Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Dobrodružství pro nováčky, aneb cesta nováčkova k hraní na AndoruOblíbit

ikonka7636.jpg

Autor: Hlander

Sekce: Nápad

Publikováno: 13. července 2005 20:38

Průměrné hodnocení: 9.7, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Krátké info pro nováčky, aby věděli kam a na koho se obrátit, ale hlavně info pro ty zkušenější, aby věděli, kam nově příchozí posílat a čím mohou sami Andoru pomoci.
 
Asi každý na Andoru si všimnul, že se počet lidí na našem serveru zvyšuje, přibývají noví hráči, někteří s velkými zkušenostmi s DrD a jinými systémy, jiní o Dračím Doupěti a podobných fantasy záležitostech nikdy pořádně neslyšeli; ale přesto je Andor zaujal a chtěli by to zkusit, chtěli by hrát. Častým kamenem úrazu bývá „jak“. Velmi častá otázka na online pomoc je: „Jak se to hraje“. Vysvětlit to teoreticky je pěkné, ale lepší je to zkusit. Teprve tak člověk pochopí, v čem je ta podstata, v čem spočívá to kouzlo, které poutá k monitoru spoustu lidí každý den. Je třeba ocenit trpělivost Pána jeskyně, který vezme do svého dobrodružství nově příchozího bez zkušeností a trpělivě mu vysvětlí vše, co je třeba. Chvályhodné je i to, že vznikají i dobrodružství speciálně pro nováčky. Co už tak skvělé není je fakt, že často je zakládá někdo, kdo se sám s hraním online seznamuje a v drtivé většině případů to pak dopadá katastofálně. Výsledkem je potom, že existují jeskyně vynikající, dobré, ale i horší až nejhorší. Co s tímhle chceme dělat a co chce Andor v této oblasti nově příchozím nabídnout je obsahem tohoto článku. Až nezvykle jsem se rozepsal, takže to teď utnu a půjdeme přímo k věci :-)

V současné době, tzn. od začátku července, každý týden začíná jedno „oficiální“ dobrodružství pro nováčky. V kterémkoli okamžiku by měla existovat otevřená verbířská kancelář, která přijímá hráče, kteří se chtějí naučit hrát, chtějí to zkusit. Tyto „oficiální“ jeskyně zaručují určitou celkovou úroveň a hráč se v nich dozví základní věci, které by měl vědět k zdárnému hraní a životu na Andoru vůbec. Podmínkou k přijetí není ani ikonka, ani životopis ... jen chu» zkusit to.
Jeskyně nejsou úplně klasické, jsou omezené časově. Účelem není pořádně si zahrát, ale spíš seznámit se s prostředím Andoru, se zvyklostmi, které tu panují jak mimo dobrodružství, tak přímo v nich. Hráč, který projde „oficiálním“ dobrodružstvím pro nováčky by měl vědět, jak se do dobrodružství hlásit, jak napsat životopis, jak a proč mít ikonku, jak psát herní i mimoherní příspěvky ... Na to délka 4-5 týdnů stačí. Navíc, díky „rotaci jeskyní“ se zvyšuje počet hráčů, které je možné do jeskyní pro nováčky umístit. Nadto to umožňuje střídání PJ, takže jeskyni vede ten, kdo na to má zrovna dost času.

Tyto jeskyně budou v co nejkratší době zřetelně odděleny, aby je žádný zájemce nemusel nijak složitě hledat. Dokud toto oddělení do zvláštní sekce nefunguje, jsou „oficiální“ jeskyně v seznamu dobrodružství uměle posouvány na první místo (ačkoli tam v řazení podle abecedy nepatří).
Možnost upřednostnit svoje jeskyně a později je zařadit do speciální sekce mají jen vybraní PJ, kteří souhlasili s podmínkami vedení „oficiálních“ dobrodružství a mají potřebné vlastnosti k jejich vedení (zkušenosti s online hraním, trpělivost, ochotu ... absenci nervů :-))
Jejich seznam je na konci článku a průběžně ho budu upravovat.

Informace o tom, který PJ má právě otevřené verbíře v jeskyni pro nováčky, se budou pravidelně objevovat minimálně ve stole „Pro nováčky“, případně v „Reklamy na dobrodružství“.

Na závěr už bych chtěl upozornit na jeden neblahý jev a o něco poprosit. Než si založíte svoji vlastní jeskyni pro nováčky, přemýšlejte chvíli, jestli na to máte dost času, chuti a hlavně zkušeností. Nechci se dotknout dobrých PJ, kteří tohle dělají a je to jedině dobře, ale většina nově vznikajících jeskyní pro nováčky neplní úlohu, kterou by měla. To jest seznámit nováčky s online hraním a vysvětlit jim o co jde, jak co funguje. Bohužel v drtivé většině případů jsou nováčci ponecháni, aby se v tom plácali sami. A» už je to způsobeno nedostatkem zkušeností PJ, nebo čímkoli jiným, je to špatně. Výsledkem je oboustranné zklamání. Nováčci mají pocit, že se skoro nic nedozvěděli, nic nezkusili a že to bylo „nějaký divný“, třeba i na hraní online zanevřou. No a PJ je zase ublížený, jak to, že nehráli tak jak měli, když to přeci tak pěkně vymyslel. Tohohle je třeba se vyvarovat. Asi všichni ocení dobrý úmysl, se kterým si ochotný PJ vytvoří dobrodružství pro nováčky, ale opravdu prosím, zvažte čeho vlastně chcete dosáhnout. Ještě jednou opakuju, v žádném případě se nechci dotknout PJ, kterých se tenhle problém netýká. Jen chci promluvit do duše tomu zbytku.

