Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Život je boj...opravdu?Oblíbit

0-0-04432.jpg

Autor: Thaien

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 24. března 2006 16:51

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Ne, není to esej úvahou dokonalá,
ni mistrnou rukou není psaná,
jen prostý to názor můj
a nikoho nenutím číst,
však nikdo přečtením neprohloupí,
tím jediným jsem si jist.

Prosím, aby byla opomíjena kritika pravopisných chyb či nepatřičných obratů, ale a» každý, kdo chce, napíše svůj názor, a jak to vidí on. Díky.


 
Život je boj…Opravdu?


Už sotva spočítám, kolikrát jsem slyšel: „Život je boj.“ Spíš než abych souhlasil, nebo odmítal tento názor, si kladu otázku: „Ale o co bojovat?“ Nejspíš by se slušelo psát o tom, jak máme jít za svými sny. To já nemám v úmyslu a radši rovnou varuji každého, kdo by čekal na nějaký oslavný hymnus, a doporučuji mu, aby přestal číst. Dříve než se pokusím zformulovat svůj názor do pár suchých řádek, musím ještě opravit jednu hrubou chybu, totiž místo otázky „O co bojovat?“ se patří napsat „Za co bojovat?“ Tímto považuji úvod za uzavřený a vrhneme se na sta»…

********

Občas, když mám chvíli času jen pro sebe, přemýšlím o tom, jak žiji, o tom, jestli, až jednou budu vědět, že má cesta tady končí, budu moci říct „Ano, žil jsem, jak jsem žil, ale nemusím se za to stydět.“ Bylo by fajn vědět, jak to dopadne. Ale to nikdo z nás neví a ani vědět nemůže, a možná právě v tom je kouzlo tohohle plahočení po zemi. Nikdy nevědět, kam nás život strčí.
Někdo si myslí, že život je boj, ale já tuto myšlenku za vlastní nepřijímám. Už jen když si položím otázky: „Dá se zvítězit? Nebo je to jen mylná představa? Bojujeme svůj život tak, abychom došli nějakého cíle? Nebo jen zbytečně mrháme silami a zahazujeme jednu opravdovou příležitost za druhou v divoké honbě za vidinami peněz, slávy a úspěchu?“ A je vítězstvím to, když na úkor jiných budujeme své vzdušné zámky? „Proč vzdušné?“ mohl by se někdo zeptat. A v odpověď nech» je mu řečena otázka „Cožpak nakonec neopustíme všechny hmotné statky?“ ...
Možná někteří věří v Boha, a nemyslím tím pravidelné chození do kostela, ale opravdovou víru. Ti pak znají jednoznačnou odpověď: „Nakonec opustíme vše, a jen Pán bude soudit naše skutky.“ Já v Boha nevěřím, a taky odpověď pro to nabízím jinou: „Je pravda, že vše, co jsme shromáždili, ve smrti ztratíme. Naše tělo se změní v prach, ale jedno zůstává. A to jedno jsou naše myšlenky.“

Není tedy lepší, když po člověku zůstane, by» jen jedna, kloudná myšlenka, než tuny peněz? A znovu se tedy ptám „Je vítězstvím shromáždění majetku?“ Teď by třeba někteří odpověděli „Ne.“…Ale ani to mi ještě nestačí, já dokonce tvrdím, že život je dlouhá řada her, nejsou to hry spravedlivé, nemají jasná pravidla a nejsou fér. Některou z nich můžeme vyhrát, ale dohromady se vyhrát nedají, dokonce ani remízy nemůžeme dosáhnout. Když však budeme žít naplno a s maximálním nasazením, můžeme zlehčit tíhu prohry.
To však ještě není úplně vše. Vyvstávají nám tu totiž dvě možnosti: Zaprvé snažit se, abychom co nejméně poci»ovali bolest, osamělost a bezmoc, to znamená abychom co nejméně prohrávali. Nebo zadruhé můžeme sami být na vlastním žebříčku hodnot až ti druzí, poci»ovat naplno všechny obtíže s tím spojené, ale pomoci někomu, kdo má víc svých problémů než my.
V ostatních otázkách, které jsem tu položil, jsem se snažil rozhodnout nebo alespoň naznačit výsledek. Ale tady se musí rozhodnout každý člověk sám. A v duchu toho, co jsem psal, je i to, že a» se rozhodne jakkoliv, správně to nebude. Nic totiž není černobílé, nikdy se jednoznačně nedá rozhodnout správně/špatně. Neexistují absolutní hodnoty, o které se dá opřít na své pouti tímhle slzavým údolím. Údolím, kde někdy prší, někdy mrzne a někdy nevíme, jak dál, ale vždycky, když se člověk nevzdá, se nakonec rozsvítí alespoň malinké světlo ve tmě a někdy dokonce i znovu zasvítí sluníčko, ale nikdo neví, jestli u něj ještě vysvitne a za jak dlouho. Jediné, čím si můžeme být jistí, je, že vždy je cesta dál. Nemusí být potažena sametem, nemusí v ní znít fanfáry, jenže existuje a naším údělem je snášet její strasti i slasti.
Většina lidí si myslí, že když někdo brečí, tak je to slaboch. Blbost! Klidně brečme, ale jděme dál. Kdo vzdá, tak je mnohem větší slaboch. Takže nevzdávejme a žijme naplno, i když to bolí. Hlavně ale POMÁHEJME druhým a nesme s nimi alespoň kousek cesty jejich závaží. Vždy» je lepší zemřít v bolestech s vědomím toho, že alespoň jednomu člověku je díky nám líp, než žít věčně a jen sám pro sebe.

