Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Erghith - První částOblíbit

drak2292.jpg

Autor: Reedick

Sekce: Povídka

Publikováno: 29. března 2006 12:20

Průměrné hodnocení: 2.5, hodnotilo 4 uživatelů [detaily]

 
Tohle je moje první práce na Andoru, takže mně neukamenujte, a kritiku snesu ;)


 
Erghith:
V jedné malé vesnici s názvem CarnHall v království Algësie žil sedmnáctiletý Erghith. S ním jeho bratr, 19letý Ronar.
Qualterix, král téhle země, umřel a na jeho trůn usedl vládou posedlý Quetalrix, syn krále. Pod jeho krutovládou se krčila všechna města, vesnice, dokonce i mágové a vojáci, ale tomuhle předcházel příběh:
Quetalriq je jeden z mnoha jezdců (př. elf s drakem jsou duchovně a mentálně spojeni). Jeho draka mu zabili Urgalové, dožadoval se nového, ale rada mu to nepovolila, tak unesl jedno dračí vejce a pod jeho kouzly přinutil draka uvnitř vejce, aby se pro něj vyklubal. Quetalrix přísahal pomstu radě a celému řádu jezdců. Nyní jeho otec zemřel a on usedl na trůn. Přesvědčil dvanáct jezdců, aby mu pomohli zničit řád jezdců. Tak se stalo těch oněch dvanáct jezdců... krvepřísněšníky. Vyvraždil celý řád a ukradl zbylá tři vejce, které schoval ve svém hradě.
A tak začal náš příběh.
Erghith byl přesvědčen, že bude následovat v kolejích svých rodičů, pracovat na své farmě.
Nedaleko CarnHallu cestovali tři elfové s jedním dračím vejcem a hledali člověka, pro kterého by se rádo vylíhlo. Došli až ke CarnHallu, kde zrovna šel Erghith s lukem na ramenou a ve vesnickém oblečení sám po prašné cestě na lov, když potkal ony cizince.
"Buď zdráv, člověče! Nechceš zkusit štěstí?"
Erghith se líně přiloudal ke třem elfům a oni mu ukázali vejce, dračí vejce. Erghith jen vyjeveně koukal, dotkl se nádherně modrého kamene s bílými žilkami, když skořápka začala praskat.
"Není to nádhera? Máme nového JEZDCE!" zvolal s radostí jeden z elfů.
Po chvíli místo asi 26palcového vajíčka stál malý modrý drak. Erghith se na kouzelné stvoření s radostí podíval. Vítej, můj příteli! Vybrala jsem si tě! Jsem zvědavá, jaké mi dáš jméno, dorazila myšlenka k Erghithovi.
Chvíli přemýšlel a potom s radostí promluvil. "Dám ti jméno Safira." S neuvěřitelným štěstím se podíval na malého draka. Pozoruhodné jméno! Můžeš se mnou mluvit telepaticky tak, že si pomyslíš nějakou myšlenku nebo tak něco a já to uslyším nebo uvidím. Jako já nebo ty můžeme si nazírat do své mysli! Není to báječné?
Ergith překvapeně koukl na elfy.
"Nyní tě opustíme. Měj na pozoru, že je to inteligentní bytost." S těmito slovy se elfové otočili a měli se k odchodu. Safira seskočila s káry a přicupitala k Erghithovi.
Není to sen? To jsem blázen!
Safira ho s klidným hlasem uklidnila. Není to sen, ještě jsem neslyšela tvé jméno.
Erghith se začervenal a tiše promluvil: "Erghith."
Safira se v mysli usmála.

