Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

MátohaOblíbit

vl0036028122.gif

Autor: Edwin3

Sekce: Povídka

Publikováno: 16. února 2006 23:07

Průměrné hodnocení: 9.1, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Krátká němá povídka.


 
Křiš»álové opojení proteklo starým hrdlem a volně poletující děti zimy jako by začaly tát před očima.
Protáhlý obličej zoraný vráskami na okamžik ukázal svůj nejděsivější škleb, aby se záhy vrátil do původní podoby.
Nahnilá trojnožka neúprosně zavrzala pod tíhou lovcových nohou.
Nůž sváděl na masitých stehnech marný boj s plísní a stružka krve si razila cestu k jezírku na tvrdé podlaze.
Druhý škleb byl od bolesti. Čerstvé maso se nedobrovolně obnažilo vlhkému vzduchu chatrče.
Sníh již opustil záhyby medvědího kabátce, a ten odevzdal další kapky vody.

Oblékl si kalhoty a šel nakrmit hladová kamna. Vrzající dvířka odhalila pohasínající výheň a ke slovu se dostal pár udělaných polen.
Celé plechové monstrum příjemně zapraskalo a postarší muž se natáhl na lůžko. Víčka se mu klížila, avšak chladný kohoutek kulovnice na ukazováčku pravé ruky šeptal, že dnes večer spát nepůjde.
Nešeptal však dlouho. Jeho rty políbily měděný okraj poháru, jeho jazyk ocenil slast vína. Ruce se dotýkaly bujných ženských ňader a podmanivé dívčí hlasy se vkrádaly do jeho hlavy.
Klavíristovy prsty umně tančily po klaviatuře, ohnivé cigarety postarších noblesních madam opisovaly ve vzduchu divoké linie a kdesi v dáli se v divokém tempu točila ruleta.
Cuknutí v pravé ruce a hlaveň vyplivla prach a jiskry. Dveře naproti se ve středu roztrhly, jako když se na svět klube ptáče, a do příbytku začaly proudit první vločky sněhu.
Plamen v petrolejce začal náhle tančit jako posedlý a natažené vlčí kožky jako by se chtěly uvolnit ze svých skob.

Na stěně se ocitl pokroucený stín. Promnul si oči od štiplavého dýmu a pohlédl do mrazivé zimy.
Pod svitem měsíce se rýsovaly spící stromy přikryté bílou peřinou. Teď má příležitost, daleko mu neuteče.
Zlomil kulovnici. Vystřelená patrona se odporoučela k zemi v závoji hustého kouře.

***

Stromy se měnily v temné obludy, jejichž ruce jako by chtěly ukrást všechny hvězdy a jejichž ohyzdné tepny brázdily půdu celého lesa.
Kalné oči sledovaly táhnoucí se pruh stop a petrolejka odháněla dotírající temný pláš».
Co je to? Přelud stárnoucí mysli či snad prodavač krásných snů? Chce ho dohnat k šílenství, anebo přinést potěšení v osamocené ledové pustině?
Smysly zpozorněly. Ztrouchnivělá větev dopadla do jeho blízkosti a snesla sněhovou spršku.
A tu další pařát snesl se k zemi, aby se zabořil do bílé podušky. Lovec zrychlil krok.
Ví, že je tady. Ví, že jde zúčtovat.

Sešeřelé náměstí vystavovalo na odiv svou prázdnotu. Chladné kočičí hlavy se tiskly do jeho podrážek.
Pohlédl na zamračené nebe, a pak do výlohy starožitnictví. Kyvadlo tajemných hodin se zastavilo.
A hle, zlý obraz nakreslila ona výloha. Otočil se a spatřil mladý pár u vysoké černé zdi, kterak hledí do hlavní desítky pušek.
Jejich ruce se pevně svíraly a na tvářích hrál čarovný úsměv, jako by ti dva snad nečelili hrozivé smrti, ale otevírali bránu do ráje.
Hlavně vyšlehly. Burácející výstřely odrážely se od domů a zanikly v prázdnotě. Dvě svíce, jejichž knot sotva do čtvrtky vyhořel, zhasly.
A ručička hodin opět se pohnula.

