Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Ze světa amatérského spisovateleOblíbit

knight8648.jpg

Autor: Potkan4*

Sekce: Kritika

Publikováno: 06. března 2017 16:09

Průměrné hodnocení: 9.5, hodnotilo 11 uživatelů [detaily]

 
O rozdílu mezi kritikou a nenávistným komentářem
 
Lidé jsou na sebe často zlí. Ten kritizuje toho, a jiný zase onoho. Ať už je kritika oprávněná nebo není, často je zkrátka řečená špatně, s podtónem nenávisti, a snahou kdo ví čeho. Vždyť kritika jednotlivce má být v první řadě společenským nástrojem, který obrušuje hrany daného člověka a vylepšuje ho k lepšímu obrazu sebe sama. Správná kritika má vyzdvihnout to dobré a říci, co je špatné a jak to zlepšit.

Velice oblíbená je kritika krátkých amatérských povídek. Mladý člověk si dá tu práci a cosi sepíše. Nějakou povídku, či příběh. Většinou mají první počiny velice znatelnou inspiraci v jiném příběhu nebo dokonce více příbězích, a stává se z toho typická směska, jejíž plynulost má k dokonalosti daleko. Často to z důvodu náročnosti jazyka českého není gramaticky úplně korektní, ale zeptejme se sami sebe, kdo z nás napíše povídku bez chyby. Vždyť i ti největší spisovatelé fantasy knih, které se prodávají po tisících, dali svá díla ke korekci mnoha přátelům, a následně i nezávislým čtenářům, kteří získají za tuto korekturu finanční kompenzaci.

A jak je asi takovému člověku, který tuto možnost nemá, a nějaký „hater“ mu hned pod jeho krátkou povídku vsadí obdobně dlouhou, na téměř vulgární výrazy bohatou, kritiku. Četl jsem si nedávno svojí první a jedinou povídku, kterou jsem zde zveřejnil. Jistě, bylo to neotesané, sloh byl velice nedotažený, a projevil se tu i stále přetrvávající problém kmitání z jedné myšlenky na druhou, který mne sužuje. Avšak i po dalších osmi letech zkušeností s dračím doupětem jsem si musel říct, není to zase tak moc hrozné.

V dalším kroku jsem se rozhodl podívat se na nějakou novější amatérskou pohádku, a nevhodná kritika na mne vyskočila jako úchylák na holku, ze stinného zákoutí temné uličky. Všiml jsem si jen a jen nenávistných komentářů o tom, jak se má autor vrátit zpět do školky, a jak se má naučit gramatiku. Nejvtipnější na tom bylo, že autor tohoto komentáře (o gramatice) nevsazoval za interpunkční znaménka mezery, což je do očí bijící porušení pravidel českého pravopisu, které se s překlepem nedá srovnávat. A jak by mohlo, když je to hrubá chyba, která je opakována za každou větou.

Nenávist je obrazem naší společnosti, ale nikomu nepomůže. Akorát odradí případné autory od psaní ještě dříve, než vůbec začnou, nebo dříve, než dokáží své slohové znalosti posunout na přijatelnou úroveň.

Takže ještě jednou. Kritika má být věcná, povzbuzující a poučná. Řekněte autorovi svůj názor na příběh a jeho sloh. Řekněte mu, co bylo dobré. A hlavně, neříkejte jen a pouze, že je zde něco špatně, ale taktéž dodejte, jak by to mohl změnit a zdokonalit se. Souhrnně se tento postup nazývá věcná kritika a v případě amatérských autorů by měla být jediná použitá. Nehodnotíme totiž komerční publikaci, kde se podle kritiky díla čtenáři rozhodují, zda si knihu koupí, či nikoli.