********

Tak to je vše, někdo s tím souhlasí, někdo ne. Tak to je a bude vždycky. Akorát, jak si to tak čtu, tak mě napadá: „Nejsou to pro tuhle společnost trošku moc utopické představy?“ Možná ano. Stejně jako moje ideály: ‘Stát si za svým názorem.‘ ale taky ‘Prvně myslet na druhé, pak až na sebe.‘ A stejně jako můj žebříček hodnot, na kterém vévodí Čest a po boku jí kráčí Odvaha. Ale to už posuďte sami…



Protože velmi dobře znám svůj pravopis, hluboce se omlouvám a zároveň děkuji redakci korektur… snažil jsem se, ale stejně jsem vám pravděpodobně zanechal nějakou práci..Takže sorry a zároveň díky za Váš čas!

 

Komentáře, názory, hodnocení

Thaien - 10. dubna 2006 11:45
0-0-04432.jpg
Jo milej isiku, o nabozenstvi a vire se tady bavit nebudeme....ale nesnaz se se mnou hadat co se logiky tyce:-). "...treba v nesrovnalostech ohledne toho ze v edne pasazi mluvi o tom, jak zivot neni boj, konkretne rika:
"Někdo si myslí, že život je boj, já tuto myšlenku za vlastní nepřijímám." no a potom o kousek se pta jestli je neco vitezstvi..." nemas pravdu pokud mi nechces tvrdit ze zvitezit se neda v nicem jinem nez v boji....(treba zavody, ja to pouzil v navaznosti s hrou)....
Dekuji za tvuj komentar a znamku.....
 
isik-ud - 07. dubna 2006 20:33
tn_edwinl[1]8788.jpg
chtel bych podotknout ze na tomto clanku je krane to zamysleni a to co je obazeno v nem.... presto si dovolim v nekterych vecech s autrem nesouhlasit... treba v nesrovnalostech ohledne toho ze v edne pasazi mluvi o tom, jak zivot neni boj, konkretne rika:
"Někdo si myslí, že život je boj, já tuto myšlenku za vlastní nepřijímám." no a potom o kousek se pta jestli je neco vitezstvi... no to je jedno ja vlastne akorat chci rict svuj nazor ohledne viry v boha( autor vi ze se drive nebo pozdeji ozvu:-) ) skratka jde o to ze Thaien rika ze lide verici maji vsechno jasne a ze se ze vseho vizpovidaji pred Panem a ... neni to pravda... lide kteri byt jen trochu uznavaji jakoukoliv autoritu vyssi sfery vedi ze jejich vira , at uz je to islam, budhismus ci krestanstvi maji svuj specificky pohled na smrt( ve vsech kulturach po celem svete je otazka smrti jednou ze stále resenych problemu... na tuto zahadu se snazi prijit lidske pokoleni uz nespocet stovek let...)... totiz kazdy kdo svym zpusobem v cokoliv trochu veri ma jaksi nastineny pohled na tuto vec... krestan veri v nebe jak ho zname my a muslim zas v neco jineho.. prirodni nabozenstvi to maji zas jinak... proste clvek ktery si vybral cestu bez vyznani si vybral cestu nesmirne slozitou... musi si se vsemi temi problemy poradit sam... proto treba i ja jsem v zasade bez vyznani ale at chci nebo ne ziju ve rize krestanske evrope a kraestanska kultura v podobe svatkua ... se me tyka take... podle me je nejidealnejsi jit si kazdy svou osobitou cestou a odevsad si brat to dobre a pinosne pro nas i ostani... no nic asi sem se zase zakecal ... omouvam se ... zdravim Thaiene... zaslouis si vysokou znamku
 
