Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Co nás baví?Netrunner – smrtonosné hackováníOblíbit

cf640480dd6fd94575c04499b9b1d6663174.jpg

Autor: Azirafal222

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 23. dubna 2015 21:13

Průměrné hodnocení: 9, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Obrázek

Táta cvaká na klávesnici počítače.
„Opatrně na to mačkej, aby se to nerozbilo,“ říká máma.
Celá rodina mu stojí za zády a sleduje, jak vlastně ten ďábelský stroj funguje.
„Umyl si si ruce?!“ frkne na tátu máma.
„Ale dej mi pokoj už taky. No, prosím, teď se mi to ztratilo,“ vykřikne táta, když tabulka na obrazovce změní konzistenci.
Dítě pláče.
„Náhodou, je to lehký. Ve škole na tom hrajeme bezva hry,“ povyskočí nadšeně desetiletý synek.
„S takhle drahym strojem hrát hry?!“ vykřikne máma a plácne se do mohutné hrudi. „Ne aby tě to napadlo, to bych ti musela pazoury urazit!“
„Jé, hele, teď je tam nějaký vokýnko,“ ukazuje na monitor manželka.
„No, to vidím, vokýnko. Ale co s ním.“

[/b]
 

Ehm, tak takhle ne, vážení.
Aby bylo jasno, ocitáme se v budoucnosti. Mravenci planetu neovládli a ani nenastal Den zúčtování. Zatím co Arnold díky kybernetické protéze a umělému dvojitému srdci běhá rychleji a dál než za mlada, počítačová myš a klávesnice jsou prakticky archaickým přežitkem. Nahradily je holografické displeje nebo virtuální realita. Čipy se zavádí rovnou do páteře, po vzoru kabrňáka Nea.
Města jsou ohromná. Poblíž megapole New Angeles vyrostl na oběžnou dráhu dalekonosný výtah, známý jako Beanstalk – Fazolový stonek. Je to centrum obchodu na oběžné dráze. Měsíc i Mars jsou kolonizovány. A k tomu lidé vytvořili další svět. Svět ukotvený v síti superinternetového impéria. Nehmotný, a přesto smrtonosný.
Android Netrunner je sběratelská karetní hra pro dva hráče. Ale nejen to. Důvod, proč této hře věnuji seriál, je ten, že kromě skvělé hratelnosti taky schovává hluboký příběhový potenciál s chutí Shadowrunu, Matrixu nebo i Pokemonů, jakkoliv úchylně tato kombinace zní.
Zobrazit SPOILER


- Prodám data korporace, za devět kreditů -
Zobrazit SPOILER

Účelem hry kupodivu není zničení hráče druhým jako třeba v Magic: the gathering. Proti sobě stojí jedna ze čtyř megakorporací a runner, příslušník jedné ze tří frakcí. Korporace má za úkol postupně založit, upgradovat a vyvinout agendy – úřady a oblasti, které jí dopomohou nejen k nezměrnému bohatství, ale i k popularitě, novým technologiím a vůbec stát se top jedna ve vládnutí světu. Agendy jsou ohodnoceny body. Kdo dosáhne sedmého bodu, vyhrává.
Runnerův úkol je stejný. Musí dosáhnout sedmi bodů agend. Ale oproti Korporaci nemá žádné možnosti, jak agendy založit nebo je vyvíjet. Musí je jednoduše ukrást. A kde jinde se dají takové agendy ukrást než na síti? Data jsou moc. Data znamenají vědění.
Takže jasné? Korporace agendu založí a runner ji po síti hackne a ukradne. Kdo dřív skóruje sedm bodů, bude sledovat svého soupeře, jak pláče.
Jenže tak lehké to není.
Korporace může před servery, kde instaluje data agend, vkládat programy, které agendy uchrání a získat tak čas k upgradu. Smrtonosné ledy. Tyto ledy jsou pro runnera nepříjemnou zkušeností. Bez vlastních naprogramovaných drtičů Ledů – Ledoborců (většinou viry nebo softwary) – by se z Runnera za chvíli stala slintající hromada sraček. Války se přesouvají do virtuálního reálna, tak jak to můžete znát třeba z Lukjaněnkovy Hlubiny nebo Gibsonova Neuromancera.

- Heimdall proti plyšovému dinosaurovi -
Zobrazit SPOILER

Samotná hra je opravdu zábavná. Zvlášť s tím faktem, že Korporace svoje systémy zásadně „instaluje“ lícem dolů, takže vlastně runner neví, do čeho se hodlá heknout. Může to být tajná agenda, kterou si Korporace postupně vylepšuje, solí do ní peníze, aby ji pak mohla zhodnotit a získat body. Ale klidně to může být vražedná past a runner do ní doslova vlítne po hlavě. Stejně tak Ledy. Runner prostě musí být připraven na všechno a Korporace zase hodně blufuje. Souboj v závěru nezuří jen na síti. Korporace může Runnera vystopovat, zničit ho, několik Ledů mu může poškodit mozek nebo dokonce odpálit jeho cenné zařízení, slepené doma a pokupované na černém trhu. Takže hrajete divokou honičku na všech sférách, kdy využijete každičký bod k tomu, abyste co nejelegantněji obelstili jeden druhého. Protože nic není, jak se zdá. Nikdy.
Abych ale vysvětlil, co mě tak inspirovalo: jsou to hlavně runy, divoké výpady nadšenců a geeků. Runner se připojuje do virtuální reality a prožívá barvitě přesně to, co se na síti děje. Je to pro něj reálné, skoro jako ve výše zmíněném Matrixu. Před runem si naprogramuje Ledoborec a ten může vypadat jakkoliv. Jen si představte, na síti pak jdete s programem v podobě plyšového dinosaura chrlícího oheň, za zády metrový bumerang na kódové zámky, u pasu Cordianské ostří proti spleti falešných dat a nad vámi se z dýmu kyberprostoru vynoří Led. Gigantický Heimdall, strážce datového duhového mostu, velký jako barák. Co s ním uděláte? Naporcujete ho metrovým šurikenem nebo nasednete na plyšového dinosaura a vykoušete díru v podprogramu a uniknete?
Je to jen na vás.
Zobrazit SPOILER


- Potencionální dobrodružství-
Sestrojovat tyto divoké programy pomocí zařízení nebo kontaktovat pokoutné zdroje černého trhu je stejně zábavné jako chystat runnerovi pasti za pomocí Ledů a skrytých agend. Ovšem pořád je to karetní hra. Má své pro a proti. Jak by ale Netrunner vypadal na Andoru? Možností je přeci tolik a inspiracemi mohou být nejen samotné karty, ale i krásné ilustrace na nich.
Nápad využít svět kybernetických válek jsem nedostal první. Samozřejmě už existuje několik knih na toto téma a další deskové hry, ve kterých vyšetřujete vraždy, řešíte kyberkorupci, nelegální klonování, práva robotů a vůbec všechny ty úsměvné věci, které by v dobrodružství prostě vypadaly skvěle.

Obrázek
 

Komentáře, názory, hodnocení

Kečup Heinz - 22. května 2015 03:03
ultimate-gremlins-stripe-feat (4)6237.jpg
Připomíná mi to Total Recall v kartách. :D
 
Clayman - 18. května 2015 11:12
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Hmm... potenciál pro založení Andorské jeskyně by si jistě zasloužil ještě více rozvést.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.055908918380737 sekund

na začátek stránky