Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

CellioOblíbit

vl0036028122.gif

Autor: Edwin3

Sekce: Životopis

Publikováno: 04. ledna 2006 20:27

Průměrné hodnocení: 9.2, hodnotilo 14 uživatelů [detaily]

 
On a jeho Sofia.
 

Žíznivá čepel bryskně zasáhla hruď, jako když na jaře datel vyklovne ze stromu červa.
Na jeho tělo dopadla kousavá deka bolesti a pár žhavých uhlíků nahoře se pomalu vzdalovalo do temné mlhy.
Tlukot srdce se stával pozvolna pomalejším, vyprahlá půda hltala čerstvou krev a z dáli se ozývalo chrčení přebíjené hurónským smíchem.

Mohlo to trvat hodiny, ale stejně tak dobře týdny nebo měsíce. Svraštělé oči se otevřely, aby pohlédly na nebesa.
Místo blankytně modré oblohy však uzřely chomáč kaštanových vlasů a všude kolem jen hlínu, z níž se jako chapadla vynořovaly obludné kořeny.
Zlověstná luna vrhala svou záři na kamenné pomníky vytvářející bizarní stíny.
Zbytkům jeho sil se podařilo odvalit tělo na stranu. Podmanivý pohled kdysi okouzlujícího stvoření plného vášně se propadl do prázdna.
Vybledlé šaty obepínající tlející tělo teď dělaly společnost červům a broukům.
Po dlouhé chvíli se odvážil vstát a vyškrábal se ven z nezavřeného hrobu. Kolem jejího krku byla utažena oprátka zažírající se hluboko do mrtvého masa.

Do pytle se vešla celá. Šouravými kroky se vydali vstříc náruči temného lesa, jehož každý strom jako by měl tvář, na které vykouzlil ten nejděsivější možný škleb.
Když pohlédl do měsícem ozářené studánky, uviděl netvora. Dlouhé havraní vlasy se zkroutily v ohyzdná chapadla, pyšná tvář mládí nabrala mrtvolných rysů a bujné tělo se proměnilo na nelidsky vychrtlou skořápku s vyčuhujícími klouby.
Jeho mysl byla pomatená. Rozvázal pytel a ve studánce vykoupal svou lásku. Odplavující se bahno odhalilo křídově bílou andělskou tvář.

Chodí teď chudý pocestný světem sehnat lék a hlavy...


*********


Cellio byl mladý bouřlivák neurozeného původu prohánějící děvčata ve svém okolí. Byl výřečný a jazyk ho mnohokrát dostal na místa, o kterých by se mu v životě nesnilo.
Mnoho lásek dopadlo jako na podzim listí, ale pak se objevila Ona a Amorův šíp konečně zasáhl.
Sofia byla spanilou dcerou vévody, který považoval možný sňatek těchto dvou za něco zcela nemožného a sprostého. Zakázal tedy své dceři stýkat se s jejím vybájeným princem, a Celliovi pak poslal několik srdečných pozdravů od své gardy.

On se však nevzdal. Unesl svou jedinou přímo z lože a oba utíkali vstříc novému životu, který by mohl být bezesporu š»astný a krásný, kdyby je na jedné z kupeckých cest neobklíčila banda lapků, a jak se později ukázalo, i vrahů.
Cellio byl probodnut a Sofie oběšena na jednom ze stromů. Všechny Sofiiny cennosti putovaly do zlodějských kapes a těla našich dvou milenců byla odtažena na nedaleký opuštěný hřbitov.
Kdosi je však v práci vyrušil, a tak hrob nestihli nakrmit zeminou celý.

Cellio jako zázrakem přežil, ale červi, hniloba a mrazivé noci udělaly své. Nyní putuje světem, aby sehnal lék pro sebe, a kdoví zda marně se domnívá, že jeho láska může být vzkříšena.
Nikdy nezapomene na tři tváře, které mu rozbily štěstí, a nedojde pokoje, dokud se u jeho pasu nebudou houpat jejich hlavy.


********

Celliovo vybavení tvoří vak s jídlem (díky jeho stavu je nyní chopen pozřít opravdu cokoli), kus velké rovné větve vydávající se za cestovní hůl a velký pytel s ostatky Sofie, který vždy táhne za sebou a nikdy ho nespouští z očí (v případě spánku je schopen pytel rozvázat a lehnout si k tělu).
Porůznu spojovaným kusům hadrů, které nazývá šaty, už pozvolna dochází dech a den co den hrozí rozpadem.

