Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

20+jedna: Fry, Rešaja, Sargo, TumiranOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 14. září 2022 15:09

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 

Co jsem dělal o prázdninách?
"Nic."
"Spal."
"O čemže?"
- ještě že to nemusí být ze života. Ale jak níže uvidíte... klidně může. :-)


 


Co jsem dělal o prázdninách? - Rešaja -


Po pár ťuknutích do dveří mi otevírá kočka, zbytek rodiny tu ještě není. S úsilím překonám práh domu a nasaji známou vůni smíšenou s týdny hromaděným prachem. Vrrr, sladký domov.

Na zádech vleču rozbitou kancelářskou židli, jejíž kolečka se jen zlehka dotýkají země, takže sedí tak akorát. Kočka se na ni ladně vyhoupne. Těším se, jak se sem tam s novým úlovkem během práce povozím, ale teď je na čase ji uklidit na nové místo. Zaseknu ji o almaru v předsíni a kočka přeskočí ze židle na mně. Vrrr! Chvíli ji nadšeně vozím po bytě. To budou koukat, až jim budu vyprávět, co všechno jsem o prázdninách zažil!

Už jsem ale celý unavený... z posledních sil zajedu do dokovací stanice a slastně zapípám, když se připojím. Kočka do mě ještě chvíli žduchá packou, než pochopí, že spím, a pak si jde dál užívat prázdniny po svém.



Co jsem nedělal o prázdninách - Sargo -


„Jak já se těšil na prázdniny, co ti budu – ále, nenamáhej se odpovídat, jen se chci podělit, chápeš, pokecat si. Teda, nečekalo mě nic extra, to zase ne, ale znáš to, žádný vstávání, povinnosti, škola, onlinovky s klukama, všechno v chillu… naši se mě sice pokusili nahnat na kemp, ale abych strašil někde na hradě, to fakt nemám zapotřebí. No ale věřil bys, že se mi začalo stejskat? Klukům bych to nepřiznal, připadal bych si jak trapák a šprt největší, a luštit zase ty vykopávky z dob krále Šalamouna, co jim říkají 'moderní učebnice', kdybys viděl, z čeho jsme se učili my, bla bla, taky nepotřebuju… ale po hodinách praxe už jsem byl málem nemocnej. Jenže naši mi nechtěli domů dovolit ani štěně, natož lepší zábavu, takže školo, óóó školo, přijď! Konečně se zase ponořit do opravdový práce, umazat si ruce od –"

„Kolgathuduxi! Černý puntík za mluvení v hodinách. A co to u všech pekelných knížat děláte, to vám za léto změknul mozek? Měl jste zastavit u kroku jedna, vždyť vám exnul subjekt…! Podejte mi index, máte za pět. Místo sleziny vytáhnete žlučník - a střeva jste krucinál měli namotávat až v odpoledních dílnách!“



Co jsem dělal o prázdninách - Tumiran -


„Ze Španělska jsme letěli rovnou na Sardínii a poslední dva týdny jsem byla na koňském příměšťáku.
A co jste dělal o prázdninách vy?“

Učitel Mrkvička se nepřítomně zahleděl z okna.
První měsíc jsem se snažil zapomenout na minulý školní rok. Nahlas to však neřekl.

Pak se otočil opět ke svým žákům a donutil se k úsměvu. Hluboký nádech.
„Nejdřív jsme jeli do Chorvatska. Už několik let jsme nebyli u moře, tak jsme si se ženou řekli, že by to bylo pro děti fajn. Úplně jsem zapomněl, jaké to u našich jižních sousedů vlastně je. A abych pravdu řekl, klidně bych se bez té připomínky obešel. Ehm...
No a pak jsme jezdili po republice a navštěvovali všelijaká pěkná místa.“

A u toho řešili nutnou opravu auta, které které mělo být v servisu už před rokem. Na vodu to nevyšlo, protože byly bouřky a celý týden lilo. Ještěže mají tchán s tchýní chalupu. A pak ta vedra!

„Takže nám to uteklo, ani nevím jak.
Tak teď třeba ty, Vašku. Pověz nám nějaký pěkný zážitek z léta.“




Čo som robil cez prázdniny - Fry -


Nervózne sa zavrtel na stoličke. Trieda bola neobvykle tichá. Septembrové slnko ešte stále lákavo hrialo, jemný vánok sa láskavo pohrával s pomaly žltnúcimi listami na stromoch a cez otvorené okno so sebou prinášal jemnú vôňu hliny a dymu. Kríky boli plné vrabcov, hašteriacich sa medzi sebou. Drevená podlaha, pred nedávnom vybrúsená, jemne zapraskala. Navzdory krásnemu počasiu, povetrie bolo zvláštne ťaživé. Jeho ded sa v takéto dni vždy sťažoval na koleno, ktorému za vojny zranila nemecká črepina. Pamätaj mladý, vždy vravel, zajtra príde dážď.

