčasového, jako jsou právě Prastaří, potřeboval náš Phill trochu popostrčit.
V mládí byl přehnaně hýčkán a vychováván skoro v odloučení od okolí, protože prostonal víc času, než v dospělosti prosouložil (a to nepřeháním) . Nejspíš právě proto hodně četl, topil se ve svých představách a nechával se unášet sny. Kulisy jeho světa se smrskly na rodinný dům (zanedbaný až hrůza) v Providence, zemi, kterou nadevše miloval.
První díla nenesla odkaz Prastarých skoro vůbec. I když od mládí trpěl nočními děsy (chronická porucha spánku), jeho představivost formovala věda mixnutá abstrakcí. Zajímal se o astronomii, znal se s takovými světovými jedničkami, jako byl R. E. Howard. Přesně, ten Howard, který napsal testosteronového Barbara Conana, a taky ten Howard, který spáchal sebevraždu (nechť mu Crom hlídá věčný spánek).
Takže tu máme rok 1936. Phill dostává poštou parte se jménem kolegy a kamaráda Howarda a navíc se ozývá jeho vlastní smrtelnost. Lékaři mu totiž diagnostikují rakovinu střev. Uvědomme si, je před druhou světovou. Lékaři vědí kulový o léčbě takového onemocnění a do našeho Philla cpou drogy na uklidnění horem spodem. Válium, Diazepam, prostě nic, s čím byste chtěli doma zalévat kytky. Brutální noční děsy pak vygradovaly, přehupovaly se do reality a trýznily. Jedinou terapií mu bylo psaní. A my tak dnes máme možnost nahlédnout do těchto obludných vizí s ním. Protože právě někde tady se zrodili „Velcí Spáči.“


- Tentacles, tentacles, tentacles –
Nudnou historii máme za sebou, pojďme se konečně kouknout na naše borce a taky na to, kde si dávají oraz mezi ničením světů a šploucháním na maják už tak vratké lidské mysli.

Azathoth
Zobrazit SPOILER

Nechává si říkat Prvotní chaos a asi ne jen proto, že by to bylo cool. Beztvará chaotická masa ohromných rozměrů, požírající všechno, co se k ní přiblíží. Podle některých dlí uprostřed vesmíru (nebo uvnitř naší planety), klokotá a bublá v parodii hrozivých melodií, které přivádí k rauši všechny, kdo ho uslyší, ostatní bohy nevyjímaje. Tenhle otesánek bez skrupulí sežere čas i prostor. Pokud jste opravdoví blázni nebo jeho přisluhovači, Azathoth se dá přivolat jednou ze speciálních bran v chrámech hmyzu ze Shaggai.
Že vám to připomíná ohromnou černou díru vprostřed naší galaxie? Kápli jste na to. Podle legendy Azathoth stojí za zrodem vesmíru a taky ho i zničí. Prvotní chaos pak odkazuje na severské nebo řecké mýty.

Yog-Sothoth
Zobrazit SPOILER

S tímto Prastarým je to poněkud složitější, ale právě na něm si vysvětlíme onen pojem „Setrvání v dřímotě“. Zdá se, že Prastaří, což je společenství ohromných nepochopitelných mimozemských bytostí, přetrvávají v hibernaci někde dál odklizení od lidí. Ne všichni si ale užívají nicnedělání a pronikají do lidských snů. Protože čím víc je budou lidé uctívat, tím rychleji se z dřímoty proberou a zasednou místo na pomyslném trůně, kde si už nějaký ten pátek hřeje zadnici Bůh. Nikdo přesně neví, kam byli Prastaří vyhnáni, až na Yog-Sothotha. Pokud procitne jako první, stane se bránou. Průchodem a teleportačním zařízením pro všechny Prastaré.
Vysvětlení může být i jiné, a to takové, že samotné probuzení Yog-Sothotha bude znamenat přemístění naší reality do té, kde si dávají šlofíka velcí šéfové. A to určitě není fajn místo. Na první pohled se nijak moc neliší od Azathotha, ale dozajista není tak ohromný. Je poutníkem. Znalcem mýtů, cest a všech jmen Prastarých.