Torrx - 03. dubna 2006 22:58
ikonka1137.jpg
Kdybych se měl rozepisovat, bylo by to asi jenom papouškování toho, co tu už napsali ostatní...diskuse k tomuto článku je snad stejně přínosná, jako článek samotný, což se nestává moc často...

I když jedna věc by tu byla - člověk nemůže neustále přemýšlet nad tím, jestli právě udělal špatnou nebo dobrou věc, když támhle té babičce nepůjčil na rohlík. Nikdy nikdo nemůže vědět, co má babička v úmyslu s těmi penězi udělat (berte jako přirovnání). A takhle to je se vším. Nikdo nevidí, jaké důsledky budou mít naše činy, i když nám se třeba jeví jako dobré. Tím však vyvstává dalši řada otázek...moje názory na toto téma jsou asi příliš složité... ,-)

A konečně moje osobní dojmy z článku...líbil se mi, protože si vždycky rád přečtu něčí názory, pokud jsou dobře formulovány. A v tomhle článku byly formulovány velmi dobře.

Snad ještě poslední věc - rád bych se připojil k ostatním a požádal Manveho, aby sem napsal nějakou kritiku...celkem by mě to zajímalo.
 
Eveline - 03. dubna 2006 14:54
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
SASAN_KING - 03.Dubna 2006 10:01
Tak, tak. Souhlasím úplně se vším. ~_^ ^^
 
SASAN_KING - 03. dubna 2006 10:01
ikonka654607.jpg
Toto zamyšlení hodnotit nebudu, s uvedenýmy názory nesouhlasím, ale nerad bych bral svým hodnocením autorovi chu» do psaní, nebo iluze o životě.

Více, než článek se mi líbí diskuze, jakou vyvolává, nejvíce se asi ztotožnuji s Hitomi - (01.Dubna 2006 23:27).

Co se půjčování peněz týče, tak mne zaujal příspěvek Alasse. S půjčováním peněz mám dva zážitky, oba z vojny, jeden kladný a jeden záporný .)

Záporný byl, když jsem jel jednou domu, tak na nádraží mne odchytnul jeden týpek, jestli bych mu nepůjčil stovku, že ho okradli a nemá se jak dostat domů, že mi peníze pošle poštou a že mne pozve na moravu do sklípku atd..., dokonce mi vecpal i jeho telefonní číslo. říkal jsem mu že nic nechci, ale on ne, že je pošle poštou, tak jsem mu tu stovku půjčil (No na vojně to pro mně bylo docela dost, takovejch pět kousků minimálně .) No a samozřejmě to dopadlo tak, že telefonní číslo neexistovalo, peníze nepřišly a ten týpek se někde v hospodě vysmál mojí blbosti, od tý doby bych nepůjčil peníze ani pohádkový babičce a ještě bych jí vynadal do somraček... (berte s rezervou .)

Potom mám kladný zážitek když jsem jednou dostal v pátek na poslední chvíli opuš»ák na víkend, tak jsem dírou v plotě jentaktak doběhl vlak a vesele se usadil vysmátej, jak mi to vyšlo dobře, vedle jedné hezké slečny, prostě parádní den na vojně, který se ihned, jak jsem hmátnul do ba»ohu pro peněženku změnil v noční můru... .) Samozřejmě jsem jí v tom spěchu zapomněl ve skříňce .) Naštěstí se ukázalo že jsem si nesedl vedle krásné dívky, ale dokonce vedle anděla, protože se ihned nabídla, že mi půjčí a že za to nic nechce, takže mi zaplatila lístek a vesele jsem dojel domů .)

