Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

GarudovéOblíbit

gargoyle4751.gif

Autor: Vhailor

Sekce: Nápad

Publikováno: 27. září 2005 22:44

Průměrné hodnocení: 7.2, hodnotilo 6 uživatelů [detaily]

 
Popis trošku netradiční rasy z pera Chine Mievilla.
 
1349101.jpg
Garudové
Vzhled: V zásadě se jedná o kombinaci člověka a dravce - hubené lidské šlachovité tělo, ruce a nohy. Nohy jsou nicméně zakončeny ptačími pařáty, poměrně ostrými, hlava je ptačí, plynule navazuje na lidský krk. Tvář neumožňuje žádnou mimiku (málo obličejových svalů), samozřejmý je zobák. Zvuk hlasu někde mezi lidským a papouščím (pouze může být hlubší), zdali je bližší člověku či papouškovi (a tedy více skřehotavý) záleží na konkrétním jedinci. Nejpodstatnější rozdíl oproti člověku však spočívá v křídlech na zádech. Jejich stavba je ptačí, barva peří závisí na jedinci. Jejich rozpětí bývá mezi dvěma a třemi metry. Pokud garudové chodí (což jim nedělá obtíže, pouze to nečiní příliš rádi a nejsou schopni rychlejšího běhu), mají křídla složená na zádech. V této pozici je nepřečnívají na šířku, ale jejich už tak neobvyklou výšku (něco přes dva metry) navyšují zhruba o dalších třicet centimetrů.

Minulost: Garudové původně pocházejí z pouští. Je to národ kočovných lovců, který všechny věci nosí s sebou na svých vzdušných výpravách. Ze vzduchu také loví svou kořist. Na zem obvykle přistávají pouze za účelem krmení nebo přespání - garudové nejsou schopni (na rozdíl od některých prátků) spát při letu. Obvykle spí ve zvláštním druhu sedu (křídla na zádech neumožňují ležení na zádech).

Mentalita: Mezi nejdůležitější vlastnosti garudů patří čest. Vzhledem k podmínkám, na které jsou uvyklí, nejsou téměř nikdy sobečtí, minimálně ke svým druhům. Projev sobeckosti obvykle postačuje ke ztrátě cti jednotlivce. Přes svůj pochybný vzhled jsou garudové značně inteligentní, gramotnost je mezi nimi běžná. Nositelem vzdělanosti je skupina garudích "knihovníků", skupinky, která v každém klanu přechovává a přenáší truhly s knihami, děděnými napříč generacemi celého společenstva. Garudové obvykle příliš nevynikají smyslem pro humor, nicméně i zde se vyskytují výjimky.

Povolání: Většina garudů se řadí mezi bojovníky či hraničáře, nicméně v každé skupině garudů je vždy nejméně jeden šaman (kněz, kouzelník), občas se (většinou u garudů žijících mimo jejich obvyklé prostředí) z garudů stávají též zloději. Téměř se nevyskytující povolání jsou třídy alchymistů.

Zbroje, zbraně, oděvy: Obvyklý oděv spočívá pouze v jednoduchých volných kalhotách, eventuálně v popruzích na zbraně. V chladnějších oblastech jsou garudové schopni nosit i oblečení na horní části těla, pouze v něm musí být adekvátní otvor pro křídla. Garudové prakticky nejsou schopni nosit zbroj. Jediná zbroj, kterou mohou obléci a přitom létat je kožená či prošívaná a i u té musí být samozřejmě otvor pro křídla. V případě použití těžší zbroje (kroužků, plátů) musí být tato zbroj speciálně upravena kovářem (což je obvykle nákladné) a navíc znemožňuje garudům let. Tak jako tak, kritické místo jsou vždy křídla, která jsou kryta obvykle pouze pláštěm a to samozřejmě pouze v pozici složené na zádech.
Zbraně mohou garudové používat všechny, které jim jejich síla (zhruba odpovídající lidské) dovolí. V původním pouštím prostředí byly rodové zbraně garudů: bič, kopí, krátký luk - tedy zbraně, které umožňovaly lov ze vzduchu, proto jim garudové dávají přednost i jinde. Používání větších a těžších zbraní (kladiv, palcátů, řemdihů, v omezené míře též větších mečů) jim přijde neohrabané a proto se jejich užívání spíše vyhýbají.
 

