Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

MementoOblíbit

img_20180731_151018_3783832.jpg

Autor: Emerialon

Sekce: Povídka

Publikováno: 11. května 2022 10:47

Průměrné hodnocení: 10, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 
Povídka o jedné mé postavě, na kterou jsem patřičně hrdý.

Psáno pokud možno tak, aby to vyznělo jako doslovný překlad z latiny.
 
Samota přináší utrpení. Samota však neznamená nebýti sám. Jedinec bez rodiny, bez jediného známého, je stále sám i v davu. Každý obyvatel musel pamatovat na samotu, jejíž chladné spáry si již vyžádaly rozum nejednoho chudáka.

Nebezpečenstvo samoty v davu nebylo pro místní žádným tajemstvím. Každý od útlých let pamatoval na hrůzy přinášející samotu. Pamatoval a budoval vztahy jako pilíře před jinak nejistým osudem. Ovšem čas je nenechal si uchovat celou pravdu. Kdyby tak nepamatovali jen na samotu, ale i pravdu. Pravdu, které stačí málo, aby se vytratila, překroutila. Pravdu o samotě. Pravdu o podstatě pravidel, na něž pamatovali, aby nezemřeli.

Někdo jiný však pamatoval. Pamatoval na jejich smrt i samotu, pamatoval na jejich postavení i úlohu pamatovat. Pamatováním jej drželi mimo svůj život.

Čas tomu chtěl, aby jeden chlapec nepamatoval. Mysl měl neomylnou, neochvějnou, avšak nenahlížel jako ostatní. Nepamatoval jako ostatní. Pamatoval činy svých rodičů, významy nikoliv. Slyšel a pamatoval. A viděl a cítil, ale již nepamatoval.

Mluvit neuměl, ostatní nevnímal. Žili kolem něj, dávali jídlo, starali se, pamatovali. On je cítil, viděl, vnímal, neznal. Jídlo patřilo do pusy, pamatoval, vše lidské má symetrii, pamatoval. I samotu jako oni pamatoval. Přesto mezi nimi zůstal sám, pryč od jejich úsměvů a slov.

Samota neměla dlouhého trvání. Ten, jenž pamatoval, lidi neznal. Ne jako on. Ostatní, kdož samotě propadli, na přátelé jen matně vzpomínali. On ale měl kolem úsměvy a radost, jež pamětník neviděl.

A spojil se onen prastarý démon s chlapcem jako s ostatními. Chlapec však vydržel pouto vzájemného pochopení. Poprvé mu někdo dokázal porozumět.

Démon si uvědomil význam toho, co pamatoval. On je spoután pamatováním, nikoliv však moc. Touže po změně chlapci předal své postavení a moc, sám zaujal jeho místo.

Ale chlapec nerozuměl událostem, jež jej postihly. Zůstal vázán na své staré tělo, bránící se změně. Avšak nedokonalým obrazům představ jeho se staly. Rodina jeho neviděna, necítěna, jak je pamatoval, jen hlasy zůstaly. Dům jako ves, lidé jako všudypřítomný ruch. Nezbylo nic co nepamatoval. A nepamatoval mnoho. A tělo jeho rysy vyhladilo, postava znejistěla, pouhá existence vrhající stín, nic víc, nic míň.

Démon však ostal, mysl propojená, pochopená, pamětihodná, znamenaje příliš mnoho. Pochopení, snad i přátelství. A důvěra.

Démon pochopil. Důvěra, moc jeho. Popsal stromy a ony změněny. Popsal okolí vsi a stalo se tak. Popsal utrpení a hlasy sténaly. Jak pochybná se existence stala.

Démon bez rozumu co pamatuje a hlava, přízrak chlapce bez mravů. To se z nich stalo.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Tumiran - 15. května 2022 18:16
thief058182.jpg
První dva odstavce jsou úžasné.

Dál...
Latinu až na pár frází neovládám, ale dokážu si představit ten pomyslný originál.
I tak, ten zbytek je (podle mě) přinejmenším těžko stavitelný.
Srozumitelnost ustupuje zaťaté předloze vytesané do tvých mozkových závitů. Chci tím říct, že mi to přijde krátké na to, aby tomu čtenář neznalý osudu té tvé postavy docela porozuměl.
I tak to hodnotím především kladně. Dobrý pokus, smělý a ojedinělý.
Jen bych ti to blahosklonně vrátil k přepsání.
 
Reversal - 14. května 2022 23:54
default.jpg
Vůbec nechápu :D

Přijde mi, že jsi použil příliš mnoho abstraktních pojmů a styl psaní, takže text může být pochopen nekonečně mnoha způsoby (jako metafora).

Nevidím hlavní myšlenku, které bych se mohl chytit a odvodit od ní význam myšlenek ostatních.
Text mi nic moc neříká - necítím z něj skoro žádné emoce, začátek, prostředek, konec; nějaký rozpor, který by nesl ponaučení, atd...

...
Na druhou stranu se mi strašně líbily tvoje příspěvky na témata "černá slepice", "57 stupňů", a aktuálně snad "obhájení existence".
(Doufám, že si tě pamatuju správně :))

Takže doporučuju používat tvojí zdravou dávku představivosti a umu pointu skvěle a čtivě obalit, ale v tomto konkrétním případě myslím, že jsi to přehnal s abstrakcí.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.094808101654053 sekund

na začátek stránky