Vstoupili spolu do lesa a Erghith postavil Safiře přístřešek pro její domov.
A nemůžu jít s tebou?
Ergith se otočil. Mám o tebe strach, že by moje rodina chtěla, abych tě zabil... Nic mi jiného nezbývá, řekl smutně Erghith.
Safira schoulená do klubka s nevinným výrazem pohlédla na Erghitha. No, aspoň mi dones nějaké maso a vodu, žadonila Safira.
Dobře, něco ti donesu, usmál se na malého draka.
Po chvíli hledání Ergith našel čerstvou stopu po srnce. Sledoval tuhle stopu, až našel na mýtině srnku, pasoucí se. Ze zad si sundal luk, z toulce vytáhl šíp, pečlivě zamířil. S hlasitým brnk šíp vyletěl k cíli, srnka cítíc nebezpečí chtěla utéct, jenže se jí šíp zabodl do boku, kde zavrávorala a spadla na zem. Erghith došel k srnce, a aby jí ukrátil trápení, vzal blízko ležící kámen a vší silou ji rozdrtil lebku. Srnka byla mrtvá.
Erghith dotáhl mrtvou srnu až k provizornímu přístřešku, kde byla Safira. Safira chytala blízko letící hmyz do pracek a přitom zaregistroval ve své mysli radostný smích. Erghithovi se z ničeho nic udělala š»astná nálada, zabručel, aby ji upozornil.
Safira se jemně otočila a rozběhla se k Erghithovi, její malá křídla plachtila s její rychlostí, až někdy plachtila kousek nad zemí. Děkuji ti, poděkovala vděčně Safira za srnku, do které se hladově zakousla.
Za nějakou chvíli donesl Erghith vědro s vodou. Safira též poděkovala a napila se z vědra, potom usnula. Erghith byl s ní až do večera. Potom musel jít a nechal Safiru samotnou.
Došel k farmě, kde slepice kdákaly a Roran se cvičil v lukostřelbě střílením na seschlý strom. "Zdravím tě, Rorane!"
Roran sebou škubl a kývnutím hlavou mu dal na pozdrav.
Vešel dovnitř, kde viděl svou matičku dělat večeři.
"Chytil jsi něco?" zeptala se jeho matka Urlinda v obyčejných šatech, které jí sahaly až po kotníky, aby nepřekážely.
"Nechytil, dnes mi nepřálo štěstí."
Matka jen gestem ruky máchla, že to nevadí.
Při západu slunce se sešli u večeře, kde měli bochník chleba a pečené kuře.
Dobrou chu», popřála Safira.
Děkuji, odpověděl svižným tempem Erghith.
Po večeří šel Erghith unavený spát. Popřál Safiře dobrou noc a chvíli si s ní povídal, potom usnul. Ráno ho vzbudil křičící kohout. Erghith na sebe navlékl oblečení, vzal si luk a deset šípů.
Vyrazil do lesa za Safirou, která ještě spala. Hruď se jí zvedala nahoru a dolů. Po dvaceti minutách otevřela jedno oko, když uviděla Erghitha, postavila se na nohy a uvítala ho pozdravem. Dobelhala se ke zbytkům srny a pustila se do snídaně.
Erghithův žaludek protestně zavrčel. Sehnul se ke srně a odřízl si kus kýty. Nebude ti vadit, když si kus masa vezmu? Mám hlad jako vlk, ještě jsem nesnídal, usmál se na Safiru.
Ne, klidně si ji vem.
Erghith vytáhl křesadlo a z nasbíraného dříví zapálil oheň, kolem něj dal kameny a pár jich naházel do ohně. Našel si velký plochý kámen a počkal, až z ohně zbydou jen žhnoucí kamínky. Na plochý kámen položil kýtu a kámen s kýtou dal na kamínky. Po chvilce maso začalo syčet a pouštět š»ávu, ve které se smažilo.
Asi po dvaceti minutách maso bylo krásně propečené a vonělo. Erghith špičkou větve napíchl kýtu a začal ji okusovat.
Nádherně to voní, přiznala Safira. Zalezla do pelechu a usnula.

Den ubíhal jak ten minulý. Po večeři šel spát. Další den se probudil s řevem kohouta. Vyšel oděný ven s miskou v ruce a v ní měl smažená vajíčka. Když uviděl běžícího Tarmese v šíleně zašpiněném oblečení, zastavil se před ním. Chvíli oddechoval a pak se pustil do nových zpráv. "Míří sem Královští vojáci! Prý...Hledají nějaký kámen nebo co!" Potom běžel dál a Erghith spěšně dojedl a valil za Safirou, která ho zatím čekala.
Jdou sem vojáci a hledají jakýsi kámen nebo co!
Safira jen neklidně na něho koukla. Hledají mé vejce! Musíme pryč.
Erghith přikývnul a běžel zpátky na farmu, kde si vzal zásoby asi na dva týdny včetně Safiry. Rodině řekl, že opouští dům a že jde hledat živobytí. Pak spěchal za Safirou. Zdála se mu větší než včera! Vyšli klidným tempem k horám.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Krizak - 07. října 2006 15:19
krizak8227.jpg
Sry, ze to sem musim napsat, ale je naprosto jasne, ze jsi nekde obslehl urcite kousky a mezery vyplacal svym neumelym zpusobem. Nemam nic proti spatnym povidkam, ale vykradani me fakt stve...
 