Komentáře, názory, hodnocení

fajer1996 - 21. května 2011 14:58
images9287.jpeg
docala dost zajímave....ale nemělo by to být spiš v sekci nové rasy?
 
Vhailor - 14. února 2006 10:56
gargoyle4751.gif
Dál na tom zapracuji po zkouškovém, pokdu by měl někdo nějaký nápad, nebo by věděl, jestli Chine psal o garudech i v dalších svých dílech (která jsem, přiznám se, nečetl), nebo by mi eventuálně chtěl dělat korektora, pište mi poštou. Jinak díky za připomínky, pokusím se většinu věcí ujasnit, ale upozorňuji, že to nejspíš 100% funční rasa nebude, částečně vinou mojí, částečně autora.. ale pokusím se:)
Delruth: Pamatuji si jednu vynikající definici jednoho biologicko - fyzikálního problému: podle všech zákonů aerodinamiky chroust nemůže létat. On to neví a proto létá.;)
Nicméně se přiznám, že s rozpětí křídel jsem přestřelil, jedná se o omyl.

Takže, garuudové nám vyrostli, rozpětí křídel se rázem změnilo na 5-6 metrů, v případě potřeby bude ještě zvětšeno, i když, nerad bych z garudů dělal Boing;)
 
Vhailor - 14. února 2006 10:39
gargoyle4751.gif
Omlouvám se, takovéhle otázky mě přiznám se nenapadly. Pokud někdo četl Nádraží perdido, ví, jak je tam Jagrark rozpracován (=téměř vůbec). Pokusím se na některé otázky odpovědět okamžitě (tj na ty, které byly v knize nějakým způsobem zmíněny), na některé později (tj ten zbytek, až ho vymyslím - pokud někdo chce pomoci, nebudu se bránit ). A pokud se týká výšky a stavby těla, zkusím si přečíst nádraží perdido ještě jednou a pokud jsem se skutečně nespletl, prosím kontaktujte Chine Miévila;).
Společenské zřízení, způsob vlády:
Garudové si velmi ceni volnosti. Vlastně v jejich chápání je možnost volby jediné a neupiratelné právo člověka. I když u nich toto spojení má o poznání komplexnější význam než se zdá - možnost volby neznamená jen možnost volby vlastní cesty, ale i možnost zda žít či ne, zda vychovat potomostvo či ne, zda se rozmnožovat či ne apd. S tím je spojeno garudí pojetí zločinu a trestu. V zásadě jediný zločin je upření možnosti volby. Pokud někdo upře možnost volby, je vinen. Existuje více "stupňů viny, podle velikosti prohřešku". O rozsudku rozhoduje celý zbytek kmene (mimo poškozeného). Důležitou roli zde hraje vliv cti jako základní hodnoty jedince. Pokud je někdo trestán za závažnější zločin, pozbývá cti ve spojení s dalšími tresty, jako například vyhnání od kmene či ,v krajním případě uříznutím křídel nebo dokonce smrtí (tento trest ale bývá vyměřen ZCELA výjimečně). Pokud jedinec pozbyde čest (z rozhodnutí kmene), již je nemožné jí získat zpět. Ztáta cti je obvykle pro garudu poměrně značným psichyckým utrpením, nestává se, že by garuda zkusil najít jiný kmen, kde by svou ztrátu cti popřel - je to v hlubokém rozporu s jejich přesvědčením. Proto se i zločiny stávají naprosto výjimečně, v naprosté většině se jedná o zločiny v afektu.

Pokud se jedná o nástroje (možná tento detajl bude ještě upřesněn): Přístup ke kovovým nástojům je značně omezený, garudové se k nim dostávají výhradně obchodem a jakýkoli kovový nástroj bývá starostlivě uchováván (pro rýpaly: vzhledem k minimální vlhkosti ovzduší nad pouštními oblastmi nedochází k příliš rychlé korozi, navíc jsou nástroje často pomazány tukem zvířat). Na druhou stranu, vzhledem ke svému dlouhému doletu garudové s pouštními státy obchodují poměrně hojně (jedná se vždy o ryze obchodní styk, jinak jsou garudí kmeny značně uzavřené společnosti). Zároveň je to důvod, proč u garudů převažují věci a zbraně vyrobené z kůže a dřeva (poblíž oáz se stormy nacházejí, zdroj kůže není třeba zmiňovat) - biče, luky.