***

Zpod beranice prchal krvavý potůček. Náhle se nad ním sklánělo tisíc stromů, které se střídavě vynořovaly a mizely v mlze.
Hlava se mu točila všemi možnými směry a jeho tělo jako by se od ní chtělo oddělit a utéci. Napjal své paže a odvalil těžkou větev, která mu byla věznitelkou.
Stál na nohou, a přece padal k zemi. Opřel se o mohutný jehličnan.

Cosi kličkovalo mezi stromy. K zemi se snesla sněhová nadílka a v dáli to zapraskalo.
Zvuk to byl šelestivý, jako když si na jaře lehký vánek pohrává s listím. Odrazil se od stromu a zbraň mu skočila do rukou.
Insktinkty lovce začaly pracovat... Kdo ale dnešní večer loví?

Ozvala se palčivá bolest mokvajícího stehna. Slané krůpěje potu rozmělňovaly hustou krev a hlaveň se otáčela spolu s jeho nervózními kroky.
Hraje si to s ním. Je jak zvíře skomírající v čelistech železného oka.
Kdesi uvnitř se z klece drásal strach. Srdce skákalo jako posedlé a konečky prstů opouštělo lidské teplo.
Skolil běsnícího vlka i zuřivého medvěda, jak však vypořádat se má s něčím, co je všude a zároveň nikde?
Mstí se mu snad matka příroda za všechny její děti, co poslal na věčnost? Za všechny páry potemnělých očí? Rozpárá snad jeho břich za to, že se nasytil jejich masem?
Vodopád myšlenek prýštil do jeho hlavy a on ho nemohl zastavit. Je to snad duch lesa prahnoucí po pomstě? Což není on také součástí přírody a zabíjení mu nebylo dáno do vínku jako každému jinému obyvateli stromového království?
Šelest se změnil na dívčí smích. Kulovnice zlověstně zasyčela.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Thaien - 13. března 2006 14:10
0-0-04432.jpg
Ja jsem to na vlastni doporuceni autora cetl jiz pred urcitou dobou a tak mam moznost podivat se na to po strance pouze a ciste kriticke,a toto jest vysledek:JE to opravdu dobre akorat nektere obraty jsou "premalovane",
nekde je ta metafora pouzita tak akorat ale nekde je prilis...prehnana (snad je to zpravne slovo), pusobi to az komicky....Ale to se to kritizuje kdyz sedim a nic nedelam, mohl by nekdo podotknout.Nicmene jiz za nedlouho,tedy pokud projde schvalenim,se zde objevi i muj skromny clanek....a pak se dosytosti vyradite na kritizovani:-)
 
Edwin3 - 12. března 2006 11:26
vl0036028122.gif
DTL - admin - 12.Března 2006 10:25
V pořádku, poníženě se klaním ;)
 
jeskyne - 12. března 2006 10:25
tn_84366_jpg2410.jpg
Edwin3 - 11.Března 2006 23:54
Samozřejmě. Před chvílí jsem vstala, takže namísto pokusu vystačit se jen se svou právě se probouzející paměti si dovolím ocitovat přímo PČP:
"Čárkou se oddělují složky několikanásobného větného členu,... nejsou-li spojeny spojkami a, i , ani, nebo, či s významem prostě slučovacím."
Dle mého chápání text byl druhý pohled závislý na prvním, nešlo tedy o poměr slučovací. Pokud jsem to pochopila špatně, samozřejmě můžu zjednat nápravu.
(Je fajn, že si korektur někdo všímá :) )
 
Aratan - 12. března 2006 08:45
dunadan4741.jpg
Edwin3 - 11.Března 2006 23:40

Nechci ti snižovat hodnocení tvojí povídky, protože toto je otázka vkusu. Dát ti nízký hodnocení jenom proto, že mi nesedne tvůj styl a pohled na "originalitu", není adekvátní.
 
