Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Poslední běhOblíbit

andorjohny54985.jpg

Autor: Johny_s

Sekce: Povídka

Publikováno: 01. listopadu 2005 21:55

Průměrné hodnocení: 6.8, hodnotilo 9 uživatelů [detaily]

 
Příběh o Janu Martincovi. Lovci, který zabíjí upíry v Čechách.
 
Sobota, dvanáctého prosince 1995. Je tma. Sychravé počasí trápí každého občana Prahy, co je venku. Nejeden člověk si uleví nadávkou na počasí v tuhle roční dobu. Zima zalézá pod kabáty, bundy, i za nehty. Přesto se všichni těší na Vánoce.
Z krypty pod Svatovítskou kaplí se hrabe ven zlo, o kterém Praha již sto padesát let neslyšela. Upír jménem Gregory Korvín. Potomek dobyvatele ze starých dob Matyáše Korvína. Sto padesát dva let spal a teď se probudil a šílí žízní. Vydolování se ven následuje zvířecí skřek, který vydá. Lidem venku před kaplí tuhne krev v žilách. Upír se dává do běhu. Jen kdyby tušil, co ho čeká.

Jan Martinecký. Dříve student dějin České republiky. Dnes lovec nemrtvých a jiných ohavností v našem malém státečku. O Korvínovi mladším už ví dlouho a důkladně se na něj připravil. Jediné, co nevěděl, bylo, kde v Praze leží jeho prohnilé tělo.
Revolver značky Taurus se stříbrnými náboji je na správném místě v pouzdře na stehně. Kříž za košilí a titanová katana na zádech jsou jen pojistky pro případ, že by upír vydržel víc než osm ran z Taura. Praha je v tuto noční hodinu naplněna hlavně lidmi, co jdou do hospod, a občas i pasáky nebo prodavači omamných látek.
Jan se prochází po místech, kde by tušil přítomnost upírá nejvíc. Jeho vytrénované smysly pracují na plné obrátky a čekají na jakýkoliv podnět k tomu, aby mohly uvolnit sílu, která koluje jeho tělem.

Upír zatím čeká, není tak hloupý, aby vystartoval po první osobě, kterou uviděl. Čeká ve stínu domu a doufá, že někdo osamělý půjde kolem. Za hodinu se mu čekání vyplatí. Po chodníku se k němu blíží vyzývavě oblečená, tak sedmnáctiletá dívka.
Rozhlédne se kolem, a pak se vrhá do útoku. Skok. Jeden, druhý, třetí. Je v půli cesty k ní, když si ho všimne. Upír je však moc rychlý a silný, dívka se nestihne ani účinně bránit. Přesto stihla vykřiknout.
Záblesk tesáků se odráží o výlohu obchodu. Upír saje, spokojen s úlovkem. V nádherné agónii si ani nevšimne přibíhajícího Martince. Ten stál naštěstí nedaleko a zachytil tak bezmocný křik děvčete.

Normální člověk by si ho nejspíš nevšiml, ale on normální již dlouho nebyl. Jeho život se točil kolem jediného, a to bylo vyčištění světa od zrůd, jako byl Korvín. Vytáhl revolver z pouzdra, zamířil a vystřelil. Kulka projela upírovi ramenem.
Upír zaječel a pustil již chladnoucí mrtvolu mladé dívky na zem. „Kdo jsi, že se opovažuješ střílet po mně?“ zeptá se upír.
„Jsem Jan Martinec a ty jsi Gregory Korvín, pokuď se nepletu.“
„Nepleteš,“ odpoví upír a skočí po Martincovi. Z čista jasna se zableskne z hlavně revolveru, a ještě dvakrát rychle za sebou. Upíra to zpomalí natolik, že Martinec stačí včas uhnout. Upír ale znovu vstává. Martinec má už jen čtyři náboje a moc dobře si uvědomuje, že nabít nestihne.
Gregory zkouší jinou taktiku. Ví, že obratnost je mu v tomto souboji nanic. Zaměřuje se spíš na to, jak by splynul se stíny, tak aby Martinec nevěděl, co se děje. Gregory zkouší splynout se stíny a omámit tak Martincovy smysly. Bohužel pro něj Martinec není začátečník a vystřelí znovu a znovu.
Jedna střela zasáhne upírovu hlavu a ta je teď z půlky ustřelená. Upírovi to však jakoby ani nevadí. Usměje se a vrhne se do útoku.
Martinec vystřelí poslední dva náboje a na poslední chvíli uhne. Ani jedna střela však nezasáhne cíl.
Honza se nevzdává a bere do rukou katanu. Cítí, jak mu pažemi projela uklidňující vlna. „Ta katana je prostě dokonalá,“ pomyslí si.
Upír se znovu zašklebí a vrhne se po něm.