Matmas - 05. dubna 2006 20:43
elf257929819.jpg
Neukamenovat?
První dojem dobrý - než jsem na to kliknul a přečet první větu... V tu chvíli mě napadlo, že to znam, tak proč to číst... Nakonec jsem to přečet, ale ty dva body jsou za snahu neopsat to podle tý knihy přesně...
Poznat Eragona v tom nebylo těžký, podobnější jména bych vymyslet nedokázal... zvláš» když máš v první větě dva změněné vypuštěním pár písmenek...
 
Arion2 - 03. dubna 2006 19:24
a5615.png
Mhm, chtělo by to, aby si autor po dopsání článek přečetl. Některé věty vypadají nehorázně odporně.
Příběh hezký, ztvárnění hrozné... řekl bych příliš malá slovní zásoba.
Možná se mi to jen zdá a ostatní nemusí souhlasit.

Eragona jsem nečetl, ale budu věřil těm co psali dříve, že je to opsané.

Hodnotit nemá opravdu cenu, jak psáno níže... dal bych jedničku, kvůli těm větám, které jsou velmi křečovité a mnohdy i podivně a nesrozumitelně pospojované.
 
PsychoP - 03. dubna 2006 17:26
falling8927.jpg
hohoho! kdybych vedel ze jde o opis knizky tak bych vystartoval ostreji... ale stejne pro me nejvetsi chybou zustava strelba na srnku a vareni v prirode...
 
Keirea - 03. dubna 2006 17:10
keirea_ab_weah8917.gif
Ehm... no možná těm, kdo nečetli Eragona, to může přijít originální. Jenže já ho četla. Bude to už asi dva roky, takže si nepamatuji přesný děj a jména, ale je to opravdu, OPRAVDU hodně podobné. Možná bys měl trochu míň sázet na to, že to tady nikdo nečetl a trochu víc se snažit napsat něco vlastního.
Kromě toho se mi zdá dost nepravděpodobné, že by ti projíždějící elfové jen tak mimochodem předali něco tak vzácného, jako je dračí vejce (mladý drak), zaradovali se, jaká je to nádhera a pak prostě jen tak odjeli a dál se nestarali.
(V knize to bylo tuším nějak jinak - tedy aspoň trochu, by» dosti chabé, originality)
Nebudu hodnotit, nebo» to nemá cenu.
 
Eveline - 03. dubna 2006 15:02
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Jezdce na dracích ... hned jsem si představila jezdce na koních ( Pán prstenu ). Jinak v jménech sem se občas popletla, ale to je spíš má chyba.
Jinak je to pěkný nápad. Zpracování se mi taktéž poměrně líbí.
Ohledně přípravě jídla nemohu nic dodat, jelikož toto tajemství ještě neznám ( naštěstí ^^ ).
Myslím, že je to hezký průměr a jestli je to první dílko tak chválím. Jak řekl psychop, pokus se hodit dílko do stolu Tří gracií. Snad ti pomohou. ~_^ :o)
 
Daisuke - 02. dubna 2006 20:15
default.jpg
Není to zlé, ale je tam málo souvětí, není to plynulé a co je nejhorší, až na drobné detaily je to totiž totálně stejné jako Eragon... Takže bohužel nic originálního (modrá Safira, křivopřísežníci, Roran...), spíš převyprávění Eragonova příběhu, jen jsi ho jinak pojmenoval a přidal pár detailů.. To je hodne velký mínus..
 
PsychoP - 02. dubna 2006 18:27
falling8927.jpg
no... co se týče těch jmen... ono to až tak neruší... jen mě to mátlo... já radši něco jednoduššího... jsou docela originální ;-)
 
PsychoP - 02. dubna 2006 17:55
falling8927.jpg
jména mi přijdou být příliš složitá... pletl jsem se v nich... dále ta pasáž s lovem... luk je velmi tichý nástroj a pochybuju, že by rána v boku složila srnu k zemi, maximálně by mu utekla i se šípem(pokud by ji ovšem neudělal tvrdší vnitřní zranění, ale i tak by ještě poodběhla)... a vaření toho masa? no fuj... já bych to provedl jinak... připravil bych si ohniště kolem toho plochého kamene, a rozehříval ho, dokud tam nebudou uhlíky a pak tam teprve dal maso... když dáš na uhlíky studený kámen, tak na tom nic neupečeš... celkem se mi líbí myšlenka jezdců na dracích, ale začátek a konec mi přišel být dost křečovitý... zkus to u tří grácií... tady ti dávám odkaz
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.064777135848999 sekund

na začátek stránky