A pro budoucí amatérské spisovatele. Nenechte se odradit komentáři typu: „stojí to za prd“ nebo „než něco zveřejníš, nauč se psát“; vždyť neprodáváte knihu, ale píšete povídky, které jsou volně přístupné na internetu. Čtěte jen věcné připomínky, které Vás mohou posunout dál, a pamatujte si, že autoři nenávistných komentářů komentují povětšinou jen proto, aby ublížili, ne aby pomohli.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Qued - 02. června 2017 13:32
qued_antisanta2873.png
V zásadě super, vyjádřeno slovy něco, co by v sobě snad měl mít každý, ale chybí "b", které by se mohlo říci ke každému "a".
Taky totiž často chybí sebekritika mladých autorů. Bývalo dobrým zvykem postnout dílo prvně do Grácií, nebo jej někde konzultovat, než bylo zveřejněno jako hotové v knihovně.
Dnes již je zatěžko mi pohlížet na knihovnu jako na archiv již hotových děl. Své vnímání jsem musel snížit a koukám tedy na to jako na pískoviště, kde se každý chlubí svou bábovičkou.
Je to velice únavné se probírat stále stejnými chybami (nemyslím, teď gramatické), opakovat stále ty samé dobré zásady, které platí.
Soubor způsobů vyjadřování, který se dá označit slovem hejt považuji vždy za špatný, ale dokážu pochopit, že někdo neudrží emoce na uzdě, když má opravdový zájem o mladá díla a jejich autory a nevidí žádnou snahu. Jen neustálou prezentaci těch samých chyb, těch samých témat, těch samých polorozpadlých báboviček ze starých ošoupaných formiček.
 
Dreamcatcher - 08. dubna 2017 10:33
sdf14708080.png
S článkem plně souhlasím, není nic, co bych vytkl. Jen... Co když má zveřejněné dílo v úmyslu čtenáře pouze vyprovokovat, článek je obyčejným trollingem? Třeba to zrovna bývá problémem hodně čtenářů zde - často se nechají vyprovokovat, i když je naprosto evidentní, že článek nemá žádnou hloubku, žádné poselství, žádná snaha nebyla při jeho sepisování vynaložena a kolikrát dokonce článek či báseň (event. píseň) na samotné čtenáře útočí. (Ne, že by to byl můj případ). Čtenáři, ačkoliv jsou si toho i kolikrát sami vědomi, berou takovou skutečnost jako výzvu k vylití svých komplexů k dotyčnému psaní.
Otázka byla položena spíše k zamyšlení, odpověď na ní je jasná - takové články je nejlepší ignorovat. Kolikrát je ale těžké rozpoznat trolling od seriózního díla, které má pouze poněkud odlišnou stavbu a vzhled (to už může být můj případ). Chápu, že může být kolikrát opravdu problém tyto dva "druhy" rozlišit, chtělo by to ale poněkud hlubší zamyšlení, než okamžité prskání a rozčilování se při prvním pohledu na výtvor.
Jak jsem ale říkal, s tvým článkem plně souhlasím. Musím ale říct, že zde na Andoru se jen málokdy ukáže "nenávistný kritik", většinou opravdu vidím od ostatních spíše tu konstruktivní kritiku. :-)
 
Fistandantilus - 28. března 2017 20:50
fuck_y2031.jpg
Není snad člověk ten, který by se zavděčil lidem všem!
 
Potkan4* - 08. března 2017 18:18
knight8648.jpg
Kerigor - 08. března 2017 17:30
V pohodě :) Bonboniéru za dobré hodnocení nedostanu :D Jen jsem se naštval a chtěl jsem to říct světu :D

Caledor - 08. března 2017 17:14
Byla to pohádka vyloženě pro malé děti. Jednoduchá klasika typu: čiň zlo a zle se budeš míti. Slečna (hádám podle nickname) by si měla vše po sobě řádně přečíst, psát ve Wordu nebo jiném editoru, který podtrhne chyby (novější mají dokonce opravu shody podmětu s přísudkem), a nechat si to ještě zkontrolovat od dvou hodných kamarádek, jako jsem to udělal já :D

Když chce však člověk kritizovat gramatiku, měl by aspoň ten komentář napsat správně :D
 
Kerigor - 08. března 2017 17:30
paladin1340.jpg
Omlouvám se za mé chybné hodnocení, uklikl jsem se. Souhlasím ve všech bodech a myslím, že je skvělé, že to někdo vyslovil. Doufám, že si to i oni zmiňovaní "hateři" přečtou a třeba si uvědomí, že nikdo není bez chyb a brát člověku nadšení z psaní jen ukazuje jejich vlastní omezenost.
 
Caledor - 08. března 2017 17:14
fox29249.jpg
Ale nenapsal jsi, jestli se ti ta amatérská pohádka líbila nebo ne.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061640024185181 sekund

na začátek stránky