A závěr ? Už prostě nejsem (nebo se o to spíš snažím.) tolik důvěřivý a naivní. Když mne někdo na ulici požádá o peníze, tak nereaguju a jdu dál a začal jsem být alergický na lidi somrující o peníze a cigarety...

Asi to bude trochu delší, za což se omlouvám...
 
jeskyne - 02. dubna 2006 17:24
tn_84366_jpg2410.jpg
Jen takové zamyšlení nad hodnocením zamyšlení...kdyby chtěl autor pouze diskutovat o svém názoru, pak mu doporučím stůl Filozofie (a že jsem dlouho zvažovala, jestli tohle dílko nepatří spíš tam). Pokud je to ovšem v Článcích, nevidím důvod, proč bychom měli opomíjet formální stránku věci, jako například použitou slovní zásobu, vhodnost či nevhodnost určitých konstrukcí, celkové upořádání a rozčlenění textu... a tak.
:)
 
Hitomi - 02. dubna 2006 17:20
mal315776.jpg
psychop - 02.Dubna 2006 16:19
no, podle toho hodnoceni by me taky zajimal
 
PsychoP - 02. dubna 2006 16:19
falling8927.jpg
tak teď bych chtěl slyšet manveho názor...
 
Hitomi - 02. dubna 2006 14:00
mal315776.jpg
evve - 02.Dubna 2006 12:54
nn, jde o konstrukce, jake jsem uvedla v tom prikladu, to proste bije do oci uplne vsude...ja vim, co hodnotit a co ne
 
evve - 02. dubna 2006 12:54
blue_butterfly_sm2219.jpg
Hitomi: Podle mě "konstrukce", které zmiňuješ, se sem naprosto hodí. Jak už ze zařazení napovídá, je to zamyšlení. Není pravidlem, aby mělo přesně danou formu, jde pouze o autorův názor na jakousi problematiku nebo jen věc. Ale to ty určitě víš. Zkrátka se snažím naznačit, že autor těmito vyjádřeními dává pouze najevo svůj osobní názor, který se projevuje i způsobem psaní. Proto jsem ani nehodonotila, zamyšlení nebo podobné úvahy se podle mě nedají hodnotit. Dá se kritizovat jejich obsah, ale rozhodně ne forma. Tím totiž odepřeš autorovi další možnost vyjádření.
IMHO
 
Hitomi - 01. dubna 2006 23:27
mal315776.jpg
Zacneme opet kritikou ( za tu me tu taky ostatne mate vsici radi ), toto zamysleni povazuji zatim za to nejlepsi, co jsi sem poslal...vypada to opravdu jako Tva vlastni zpoved, ale..vzdycky tu nejake to ale bude...zacatek je opravdu vydareny, ale cim dele jsem cetla, tim vic mi to zacalo pripadat trochu pateticke, nechci nikomu brat iluze o zivote, taky jsem mivala casy, kdy jsem okolo sebe sirila obdobne myslenky, ale s tim clovek leda narazi a navic i me v hloubi duse neco rikalo : takle ne...nejako tomu nedokazu uverit , jiste, idealiste mohou existovat, ale az tak ? Drzet se takovych idealu znamena zivot plny sebezapreni, odrikani si...
a ted neco konstruktivnejsiho, text obsahuje nekolik nepeknych konstrukci ( napr. To však ještě není úplně vše ), tech je treba se vyvarovat, vubec bych jeste trochu zapracovala na forme, myslenky jsou to krasne, tak at k necemu vypadaji.
 
PsychoP - 01. dubna 2006 18:08
falling8927.jpg
Alass - 01.Dubna 2006 17:30
no... já tak už jednou půjčil... jen tři koruny... typek mi sice řek, že mi to někdy zaplatí... ale co na tom... potkal jsem ho třikrát... ale chtít to zpátky? to bych bral jako sobectví...
 
Alass - 01. dubna 2006 17:30
iko82306728.jpg
Tak zaprvé je to dobré téma k zamyšlení a plně souhlasím s evve. Když jsem četl evvin příspěvek jak psala o pučení peněz. Vzpoměl jsem si jak jsem jednou potkal nějakýho kluka který potřeboval peníze na vlak.Potřeboval jet z Teplic do Berouna. Šli jsme s kamarády v bandě a mě se nechtělo vyndavat peníze, protože jsme pospíchali na autobus tak jsem mu řekl že nemám. Po chvíli čekání na bus jsem nastoupil a jel domů. Při cestě jsem toho kluka míjel a viděl jsem ho jak se ptal dalších lidí, které prosil o pár korum na cestu domů.Zamyslel jsem se a bylo mi z toho hrozně. Ty peníze jsem měl a moc by mi nechyběli, on by je určitě potřeboval víc. Nemohl jsem dlouho usnout, pořád mě zajímalo jestli tam byl lepší člověk než já který mu je dal.
Člověk by neměl být sobec a myslet jen na sebe.