Niekde v diaľke zaštekal pes a vytrhol ho zo spomienok. Mladý študent sa opäť pozrel na papier. Slohová práca, čo som robil počas prázdnin. Povzdychol si a hrotom ceruzky zabubnoval po stole. V neprirodzenom tichu triedy to zvláštne zarezonovalo. Kde začať... Leto bolo preč a bolo to veru zvláštne leto. Mohol toho napísať toľko, ale kde len začať?

Hodiny na stene hlasno tikali. Dnes ich naťahoval on. Pamätal si, že keď bol mladší, naťahovať triedne hodiny bola česť. Vždy sa škodoradostne z rebríku pozrel na svojich spolužiakov, tam dolu. Dnes to bolo... zvláštne.

Pes zaštekal znovu, tentoraz bližšie. Znovu vytrhnutý zo spomienok, odložil ceruzu. Nie. Mohol toľko napísať...

Vzal pušku, ktorú nechal pri dverách. Starú, s akou aj dedo bojoval, 40 rokov dozadu. Rozhliadol sa po úplne opustenej triede, na hlavu narazil čiapku a pomalým krokom vyrazil.

Mohol toho toľko napísať, ale... Ako dobrovoľník-študent som strávil leto strieľaním túlavých psov v Černobyľskej radiačnej zóne... Kto to chce vôbec čítať? A vôbec... Kde len začať?


 

Komentáře, názory, hodnocení

Gurlbarad - 20. září 2022 15:26
7c0f8c181e60c3782932d19dc5b13661bc19134f_full490.jpg
Rešaja:
Výborné, líbilo se mi to moc. Dlouho jsem tápal, kdo je vlastně hlavní hrdina, a s hanbou musím přiznat, že jsem to rozlousknul až díky komentářům ostatních (díky). Pak se mi to líbilo ještě víc.

Sargo:
"abych strašil někde na hradě, to fakt nemám zapotřebí" :D :D To mě fakt rozesmálo. Taky skvělé dílo. Kdo se někdy nezakecal při namotávání střev, ať první hodí kamenem!

Tumiran:
Obyčejný příběh o obyčejném životě obyčejného člověka. Kolik takových Mrkvičků nám tady asi 'navštěvuje všelijaká pěkná místa'?

Fry:
Kde jenom začít? Hutnou atmosférou, která k textu přikove, dokud není dočten do konce? Mrazením v zádech při psím štěkotu? Nutkavou paralelou s Ukrajinou? Kde jen začít?
 
Rešaja - 19. září 2022 15:36
reaja5657.jpg
Sargo: Na prázdniny různých neobvyklých postav jsem se těšila, tak jsem ráda, že jeden se tu rovnou objevil.


Tumiran: Tenhle příspěvěk mi sednul. Nevím, co v tom hledat víc, jestli kontrast mezi dětskými a dospěláckými prázdninami, nebo spíš říkání polopravd, kdy se člověk chce vidět v lepším světle.



Fry: Páni, byla jsem zvědavá, jestli to někdo zvládne pojmout i vážněji. Opravdu nádherná atmosféra a konec nezklamal.
 
Arged - 16. září 2022 17:09
arged - kopie82357676.jpg
Rešaja - krásně zpracované, jako vždy. A elegantní námět, který vůbec nemusí být prázdninový. Když si vybavím svou nekončící beznaděj nad tématem, tak závidím.

Sargo - za mě ani nepotřebovalo pointu, moc se mi líbil styl úvodního monologu.

Tumiran - jo, ze života. Jednička podtržená! Nevím, jak Ravager svou představu našel, ale já bych Mrkvičku za učitele bral. Třeba by na konci školního roku nebyl tak vyšťavenej.

Fry - atmosféra ke krájení, smekám.
 
Tumiran - 16. září 2022 16:08
thief058182.jpg
Jéje, to se to krásně četlo!
Škoda, že jsem toho o prázdninách nepřečetl zdaleka tolik, kolik bych býval mohl.

Rešaja - ladné popisy a moc pěkná pointa, ale to už se tu, koukám, opakuji. Bezva!

Sargo - byl jsem zvědavý, kam to povede a ono... do fakultní nemocnice na kraji města! Občas si říkám, kde ti naši doktoři vlastně studovali. Teď už začínám tušit. :-D

Fry - jednička za atmošku. A ta finální bezmoc... masakr!