Gregory ví, že nemá možnost úniku, a tak mu nezbývá nic jiného než útočit do úmoru. Dál a dál se vrhá po zabijákovi a dál a dál neúspěšně. Nechápe, jak je možné, že ten člověk odolává jeho síle. Konečně se mu podaří Janovi uštědřit ránu. Rána byla vedená do Martincovy ruky a jeho katana se teď válí asi deset metrů od místa střetu.
Korvín tuší možnost výhry. Na chvíli se dokonce i raduje. Skočí na svého pronásledovatele a snaží se dokončit, co začal.

Martinec je na chvíli zaskočen. Nakonec se mu podaří zachovat chladnou hlavu. Chytí upíra za hlavu a snaží se jí odtlačit od svého krku. Najednou mu bleskne hlavou šílený nápad. Druhou rukou popadne kříž, co má za košilí, a vrazí ho upírovi pusou až do mozku.

Korvín není bolestí ani schopen vnímat. Celé jeho tělo vibruje bolestí. V mozku se mu doslova kouří, jak se mu stříbro propaluje kůží. Sám si nedokáže kříž ani vyndat, vždy, když se ho dotkne, se mu totiž začne kouřit z rukou. Bolest se stává nesnesitelnou i pro tak silnou osobu, jako je on. Stává se z něj nemyslící šílící bytost. Už přestal vnímat svět okolo. Vidí jen tmu a začíná se do ní propadat čím dál tím hlouběji.

Martinec nelení a okamžitě běží pro svůj meč. Na chvíli je mu dokonce Korvína líto. Pak ale přemůže lidské city, popadne katanu obouruč a setne upírovi hlavu. Upír se na zemi rozsype v prach.
Martinec chvíli stojí na místě a kouká se na hrůzný výjev rozsápané dívky na chodníku. Je mu líto lidí, kteří zemřou pro něčí chu» na jejich krev. Proto je zabíjí, a taky proto, co udělali jeho rodině. Nikdy na to nezapomene, na večer, kdy mu volala policie a oznámila mu, že jeho rodiče a sestra byli nalezeni mrtví v Haštalské ulici u kostela. Nikdy na to nezapomene, na hrůzu zračící se v jejich očích, když identifikoval mrtvé na pitevně. Nikdy na to nezapomene. Nikdy…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Boscha - 05. března 2006 02:52
100darkangelaboshaii25469127.jpg
Nekompromisně dávám 10 a» si říká kdo chce co chce mě se to líbilo...Jen tak dál...
 
Eveline - 10. prosince 2005 14:46
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Sargo - 09.Prosince 2005 00:42
Si myslím. ^_^

Malakian - 09.Prosince 2005 14:34
Tak to teda jo ... XD
 
Malakian - 09. prosince 2005 14:34
images9556.jpg
viem ze ma do toho nic ale hodnotit si vlastnu poviedku 10 bodmi sa my zda velmi divne
 
Sargo - 09. prosince 2005 00:42
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Eveline: no, po pravdě, oni lidi opravdu tu a tam vypadaj, že je odvezou, když nás potkávají s mečem... :-)) Ale fakt je, že to tam moc realisticky nepůsobilo ;-)
 
Eveline - 08. prosince 2005 20:34
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
A půl bodu za tu nádhernou ikonku mimochodem!! XD ^_^
 
Eveline - 08. prosince 2005 20:33
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Nejvíc se mi líbí poslední věta.
Nikdy na to nezapomene, na hrůzu zračící se v jejich očích, když identifikoval mrtvé na pitevně. Nikdy na to nezapomene. Nikdy…
Takové věty já ráda. :o)
Jinak je poměrne pěkné, ale hrozně krátké. Od takového pěkného námětu bych čekala teda o mnoho víc.
Chtěla bych vidět jak by ten lovec našel odvahu chodit po praze v roce 1995 s katanou na zádech, to příjde úplně nenormální. ;o)
Já vidět takového člověka v Praze a večer tak mě asi odvezou. ^_^
Potom ten jejich rozhovor, bojují o holý život a ještě si pokecají, to mi příjde taktéž divné. Jak řekla Eithné, kříž do mozku je úplně nenormální a jestli to byl tak mocný upír jak ty říkáš, tak by takhle rychle ten souboj nebyl ukončen.
Celé jeho tělo vibruje bolestí. - to si nedokážu vůbec představit. :o)
Normální člověk by si ho nejspíš nevšiml, ale on normální již dlouho nebyl.- chápu co si tim chtěl říci, ale tohle mi příjde vždy směšné, vždy se zaměju. Normální a on je snad nenormální? :o)
Já dávám pět. ^_^
 