Hnedka jse mi trochu ulevilo, potkat ho ještě jednou určitě bych mu půjčil.
 
Morra - 01. dubna 2006 15:10
744110440656097490.jpg
Ano pomáhat druhým.... víš zdáse mi, že každý, kdo to napíše, tak to myslí dobře....jasně snažíme se pomoci, ale je ta pomoc vždy tak dobrá, nebo by mohla být i lepší? Určitě máme všichni na čem pracovat...
Když člověk umře, kdo si vezme všechen majetek?Komu dá ty peníze? Ským se budu muset dělit? Tak tyto otázky mě netrápí....myslím, že můj názor až moc dobře znáš :) v životě mám určité cíle a je jich čím-dál-víc :) I teď je něco, co si přeju a vždy si za tím jdu a myslím, že nic neni nesplnitelné a vždy je nějaké světýlko, které svítí na konci cesty....i já tam jedno mám :)

Jinak je to opravdu pěkné...určitě to má něco společného s mým názorem, ale trochu se to i líší....nikdy nemůžeš najít člověka, který má stejný názor jako ty...:) No myslím, že bych psala ještě hodinu a samý kraviny a to já ani nechci.... povedlo se ti to a ráda jsem si to přečetla :o)
 
evve - 01. dubna 2006 14:39
blue_butterfly_sm2219.jpg
Naprosto souhlasím. Ne s Eveline, ale s Thaienem. Nad čím člověk přemýšlí na smrtelné posteli? Ještě jsem na ní neležela, ale i tak dokážu říct, že to rozhodně není majetek. Jsou to příbuzní, přátelé, blízcí lidé a on sám. Jaký žil život, žil ho vůbec naplno? A jéje, vždy» se ještě neomluvil sousedovi, že mu zaplňoval svými odpadky popelnici a vždy to zapíral, i když bylo jasné, že to dělal právě on. Chtěl by se mu omluvit, teď už ano. Ale nemůže to udělat, nemá na to dost sil... je mu z toho přinejmenším smutno. A ejhle, přítel z dětštví. Proč mu vlastně nepůjdčil ty peníze na dům pro rodinu? Proč, když teď je tady a ani ty peníze jemu samému nepomohou. Potřeboval je snad v tu chvíli? Potřeboval je tak nutně, na chléb pro hladové děti, nebo jen chtěl později koupit novou lednici, protože "tahle už vyšla z módy"? A co ta paní, které kdysi nepomohl v tramvaji s kočárkem...? Co si o něm asi myslela... A tak se vše nabaluje a člověk tápe hlouběji a hlouběji do minulosti. Tak vyvstane další otázka... proč myslel vždy jen na sebe?
Dokud člověk může, pomáhá. Tedy, nemyslí-li jen na sebe a své blaho na úkor ostatních.
Já se o to přinejmenším snažím.
 
Eveline - 01. dubna 2006 13:10
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Je to moc pěkné. Žádná chyba, akorát místo brečí by se mi tam víc hodilo pláče. ... si musím rejpnout. ^^
Já bych radši žila věčně a jen pro sebe než zemřít v bolestech s vědomím toho, že jsem někomu pomohla. K čemu mi bude, že jsem mu pomohla? ... Každý má jiný názor a dalo by se o tom polemizovat hodiny.
Nevím jestli má cenu známkovat zamyšlení. Ale pokud ano tak by si podle mého názoru měli všichni zasloužit 7-10. A já Ti dávám 10 ikdyž v ničem s tebou nesouhlasím. To» vše. :))
 
PsychoP - 01. dubna 2006 12:01
falling8927.jpg
hezké zamyšlení... s uvedenými názory jsem schopen se víceméně ztotožnit... pomáhat druhým... pokud můžu, pomůžu... a co se týče breku... pláču často a rád... člověku se hodně uleví...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.12527394294739 sekund

na začátek stránky