Nyarlathotep
Zobrazit SPOILER

Na rozdíl od výše zmíněných borců, Nyarlathotep nebyl nikdy poslán do vyhnanství ledového vesmíru. Kráčí mezi lidmi, střídá podoby rychleji než prostitutka štamgasty a způsobuje zmatky, kde se jen dá. Taky nemá své vlastní posluhovače nebo kulty, on sám se může do jakéhokoliv zakuklit a vyprovokovat je k činům. Jeho pravá podoba se popisuje jako „rozumu zbavující a děsivá“, což mu zaručeně lichotí.
Oproti svým bratrům ve vesmíru je taky jediný, kterému můžeme do jisté míry fandit, protože jeho záměry jsou pochopitelné. Rozvrátit lidstvo, přivést je na víru v Prastaré a mít se dobře.



Pokračování příště
- na co se můžete těšit -
Velký Cthulhu, sexuchtivý Shub-Niggurath a Lovecraftův odkaz
 

Komentáře, názory, hodnocení

Kim-chan - 12. března 2015 19:05
tempsnip2469.png
Mě se to moc líbilo, jen mi trochu lezlo na nervy slovo borec, ale jinak super :)
 
Azirafal222 - 12. března 2015 06:58
cf640480dd6fd94575c04499b9b1d6663174.jpg
Hitomi - 11. března 2015 23:23

Jooooo moc děkuji. Hned to vypadá lépe :)
 
Hitomi - 11. března 2015 23:23
mal315776.jpg
Clayman - 11. března 2015 20:03

Ne, to rozhodně nebyla :) každopádně problem solved, poděkovat za to můžete Keksovi!
 
Azirafal222 - 11. března 2015 20:18
cf640480dd6fd94575c04499b9b1d6663174.jpg
Clayman - 11. března 2015 20:03

Hodně zajímavá myšlenka ale na to bych musel mít nějakej sexi hlas a trochu víc času :) Z druhé strany, proč ne. Třeba něco takového vykoumám.
Pokud to půjde dobře a seriál budu dávat pravidelně, bude to pro mě úspěch a třeba dojde i na nějaké to točení a grafické ztvárnění. Dokumenty mě baví.
Díky za nápad.
 
Clayman - 11. března 2015 20:03
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Hitomi - 11. března 2015 19:54
Nejspíš to nebude bug, ale fýčr ;)
U CV postav ve verbířích taky nejdou rozklikávat, takže hádám, že to by bylo hodně hrabání v kódu, aby se toto napravilo.

A abych nebyl off-topic pro tento článek - opravdu bys měl Azirafale222 vytvořit z těchto textů komentář pro dokument, i kdyby měl vzniknout jen pospojováním pár fotek a přidáním zvukové stopy v Moviemakeru ;)
 
Hitomi - 11. března 2015 19:54
mal315776.jpg
Clayman - 11. března 2015 18:57

Upozornila jsem na to do bugů a čekám na odpověď :)
 
Azirafal222 - 11. března 2015 19:48
cf640480dd6fd94575c04499b9b1d6663174.jpg
Clayman - 11. března 2015 18:57

Díky za reakci.
Taky mě mrzí, že spoilery nefungují, obrázky byly moc pěkné.
Ale děkuji, vidím, že má asi cenu pokračovat dalším článkem :)
 
Clayman - 11. března 2015 18:57
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Pěkný článek, čtivý a aspoň pro mě dosti zajímavý, jak svým tématem, tak i stylem napsání. Byl by z toho pěkný hraný dokument :-)

Jen by to chtělo nějak zprovoznit ty spoilery, které bohužel nefungují. To ale článku jako takovému na kráse neubírá. Těším se na další díl(y)!
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.063573122024536 sekund

na začátek stránky