Edwin3 - 11. března 2006 23:54
vl0036028122.gif
Jinak nic proti korektuře, ale můžete mi vysvětlit, proč má být čárka např. ve větě : "Pohlédl na zamračené nebe, a pak do výlohy starožitnictví." ? A takových případů je tam víc. Nevím, možná mě mé mluvnické znalosti již opustily ;]
 
Edwin3 - 11. března 2006 23:40
vl0036028122.gif
Aratan - 11.Března 2006 19:28
Podstata této povídky je v mlhavosti, kdy se vše rozuzlí až na konci. Podle mě vločky klidně děti zimy mohou být :) Mě už prostě nebaví číst pořád ta sámá přirovnání, která provázejí každou povídku. A když se ti to tak nelíbilo, tak kde je tvé nízké číselné hodnocení? ;)

Asi chápu, že tohle nemusí být stravitelné pro každého, ale já jsem zastáncem toho, že do těchto věcí by se měla vnášet originalita, která dnes už chybí naprosto ve všem... Je jedno, zda to bude v lyričnosti nebo v pointě...

Jinak neber to nijak zle, ale tebou uvedené věci se mi osobně nezdají nijak vtipné... Mně to spíš přijde, jako bys do toho vyloženě chtěl rejt a hledal cokoli, co by ti pomohlo (myslím, že to samé projevovals i u mého druhého dílka tady)... Podle mě to jsou normální slovní vyjádření.

Ale samozřejmě beru, že se ti to nemuselo líbit, proti názorům ostatně nic nemám ;)
 
Aratan - 11. března 2006 19:31
dunadan4741.jpg
DTL - 11.Března 2006 19:13

No mně ty personifikace (a podle mě to jsou personifikace :)) připadaly sice taky originální, ale na můj vkus jich tam bylo mnoho a navíc se podle mě do epiky nehodí (a tohle pro mě je epika). Pokud samozřejmě autor nechce psát něco humorného. :)
 
Aratan - 11. března 2006 19:28
dunadan4741.jpg
Mně osobně se to moc nelíbilo. Připadlo mi, že autor chtěl všechno tak nějak oživit, ale podle mého názoru se mu to nepodařilo. Věty typu "Oblékl si kalhoty a šel nakrmit hladová kamna." nebo "Celé plechové monstrum příjemně zapraskalo" jsou přinejmenším vtipný. :) Vznikl z toho takovej zvláštní chuchval vět, kterej dává smysl až na konci - tam jsem taky zjistil, co se vlastně v té povídce stalo.
Přirovnání a obzvláště přívlastky nejsou zrovna moc vydařenýl (nazvat vločky dětmi zimy mi nepřijde zrovna nejvhodnější)....

Co ještě dodat? Snad jen to, že rozhodně by bylo lepší, kdyby si psal něco lyričtějšího.... Tam o smysl vět moc nejde. :)
 
DTL - 11. března 2006 19:13
nif2820.jpg
Působivá slovní zásoba, všechny ty originální personifikace (Snad to jsou ony. Jestli je to jiný prvek, omlouvám se za neznalost a bohapusté plácání... :) ), příběh, atmosféra, struktura...
Všechno tohle mě nadchlo.

V poslední době jsou tu hlavně texty, u kterých komentující poskytují svými připomínkami službu autorovi.
Tohle byla služba čtenářům - pro potěchu oka i mysli. Díky za ni :)
 
Tallia - 11. března 2006 18:18
ikonka1931.jpg
Uch, úplně se mi zvednul krevní tlak. Fakt hodně moc dobrý, jen víc takových.
 
evve - 11. března 2006 16:42
blue_butterfly_sm2219.jpg
Už asi půl roku jsem si zde v článcích nic nepřečetla, ale tento článek mi byl doporučen přímo od schválení, takže jsem se přišla podívat, co je na té chvále pravdy...
Páni...! :o) To je něco naprosto úžasného. Vážně chválím! :o) Takové povídky zahřejí na duši, když člověk nemusí kritizovat, nic opravovat... vážně povedené. :o)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.078564882278442 sekund

na začátek stránky