pokud se týká náboženství, musím vymyslet, China o tom jaksi zapoměl něco napsat. Předem ale můžu prohlásit, že pude o víru blízkou většině přírodních národů (například i z pouštních oblastí), v níž budou dominovat bozi jednotvlivých úkazů a živlů + prapůvobdní matka příroda (tento prvek je co vím společný pro vývyn většiny náboženství v jeich primitivním stádiu - pokud je tu nějaký religionista (nebo jak se to píše), rád se nechám opravit)
 
Delruth - 10. listopadu 2005 19:54
iko5322.jpg
Nebudu hodnotit, protože jsem zaujatý proti tvorům, kteří jsou velcí, mají křídla a mohou létat...
Pták může létat proto, že je lehký a jeho kosti jsou lehké... Pokud by měl někdo 2 - 3 metry rozpětí křídel (normální orel), pak by měl taky jako orel vážit. Pakliže ne, není schopen letu.

Ostatní připomínky, které se týkají víry, náboženství, zvyků, jsou na místě. IMHO. :-)

A celkově si myslím, že je docela těžké vymyslet originální inteligentní rasu do fantasy světa v dnešní době, kdy bylo vymyšleno již mnoho fantaskních tvorů... :-)

Každopádně zajímavý nápad. :-)
 
Medaen - 04. listopadu 2005 15:06
monk21744.jpg
Sargo - 03.Listopadu 2005 23:30
To je pravda, ale v té lepší fantazy literatuře je to také uděláno tak, že jsou schopné přežít v prostředí, kde přebývají. A vždycky to jde udělat tak, aby to bylo vyrovnané, nepřesilněné a schopné samostatné existence. A jestli na to autor nemá hlavu, jde zaopatřit symbióza mezi druhy.
To je pouze MHO.
 
Sargo - 03. listopadu 2005 23:30
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Jade: je ti jasné, že podobným přístupem bys zneživotaschopnil většinu fantastické literatury? :-D
 
Jade - 03. listopadu 2005 15:51
26300.gif
Hmm ano skutecne vyvstava otazka kdyz nemaji zadna pevna obydli a ani zpusob jak by provadeli transport prenosnych, (kterezto obvykle pouzivaji kocovne narody) jak muzou vubec neco vyrabet vsechno vyzaduje vice ci mene slozite nastroje a ty musi nejak brat ssebou. Jelikoz na zadech je nosit nemohou a moznost transportnich zvirat je znacne nepravdepodobna pak vyroba napriklad kovovych nastroju je temer nemozna a jejich technologicka uroven musi byt nekde mezi nulou a neandrtalcem.
 
Medaen - 02. listopadu 2005 20:48
monk21744.jpg
Měl bych jednu zásadní, do očí bijící připomínku: rodová zbraň je pouze jedna.
Pár všetečných otázek:
1) Co jejich rodiný život? V kolika letech dospívají? Atd...atd...
2) Jakou mají hierarchii? "Vládní zřízení"?
3) Pokud pocházejí z pouští a spí na zemi, jak se brání šelmám (které vycházejí na lov právě v noci)?
4) Když si nestaví žádná obydlí, jak si obstarávají své zbraně, nástroje, oblečení?
5) Vyznávají nějaké náboženství či jsou ateisti?
6) Mají nějaké zvyky či tradice?

Je tady toho mnohem víc, ale to nechávám na jiných...
Ostatně si myslím, že jsem příliž schovívavý, když hodnotím za čtyři...
 
enae - 01. listopadu 2005 19:39
cb7328.jpg
Skvělá a zajímavá rasa, je to fakt dobrý.
 
Eveline - 31. října 2005 20:11
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Sice moc nevím co mám hodnotit.
Byl to vlastně stručný zajímavý popis rasy.
Nevím jestli mám hodnotit nápad či formu jak si to napsal a vyjádřil ...
 
ILUVATAR - 31. října 2005 10:59
ringiii7558.gif
zajmavá rasa....
 
michl - 30. října 2005 20:02
zvire173718.gif
mazec
 
PsychoP - 30. října 2005 11:36
falling8927.jpg
hustý...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.074034929275513 sekund

na začátek stránky