Čím v téhle oblasti může Andoru pomoci každý uživatel je celkem prosté. Cením si (a nejen já) PJ, kteří berou i naprosté nováčky do svých jeskyní, mezi dobré hráče a při hře jim vše podstatné vysvětlí, cením si (a nejen já) dobrých hráčů, které nenaštve, když je nováček po desáté „otravuje“ s nějakým dotazem a ochotně mu pomohou. Cením si (a nejen já) každého, kdo se snaží hrát tak, aby to bavilo jeho i jeho spoluhráče a konečně, cením si (a nejen já) každého, kdo se snaží, aby byl Andor serverem založeným na pohodě, zábavě a kamarádství.
To je to, čím je možné Andoru pomoci velmi výrazně.

S přáním příjemné zábavy,
Hlander

PS: Momentální stav PJů: Aran, Arrand,Ceressias,Delruth,Gallen,Hlander, Janika
 

Komentáře, názory, hodnocení

Hlander - 27. července 2005 13:51
ikonka7636.jpg
Pomoc, trpělivost a navíc příležitost, to mají ty brůža nabídnout. Možná i ten potřebný čas trošku zkrátí.

Sargo:
"nějak jsme tu obecně došli k tomu, že takový ten vypravěčský styl je ideální; ale učí tu vůbec někdo online hraní podle pravidel? Pořád jsme DrD :-) A taky i potenciálně dobří hráči, kteří jenom mají trému, začnou s úplnými lamami a styl si zkazí... Ale počítám, že to bude jenom přechodný záchvat beznaděje :-D :-D"

Všechny výhrady na moji hlavu :-)) Klidně si o tom popovídáme. Je to kompromis, ale jinak, než kompromisně to nejspíš nejde. Pokud ano, rád se přiučím a budu ten způsob propagovat ;-))
A s tím DrD moc nesouhlasím. Nemám dokonalej přehled, to bych se asi musel ptát Tholdrina, ale mám dojem, že Andor už dávno není DrD. Dračí Doupě už dneska tady podle mě je jen jako berlička usnadňující vysvětlování a možná trochu jako reklama (víc lidí zná DrD, než Andor). Ale jak jsem psal, rád si o tom popovídám :-))
 
Felix - 26. července 2005 15:07
6ebbe3b8209eec07c386a3653c40024b6709681687866848294.jpg
Ano, souhlasím...se Sargo, Stenem, Davem, Delruthem, Fistem a Pell...mají naprostou pravdu. Společně poskládali můj názor ;o)

Každý si to musí projít hezky od začátku...tzv...od jednořádkových příspěvků.
Každy potřebuje čas, pomoc a trpělivost...časem to příjde...
 
pelleron - 22. července 2005 14:26
moje6321.jpg
DaveMirra2 - 22.Července 2005 00:03
Souhlasím s tebou : )
Když chce být někdo dobrý PJ, nejdřív musí být dobrým hráčem. Tím se stane pod vedením dobrého PJ. Mno a od něj okouká triky dobrého PJ : )
 
DaveMirra2 - 22. července 2005 00:03
icon9776.jpg
Být dobrým PJ se člověk nenaučí, ani kdyby se zbejčil (krásné slovo :-)).
Každý PJ si musí projít několika stádii, která nelze přeskočit ani je nahradit vysvětlováním a učením. Musí si sám přejít z fáze, kdy jediné dobrodružství, které je schopen vymyslet je o tom, jak se skupina dobrodruhů vydává do lesa zabít medvěda. Jediný způsob, jak se to naučit jsou zkušenosti.
Myslím, že nemá smysl tvořit výuková dobrodružství i pro PJ. Vše, co bude potřebovat odchytí v dobrodružstvích pro normální hráče. Pak už je to na něm.
Je to jen můj názor, tak mě nekamenujte.:-)
 
StenoD - 21. července 2005 09:46
sten3612.jpg
Sargo - 21.Července 2005 09:30
jj, plně souhlasím. Většinou je to tak, že když nováček umí aspoň trošku od začátku. Snaží se a docela to zvládá, tak hrát bude umět. Ale když je člověk zahrnovaný dotazy, musí hodiny něco vysvětlovat, tak málokdy ten nováček píše dobré příspěvky. Nevím o co se takovým jedná....Prostě je to asi nebaví nebo si myslí, že kouzlo je v posunu děje a ne krásnu příspěvků...
 