Barfight - 04. prosince 2005 16:24
sadsd1561.png
Je to dlouhý a pěkný =))
 
gumidek - 03. prosince 2005 14:18
ff2ww26127.jpg
No... nápad je to pěkný, ale ničí mě představa titanové katany. Nechtěl bych vidět, co by se stalo, kdyby do ní někdo střelil. To by nebyl pěkný pohled. Dále, to střílel tím revolverem tak dobře a rychle, nebo byl vážně automatický??
A musím souhlasit s Elithné, když lovec upírů, tak jedině Patejl( J.Kulhánek - divocí a zlí).
A chtěl bych napravit Sargo, on nepíše, že o veškerém zlu nebylo slyšet 150 let, ale že o Korvínovi nebylo slyšet 150 let.. pokud se tedy nepletu...
Jinak si myslím, že to není nejhorší.
 
Milák - 02. prosince 2005 18:19
frederick5125.jpg
to je docela dlouhý
 
Eithné - 02. prosince 2005 13:50
dub2857.jpg
Kulhánek je lepší ;)
Mno, jinak bych se skorem mohla podepsat pod názory ostatních.
Ještě ke konci mě tam vážně praštilo do očí - snaží se ze všech sil odtlačit upírovu hlavu od svého krku, když ho najednou jednou rukou pustí a začne šmátrat pod košilí po svém křížku. Než ho pevně uchopí do ruky, chvíli to trvat musí, a neříkej mi, že je ten kříž tak úzký a dlouhý, že ho narval upírovi pusou až do mozku. Leda by ten upír kříž spolknul... ale to by taky nebyl mozek ;)

Je to takové nedokonalé, aspoň štěstí, že je to krátké a má to spád.
Ale i tak, příště zkus dávat dílka před uveřejněním sem: odkaz ;)
 
Malakian - 02. prosince 2005 13:08
images9556.jpg
Suhlasim s tym ze to stretnutie bolo krajne podivne. A ta katana my prilis pripomina blada...neviem , ako bezna ceska zbran my to nepripada... :D
A tiez je podivne, ze nevedel kde upir lezi , a pri tom ho asi ani nehladal, ked ho nenapadlo hladat pod kryptou :P
 
Sargo - 01. prosince 2005 21:48
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Pozitivní na příběhu je to, že rychle odsejpá.
Mno. A dále...
Vylézá zlo, o kterém nikdo 150 let neslyšel.
Co tedy obvykle lovil Martinecký a co mu tedy ulovilo rodiče a s veškerými zbraněmi chodil jako běžně, i když pravděpodobnost, že za celý svůj život obludu nepotká, byla tak velká? Navíc věrohodnost místa a času jejich setkání působí velmi... nevěrohodně. Ono to nemá moc cenu vypisovat :-)
Celý to prostě nějak nemá hlavu ani patu. Nesedí to do sebe a není to slohově tak vytříbené, aby to mohlo vypadat jako parodie.
Asi doporučuju pro začátek házet svá dílka do stolu "Dílna u tří grácií", jejich rady a námitky nebývají od věci :-)
 
Bard - 01. prosince 2005 07:36
ikonagamma1684.jpg
Abych pravdu řekl, další dílko o upírech tady na Andoru mi předem trochu odrazovalo, přesto jsem se do toho pustil. A bohužel musím říct, že mi tohle nijak extra neoslovilo, lépe řečeno mi to nepřipadá ani jako průměr mezi zde uveřejňovanými povídkami.

První a asi jedna ze základních věcí, je jméno lovce. V tak krátkém útvaru by se dalo zkontrolovat. Jednou je Martinecký, potom Martinec.
Další věcí je, respektive žádná není, atmoféra příběhu. Hodně mi tam chybí. I chování upíra je dost nevěrohodné. Zvláš» při samotném setkání s lovcem. A tělo dívky by se za takovou krátkou chvilku chladnoucím dalo nazvat jen stěží. Bacha taky na opakování slov.

Vím, že tohle bylo hodně tvrdý, ale doufám, že si z toho vezmeš to, co se ti může hodit. Ber to pozitivně, zase máš hodně prostoru, kde můžeš povídku vylepšit.

S úctou
Bard
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.071818113327026 sekund

na začátek stránky