Ravager - 14. září 2022 20:15
Mrkvičku na tebe!
Ba ne, on vůbec zlý není. Teda, aspoň to tam rozhodně není řečeno. Takže to sis tam naprojektoval ty sám.
Náhodný útržek? Tos nedomyslel. :-P
 
Eithné - 14. září 2022 20:56
dub2857.jpg
Sargo - 14. září 2022 20:44
Já ho posílám uklízet, když nejsem doma, a na zvedání židlí ve chvíli, kdy si vzpomenu, že by bylo fajn uklidit, i když sedím na opačném konci města, doma ještě žádnýho robota nemám. (Týjo, to by byl syntaktickej rozbor souvětí!) ((Tfuj, to slovo "prázdniny" na mě má neblahej efekt i mnoho let poté, co jsem pryč ze školy.)) (((Jo moment vlastně.)))
 
Sargo - 14. září 2022 20:44
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Rešaja, Eithné: To jsem vážně jediná, kdo ty židle napřed zvedne? :-D
Líbilo moc! Nadšený skřítek pomocníček, jsi u něj zpátky :-))

Tumiran: ach ach ach, až příliš ze života... :'-) Jeden neví, jestli se nad tím oklepat z husí kůže, nebo ho politovat. :-D

Fry: naprosto skvělá atmosféra vykreslená na minimální ploše. :-)

Rav: jsi moc daleko, tedy spíš hluboko... tohle je jenom démon zcela pozemský :-D
 
Ravager - 14. září 2022 20:15
ikonkarav6371.jpg
Poprvé vidím projektíček tematicky jednotný. Třikrát je to škola, třikrát finální odhalení, čí vzpomínky na prázdniny že to byly.
Je to rozhodně zajímavá a docela příjemná várka.

Rešaja:
Z mého pohledu vítěz, protože tam byly takové ty jemné nuance - ze života hlavního hrdiny. A ani nemusí být finální pointa nikterak skandální.

Sargo:
Mezi prvním a druhým odstavcem jsem tipoval patologii.-)
Nicméně se nabízí otázka, jak v pekle může subjekt exnout - to je přece celá pointa toho místa, věčné utrpení. Pokud se může čertík zakecat a o tu srandu mě připravit, tak beru všema deseti.-)

Turmian:
Znáte ty lidi, co mají obličej jak buldoci? Pana učitele Mrkvičku bych teda jako žák nechtěl.
Možná mi na tom jen trochu vadí, že to nemá nějaké zahájení a ukončení, že to je vlastně "jen" náhodný útržek z hromadného rozhovoru, který mohl být posunutý dopředu i vzad, a stejně by vyznění bylo podobné.

Fry:
Neodbytně se mi vnucovala představa Ukrajiny a studenta, co prázdniny strávil na frontě.
Vlastně to o ničem moc není, ale hezky z toho prýští beznaděj v mysli člověka, který byl přinucený najednou a násilně dospět.
 
Eithné - 14. září 2022 19:56
dub2857.jpg
Fíha, to je silná várka! Že bude téma TAK nosné, jsem nečekala ani v nejmenším - moc se mi líbil každý jeden příspěvek.

Rešaja: Tenhle mi nebývale sednul. Nějak si se svým Dejvem (ano, pojmenovávám si některé své věci, a ne, není na tom nic divného!) poslední dobou moc nerozumím - tu to jsou namotané kabely, tam zas zabloudí mezi nohama židlí pod stolem, a místo, aby se trochu snažil, zůstane trucovat až do mého příchodu z práce; a čas od času se hodí do offlinu a já ho nemůžu nadálku pustit na výlet. Tvůj příspěvek je napsaný skvěle, úplně ho vidím před sebou. Skvěle zvládnutý point of view.

Sargo: Líbilo se mi to, když jsem to četla z dlouhé chvíle v koloně na Radlické na hodinkách, a líbí se mi to moc i na velké obrazovce. Šprťáckej Kolgathudux je mimořádně sympatická postava!

Tumiran: Vau. Naprosto dokonale obyčejné téma, ale napsané tak pěkně, že na mě padla nostalgická nálada. A to po předchozích střevech na špejli!

Fry: Čekala jsem napjatě, co bude pointou, a nezklamal jsi mě. Nádherně napsané a moc pěkný nápad, líbí se mi, jak obě tyhle komponenty ladí dohromady.

Vážně jsem ohromená úrovní téhle várky! Do jednoho skvělé čtení.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.097685098648071 sekund

na začátek stránky