Jeho povaha se po oné osudové události roztříštila na mnoho pestrobarevných střepů. Většina lidí ho považuje za poblázněného podivína, přesto však se najdou tací, kdož snadno podlehnou pronikavým očím, jež jako jediné neztratily svou krásu.
Když promluví, jeho hlas je podoben sípání s doprovodem odporného dávivého kašle.

Se Sofií stále mluví, i když se její rty již dávno nehýbou a den co den je to s celistvostí jejího těla horší a horší.
Občas se drží v hlubokých nocích za ruku a sní o tom, že jednou budou opět stát bok po boku jako muž a žena.

V Celliově životě není místo pro nikoho jiného než Sofii. Každý den zarývá svá kolena do země, aby se sepjatýma rukama poprosil Nejvyššího o pomoc.
Zatím bezvýsledně, ale kdoví? Snad jednou...
 

Komentáře, názory, hodnocení

Edwin3 - 16. února 2006 23:03
vl0036028122.gif
Eithné - 16.Února 2006 22:17
Ten životopis má tři části - scénka, historie a popis postavy...
Tak je jasné, že jazyk z první nelze aplikovat třeba na třetí ;) (resp. lze, ale bylo by to celkem bizarní ;))
 
Eithné - 16. února 2006 22:17
dub2857.jpg
Nejprve jsem myslela, že to bude příběh, potom mi došlo, že je to asi životopis.
V první části mě zaujala neobvyklost psaní, a přestože to bylo poměrně obtížné na porozumění, cenila jsem, že je taky konečně něco trochu jiného a atmosféra je navozena jinak než srdceryvnou a citově vyděračnou scénou u těla mrtvé milé. Ano, já to tak taky dělám, ale i tak tohle byla příjemná změna ;)
Potom mi ale na mysli vytanuly tytéž otázky, co Eskelovi, a přestože vysvětlení existuje, chtělo by ho tam zmínit, protože to jinak působí moc nedomyšleně.
Také už dál styl psaní "znormálovatěl" a moc mi nesedl, připadalo mi to málo vypsané.

Evidentně mě to nezaujalo tolik jako ostatní, ale nadprůměr (andorský) to asi je ;)
 
Eskel - 15. února 2006 14:49
esk22836.jpg
Rav: souhlas, tak nějak...
 
Ravager - 15. února 2006 11:19
ikonkarav6371.jpg
ale tak neni to spatne, ale osobne to nehodnotim tak vysoko, jako zde jiz mnozi.
Prvni odstavec je, jak tu jiz bylo napsano, poeticky. Nicmene az do absurdna, vsechny vety jsem si musel cist nekolikrat, abych vubec pochopil, co se basnik pokousi sdelit. A nevyznelo to moc dobre, prirovnani jsou jiste neotrela, ale ne moc trefna.

Zbytek textu je uz napsany lip, vecneji. Ale tu musim vytknout kratkost. Je pravda, kdo se s tim ma psat a taky co tam vlastne psat, ale nejak si nemuzu pomoct, kdyz si myslim, ze to tak rikajic vysumnelo do ztracena.

Samozrejme podotykam, ze je to skvele napsane, myslenka je prijemna, urcite to patri k nadprumeru.
Ale na deset ani devet to proste neni.

s pozdravem
Rav!!!
 
Morholt - 13. února 2006 00:02
tn_knight2s244.jpg
No v zásadě se dá zdůvodnit skoro všechno... Ale budiž :-) První část je na můj vkus taky dost poetická, ale to je koneckonců spíše můj vkus. Ženské části Andoru zdá se plně vyhovuje. Tedy stručně - hezké!
 
Eskel - 12. února 2006 21:39
esk22836.jpg
Edwin: taky pravda :) prostě by o tom celé člověk musel vědět ještě trochu víc... jen říkám jaké otázky to automaticky navodí. dík za odpověď.
 
Edwin3 - 12. února 2006 20:44
vl0036028122.gif
Eskel - 12.Února 2006 18:33
A ještě k tomu tepu. Pokud je měli v úmyslu pohřbít, tak je to jedno... Mohli si do něj ještě z legrace seknout, ale měli práci s tou holčinou, no a když už si dostatečně užili, vzali ho na ramena a pěkně do hrobu.

Ne každý lupič nebo vrah je archetyp a zachovat se může jakkoli... Byli borci, co svým obětem vytrhávali zuby a schovávali si je... taky zbytečná práce.
 