Sargo - 21. července 2005 09:30
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Protože se mi to nechtělo rozepisovat :-D
S dobrými hráči může být PJ v podstatě jakýkoli a jsou schopni pokrýt jeho nedostatky stylem své hry. Se špatnými hráči může být PJ ze zlata... v případě "výuky" mu lze těžko nasadit lamy; a řešení situací... když to je tak individuální! A psát se člověk naučit chtít musí a stačí mu, řekla bych, když se to naučí jako hráč. Pak už je to jenom o tom, kolik je ochoten věnovat dobrodružství času. Takže energii bych asi věnovala hlavně tomu přesvědčit hráče, a» se zakládáním dobrodružství nepospíchají :-))

Stejně náhle propadám pochybnostem, jestli ono "učení" nebo jenom pokus o zavedení modelu, kam jsme se prostě tak nějak sklouzli. Jasně, ono je nejvíc o tom zbavit je obav a naučit nějaké základní etiketě herní... ale stejně... nějak jsme tu obecně došli k tomu, že takový ten vypravěčský styl je ideální; ale učí tu vůbec někdo online hraní podle pravidel? Pořád jsme DrD :-) A taky i potenciálně dobří hráči, kteří jenom mají trému, začnou s úplnými lamami a styl si zkazí... Ale počítám, že to bude jenom přechodný záchvat beznaděje :-D :-D
 
Gallen - 20. července 2005 01:05
gallen8813.jpg
Sargo - 19.Července 2005 21:41
proč vrčíš? Oo
 
Sargo - 19. července 2005 21:41
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Grrrrrrr....
 
Marcussius - 19. července 2005 15:53
lorrr432158g12134904848.jpg
..alebo formulár, v ktorom budú body, nad ktorými by sa mal PJ zamyslie» ešte pred tým ako dbr založí :)
 
Gallen - 19. července 2005 02:57
gallen8813.jpg
Tholdrin: zajímavá myšlenka, ale nemyslím si, že by se to dalo naučit - být dobrým PJ... možná jak vést hru, řešit nějaký situace etc, ale jak chceš třeba naučit to vymyšlení zápletky... buď to toho člověka samo napadne, nebo ne...
 
Eithné - 17. července 2005 17:59
dub2857.jpg
Jeskyně pro nováčky jsou výborný nápad a obdivuju PJe, kteří se toho ujali a mají s tím trpělivost - já bych ji neměla ;)
 
Durin Mahalul - 17. července 2005 12:28
dwarfm1808.jpg
thulďák: šla by stálá družinka navevrbovat a k těm verbovat ještě PJe hehe a dycky ho jako vyhodit a tak... hehe *1* když jako bude už naučenej...
 
Kronikář - 17. července 2005 11:29
0000houba6647.gif
A právě tyto stálé úvahy nad pomocí nováčků mě přivedly k myšlence - stále se snažíme pomocí hráčům aby lépe hráli - a tak nám přibývá počet dobrých hráčů - ale počet dobrých PJ ani zdaleka ne tak rychle. Tak co takhle udělat i výukové dobrodružsví pro PJe? Sada dobrých hráčů odehraje situaci nebo mu bude dán úkol dejme tomu vymyslet nějakou zápletku či něco podobného a ti hráči mu tam budou hrát. A samozřejmě pak budou hráči i Nezávislí pozorovatelé z řad zkušených PJů vytýkat, radit, opravovat a vůbec mu pomáhat k tomu aby byl lepším PJem... Co vy na to? (Hrálo by se samozřejmě veřejně protože Učící se pj by byl jen Verbnutá postava.

Co vy na to?
 
Fistandantilus - 15. července 2005 13:49
fuck_y2031.jpg
Delruth to myslím řekl správně, stejně jako Hlander ve svém článku. Řekl spoustu pravdivých slov a» už z pozice Pána jeskyně nebo začínajícího hráče. Chu» nového hráče zahrát si dobrodružství je velká, mnohdy přesahuje vším i to co vlastně neumí. To je jako kdyby někdo chtěl začít šifrovat a přitom neznal ani základy kryptografie (a zkrátka se mu tento obor líbí) ... no, je už jen na něm, zda do toho své úsilí věnuje nebo to nechá ladem. Ale v přípědě druhé možnosti si může být jistý, že samo to na Andoru nikdy nepůjde. Vždycky musí být dvě strany.

F.
 
Delruth - 15. července 2005 00:42
iko5322.jpg
DaveMirra2 - 14.Července 2005 23:51
Pravdu díš... Ale jak myslím píše i Hlander... Ti, "co se chtějí naučit hrát". :-)

úkolem PJe není někoho nutit... Andor je pro ty, co chtějí. :-)
Když někdo necche hrát... Nechce spolupracovat... Nedá se nic dělat. Není proč plakat. Ne každého to chytí. :-)
 
DaveMirra2 - 14. července 2005 23:51
icon9776.jpg
Občas není ale problém v PJovi, ale v nováčcích. Kolikrát jsem již zažil, že se na mě nováček zkrátka ,,vybodl" a i přes opětovné domlouvání termínů se nedostavil.:-)
Jinak pěkný článek, určitě hodně novicům pomůže
 
Eveline - 14. července 2005 18:43
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Moc hezky napsané.
( Ta věta výše určitě stačí. ^_^)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.058611869812012 sekund

na začátek stránky