Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Sny a snílciOblíbit

belg4582.jpg

Autor: Belgarion_Kolder

Sekce: Povídka

Publikováno: 22. března 2006 21:06

Průměrné hodnocení: 8.8, hodnotilo 11 uživatelů [detaily]

 
Snílek a jeho sen. Nebo i něco víc? Nehledejte zde akci ani š»astný konec.


 
Kolem pěšinky rostly ozdobné keře, pestrobarevné květiny a stromy, z nichž jedny byly obsypány vonnými květy a druhé sladkým ovocem, a tam, kde toto nebylo, tam rostla svěží zelená tráva, vysoká a hustá jako nejdražší koberec. Zlatě zářící slunce se pomalu klonilo k rudě červánkovému západu, avšak vzduch byl stále hřejivý a vznášela se v něm zrnka pylu, vůně květeny a barevní motýli.
Stříbřitý písek pěšinky tiše šustil pod kroky dvojice. Ona snad byla samotnou bohyní krásy, půvabu a elegance. Měděné vlasy rámovaly něžný obličej s dvojicí jasných zelených očí, nad nimiž se klenulo rezavé obočí. Nos byl drobný a rovný, ústa rudá a plná a na bradě se vyjímal roztomilý dolíček. Útlý krk zdobil stříbrný šperk ve tvaru měsíce a z ramen splývalo sněhobílé roucho dávající vyniknout jejím křivkám. „Již dlouho mlčíme, mlčíme a hledíme na okolní krásu.“ Hlas měla jemný, melodický.
„Já však mohu hledět jen na tvou,“ pomyslel si on, který zosobňoval sílu, sebevědomí a rozhodnost. Oči i vlasy měl černé, obočí husté a mírně orlí nos mu dodával vzezření šlechtice. Na hlavě měl posazenou modrou čapku se sojčím pírkem, oblečen byl do volné košile, rudohnědého kabátce a tmavých kalhot z pevného sukna.
Sevřela jeho dlaň pevněji, zastavila se a otočila se k němu čelem. Stáli u malého jezírka plného zlatých rybek. Napadlo jej, že by si mohl něco přát. Třeba aby tento okamžik trval navždy. Podíval se jí do očích a vyčetl z nich to, co mu chtěla povědět. „Zůstaň se mnou,“ poprosil ji. Celý zbytek života s ní, tak si představoval ráj, po tom toužil celou svou bytostí, celým svým srdcem i duší.
Sklopila oči. Pochopil, už ani nemusela mírně zakroutit hlavou. Krk a vnitřnosti mu sevřeli neznámí démoni svými ochromujícími pařáty, musel polknout, aby dokázal promluvit. „Rozmysli si to, prosím. Udělám, oč jen požádáš, změním se, budu…“
„Pssst,“ jemně mu položila svůj drobný prstík na rty. „Nemluv.“
Tolik po ní toužil, a teď mu protékala mezi prsty, jako voda žíznivějícímu. Měl o ni přijít, aniž by jí řekl vše, co říci chtěl. „Mohu mít jedno přání?“ Opět bojoval s temnými silami hrozícími rozdrtit jeho hrdlo. „Jeden polibek, jedno objetí, jen chvíli, jen…“
Nemusela ani promluvit, aby jej přerušila, vše si mohl přečíst ve smaragdových hlubinách jejích očí. Mrazem hořící pařáty stiskly hrdlo a žaludek, ledový střep se zaryl do srdce. „Přej si, abys zapomněl. Na mě, na toto místo,“ udělala pohyb, jako by jej chtěla pohladit po tváři a na poslední chvíli si to rozmyslela. Nemohla tušit, že to jej raní ještě víc, nebo mohla? „Přej si zapomenout na tuto chvíli. Zavři oči.“ Počkala, a když na ní stále hleděl, smutně se usmála.
Natáhl k ní ruku. V ten moment svět ztratil barvy a utopil se v odstínech šedé, po té kráse předtím nebylo ani památky. Trvalo mu jen chvilku, než si uvědomil, že se svou rukou dotýká chladné dlaně sochy. Z kamene čas, vítr a déš» smyly všechny jemnější obrysy. Z rovného nosíku byl nezřetelný výběžek, ďolíček na bradě téměř zmizel. Jen na krku visel stříbrný šperk ve tvaru měsíce, stále zářivý, nezčernalý.
Svět nepřišel o své barvy, to jen tato zahrada je neměla, vždy» jak by mohla? Stromy, černé, mrtvé, jejich listí dávno odvál vítr, či jej spolkla hladová černá bažina, stříbřitý písek cestičky byl pryč.
I muž se změnil, pryč byla hrdá brada, pevný pohled, široká ramena, pryč byla čistota oblečení a hladkost lící, pryč byl život v jeho duši. Sklopil své hnědé zraky v kalnou vodu blat, která zde vznikla, když řeka změnila své koryto. „Je konec snů, je konec nadějí.“
Chůzí vyhrazenou zoufalcům a odsouzencům na smrt kráčel pryč z této pochmurné zahrady plné temných stromů a ještě temnějších vzpomínek. „Jsou věci nezapomenutelné,“ pravil sám k sobě zlomeným hlasem, „přežijí mou smrt?“
V posledních paprscích zapadajícího slunce se zalesklo něco v mužově pravici. Stříbrný měsíc na jemném řetízku.
„Kdo ví.“

Je konec snů, je konec nadějí.
Jsou věci nezapomenutelné,
přežijí mou smrt? Kdo ví.

Když rány v srdci chladně bolejí
a vzpomínky jsou krutě palčivé,
pak zapomeň je. Raději.
 