Edwin3 - 12. února 2006 20:39
vl0036028122.gif
Eskel - 12.Února 2006 18:33

Věšení (pokud jsi četl Katyni od P. Kohouta) se může stát velice krutým způsobem popravy, který je prakticky velice jednoduchý a užije si jak popravčí, tak jeho zákazník.
Dejme tomu, že bandité byli heterosexuální sadisté. Tzn. že jim dělá dobře ženské utrpení. Možností je spousty a stejně tak to mohli udělat i jinak.
Mohli ji pak ještě znásilnit (a třeba to také udělali)... je sice pravda, že v takových chvílích se lidem uvolňují svěrače, ale těmto špinavcům by to asi nijak nevadilo.
Ztráta lana? Zas taková ztráta to není, odsekli ji u krku, takže jen to, co sežrala smyčka... Ale to jsou kosmetické věci a je to jen pro atmosféru.
Proč je pohřbili? Tady je to klíčové pro příběh... Odůvodnění se také najde. Zkrátka nechtěli, aby ty dva někdo takhle viditelně našel. Vrazi většinou maskují sve činy i v těchto dobách, takže nad tím bych se nepozastavoval.
Pro někoho to originální je, pro někoho není... tak je to se vším.
 
Eskel - 12. února 2006 18:33
esk22836.jpg
První část tak poetická až jsem nevěděl co se tam vlastně děje. :) Skvěle napsané...
Druhá super, ale jedna věc by mě zajímala. Pohřbili je ti kdo je zabili? Pokud ano, proč? A především, proč by jí věšeli? Takové zbytečné práce a ještě ztráta lana. Pak jí odvazovat a jít pohřbít. Zvláštní.
Jestli ne, nikdo nezjiš»oval jestli je skutečně mrtvý? Já vím, ty časy byly zlé, první pomoci aby se člověk dohledal... ale stejně, něco mi říká že ten tep zkusit mohli.

Co se originality týče, tolik bych to zase nevyzdvihával (podobnou postavu už jsem tady četl), jména jsou ale senzační.
Každopádně hezké počtení to bylo, díky.
 
Morigen - 12. února 2006 11:47
40581389.gif
moc krasny,uplne mi behal mraz po zadech...

Pouzivas moc pekna prirovnani,chvalim :)
 
Edwin3 - 11. února 2006 16:26
vl0036028122.gif
Aratan - 10.Února 2006 18:05
Mne prave jo ;) Je to lepsi nez suche faktograficke udaje a lepe se to cte.
Navic PJ nema mit o postave hodne nepodstatnych informaci, ale prave malo podstatnych.
 
PsychoP - 10. února 2006 18:23
falling8927.jpg
Aratan - 10.Února 2006 18:05
abych se přiznal, tak mě sice ze začátku zaujal styl, jakým to je psané, ale jen nějakých prvních pár vět... na konci jsem byl spíše překvapen samotnou myšlenkou této postavy... je to stále ještě člověk?
 
Aratan - 10. února 2006 18:05
dunadan4741.jpg
Ehm, mě osobně to moc nezaujalo. Na můj vkus je to psaný až moc "poeticky". :-) Je mi jasné, že některé zaujalo právě to, ale takhle psané povídky/životopisy/atd. mi prostě nevyhovují. :)
 
PsychoP - 10. února 2006 15:40
falling8927.jpg
Hitomi - 10.Února 2006 05:27
já bych chtěl spíš vidět, jak by se na takovou postavu tvářili ostatní dobrodruzi :-D

*co máš v tom pytli?*
...
*né v tom, v tom druhém...*
...
*Proboha!*
 
Hitomi - 10. února 2006 05:27
mal315776.jpg
v prvnich chvilich slo jen tezko uverit, ze si ctu zivotopis a ne prekrasny, lyricky probeh napsany rukou basnika, mistra slova...

opet jsem znovu nalezla chut cist zdejsi dilka, stavba tohoto je totiz prekrasna a i napad na postavu vskutku originalni.
Byt PJjem, asi by ma dusicka plesala radosti, kdyby smela do sve druzinky prijmout postavu s takovym zivotopisem.
 
Gallen - 10. února 2006 00:11
gallen8813.jpg
Moc pěkná postava, pod louhé době zase něco, co má nápad a není to stará známá věc, jen v jiném kabátku.
 
Spawn - 09. února 2006 20:52
storm095316.gif
No pááááni! Bezvadný fakt bezvadný...mám rád příběhy jejichž pointa mě srazí ze židle. ;-) jen tak dál
 
Edwin3 - 09. února 2006 19:35
vl0036028122.gif
Ehm, dekuji za korekci ;) Jsem si toho všiml po odeslani :)
 
PsychoP - 09. února 2006 10:03
falling8927.jpg
nemám tomu co vytknout... pro lásku každý z nás občas ztratí část své lidskosti(což i v tomto světě stále ještě existuje)...
četlo se to skvěle...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.069977998733521 sekund

na začátek stránky