Komentáře, názory, hodnocení

evve - 04. dubna 2006 22:52
blue_butterfly_sm2219.jpg
Thaien - 04.Dubna 2006 17:05
To samozřejmě dá, ale takové slovní spojení působí přinejmenším neohrabaně a zpravidla se nepoužívá. Mnohem-opravdu mnohem-častější je použití v jednotném čísle. Krom toho se mi to víc líbí :oD ale to už do toho motám osobní názor, kterým to moc nepodložím... O:o)
 
Thaien - 04. dubna 2006 17:05
0-0-04432.jpg
evve - 01.Dubna 2006 16:09
jen nepatrne vrtnuti do tveho komentare : "Zraky" se myslim da pouzit i ve smylu "oci"... pokud me nesali muj vetchy rozum...
 
Torrx - 03. dubna 2006 23:16
ikonka1137.jpg
Věř, že než jsem si přečetl kritiku evve, nenapadlo by mě tomu nic vytýkat...hodnotím 10, protože se mi to líbilo:)
 
Belgarion_Kolder - 01. dubna 2006 16:46
belg4582.jpg
Rozdíl mezi první částí a zbytkem je způsoben tím, že jsem to nepsal jeden den a samozřejmě mi nevydržela stejná nálada. Což podle vašich ohlasů soudím, že je spíš dobře .-)

A že je to klišé? No samozřejmě, že to klišé je! .-)) Popravdě, mám dojem, že jakákoliv romantika je klišé, protože to tu už aspoň jednou bylo, skoro každý to zažil a vnést něco převratného...

Pokaždé, když jsem se pokusil o něco delšího to ztroskotalo někde kolem druhé až třetí stránky Ale kdo ví, třeba se jednou dočkáte.

A smutné? Ano, je to smutné. Nefandím š»astným koncům, které hrdinové často nemusí vykoupit spoustou strachu, strádání a utrpení. Hlavní hrdina, ač naprostý křivák, zmetek a nadutec, se snadno může stát pro čtenáře velice oblíbenou figurkou jen tím, že mu autor neustále hází klacky pod nohy, zraňuje ho na těle i na duši... To už jsem trochu moc odbočil. Pokud budu v této povídce pokračovat, tak doufám, že bude stále stejně smutná a hlavní hrdina bude muset podstoupit ještě mnohá utrpení.

evve - 01.Dubna 2006 16:09
Kritika je velice podceňovaná věc, a kdyby tu byly samé ohlasy a samá perfektní hodnocení, tak by mi to moc nepomohlo. Povzbudí to, to ano, ale může to povzbudit až moc a ego už víc přifouknout nepotřebuju, takže díky za upřímnost .-)
 
evve - 01. dubna 2006 16:09
blue_butterfly_sm2219.jpg
Jak bylo řečeno, první odstavec je naprosto zbytečně zahlcen přívlastky, v kterých se naprosto strácí příběh.
Nemohu si pomoci, ale i když jsem to přečetla třikrát, tak mě do děje nic nevtáhlo. Atmosféra (dle mého) žádná, prostě nic, čeho bych se jako čtenář chytla. K tomu ještě obsah příběhu...naprosté klišé. Proti tomu nic nemám, ale když je podané takhle, tak bohužel...

"Sklopil své hnědé zraky..." -člověk má jen jeden zrak, případně se to dá nahradit pohledem. Ale "zraky" se používají jen v souvislosti "Ježkovy zraky" ;o)

Na druhou stranu ale mi ale líbí některá přirovnání, ten konec je podařený.

Mno, víc k tomu asi neřeknu. Omlouvám se za svůj názor poněkud opačného hodnocení než ostatních, snad mě za to nebudeš proklínat ;o)
 
Thaien - 31. března 2006 15:12
0-0-04432.jpg
Myslim ze nemam co dodat, akorat ze zacatek je prebarven pridavnymi jmeny a malem me to odradilo cist dal jsem ale rad ze jsem to precetl cele. A souhlasim s Psychopem spis si vybavim tu pustou a prazdnou zahradu nez tu rozkvetlou, tu prvni totiz duverne znam...
 
Morgaran - 31. března 2006 13:59
images4067.jpg
Ano velmi pěkné, hlavně semi líbí ten konec....V posledních paprscích zapadajícího slunce se zalesklo něco v mužově pravici. Stříbrný měsíc na jemném řetízku.ten ej parádní to si zaslouží obdiv já bych nikdy nic pořádného nedokázal sepsat, možná by jsi se mohl pustit i do něčeho většího, rád si to přečtu ;-)
 
Morra - 31. března 2006 13:05
744110440656097490.jpg
Moc povedené. Vše, co bych chtěla napsat, už tu padlo.... :)
 
Bard - 31. března 2006 12:42
ikonagamma1684.jpg
Taky se mi to moc příjemně četlo a působilo to.
Pár věcí tam trochu zadrhlo (převážně to bylo střídání časů), ale ne tolik, aby to srazilo mé hodnocení pod 9.
Sice trochu klišé, ale proč ne? Jen tak dál. Líbí se mi to.
 
PsychoP - 31. března 2006 11:50
falling8927.jpg
velmi zdařilé... i když tak smutné... hodnotím jako Eveline... jen mi byl mnohem jasnější obraz temné zahrady, spíš než té rozkvetlé... až moc dlouho jsem se na svět mračil...
 
Eveline - 31. března 2006 11:05
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Je to moc pěkné. Právě jsem ve škole, něco Ti kdyžtak sepíšu doma.
Nenašla jsem tam žádnou chybu ( nemyslím pravopisnou ). Dokázala jsem si živě přestavit zahradu.
Opravdu pěkné. Dávám 10
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061789035797119 sekund

na začátek stránky